Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD63-problemy z czytaniem CD

apollo11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poniżej opisuję problem:

1. raz widzi płytę a raz nie widzi (zdarza się również przy oryginałach) i wydaje wtedy dziwny dzwięk,słychać jakby buczenie

2. jak zaskoczy to najczęściej na pierwszych 4 utworach przycina i przeskakują ścieżki,od utworu 5 gra już poprawnie.

Co to może być i jak można temu zaradzić???

bardzo proszę o pomoc:)

https://www.audiostereo.pl/topic/24224-marantz-cd63-problemy-z-czytaniem-cd/

Mialem kiedys identyczny problem w NADzie. Niestety, mimo, ze wrazenie jest, ze to jakas mechanika, prowadnice itp. to tak naprawde sprawa lezy w laserze. Laser podobno sie 'wypala' i wlasnie tak to sie objawia. W koncu na plycie CD tylko okolo 30% informacji to muzyka a reszta to info tekstowe i info dla systemu sledzacego sciezke. Jezeli juz cos moze pomoc to przejsciowo czyszczenie soczewki lasera. Ale jak znam problem to bedzie i tak stopniowo coraz gorzej, od wymiany lasera nie ucieknie sie. Lepiej zadzialac teraz niz sie meczyc i fajdac co trzy dni prowadnice maslem roslinnym,

pzdrw

soso

Ja mialem taki problem w NAD522 ze notorycznie wyskakiwal mi error lub mialem trzaski podczas odtwarzania. Nie chcialo zaczac czytac a jak juz zlapalo to przeczytalo kilka sciezek i znow error. Okazalo sie ze wina tkwila w oporach ruchu glowicy. Po przesmarowaniu czyta wszystko.

Wymieniajac laser radze wymienic glowice razem z mechanizmem. Koszt jest niewiele wiekszy a otrzymujemy wszystko ladnie nasmarowane i dzialajace. Gdy wymienimy sama glowice lasera moze okazac sie ze to wlasnie mechanika jest winna i wtedy stracimy tylko kase.

O smarowaniu mozna poczytac tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sklepy z laserami sa w watku : gdzie kupujecie lasery

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak już o laserach idzie to miałem taki przedziwny przypadek z CDM12.1:

Czytał wszystko, nawet porysowane płyty ale tylko przez kilka minut. Potem zaczynał przeskakiwać, gubić ścieżki aż w końcu nie widział żadnej płyty. Po wyłączenu i odczekaniu kilkunastu minut znowu wszystko było OK. Przeszkałem całego CD'ka w poszukiwaniu jakichś usterek czy przegrzewających się elementów i nic nawet podejrzanego nie znalazłem. W desperacji wstawiłem nowy laser - i problem zniknął.

Pozdrawiam

usha

Dziękuje wszystkim za sugestie i rady:)

Zdecydowałem że kupię cały komplet, laser+mechanizm i będę wymieniał. Co prawda nigdy tego nie robiłem, ale liczę też na pomoc szanownych kolegów i w tej sprawie. Jeśli ktoś ma już jakieś doświadczenia w tej dziedzinie to chętnie skorzystam.

pozdrawiam

apollo11

Witam!

Kontynułując mój temat chciałbym oznajmić,że kupiłem laser razem z mechanizmem w sklepie internetowym www.poltronic.com.pl , zamontowałem go w CD i wcale nie chce czytać płyt,poza tym bardzo głośno chodzi sam mechanizm tzn. talerzyk który obraca płytę jakoś ciężko sie kręci tak jakby o coś obciarał. Czy to możliwe żeby cały mechanizm był wadliwy?A może coś innego poradzicie.

Z głośnym chodzeniem po wymianie kompletu (laser i oba silniczki) spotkałem się raz. Po jakiejś godzinie pracy problem sam zniknął. Wcześniej zawsze smaruję trybka i prowadniace do lasera smarem teflonowym.

Jeśli chodzi o nie czytanie niczego to też miałem taki przypadek. Jak wszystko dobrze podłączyłeś to pewnie laser do d.. (jakaś chińszczyzna). Kupiłem kiedyś w Cyfronice dwa lasery i oba nic nie widziały. Po reklamacji przysłali w zamian oryginalne Philipsy (chodzą bez zarzutu).

Dzięki @usha za podpowiedz:)

Mam jeszcze jedno pytanie: poniszczyły mi się gumowe podkładki na których mocuje się cały mechanizm, czy wiesz może gdzie mogę coś takiego kupić?

• 1 miesiąc później...

Poradziłeś sobie z tym? Mam dokładnie to samo. Wymiana lasera, głośna praca, w porywach nic nie czyta, o coś obciera, najprawdopodniej płyta trze o mechanizm, jakby mechanizm był za wysoki. Gumowe podkładki też pasowałoby wymienić ale nie wiem gdzie kupić.

Dlaczego trze? Nie czyta choć to nowy mechanizm?

• 3 lata później...

Dołączę się do tematu , ba mam problem CD Marantz 63se .

Wymieniłem kilka miesięcy temu kompletny napęd z laserem , nie było z nim problemu aż do dziś .

Po załadowaniu płyty napęd rozpędza się przez około 1-2 sekundę w prawo , następnie w lewo nieco dłużej , wyświetlacz mignie dwa razy komunikat DISC .

Sprawdziłem samą głowice , bo nie chciałem lutować kabelków (wiązka jest sprawna ) w innym napędzie Techics-ie ,działa jak należy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.