Skocz do zawartości
IGNORED

Tunery SONY serii ES

jodel

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekawy jaka była chronologia ukazywania się na rynku poszczególnych tunerów SONY ES.

Chodzi mi głównie o serię 500 i 700. Spróbowałem użyć wyszukiwarki ale to tylko strzępy informacji.

Od czasu do czasu pokazują się na ebayu jak też na allegro wspominane tunery.

I jak mają się do siebie jakościowo - oczywiście chodzi o dźwięk i niezawodność.

pozdrawiam jodel

P.S. Nie ukrywam, że liczę tu na wpis fachowca od ES-ek czyli Piotrka608.

https://www.audiostereo.pl/topic/24069-tunery-sony-serii-es/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie widzialem tego katalogu - gosc ktory mi zalatwil 700-tke tak twierdzil. Za to opis dzwieku to efekt juz nausznych doswiadczen. Jestem bardzo zadowolony z tego tunera... Byl jeszcze 730 ES...

Sony ST-770 ES cudenko :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sony ST S707ES,wizualnie identyczny z 770ES.Gra bardzo przyjemnie,gladko,po NAD-zie C440 to miod na uszy.

Jest tez lepszy od Grundiga T7500 i Harmana TU915,to oczywiscie moja subiektywna ocena.Jest ciezki,ma sie wrazenie obcowania z urzadzeniem bardzo solidnym.

>Piotrek608

Jaka szkoda, to nic, to może użytkownicy tych tunerów coś jeszcze powiedzą.

A jak twój szczytowy Denon sprawuje się? Do czego porównałbyś, albo jaki poziom on reprezentuje?

Modele ST-S 707 i 770 są bardzo podobne do siebie. Jestem ciekawy, który był pierwszy, i jaka różnica jest między nimi. Bo dla mnie wizualnie żadna.

I jeszcze jedna rzecz:

Jaki był ostatni model tunera z serii ES.

Chyba, że coś SONY jeszcze produkuje, tylko w ofercie tego nie widać.

pozdrawiam jodel

Mam model 3ES na ten czas to czyba, a raczej to pewne 2 po 5ES model od gory. Gra w taki sposob ze widac ktore radio nadaje z marnego mp3, a ktore z CD. Nie ma katastrofy po przejsciu z CD na tuner - goraco polecam. Super stereo i piekna dynamika.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

A tu topowe modele Soniaków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja dostalem raz na ebayu 505es za smieszne 25 euronow. Musze przyznac ze jesli chodzi o wykonanie to byl piekny sprzet, jezeli chodzi o dzwiek to niewiele moge powiedziec gdyz po 2 tygodniach odsprzedalem go za jakies 125.- ;) byl cholernie porzadnie zrobiony, mial mase funkcji. Mysle ze warto zaplcic za niego nawet ze 100 euro (lub rownowartosc). Zaczynam miec straszny odjazd na klocki sony, nurtuje mnie ostatnio mysl zmiany calej elektroniki z koncowkami mocy na czele, na Sony, naturalnie ES.

Moze troszke zbocze z tematu i zapytam: jak u was wyglada sprawa sterowania pilotem tunerkow bo ja mam pilota od wzmacniacza SONY, ale ilosc dosrtepnych z niego funkcji do sterowania tunerm jest bardzo mizerna. Czy wiecie cos na temat ew, jakiegos pilota ktory da wiecej mozliwosci sterowania tunera np. obsluge calego zestawu funkcji RDS.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Ja miałem kilka tunerków Sony ES. Najlepsze były 730ES i 700ES. Ciepłe, przyjemne brzmienie i znakomita czułość. Krótko posiadałem też 590ES i 3ES. Teraz mam 505ES i oceniam go na klasę niżej od 730 i 700 - brzmienie nieco ostrzejsze, trochę słabsza czułośc, ale to mi nie przeszkadza bo mam silny sygnał i radio służy mi jedynie jako źródło informacji i ew. jakiegoś łomotu w rodzaju HIT FM...). Posiada on czujnik podczerwieni, więc obsługuję go uniwersalnym pilotem, co nie było możliwe w 700, a 730 chyba był uzależniony od wzmaka-połączenie specjalnym kablem o ile pamiętam. Najgorzej wspominam 3ES, jakoś nie przypadł mi do gustu - przeciętny dźwięk, obudowa z cienkich blaszek, MADE IN FRANCE :-((( , no i niedopasowanie wzornicze ze starszymi, dobrymi klockami - ma zaokrąglone brzegi, więc dokręcenie boków drewnianych odpadało, a bez boków ES wygląda jak nie ES...

Polecam poszukać na aukcjach lub w komisach 700ES, 730ES, 770ES, 707ES.

Mam pilota od starej topowej mikrowieży Sony Scala1 (pamięta to jeszcze ktoś?) i obsługuję nim całkiem sporo funkcji tunera np. stereo/mono (przydatne jak bez powodu sygnał słabnie), tuning+/- , memory, band, tuning mode, dostęp do stacji bezpośrednio z klawiszy numerycznych. Pewnie piloty od innych wyższych modeli miniwież też mają takie funkcje. W nowszych może będzie też obsługa RDS (wg mało przydatna). Ja sobię najwyżej cenię w tym pilocie bezpośredni wybór stacji i klawisz mono/stereo. Symbol pilota RM-SM1

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam

Mam w tej chwili 550 ES, ale mam mozliwość zakupu 590ES - czy warto? Z 550 jestem zadowolony, ale RDS i chyba możliwość sterowania pilotem trochę mnie korci. Ile max. można zapłacić za 590. 550 chodzi od 300 do 500 zł.

grzesik - tunerów z nowszej serii ES nie słuchałem, ale słyszałem, że tylko wysokie modele 5,7 tej serii nieźle grają; przy czym niezależnie od tego, co to znaczy nieźle, 520 zł to według mnie o jakieś 100-150 zł za dużo, nawet jak jest w idealnym stanie; po prostu starsze wyższe ES można dostać taniej, a grają lepiej, a nawet wyraźnie lepiej; ale wiadomo - musisz sam posłuchać i ocenić, czy to co słyszysz, to Ci się podoba

pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.