Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 75 vs. Tonsil Duet

js22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

czesto przegladam to forum i nie znalazlem informacji na temat tych kolumn, ktore by mnie interesowaly.

Mam pytanie jezeli mieliscie by wybrac kolumny to na ktore padl by wybor i dlaczego.

Bede badzo wdzieczny za odpowiedz. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24124-altus-75-vs-tonsil-duet/

Słyszałem i jedne i drugie, mój wybór : żadne z nich ;-) A jeżeli ktoś by przyłożył mi pistolet do głowy i kazał wybierać to Duety, bo nowe, tanie i dające spore nadzieje przy tuningu

Tuning to może za duże słowo, ale przydałoby się usztywnienie skrzynek i pewnie lepsze elementy w zwrotnicy (na czymś musieli oszczędzić przy 100zł za kolumnę), kabelki. W przyszłości można zainwestować w lepszy wysokotonowy ale wówczas dochodzi ingerencja w zwrotnicę (jeżeli w ogóle jakakolwiek tam jest ;-)).

Aha dzieki za odpowiedz, a czy te Duety nadaja sie do łojenia?? chodzi o to zeby robily duzo halasu a przy okazji zeby nie zameczyly czlowieka. Czy to jest dobry wybor w tym przedziale cenowym?? jezeli oczywiscie mozna mowic o jakiejs cenie :)

mój ojciec miał duety,i moge powiedziec ze do łojenia to one sie nie nadaja.ALe za to za kwote 99zł za sztuke do normalnego słuchania sa to bardzo dobre kolumny,bo co mozna za 200zł kupic... tam same przetworniki sa warte te 200zł..a gdzie skrzynki....Moge tez powiedziec ze w porównaniu do altusów graja bardzo audiofilsko:).Zwrotnica w tych kolumnach to jeden kondensator.Jesli chcesz głosno posłuchac i w miare dobrej jakosci to z tonsila polecam Mistrale.

Od altusów radził bym się trzymać z daleka, to nie te czasy i jedynie do czego one mogą służyć to imprezy. W duetach stosunek cena/jakość to mistrzostwo tonsila no i można conieco ulepszyć. Miałem okazje ich posłuchać ze wzmacniaczem unitry 2x15W w pokoju 11m2 i grało to przyzwoicie jak za taką kase zwłaszcza, że znajomy kupił je używane w idealnym stanie za 150zł gdyż miał "bardzo" wąski budrzet. Dla tych co mieli dotychczas hipermarketowe wybryki w domu jest to dobra alternatywa. Wysokotonowy to nie żadna rewelacja ale ten 15cm niskotonoweic to potrafi łupnąć :)

A może jeżeli chodzi tylko o chałas i kinodomowe larmo to jakis zestaw z "subem' creativa do kompa:-)?

Znajomy mi puścił takie cuś, to od nateżenia chałasu peruka mi mało nie spadła :-)

Kurt Dupel>>>

I tak ten zestaw creativa nie zagra tak jak duety, nawet jeżeli kupi się nowe duety i jakiś wzmacniacz poniżej 200zł.

Duetami też można narobić chałasu bo 50W to moc rzeczywista czego sam się przekonałem. Słyszałem zestaw 7.1 creativa, który kosztował ~700zł i moge powiedzieć tylko jedno żenada, może przy filmach troche się wysilają ale do słuchania muzyki odradzam!

js22>>>

Wstrzymaj sie z ich kupnem, jak będe miał czas to wezme od kumpla duety podłącze pod swój amplituner w pokoju 20m2 u starych to ci zdam relacje z tego. W 11m2 było basu i to sporo jak na taką małą konstrukcje.

Z tańszych nowych masz:

koda AV-51F 499zł,

ELTAX CONCEPT 500 499zł,

koda AV988 599zł,

Tonsil Mistral ~600zł,

Troszeczke droższe kody AV-702F ale nagłośnią nawet 25m2, jednak w twoim wypadku szukałbym używanych mistrali bo może nóż/widelec się coś trafi :)

Kurde chłopie zastanów się nad jakimiś monitorkami w tej cenie!!! Nie zawsze większe znaczy lepsze. I skoro Duety grają "naprawdę dobrze" to jak grają np. Tannoye 4? Przemyśl to dobrze, zanim kupisz - a pod jaki wzmak podłączone były Duety, gdy ich słuchałeś?

Kiedy ja nie chce monitorow. Szukam kolumn takich jak Duety albo czegos innego tylko i wylacznie zastepczo do drugiego mieszkania gdzie przebywam jakies 5-6 dni w misiacu. Normalnie uzywam Dali 450 + Arcam Alpha 7.

I nie oplaca mi sie inwestowac w nowy sprzet ktory nie bedzie wykorzystywany, wole cos w "głónym" udoskonalic

I pojawia sie pytanie jaki wzmacniacz bo nie wiem poprostu, kogo sie zapytam to sie smieje z mojego pytania. Tzn ze ktos potrzebuje czegos tanie to jest gorszy?? bo tak mozna wywnioskowac w wielu postach wielu uzytkownikach. Niekoniecznie w tym temacie ale w innych ludzie tacy sa lekcewazeni. uwazam ze nie ma w tym nic kozackiego jak ktos pisze ze nie wybierze ani tego ani tego.

Ano chyba, że tak...

Co do wzmaka, to zaczaj się na jakiegoś Nada - one ładnie kryją brzydkie, a uwydatniają ładne wysokie. A duety mają dość słabe wysokotonówki, więc nad powinien być OK. Ale jeśli coś dobrej firmy będzie bez oferty to może uda Ci się wyrwać za mniej niż 200zł całkiem fajny wzmak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.