Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty Master Clock do CD na bramkach

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tuningowców! Przedstawiam CD clock do prostych i tanich odtwarzaczy, do których nie opłaca się wstawiać drogiego i skomplikowanego clocka. Z wykonaniem tego układu poradzą sobie chyba wszyscy. Układ można zmontować na uniwersalnej płytce drukowanej. Wskazana jest do niego ekranowana obudowa - ja użyłem metalowej "puszki" po konwerterze UKF. Wystarczy na początek użyć kwarc wymontowany z tuningowanego CD jeśli np. amamy nietypową wartośc rezonatora, taka modyfikacja też daje poprawę. Kwarc można zamontować na podstawce (do kwarców albo na kawłku podstawki DIL) by go nie lutować niepotrzebnie. Ułatwi to późniejszą jego wymianę. Elementy z otoczenia oryginalnego ukłdu oscylatora należy usunąć (przede wszytkim te 2 kondensatory do masy). Zamiast stabilizatora LM337 można użyć LM7805, trochę to upraszcza układ a nie ma raczej większego wpływu na jego pracę. Sygnał doprowadamy do wejścia bramki oscylatora na płycie odtwarzacza CD, można użyć cienkiego koncentryka przy dłuższym połączeniu (>10cm), np. luźną 2-przewodową skrętkę masa - sygnał. Masę także bierzemy w punkcie przy układzie gdzie podłączamy zegar. Kondensatory oznaczone gwiazdką najlepiej dać takie jak były w oryginalnym układzie w odtwarzaczu (mogą byc te same). Koraliki ferrytowe to opcja. Układ scalony można zamontować na podstawce. bezpośrednio do nózek 7 i 14 lutujemy któryś z mniejszych kondensatorów filtrujących zasilanie. Przed uruchominiem i wstawieniem układu 74HC00 sprawdzamy napięcie na wyjściu stabilizatora. Przy niższych częstotliwościach kwarcu (11, 8.46MHz) mogą być użyte układy z serii ACT lub HC. Różnią się one średnim czasem propagacji bramki: AC 4ns, ACT 6ns, HC 8ns, HCT 9ns, TTL 10ns. Układ jest przystosowany do pracy z oscylatorem do 16.9344MHz, przy wyższych częstotliwościach trzeba raczej zbudować coś na szybszych elementach i lepszej płytce.

Układ na razie testowałem dopiero na kilku płytach. Pierwsze wrażenia: Uzyskuje się mniej męczacy dźwięk, precyzyjniejszą lokalizację instrumentów, wyraźniejsze zarysowanie drugiego planu i bardziej czyste, detaliczne wysokie tony. Łatwiej usłyszeć szczegóły w które dotychczas trzeba było się wsłuchiwać. Dochodzę do wniosku, że instalacja nowego zegara to pierwszy i najważniejszy tuning jaki należy wykonać.

Jeśli ktoś zbuduje ten układ to proszę o uwagi z użytkowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24083-prosty-master-clock-do-cd-na-bramkach/

Molibden - czy masz możliwość zobaczyć kształt wyjściowy sygnału ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Matthew - jak sprawdzić? Sprawdz wątek o zegarze rekina - tam się dość mocno kłóciliśmy ale i były podane sposoby sprawdzenia m.in. sondą w.cz., ale tak po dziadosku to można pokręcić radiem ukf i powinno coś wchodzić ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Poza własnym zasilaniem to taki zegar niczym się nie różni od tego co jest fabrycznie w CD.

A jeśli już dalej to ma pracować na tym samym kwarcu za przysłowiowe 10 centów to moim zdaniem szkoda czasu na takie zabawy. Dokładając parę złotych można już zrobić solidny zegar na dobrym kwarcu z Omigu, albo od razu wstawić nieco droższy fabryczny zegar TCXO. Efekt będzie duuuużo lepszy.

Molibden

W miarę prosty solidny zegar wcale nie jest bardziej skomplikowany i droższy. No może dobry kwarc to dodatkowe koszta na poziomie 30-40 zł jak uda się od kogoś odkupić, kto zamawiał większą ilość.

chyba podłubię w zasilaniu mojego LCAudio... doczytałem się że Rambo preferujesz podwójna stabilizację, 15V->12V ... mam teraz tylko 12V i na mostku te Panasonicki FC.. odkąd wymieniam wszędzie te FC na inne to jest lepiej ;))) dlatego może zrobie płyteczkę z ultraszybkim mostkiem, z Rubyconami ZL i z dwoma stabilizatormi...na wyjściu 12Vmoże dam Cerafine 470u (akurat mam szt)... natomiast baaaaardzo się przekonałem do ZL ;)) grają jak BG ;)

To jest układ do NAPRAWDĘ prostych odtwarzaczy, bo zupełnie podstawowy :-(

W niekórych modelach NADów był taki! Myślę, że tunningowcy szukają jednak czegoś bardziej wyrafinowanego :-(

ten uklad bedzie mial zbyt duze szumy bo cmosy szumia i nie nadaja sie do tego celu. Pewnie lepszy bedzie zegar orginalny w cd. Nieche mi sie tlumaczyc wam jak sie robi stabilne i dobre zegary ale nie tak.

