Skocz do zawartości
IGNORED

AudioQuest Cheetah XLR - interkonekty

Parsec

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli ktos z Was mial okazje dluzszego odsluchu interkonektow AudioQuest Cheetah XLR to chetenie uslysze opinie na ich temat.

Kable w wersji XLR, ktore obecnie testuje:

- Tara Labs Air2 - poki co moj faworyt. Szukam kabli z nie mniejsza iloscia szczegolow, lecz bardziej "miesistych". Jestem ciekawy jak Cheetah ma sie do Air2.

- MIT Shotgun s3 - przyzwoite, ale iloscia szczegolow ustepuja Air2

- Transparent Music Link Reference - przyzwoite, ale absolutnie nie warte swojej ceny (wole MIT)

- Transparent Music Link - absolutne nieporozumienie

Pozdrawiam,

Parsec

https://www.audiostereo.pl/topic/24339-audioquest-cheetah-xlr-interkonekty/

Napisałem na innym forum o mich ostatnich doświadczeniach z kilkoma drogimi kablami. Jest tam także 2 słowa o Cheetach. IMO jest bardzo dobry za swoje pieniadze, choc trochę zbyt gładki, przyciemniony (ale dalej detaliczny).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Parsec - Nie słyszałem tych AQ :(

AQ - Hm , ciekawe i dobre kable , ale najnowszej serii nie znam :(

Tara - moim zdaniem zbyt ostra , ale szczegóły ok .

Mit - dużo mięsa , fakt , szczegółów mniej , fakt , posłuchaj wyższych modeli , a szczęka Ci opadnie :)

Transparent - posłuchaj XL , a droga do szczęścia się zakończy :)

"Transparent Music Link - absolutne nieporozumienie " - tak , tak , tak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TR Reference XL jest połączeniem tych wszystkich najlepszych cech kabli które wymieniłeś !

Parsec,

Na forum Hi Fi i Muzyka Elberoth ostatnio pisał nt kilku IC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

strona 18-ta pod koniec.

Może Fadel jest tym, kórego poszukujesz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PMD - dziekuje za link, miałem wkleic do swojego postu, ale ze łba mnie wyszło :-)

Ja osobiście zdecydowałem sie na AQ Sky - IMO najrozsądniejszy stosunek jakości do ceny. Co do tary to jakoś nigdy mi nie leżała - takie suchotniki jakieś (ale przestrzeń maja dobrą - fakt).

Broda - pytałes mnie kiedyś w mailu o TA Reference. Na poczatku, tak jak Ci pisałem, były bardzo jasne, wręcz jazgotliwe. Co ciekawe, po paru godzinach wygrzewania cecha ta całkowicie zniknęła. Wygrzane Reference (w/MM technology) są neutralne, choć jak dla mnie są zbyt mało szczegółowe. No i cena za wersję XLR po prostu ZABIJA (balanced jest x2 w stosunku do RCA !).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth - Faktycznie kiedyś (bardzo dawno temu pytałem) , ale XL , to inna klasa , Reference odstają in minus i to bardzo dużo !

TR Reference XL cechuje neutralnością , a jednocześnie niesie bardzo dużo szczegółów , jak do tej pory nie słyszałem nic lepszego , ale jednocześnie wiem , że te lepsze istnieją :)

Cena , cena , cena :(

Co do AQ , to mogę się jedynie wypowiedzieć na temat starszych modeli tej firmy , miałem je na początku lat 90tych , w tamtym czasie były szczytem moich

Coś z kompem nie tak , zakończeniem mojego wpisu miało być "marzeń" .

Był wtedy chyba taki model Dragon ( o ile dobrze pamiętam ) , Stereophile testowało wtedy na nim wszystko co nazywało się hijend , to chciałem mieć , to chciałem posłuchać , to chciałem przetestować !

Może odwrotnie , to chciałem przetestować , to chciałem posłuchać , no i to chciałem mieć ! :)

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Na podstawie, tego co pisze Elberoth coraz bardziej kusi mnie ta Cheetah. Wsokich modeli Transparent sluchalem, podobnie jak MIT, ale w wersji z RCA. Mimo, ze podobalo mi sie ich brzmienie to Tara (do ktorej zawsze bylem uprzedzony) jest bardziej szczegolowa. Jako stary zwolennik produktow MIT, zaczynam sie zastanawic, czy magiczne skrzyneczki MIT i Transparent nie powoduja obnizenia liczby szczegolow, glownie tych najcichszych w zamian za ogolna barwe.

Do testowania tego jak detaliczny jest dzwiek uzywam plyty CD:

John Zorn - Bar Kokhba: Masada Chamber Ensembles , utwor #6 Sheloshim, z pierwszego dysku.

Pozdrawim,

Parsec

Parsec, 6 Lut 2006, 22:36

>Jako stary zwolennik produktow MIT, zaczynam sie zastanawic, czy magiczne skrzyneczki MIT i

>Transparent nie powoduja obnizenia liczby szczegolow, glownie tych najcichszych w zamian za ogolna

>barwe.

Myslę, że to jest chyba raczej ich ogólna koncepcja brzmienia. Byłem w fabryce Transarent Audio, słuchałem ich słynnym pokoju odsłuchowym Opusów wraz z Wilsonami X-2 i nie powiem aby ten dźwięk był jakis przesadnie szczegółowy (jak np. z Valhalli). Z rozmów które z nimi prowadziłem odniosłem wrażenie że dla nich najważniejsza jest właśnie naturalna barwa, a szczegóły czy laserowa lokalizacja to audiofilskie artefakty, które gdy słuchamy muzyki na żywo nie występują. A przynajmniej nie w takiej "audiofilskiej" ilosci.

Transparenty Ref bez puszek też szczegółowością nie grzeszą.

Ten kabek już tak ma. Niby jak się dokładnie posłucha to jest wszystko, ale nieco inaczej podane. Smaczki nie zwracają na siebie uwagi - trzeba ich samemu poszukać.

Broda

Przewód istnieje, choć nie wiem czy w tym przypadku można do niego używać nazwy fabrycznej. Pytanie dotyczyło wpływu puszek na szczegóły w dzwięku, więc napisałem co powyżej.

Jozwa

Ten nie był z allegro :-)

Parsec - " AQ CHEETAH - 1M rca 36v dbs jak nowy Sprzedaje metrowy interkonekt AudioQuest Cheetach 1m 36v - najnowsza edycja - jeden zasilacz na kabel DBS 36v( 3x23A 12v bateryjki w środku-powszechnie dostępne) Kabel jak nowy!!! stan idealny. 500353270 0172280559 [email protected]

Mirek Czyżewski, Tel: 500 353 270, Kolbuszowa

Woj. Podkarpackie

[email protected] "

• 2 tygodnie później...

Po dluzyszch odsluchach musialem usunac Tara Labs Air2 z mojego zestawu. Na dluzsza mete nie dalo sie sluchac tego kabala, mimo pierwszych rewelacji odsluchowych. Fakt ilosc detali jest duza, lecz dzieje sie to kosztem srodka pasma, co jest nie do zaakceptowania dla mnie. Wszytkie wokale mrzmialy jakby ktos je wyciszyl.

Obecnie z testowanych kabli przewodzi MIT Shotgun S3, lecz na innycm ustawieniu niz go poczatkowo sluchalem. Teraz przelacznik jest na high (over 90k?). Porzednia byl na medium (40-100k?). W ustawieniu high poprawila sie liczba szczegolow, poprawil sie balans miedzy niskimi i wysokimi tonami, zwiekszyla sie neutralnosc dzwieku, zninal troche ciemny charakter dzwieku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.