Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE vs. BRANDS

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

lancaster, pozwól że ja też odpowiem.

Przerabialiśmy razem z forumowym Antosiem wszystkie konfiguracje BG N - BG STD. Ostatecznie zarówno u niego jak i u mnie zostało tak, że BG N 100uF są na mostku, a przy chipie BG STD 1000uF. Przy odwrotnej konfiguracji bywało, że GC się dusił przy mocnym basowym słuchaniu, jakby brakowało mu prądu. Przylutowanie BG STD do samego chipa dało dopiero pożądaną swobodę.

Nie sprawdzaliśmy jeszcze wersji z BG STD 1000uF wszędzie i ta mogłaby być jeszcze lepsza.

Pozdrawiam

zorro, posłuchałem trochę Tesli Gold Pin vs 6n1p tyle, że ruskie lampki nowe. Jak dla mnie wolę ruskie militarne, przynajmniej narazie. Grają trochę twardziej i chyba berdziej detalicznie, za to pierwsze włożenie tych lamp(ruskich) to była totalna klęska. Góra schowana i zamglona, musialem się czarować, ze to ta "swietna średnica";) Wyjąłem je prędzej niż włożyłem, ale dałem im jeszcze kilka dni i na razie zostały ruskie. O ile słucham....bo wolę OPA;)

Ale jak widzisz nie poddaję się, wierzę w lampy i byduję pre Kamyka:)

W sumie musialbym usiąść i posłuchac dłużej. Albo wezme go na jakiś odsłuch forumowy. W każdym razie 6n6p grała nam słabiej od Tesli. Dynamiczniej, ale też mniej barwnie i z mniejszym powietrzem.

Pozdrawiam

Bas ,dynamika , barwa , przestrzeń ,wszystko z BG-N i BG-STD poprawiło się w GC.

Podobne różnice dostrzegłem po wymianie ERO mkp na BG-N w Aleph P1.7

W tej chwili posiadam P1.7 w obu wersjach także porównanie jest jak najbardziej wiarygodne.

Peter, nie mów, ze nie sprawdzałeś;)

Advocat, no tak, ale Antoś ma skany do napędzenia to raz, a u mnie GC będzie wygladać tak, że lm3875+Caddock/Rikken+100uFBGN będą na pająku, natomiast BG STD1000uF i mostki będą tak blisko jak to tylko będzie możliwe, jedynym ograniczeniem będzie wielkość elementów(kondów STD-wlutowanych od spodu, też prawie na nóżki LMa) Tak, ze u mnie to będzie raczej 1000uF bocznikowany setką N-ką. Przynajmniej na ile te puzzle da się tak poskładać...

Prośba raczej dotyczy porównania wersji Panasonic z wersją BG.

Peter kiedyś załączył mi link, dobrze, ze pod ręką miałem akurat tłumacza;), ale mimo wszystko chciałbym poczytać jak najwiecej opinii na ten temat.

Pozdrawiam

>lancaster

Zgadzam się że 6N-1P grają bardziej twardo , stąd może wrażenie że posiada więcej detalu.

Tesle mam nową (chyba nową , tak przynajmniej wygląda) musi więc trochę wygrzać się .

Obu lamp słucham z takim samym komfortem , ale Tesla wydaję się grać bardziej przestrzenie .

Różnica w cenie lamp jesli przyjąć że oferują podobny poziom jest 4-krotna ale to chyba tylko kwestia dostępnosci ,

radzieckich Nosów jest więcej niż Tesli.

BG N są niezastąpione barwowo w GC, a BG STD- w zakresie dynamiki i wypełnienia basu.

Wydaje mi się, że zastępując BG N 100uF na BG N 4.7uF możnaby otrzymać bardzo podobne brzmienie. Bas i dynamika byłyby zachowane dzięki BG STD przy chipie, a BG N dawałyby swoje charakterystyczne "magic", z którego słyną. One po prostu czarują i dlatego są niezastąpione w GC. Żaden elektrolit nie potrafi tak czarować jak BG N- dawać zadziwiające połączenie gładkości z czystością i wyrazistością bez spłycania basu -chodzi tu o jego głębokość. Ale jeśli ktoś lubi nieograniczenie mocny wykop i szaloną dynamikę, niech spróbuje dać BG STD 1000uF zarówno na mostku jak i przy chipie.

Łączenie na pająka p2p to najlepsze co może spotkać GC. samo skrócenie połączenia mostek-płytka wzmaka o 4 cm dało u mnie taką różnicę w brzmieniu, jak wymiana Panasonika FC na BG STD. Czyli olbrzymią.

To moze się pochwalę, ze swoje Tesle kupilem zapakowane 2 szt w jednym zgrzanym worku. Zawinięte w jakies papiery, a sam worek ostemplowany. Łudzę się, że ktoś je parował;) Dobrze byc audiofilem;p

Pozdrawiam

Walery

Gdzie kupiłeś SQ Philipsa ? Chciałbym je sobie dokupić do kolekcji. :)))

Kupiłem co prawda u innej osoby ale ta lampa bardzo często bywa na allegro :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Walery, rekin wspominał nie raz. Trochę wstyd, że nie możemy się wybrać. Ale cierpliwości, trasy robimy coraz dłuższe, w sobotę Satriani we Wrocławiu. Do Warszawy z przyjemnością pojadę.

