Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre stereo do 1500PLN

kglaba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Zdecydowałem się zakupić Amplituner Pioneera VSX 915 (no chyba ze mnie ktoś od tego pomysłu wstrzyma), do ktorego podpiete bedzie DVD Pioneera 585 (zawsze to jeden pilot mniej). Całość ma hulać na tv LCD Sharpa 32p50E. Potrzebny tylko jakis zestaw stereo....i tu prośba do szanownych forumowiczów.

Moje preferencje to przede wszystkim muzyka radiowa (rock,pop), oraz filmy DVD

Sprzet ma "zabłysnąć" w pokoju o pow.25m. Docelowo zestaw ma byc uzupełniony do KD 5.1.

Prosze o sugestie i porady.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24221-dobre-stereo-do-1500pln/

Znajomy ma takiego Pioneera. Jak Ci pasuje to bierz i już. Co do kolumn, to sugerowałbym kupić sobie któeś topowe przody Kody, a potem z czasem dokupić do nich resztę KD.

Tak właśnie zrobił ten znajomy, nie pamiętam symbolu głośników, ale dał za parę koło 800-900 złotych. Potem kupił tyły i centralny + suba i ma całkiem sympatyczny zestawik. Jeżeli nie uprawiasz audiofilstwa perwersyjnego, to będzie o.k.

Osobiście preferuję Yamaszki - mam RVX 630 i jestem super zadowolony, mimo chwilowej przejściowej rzeźby głośnikowej (Tannoy M2 na przodach i M1 na tyłach, DK z będzina na środku i sub Kody). Ale do mojego obecnego mieszkania i jego akustyki to i tak jest cacy.

Pozdr.

Pioneer stereo? Proszę bardzo, oto ostatni mohikanin, wzmacniacz A-509R do kupienia po utargowaniu za niecałe 1300 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale amplituner AV to inna bajka, jeśli chcesz słuchać płyt to najpierw porządnie go przesłuchaj bo może być duże rozczarowanie. Sam posiadam amplituner AV kupiony za śmieszne pieniądze w stanach ale na myśl że miałby być podstawowym źródłem dźwięku chodzą mi ciarki po plecach. Jakieś filmiki czy stacje radiowe, proszę bardzo, ale wielokanałowiec do słuchania stereo to na dzień dzisiejszy porażka. Chyba że szarpniesz się na model za kilka tysięcy zl. Ale wtedy lepiej kupic oddzielnie AV i oddzielnie stereo. Good luck!

Ukryta Zawartość

hmm..no tak, to moze od poczatku (bo swoimi mylnymi opisami namieszalem tu chyba co nie miara - mieszajac pojecia stereo a A/V); jako iz w przyszlosci zamierzam rozbudowac ten zestaw (5.1) szukam takiego amplitunera (propozycja Pioneer VSX 915---->A/V) ktory w takim zakresie cenowym zagwarantuje calkiem "przyzwoite" brzmienie, oczywiscie na calkiem "przyzwoitych" glosnikach, ktorych automatycznie takze potrzebuje.

Calkiem przyzwoite to jak na moje warunki mieszczace sie w kwocie do 3000pln max (ampli+kolumny).

I w zwiazku z tym prosba o propozycje jakis konkretnych modeli kolumn, nad ktorymi warto sie zainteresowac, i ktore "zatrybia" z tymze amplitunerem (ew. innym goraco polecanym przez znawcow).

I'm sorry za niewiedze

pzdr

a ampli może taki ?

Ukryta Zawartość

opinie (głównie bardzo pozytywne) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za podpowiedz co do amplitunera.

Szczerze mowiac nawet przez chwile nie pomyslalem o Panasonicu,

zastanawiam sie jak on sie ma do tego pioneera 915;

moze ktos z Was testowal ten sprzet??

Ogolnie: wygląd OK, opinie OK, pozostaje jednak jeszcze mala blokada co do marki (ale moze sie myle)

Pzdr

Własnie niedawno pozbyłem się amplitunera pioneera - i o ile kiedyś ta szacowna firma robiła porządne wzmacniacze tak amplitunery to porażka. Mój miał 5x80 wat a nie był w stanie napędzić małych podłogówek (gale3040) w pokoju 18 m2!!!!!!!!!!! zastanów się dobrze nad takim rozwiązaniem. Pozbyłem się go, kupiłe wydajny wzmacniacz i jestem w niebie....

Seba78, 2 Lut 2006, 09:17

>Własnie niedawno pozbyłem się amplitunera pioneera - i o ile kiedyś ta szacowna firma robiła

>porządne wzmacniacze tak amplitunery to porażka.

Moim zdaniem nieslusznie masz pretensje do Pioneera, oni wciaz robia solidne rzeczy, jak za te pieniadze. Blad moim zdaniem tkwi w rozumowaniu, sugerowanym zreszta blednie przez czesc prasy, ze mozna miec "wash & go", kino domowe i stereo dzieki jednemu amplitunerowi AV za dajmy na to 1300 czy 1500 zl. Tym samym, traktujac amplituner AV kina domowego jako podstawowe zrodlo dzwieku systemu stereo, ktory "przy okazji" naglosni film z dvd jaki obejrzy sie raz w ty godniu, popelnimy blad i nie bedzie to bynajmniej wina Pioneera bo amplituner AV Panasonica, Sony czy Denona z podobnego przedzialu cenowego zagra podobnie. A byle jaki dwukanalowiec zagra stereo o niebo lepiej.

