Skocz do zawartości
IGNORED

Mod. sekcji zasilania w Jolida 502b

Piotrek_PP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Chciałbym zmodyfikować sekcję zasilania w tej lampie. Myślę, że w tej chwili jest to jej najsłabszy punkt. Siedzą tam 2x470uF/450V, 2x220uF/400V, 2x220uF/200V oraz 1x220uF/450V oraz mostek i kilka rezystorów.

Jak widać nie ma tego dużo i w zasadzie mógłbym wymienić wszystko jeżeli jest taka potrzeba.

Zatem poradźcie proszę, co wyrzucić i czym zastąpić. Jakie kondensatory i o jakich wartościach sprawdzą się w takiej konfiguracji? Czy jest sens zwiększać pojemność filtrującą?

Czy jako zastępnik mostka sprawdzą się: HEXFRED np.: HFA25PB60 TO247 600V 25A 23ns?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam, Piotrek

https://www.audiostereo.pl/topic/24210-mod-sekcji-zasilania-w-jolida-502b/

Pewnie wszystko zależy od konkretnej aplikacji. W większości przypadków modyfikacji tego wzmaka jakie znalazłem w sieci sugerują wymianę diód na ultra-szybkie. Czytałem również na tym forum, że daje to większą szanse odfiltrowania śmieci z zasilania. Może przy lampie ma to mniejsze znaczenie ale zaszkodzić chyba nie powinno? Mostek na lampach myślę, że odpada ze względu na rozmiary, nie chcę wychodzić z zasilaniem poza obudowę.

Jest natomiast miejsce na większe kondensatory. Ale tutaj nie mogę znaleźć żadnych danych. Wszyscy się chwalą kosmicznymi wynalazkami w torze sygnału ale jakoś milczą jeśli chodzi o zasilacz, co najwyżej wspominają o zwiększonej pojemności. A ja prawdę mówiąc nawet nie wiem gdzie zacząć szukać. Jedyne co znalazłem w polskiej sieci to kondensatory JJ dedykowane do zastosowań w lampach. Warte jest to cokolwiek?

Wyszukałem również kilka wzmianek na forum o kondensatorach olejowych. Ktoś je dzisiaj produkuje? Można kupić nowe, czy pozostają silniki od pralek itp.?

>Piotrek_PP

wlaśnie jestem na etapie wymiany kondensatorów w zasialniu lampowej końcówki.

Pan z Delta Studio stanowczo odradził manipulowanie wartościami elementów. Radził też zboczmikować elektrolity małymi pojemnościami.

Co do kondensatorów - kupiłem kendeile.

Ja w swojej Joli 202 (ktora ma praktycznie tema budowe co 505) wymienilem diody na softrecovery BYW95 (jak dobrze pamietam) - minimalnie poprawila sie rozdzielczosc gory. Zbocznikowalem tez kazdy z trzech stopni ruskimi olejowymi 250nF/630V - to juz przynioslo duzo poprawe w czystosci dzwieku.

Tak z ciekawości - po co w prostowniku na 50Hz szybkie diody?

Jakieś krótkie (oczywiście może też być długie) wyjaśnienie,

ew. odsyłacz?

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>marekzawa

Sugerujesz, że mam w ogóle dać sobie spokój bo szkoda czasu i pieniędzy czy też tylko nie kombinować z wartościami elementów? Ta lampka ma już swoje lata i nie wiem czy te elektrolity, które tam są trzymaja jeszcze parametry.

Inna sprawa to fakt, że najwyraźniej podczas produkcji Jolki zmieniano konstrukcję zasilacza. Parę razy natknąłem się na info, że mają tam oryginalnie siedzieć 4x470uF zaś u mnie jest 2x470 + 2x220 jako główne pojemności filtrujące.

>pawcio

gdzie kupiłeś te kendeile?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Jeżeli w ogóle dotknę się do zasilania w tej lampie to zacznę od kondensatorów, mostek zostawię sobie na koniec i trochę poeksperymentuję. Niestety eksperymentowanie z kondensatorami zbyt wiele by mnie kosztowało. Dlatego jeżeli możecie polecić mi jakąś porządną firmę najlepiej z produktami dostępnymi w Polsce. Na razie kandydatami są wspomniane keindele oraz jj. Znalazłem info że keindele potrafią "cieknąć" jeżeli zamontować je w dziwnych pozycjach, a u mnie będą poziomo. Zaś nad jj też raczej nikt nie pieje z zachwytów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Piotrek_PP

kendeile kupiłem na allegro.

u mnie to w ogóle porąbana sprawa, bo we wzmaku mam kilka kondensatorów podwójnych. np. sześć stoi koło siebie (2 x 3) 150+30uF, z których dwa są tylko podwójne a cztery nie (180uF). musiałem się troche nakombinować i kupiłem kendeile 150uF i elny 33uF. są też niby 180uF ale jakichś podejrzanych firm.

nie ma co ukrywać. bardzo patrzyłem na cenę i nie rzucałem się na jakieś kosmicznie drogie, których zresztą w Polsce się chyba nie kupi.

jeszcze we wzmacniaczu są 3 szt. 300uF i mam też kendeile 330uF.

największy problem mam jednak z 4700uF/250V. znalazłem kilka dostępnych w Polsce ale cenowo najtańszy jest Jamicon (80 zł). ewentualnie aerovox w TME albo rifa w elfie. ale to już nie na moją kieszeń na razie.

czekam teraz na resztę kondensatorków i zbieram siły na zabawę.

myślę jeszcze o takim rozwiązaniu: zamiast jednego 4700 dać 3 po 1500uF (niedrogie Nippon).

ale nie wiem czy nie lepiej tego jamicona.

bardzo chętnie wysłucham rady kogoś kto tuningował już lampę.

