Skocz do zawartości
IGNORED

Tunery SONY serii ES

jodel

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem ten wątek i zacząłem się zastanawiać nad kupnem tunera z serii ES, zwlaszcza, że mam juz cdeka XA 50 ES i jestem z niego zadowolony. Sporo tych tunerów na ebay.de w dobrych cenach. Kilka lat temu kupilem tam za 25 EUR mopj obecny tuner SONY ST-S 351. Dzisiaj zobaczylem, ze taki tuner jest na allegro za 355 PLN, to bardzo blisko poziomu cen serii ES a licytacja nadal trwa. Czy ten S-351 jest taki dobry, czy ta cena jest zwyczajnie zawyżona? Miał może ktoś możliwość porownania tego tunera i któregos z serii 5xx ES?

>tomeki

ja miałem okazję posłuchać kilka modeli ale tylko z serii ES bo takie tylko mnie interesowały.

Najwyżej cenię 707ES, potem 590ES. Słyszałem jeszcze kilka modeli z serii XA ES, oraz niższe modele pięćsetek.

707ES jest zawsze moim zadaniem na rynku za droga, cena od 700-750 zetów w górę, zależne od stanu.

Ja swoją 590 kupiłem za 450 i ma tylko kilka zadrapań :))

zdecydowałem się zainstalować gniazdo iec - już mam wycięty otwór :))

nie wiem czy będzie lepiej, ale na duszy będzie lżej, że coś znowu zrobiło się by było lepiej ;))

Jodel

Stare ES-y to jak wino.... Mam końcówkę 55 ES z potencjometrem i doprawdy niejeden "nowoczesny" piec się wyłożył zwłaszcza w sferze wciągającej barwy (kosztem przestrzeni ale to akurat mam gdzieś).

W niej również jest firmowy kabelek sieciowy. Czy rzeczywiście zmiana na IEC wnosi wiele ?

>cynamon

chyba będzie porównanie :))

oryginalny przewód sieciowy był podłączony bezpośrednio do płyty tunera za pomocą łączówki.

Chce kupić podobną wtyczkę i zrobić prawdziwe porównanie - sieciówka kontra zwykły przewód sieciowy jaki był podłączony, ale muszę znaleźć taką wtyczkę. Będę na przemian podpinał jedno i drugie :))

Ale to dopiero na przyszły tydzień.

>zildjian

"w sferze wciągającej barwy (kosztem przestrzeni ale to akurat mam gdzieś)"

he! he! he! mam podobne podejście do tej sprawy :))

"Czy rzeczywiście zmiana na IEC wnosi wiele?"

W przypadku tunera nie wiem. Głowa mówi, że nie powinno być różnicy. Zobaczymy może uda się bezpośrednie porównanie :))

Witam.

Jestem posiadaczem st-s700ES.

Jak słucham sobie tego na moim zestawie to mam ochotę zadzwonić prawie że do wszystkich rozgłośni radiowych i opier........ za to że cały czas puszczają mp3 (a może to jakieś prawa komercyjne żeby ludzie nie zgrywali muzyki). Dosłownie tandeta :(

Chciałbym zasięgnąć opinii jak mój staruszek ma sie do nowszych konstrukcji ES: 707, 770, 777; oprócz tego do ciut wyższego od mojego 730ES.

Zdaje sobie sprawę że mój wymięka pod względem bajerów.....nie ma nawet sterowania na pilota.

A jaki ma dzwięk??????????

Ma ktoś może flaki wyżej wymienionych modeli (szczególnie 730ES)????????????????????????

>jodel.

Napisz koniecznie czy wymiana sieciowki to gra warta swieczki.W moim 707ES kabel zainstalowany jest na stale.

Troche boje sie montazu gniazda IEC,zeby czegos nie schrzanic.

Natomiast dwubolcowe gniazdo na kabel sieciowy mam w cd.Czy spotkales sie z porzadnymi kablami dwuzylowymi.

Wszystkie "powazne" kable sieciowe jakie dotad widzialem zakonczone sa wtyczka trzybolcowa.

• 1 miesiąc później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ST-S 700 ES to bardzo dobry tuner. 730 ES 770 czy 707 ES to nie sa wyzsze modele ale MLODSZE. 700 ES to drugi model od gory w katalogu 1988 (wtedy byl jeszcze 800 ES - chyba jedyny tuner ES z serii 8xx). Pozostale 7xx dzwiekowo sa porownywalne. Charakter brzmienia sie nie zmienil. Czy graja lepiej? Kwestia gustu. Ja takze mam ST-S 700 ES i nie mam ochoty na zmiany. Pozdrawiam. Rafal

>cynamon

słucham na sieciówce, ale jakoś zabrakło czasu na porządne porównanie

postaram się na początku następnego tygodnia bezpośrednio porównać

czy jest różnica? pierwsze wrażenie - raczej pozytywne

>discomaniac,

"ST-S 700 ES to bardzo dobry tuner. 730 ES 770 czy 707 ES to nie sa wyzsze modele ale MLODSZE. ........Pozostale 7xx dzwiekowo sa porownywalne.

730 jest "probably Sony's best tuner of the 1980s and 1990s, along the ST-A6B for the 70s and the original ST-5000 for the 60s."

707 ma z kolei wielu zwolenników wśród fachowców uważających go za najciekawszego esprita lat dziewięćdziesiątych.