z praktyki krotkofalarskiej wiem ze kwarce musza byc odciazone czyli drgac tak jakby obciazenia w postaci pojemnosci itp nie bylo. No i musi byc mala amplituda drgan plytki. Najlepeij zrobic taki uklad na podobienstwo stabilnych ukladow krotkofalarskich i wzmocnic i podac na brameczki celem obciecia

To faktycznie bardzo prosty zegar i jego wariacja występuje w wielu odtwarzaczach CD m. in. w Pionnerach (74xx04). O ile mnie pamięć nie myli, to dwa aspekty pracy zegara są niesamowicie wazne:

1) zasilanie i wszystko co się z tym wiąże - czyli poziom szumów w zasilaniu samego układu generatora i układu kształtujacego.

2) wykonanie układu kształtującego komparator vs bramki.

Jeśli chodzi o zasilanie, to faktycznie jest sprawą kluczową - ilość kombinacji jest olbrzymia i osobiście po przetestowaniu kilkunastu kondensatorów i kilkudziesięciu ich kombinacji skłaniam się do wniosku, że wszystko zależy od tego jakie mamy widmo rozkładu wyższych harmonicznych na we zasilania, bo od tego zależy jat to będziemy chcieli/mogli wyfiltrować. Osobną sprawą są zakłócenia wprowadzane przez elementy zegara. Absolutnie niezbędne jest odseparowanie zasilania ukł. generatora od zasilania bramek (strasznie "sieją"). Może to się odbywać przez rozdzielenie zasilania na osobne gałęzie z osobnymi dławikami, albo poprzez dwie niezależne stabilizacje.

Dławiki się u mnie nie sprawdzają - gdyż nie akceptuję spowolnienia i rozmycia sceny, które wprowadzają.

Dyskusja (i częsć pomiarów) przy okazji robienia prostego LClocka wskazała, że kształt przebiegu (sinusoidalnego) z generatora przed wejściem na bramki był poprawny. Zupełnie inaczej było już na wyjściu z bramki, gdzie dało się obserwować oscylacje przy narastającym i opadającym zboczu.

W związku z tym wydaje się, ze lepszym rozwiazaniem może być szybki komparator.

Do teraz trudno powiedziec i nie było chyba w tym temacie zgody, czy te oscylacje były wynikiem zakłóceń wprowadzanych przez bramki, czy pojemności sondy, czy jeszcze czegoś innego.

Jest jeszcze jedna sprawa przy projekcie zegara - tzn prowadzenie masy. Jest to niby proste, bo masa zwykle wypełnia pozostałą na płytce przestrzeń i w pewien sposób "ekranuje" oraz poprzez swoją bliskość ze ścieżkami zasilania wprowadza dodatkowe pF pojemności odsprzęgające dodatkowo zasilaniw w zakresie w.cz.

Sprawdzone jest jednak fizyczne odizolowanie (poprzez pewien odstęp) układu generatora, zasilania i układu kształtującego (moim zdaniem dobrze byłoby aby ścieżki masy otaczały wszystkie te moduły w sposób częściowo od siebie niezależny i wszystkie te masy łączyły się gdzieś w całość, ale to tylko takie moje obserwacje).

Problemów przy projektowaniu płytki jest znacznie więcej, gdyż kluczową rolę odgrywają również odległości - powinny być minimalne, oraz sposób lutowania. Sugeruję raczej "metaliczny" kontakt poszczególnych elementów poprzez docisk, natomiast cyna powinna być stosowana raczej oszczędnie tylko jako spoiwo.

To tyle co mi się na szybko wydumało :)

Układ na rysuneczku może działać nie najgorzej, ale nie będzie to niestety układzik wybitny. Dużo więcej może dać wymiana samego kwarcu na lepszy i poprawa zasilania filtra cyfrowego do którego zwykle ten sygnal zegarowy wprowadzamy. Sczególnie ta druga sprawa jest często zaniedbywana i wszystko co uzyskujemy w zegarze tracimy poprzez kiepskie zasilanie tej kostki, a tam również na we jest układ kształtujacy.

>senicz

Kwarce są projektowane pod konkretne obciążenie o ch. pojemnościowym i przystosowane do pracy w układzie rezonansu szeregowego lub równoległego i to od jakości kwarcu i jego doboru dużo zależy. Zresztą znaczenie ma również rozkład harmonicznych pochodzących od częstotliwości podstawowej drgań. Niektóre kwarce mogą pracować w overtonie. Problem jest tylko wtedy z tak stromym filtrem np. pasmowo przepustowym, który przepuściłby do wzmocnienia wybrany overton.

O sprawach związanych z ekranowaniem i izolacją od drgań już nawet nie pisałem, bo to dość oczywiste (ale nie zawsze proste) zagadnienie.