Pozdrawiam

PS. Mam nadzieję, że Qubric nie zaminuje Centralnego;)

_to skoro tu juz mowa o gc vs kondy to wpisze sie tu miast w orginalnym watku_

zeby nie bylo zupelnie nie na temat powiem tylko, ze faktycznie (przynajmniej w moim przypadku) zasadnicza role gra pre. Z densenem beatem jako pasywne pre GC zagral bez zycia, jakos tak bezplciowo... wrecz brakowalo mi pewnych zakresow :) Sam densen zagral zdecydowanie lepiej (pisal juz wczesniej o tym gonarek, ktorego pozdrawiam). Kolumny dosc latwe do wysterowania, choc pomieszczenie stanowczo dla nich za duze.

i teraz kondy (Peter help :P):

moj gc to wersja bi amp w monoblokach, po jednym mostku z BG N 4,7uf na kanal L i R, wysokie BG N 100uf, midbas FC 1500 (razem 4x LM, 2 mostki, 2 trafa 300V audio). Brakuje mi troche kopa, dynamiki i wypelnienia dolu... jak zwal tak zwal... moze to kwestia 'lekko problematycznych' castli... coz..i tak radzi sobie z nimi nadspodziewanie niezle. Zastanawialem sie coby wymienic owe FC na BG STD 1000 i byc moze wymienic 4,7uf przy mostku na BG N 100... badz drugie BG STD 1000...

Czyli 2 opcje (rozpatrujac jeden kanal):

Przy chipach: wysokie- zostaja BG N 100uf, midbas z FC na BG STD 1000uf, mostki zmiana z BG N 4,7 na:

1. BG N 100

2. lub BG STD 1000

czy poprawi to dynamike i wypelnienie basu? Czy zmieniajac 4,7 na wyzsza pojemnosc nadal jest szansa ta 'magiczna' gore i vocale live? :)

Ja tam jestem w stanie zrobic clona w podstawowej konfiguracji (bez BGN) żeby raz grał i otwarcie i z jędrnym basem i dynamiką czyli raczej jasnego, albo takiego co to jest przymulony, ciemniejszy z podbarwieniem basowym, ale mającego kłopoty z dynamiką, i jeszcze inne też... Totez wcale mnie nie dziwią tak rózne opinie. To samo zreszta dotyczy i innych wzmacniaczy. Sama płytka i elementy na niej to naprawdę pikuś. Liczy sie całość!

Różne dźwieki z clona juz przerabiałem, bawiąc sie zupełnie innymi rzeczami niz wymiana kondensatorów.

zorro, SQ kupowałem okazuje się w tym samym miejscu co Ty 6n1p;-)

Co mnie dziwi to fakt że cały czas chodziły w okolicach 10zł te lamki aż tu nagle patrzę a tam 80zł/szt.

A mogłem kupić 20;-)

Jak dla mnie BG N 100 to najlepszy wybor bezposrednio przy chipie. Doszedlem do tego po 2 latach uzywania BG STD 1000uF przy chipie i roku uzywania BG N 1000uF tez przy chipie. BG N przy mostkach byly tylko po to aby nadac lepszej barwy Panasonikom lub BG STD. Ostatnio jednak, kiedy mostki przesunalem bardzo blisko chipu i majac 1000u BG STD przy chipie, zauwazylem ze dodanie Bg N 4.7uF daje neagatywny effekt (zamulanie). Zrezygnowalem wiec z jednego z nich i daje w takich przypadkach 4.7U tylko na ujemnym zasilaniu, mniej zamula i nadaje pozadana barwe.

Pod zadnym pozorem nie dodawalbym zadnych dodatkowych bypasow na mostkach jesli Bg N 100 jest uzyte w systemie bi-amp na wysokich tonach. We zmacniaczu basowym uzylbym natomiast BG STD 1000 przy chipie, dodatkowe bypasy dobierane eksperymentalnie, moze sie okazac ze beda niepotrzebne. Mozna zainstalowac nastepna pare 1000uF przy mostku, ale nie mysle ze jest to optymalne rozwiazanie: basu moze byc wiecej, ale nie bedzie on tej samej jakosci co z pojedynccza para kond tylko przy chipie.

Odnosnie pozycji BG N 100uF/ BG STD 1000uF chip-mostek: mysle ze tu zalezy duzo od personalnych preferencji. Ja dodaje BG STD 1000 jako zlo konieczne, aby wyeliminowac przydzwiek i zwiekszyc bas, bez nich jednak wysokie, srednica, rozdzielczosc, barwa, bezposredniosc sa znacznie lepsze, dlatego BG N 100 jest tuz przy chipie.

>jar1

>Czy w GC, stosowałeś większe zasilanie (pojemność kondensatorów, transformatory), choćby takie, jak

>w Twoim Alephie X?

Nie, nic nie zmieniam z podstawowej kofiguracji. Raczej kabelkologia i inne 'drobne' zabiegi. Czyli szukanie tzw. 'złotego strzału' . Każdy ma jakieś tam swoje 'wypracowane' sposoby, jedni wymieniają elementy inni inaczej np. łączą masę.... Mam mniej typowego 'hopla' niz większośc na tym forum. Staram sie widziec wzmacniacz jako całość a nie poprzez jakiś konkretny jego element.

jar1

Dziękuje za informację.

W tych GC, które słyszałem i mialem, zasilanie było "firmowe" (mały zasilacz).

Jakoś grało :-)

Lepiej, niż Densen DM-10 czy Rootel, ale to za mało :-)

Podoba mi się Twoje podejście do sprawy :-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.