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

>70Marcin

Oczywiście temat nadal żyje choć przez pewien czas było to życie utajone. Jednak wraz z kolejnym zamówieniem u Petera uległo odhibernowaniu. Wymieniłem wszystkie podstawowe pojemności w zasilaczu na Nichicony 470uF oraz 220uF/450V, zaś mostek zmieniłem na Fairchild FRED 1200V/8A. Ponadto bajpasowałem każdą z sekcji zasilania Axon'ami 2,2uF/600V. Zmiany jakie obserwowałem wprowadzając kolejne elementy można streścić następująco:

1. 2x470uF w sekcji B+ zamiast Nipponów, które tam siedziały pierwotnie - większa masa basu, głębsze zejście, znaczna poprawa dolnej średnicy, słaba kontrola, tendencja basu do "szwędania" czy może lepiej powiedzieć "snucia się".

2. 2x470uF w sekcji B1+ zamiast Nipponów 220uF - poprawa kontroli, płynniejszy dolny zakres bez wrażenia oddzielenia basu od reszty pasma. Bardzo fajna rozwibrowana dolna średnica, większa czytelność, lepiej ułożona scena, dobra separacja. W sumie typowe efekty towarzyszące poprawie kontroli. Dynamika niewiele lepsza.

3. 1x220uF w sekcji B2+ zamiast Nippona o tej samej pojemności - nieznaczna poprawa wysokich tonów, raczej w kierunku płynności, większej muzykalności, lepszego zrównoważenia.

4. W sekcji B+ dorzuciłem stare Nippony tym samym zwiększając całkowitą pojemność. O dziwo basu nie jest więcej. Zyskuje na "drajwie", pojawia się lepiej zaznaczona faktura, wibracje gitary basowej mają bardziej sugestywną chropowatość, po prostu lepiej słychać harmoniczne.

No więc ogólnie zmiana brzmienia bardzo duża i jednoznacznie pozytywna. Prawdę mówiąc na tyle duża, że zacząłem się zastanawiać czy te kondensatory, które tam były pierwotnie to aby nie padnięte lekko. Wiem, że powinienem wygrzać to co już przylutowane ale nie mogłem się powstrzymać i szedłem za ciosem.

Bajpasy z Axon’ów nie poprawiły już tak dużo. Zauważalnie lepsza głębia ale żaden dramat, bardziej słodkie wysokie tony, największa zmiana w średnicy, która straciła na twardości. W basie zmiana na granicy sugestii.

Nie liczyłem na dużo zmieniając diody w mostku i tutaj nastąpiło totalne zaskoczenie. Lampka wręcz eksplodowała dynamiką i to w całym paśmie nie tylko na samym dole. Wszelkie instrumenty perkusyjne są teraz niezwykle sugestywnie wykrojone, faza ataku jest rewelacyjna, soundstage bardzo masywny, lepsza stereofonia – głównie głębokość sceny ale tutaj zmiana nie była dramatyczna.

Bierzcie pod uwagę fakt, że moje kolumny mają 101dBWm i jakiekolwiek zmiany możliwości dynamicznych są natychmiast słyszalne. Tutaj zmiana była z gatunku kolosalnych i w sumie nie wiem dlaczego... ale była.

Ja mam jasno i bardzo przejrzyście grające lampy. Dlatego opisane zmiany nie zmuliły brzmienia. Dodały mu ciężaru ale nie ograniczyły prędkości. Wiadomo, że to nie tranzystor ale... no trzeba powiedzieć, że jest dobrze... przede wszystkim jest spójność w brzmieniu i ta specyficzna płynność, którą tak cenię w lampach i która daje tyle przyjemności. A przy tym pełnopasmowość bez roll-off’u którego starałem się uniknąć dobierając lampy sterujące.

Podsumowując...polecam.

>magazynier

W poniedziałek odebrałem przesyłkę od Petera/Bikoza więc możesz sobie wyobrazić, jak świeża jest moja opinia. Powinienem to chyba bardziej zdecydowanie zaznaczyć. Nie wiem czy po wygrzaniu będzie lepiej, czysto teoretycznie na to patrząc wcale tak być nie musi. Nichicony bardzo łatwo można wyłączyć z układu bo mają zakręcane terminale, także z biegiem czasu mam łatwą i szybką możliwość zmiany.

To co opisałem to różnice zauważane na gorąco. Teraz trzeba dać wzmacniaczowi pograć by się ułożył i... kombinować dalej... następne w kolejce to rezystory w torze sygnału oraz terminale głośnikowe.

• 2 tygodnie później...

Mam troche kondów RIFA może z mimi ktos chce poeksperymentować ? sam jestem ciekaw efektów. te kondy uchodzą za b. dobre. mam 2 szt 470/400 i 9 330/450.

tak w ogóle to ja ze swoja jolka mam duzy problem. Nie gra tak jak powinna. czasem coś zaskoczy i gra ok ale na krótko. Może ktoś pomoze. Najchetniej z lodzi i okolic.

• 1 rok później...

>Piotrek_PP

Czytałem w twoim , że dokonałeś kolejnych zmian we wzmacniaczu: " m.in. wymienione kondensatory w torze sygnału, potencjometr, okablowanie wewnętrzne... Ponadto ... wymienione rezystory w torze sygnału i układzie biasu".

Czy mógłbyś opisać jakie zmiany w charakterze dźwięku przyniosły te modyfikacje?

Komponenty jakich producentów stosowałeś?

Możliwości kupna? Linki?

Dziękuje i pozdrawiam - JAS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.