Czekam na Twoje wpisy z konkretami z przyjemnością się czegoś nauczę.

Na szczęście na tym forum jest kilka osób, które w poprzednim wątku zabierały kilkukrotnie głos i uważam, że posiadają znaczną wiedzę w projektowaniu ukł. cyfrowych.

W przeciwieństwie do Ciebie kończyłem jednak specjalność maszyny i systemy cyfrowe i miałem jednak pewien kontakt z układami cyfrowymi oraz niejednokrotnie wykonywałem różne układziki. Fakt, że były to czasy, gdy niewiele było dostępne na naszym rynku i tablice przejść w oparciu o algebrę Boole'a rozwiązywao się na piechotę, ale liznąłem trochę podstaw.

Oświeć mnie więc mistrzu.

no dobra ponioslo mnie. Rekin to fajny facet. Troche male ma obycie w sprzecie i slyszy rzeczy nieslyszalne ale zawsze. Wie podawanie wam czystego schematu nie wydaje sie mi wlasciwe. Wole sluzyc podpowiedzia a ona brzmi tak - sprzezenie elektronowe.

>senicz, 27 Sty 2006, 15:14

Oj Senicz, Senicz!!

Nie bardzo widzę miejsce gdzie Rekin pobłądził.

Kwarce robione sa do drgań w rezonansie szeregowym i równoległym

(oczywiście każdy ma obydwa!!) i ta częstotliwość podana jest na obudowie.

Natomiast to, co Ty napisałeś jest dla mnie łagodnie mówiąc niejasne.

Sprzężenie elektronowe stosowane było w lampach (tzw. ECO).

W tranzystorach można to naśladować biorąc sygnał z kolektora.

Jak czegoś nie wiesz, nie wstydź się zapytać zamiast samemu

wymyślać.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

musialem rozwiazac podobny problem w ukladzie mastercloku dla systemu cyfrowego tacta chyba. No wiecie aby nie pogorszyc parametrow musialem sie wysilic. Najwazniejsze aby kwarc pracowal swobodnie bez zbednego obciazenia. Daje wtedy maly sygnal ale my sie nie przejmujemy i wzmacniamy go bardzo a nastepnie ograniczamy aby uciec od szumow i na szybki komparator czuwajacy kolo zera a potem juz latwizna. Firmy ida na latwizne i robia zegary na chamskich bramkach ale jak sie chce to mozna zrobic cos super. Pamietajcie nie obciazac kwarca niech spokojnie i swobodnie se dryga.

>senicz, 27 Sty 2006, 16:39

Pamiętamy Mistrzu, pamiętamy.

A tak z ciekawości - z jakiego układu korzystasz?

Colpitts? Może Rakar?

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

z takiego mieszanca co kolega dlugofalowiec mi podrzucil. Od wielu lat trwa dyskusja co to jest za rodzaj. Mnie to nie obchodzi byle by dobrze dawalo. Robilem to raz i tylko do tego systemu. Swiec Panie nad ich dusza.

kwarc powinien drgac delikatnie i swobodnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rany - senicz odkrył separator do generatora aby samego generatora nie obciążać za bardzo!!!! Barwo :))))

senicz - największy problem w tym, że to już każdy wie, że nie należy obciążać za mocno generatora ;)

Rzeczywiście układ został wykonany z myślą o tanich odtwarzaczach i gdziezby mu pchać się do drogich maszyn. Są osoby które kupują CD playera za 60 czy 100 zł i raczej nie mają ochoty zbyt wiele w niego dodatkowo inwestować. Układ wykonałem z ciekawości, dla sprawdzenia czy takie "szybkie" rozwiązanie ma szansę bytu. Sądzę ze nawet najprostszy osobny generator będzie lepszy niż ten zintegrowany z układem, np. filtrem oversamplingu czy procesorem. Powyższy uklad można zmontować tak jak radzi Rekin - możliwa jest zwarte umieszczenie elementów, np. bez konieczności stosowania elementów SMD. Chciałem pokazać, zę mozna również tak to zrobić.

Nie sprawdzałem układu na oscykloskopie bo go nie mam. Obecność oscylacji można wykryć mierząc napięcia z i bez kwarcu. Z kwarcem powinno to być około 2.5V na wejściach/wyjściach bramek, bez kwarcu 0 lub ok. 5V na kolejnych bramkach. Albo podłązcając w CD.

Co do szumów CMOSów to sie nie wypowiem za bardzo, ale chyba nie jest on za duży, i tu niezbyt istotny, icznaczej układy takie jak CD4053 nie miałyby racji bytu w odtwarzaczach, a poza tym Senicz - w jakiej technologii masz bramki i układy w częsci cyfrowejw swoim CD, chyba nie TTL ani ECL?! MOS to jedyna dostępna tu technika dająca możliwość wykonywania układów LSI.

Rekin, będę wdzęczny jeśli zechcesz przetestować ten układ w swoim warsztacia, a może i w CD :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.