Amplitunery AV Pioneera, ktore niezgorzej zagraja stereo rozpoczynaja sie od modelu VSX-AX5i.

"Mój miał 5x80 wat a nie był w stanie napędzić małych podłogówek (gale3040) w pokoju 18 m2!!! zastanów się dobrze nad takim rozwiązaniem. Pozbyłem się go, kupiłe wydajny wzmacniacz i jestem w niebie...."

wcale się nie dziwię, bo Gale wbrew pozorom to nie są łatwe kolumny do napędzenia. Impedancja 4 Ohm to dla amplitunera Pioneera nie jest bułka z masłem, więc krótko mówiąc krytyka pod zły adres.

Pioneer będzie efektywny, ale z łatwymi kolumnami.

>>>Gale wbrew pozorom to nie są łatwe kolumny do napędzenia.

Niby tak, ale sprawnosc tego amplitunera AV naglosnieniu sygnalu na dwa kanaly mozna sprawdzic w prosty sposob: najpierw podlaczyc Gale do AV, a potem do wzmacniacza dwukanalowego, np. A-509R o ktorym pisalem. No i wtedy wyjdzie roznica. 509 napedzi Gale bez problemu.

wiem, że gale są trudne do wysterowania - z poprzednimi kolumnami radził sobie lepiej. Ale takie kolumny to właśnie dobry test!!! obnażyły słabość tego sprzętu na całej lini - głośniej robiło się dopiero od 50... od 40 były by juz ok - ale wtedy były takie przesterowania, że zaczałem poważnie obawiać się o kolumny. Więc może głośniki trudne - ale bez przesady!!! Obecny Denon PMA 860 - też ma po 80 wat na kanał a nie odważył bym się dac 25% głośności!!!:) (20 to góra) przy tym najmniejszych zniekształceń nie ma. Po prostu takie wielokanałowe amplitunery to zabawki pod małe miekkie kolumny do kina i aktywnego!!! suba. Nie nadają się do muzyki bo nie ma tu wogóle dynamiki. Dlatego zawsze będę odradzał taki eksperyment. Jeśli już to może spróbować pre wielokanaowy i końcówki mocy - najpierw jedną do stereo a potem dokupić druga do kina - no ale to może już być trochę drogi pomysł i może nieopłacalny - nie wiem nie interesowałem się takim wynalazkiem.

Witam

Odsluchalem dzisiaj w MM kilka modeli kolumn, szczegolna uwage zwrocilem na

Magnaty 505, ktore za rozsadna cene(na necie mozna spotkac za ok 1600pln) prezentowaly

sie calkiem niezle. Ponadto JBL E90, ale to juz troche inna cena.

I stad pytanie: Czy mozecie jeszcze cos w zamian polecic zamiast Magnatow...no i jakie

sa wasze komentarze odnosnie tych kolumn.

P.S. Z racji posiadania kota w domu, w/w kolumny maja duzego "+" za solidna maskownice.

Pzdr

Kglaba -sprawdż sobie kolumny DIY od Gipsy2 jest bardzo dobrym fachowcem wpisz w wyszukiwarkę jego nick a będzieszmógł zobaczyć jego prace.Miałem ostatnio okazję posłuchać kolumn Gipsiego2 u kolegi który kupił ok 3 m-ce wcześniej ,jestem zauroczony robocizną oraz dżwiękiem,moje Avance Dana 503 sprzedałem odrazu za połowę ceny i zamówiłem kolumny u Gipsiego.Polecam za kolumny zapłacę ok.2000pln natomiast rywali sklepowych można szukać w przedziale ok 6000 pln.Jeśli mieszkasz gdzieś blisko to zapraszam za ok.2-3 tygodnie będzie można u mnie posłuchać.

kolumny od Gipsy2 są naprawdę ładne - szkoda że nie miałem okazji ich posłuchać.

JBL serii E mają dziwny bas - twardy i dudniący - poza tym są rewelacyjne zarówno wizualnie jak też w brzmieniowo w pozostałej części pasma. GDyby tak miały miękki bas to chyba lepszych kolumn bym nie potrzebował, ale poki co idałem nie są - no ale tak to już jest - za ideały trzeba slono płacić.

Kglaba -> zapraszam do mnie ,tymbardziej ze jestes z okolic ;) . Chętnie pomoge Ci w wyborze,nawet niekoniecznie kolumn DIY .

Iceman -> W Radomiu są kolumny KonradRak ,może go odwiedź ? Tak się teraz zastanawiam nad stworzeniem takiej mapki gdzie w Polsce szłoby posłuchać moich kolumn,ale w duzej mierze zależy to od gościnności i wyrażenia chęci od właścicieli . Poza tym zapraszam też do mnie na odsluchy które bedą zaniedługo :) ,naprawde myśle że warto przyjechać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.