700 ? 700 puryści od soniaka nawet nie wliczają do "prawdziwych", godnych uwagi espritów.To król ebayu, a nie rankingów tunerów. Nie jest on zły, ale skąd ta oryginalna teza, że nie warto powalczyć o 730?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

stefanB moze i masz racje w tym co piszesz wszak jestes specjalista od tunerow. Sluchalem 730 770 i 707 ES. Wielkiej roznicy nie slyszalem. Tylko ze ja w radiu pracuje na codzien i jak wiele razy pisalem tuner traktuje jako dodatek do sprzetu. 700 ES jest bardzo dobry i niech tak zostanie. Nie mam ochoty walczyc o zaden inny. Co nie znaczy ze komus moze nie sie bardziej podobac.

A co do kolejnosci tunerow (i nie tylko) w katalogu Sony w przeciagu lat produkcji:

x00 ES

x30 ES

x50 ES

x90 ES

x07 08 ES itp

Witam

Mam pytanie do posiadaczy ES-ów. Od jakiegoś czasu posiadam 505ES i zauważyłem że ma on pewien odchył, otóż często miga nieregularnie wskaźnik Stereo i Tuned łącznie z RDS TP. Dzieje się tak na różnych programach, także tam gdzie sygnał jest na max. Nie mam do niego instrukcji a bawienie się ustawieniami nic nie daje więc myślę że wymaga regulacji, ale może ktoś się z takim objawem spotkał. Dodam, że obok postawiony tańszy lecz dobry Akai nie wykazuje takich odczyłów.

• 2 miesiące później...

Drodzy ES-maniacy!

jakie IC polecacie do "spięcia" tunera 707 ES ze wzmakiem 770 ES?

Zależy mi na możliwie najbardziej neutralnym połączeniu bez żadnego podbarwiania przez kabelki.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

>mkmar, 25 Lut 2007, 21:42

zgadza się, na to wygląda że tuner jest rozstrojony (nie wiem w którym miejscu) z powodu zmian paramertów elementów w czasie, głównie cewek i potencjometrów montarzowych (stereodekoder). Zanieś go do fachowca na przegląd.

Po zestrojeniu powinna się podnieść jakość odbioru i zniknąć ta dokuczliwa usterka. Całe strojenie nie jest trudne ani specjalnie czasochłonne.

• 2 miesiące później...

Panowie (i Panie),

dość nietypowe pytanie: czy w tunerach SONY można odkręcić te drewniane boki? Pod nimi jest blacha pomalowana na kolor obudowy, czy niestety nie?

Czekam na odpowiedź, bo niedługo się kończy aukcja ;-)

Pozdrawiam!

WarrioR

-czy w tunerach SONY można odkręcić te drewniane boki?

tak,

Pod nimi jest blacha pomalowana na kolor obudowy, czy niestety nie?

-jest pomalowana

mam S707 i żeby Ci odpowiedzieć specjalnie odkręciłem bok

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Bardzo dziękuję :)) Stałem się posiadaczem ST-S590ES, z drewnianymi bokami, ale na 95% je odkręcę, bo nie będą pasowały do mojego XA3ES. Podobno stan tunera idealny, zweryfikuję jak przyjedzie (jutro wysyłka).

Wahałem się między tym modelem, a ST-S770ES.. Przy tym drugim kusiły opinie, podobno tuner wzorowy. Był jednak mniej zadbany, no i cena 2x większa. Chciałem budżetowe radyjko, więc mam nadzieję że 590-siątka starczy..

zafop, 1 Maj 2007, 11:14

>Hej ES-maniacy!

>

>wszyscy wyjechali na majówkę czy co?

>Może jednak ktoś mógłby podpowiedzieć coś na temat kabelków?

>

>Pozdr

Polecam to czego sam uzywam: Anti IC's

• 6 miesięcy później...

Tak sobie mysle czy wymienic swoj tuner SONY ST-S211 na cos tanszego z serii ST, np cos modeli 500.

Czy roznica w dzwieku bedzie wyraznie zauwazalna ? , czy jest mozliwosc uzycia pilota, czy trzeba korzystac ze sterowania kabelkiem poprzez wzmacniacz,

• 1 miesiąc później...

Witam !

Parę tunerów w życiu przetestowałem,jeżeli chodzi o serię ES sonego to były to modele 505,707 i 800.

Wizualnie najbardziej podobał mi się model 707,ale pod względem fonicznym przegrywa on z niezbyt uroczą 800-tką.Ostatnio nabyłem Yamahę T-85(prawie ideał) i powiem szczerze jest to najtańszy i najciekawszy tuner z przesłuchanej czwórki(koszt 300zł:),przynajmniej mnie on najbardziej odpowiada.Jeżeli chodzi o wykonanie to wcale nie ustępuje sonemu,mało tego nawet wtyk antenowy i czincz jest złocony...

Pozdrawiam wszyskich ES-maniaków.

Jeżeli zastanawiacie się nad kupnem tunera to polecam Wam Sony ST-S 707ES.Wart jest znacznie większych pieniędzy niż tunery konkurencji. Zakupiłem takowego niedawno za kwotę 1100 zł -kolor szampan. Gra i wygląda wyśmienicie.Przedtem miałem tunery firm Onkyo i Yamaha. Jednak Sony 707ES górą!.To tak jakby sprzęt z innej planety.Widać, że jakość wykonania stanowiła w przypadku Sony ES priorytet. I te wspaniałe gustowne drewniane boczki..... Nawet moja nieaudiofilska żona zaakceptowała od razu ST-S 707ES w mieszkaniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.