Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Mercury MX3-M

dyziowg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam okazje zakupu ww kulumn (nowe), nieniestety niczego o nich nie slyszalem. Moze ktorys z uzytkownikow bylby w stanie cos podpowiedziec. Czy oplaca wymieniac obecne m2.5 (jesli nie na te, to za jakimi innymi warto sie rozejrzec) i jaka to ma wartosc (800zl)?

dodam ze reszta sprzetu to marantz pm7200 i cd cd50.

dziekuje i pozdrawiam

dyzio

https://www.audiostereo.pl/topic/24053-tannoy-mercury-mx3-m/

Takiej zamiany bym nie polecał. Tannoy Mercury M2,5 to bardzo zacne kolumny - chyba najlepsze z naprawdę dobrej serii. Dobrze ustawione postrafią pięknie zagrać. Potem serię M zastąpiła seria Mx i było to ogólne rozczarowanie - mówiono, że coś dobrego zostało zastąpione czymś znacznie gorszym. Teraz jest seria Fusion, która ponoć bardziej przypomina Mercury. Zaznaczam, że serię M znam bardzo dobrze (miałem M1 i M4, często miałem też okazję słuchać M2,5), a Mx znam tylko z opinii. Ale powszechne głosy rozczarowania i niepochlebne opinie o tych kolumnach raczej nie wzięły się zniknąd.

Kwotę, którą dopłaciłbyś do Mx-3 radzę zainwestować w przyzwoite standy (o ile jeszcze ich nie masz), zmianę kabli albo wręcz tuning M2,5.

Pozdrawiam,

obi

>>>>Potem serię M zastąpiła seria Mx i było to ogólne rozczarowanie - mówiono, że coś dobrego zostało zastąpione czymś znacznie gorszym.

Najpierw produkcja w GB, potem Wegry, a teraz juz tylko Chiny...

Revolution wprowadzono po fali sukcesów serii Mercury. Model R1 jest dokładnym odpowiednikiem M1, tylko ma ładniejszą, fornirowaną obudowę i (podobno) lepszą zwrotnicę. Przetworniki identyczne.

Model R2 to układ 2,5way na 15cm wooferach, takich samych jak w M1 oraz takim samym tweeterze. Dla niepoznaki zmieniono kształty koszy tych głośników.

R3 ma układ głośników przeniesiony z M4. Kosze głośników również zmieniono.

Generalnie seria Revolution jest wykonana znacznie staranniej, kolumny te grają lepiej od serii Mercury (jedynie w przypadku obu "jedynek" istotniejszych różnic uzasadniających tak dużą różnicę w cenie jakoś nie stwierdziłem). Umiejętnie modyfikując kolumny M4 można uzyskać rezultaty brzmieniowe nawet nieco lepsze niż z nietkniętych R3. O M5 nie wspominam, bo ten układ głośników jest z całej serii Mercury najmniej obiecujący.

dziekuje, pozostaje mi lekki tuning - wymiana elementow zwrotnicy, niestety wysylka do fachowcy odpada. Obserwuje tez aukcje monitor audio silver s5 ale cos mi mowi, ze cena za bardzo pojdzie w gore. Natknalem sie jeszcze na cos takiego jak Eltax symphony 6?

W nawiazaniu do serii Revolution chcialbym nadmienic, ze obecnie na Allegro sa zarowno R2 jak i R3. Moze warto sie zastanowic nad ich zakupem.

Swoja droga jak widze jak ludzie bija sie o M1 lub M2 a tych nie licytuja to sie poprostu dziwie. Ostatnio widzialem aukcje w ktorej ktos za M2 wylicytowal okolo 600 zl, legenda trwa.

-> słyszecisze

problem polega na tym, ze nie mieszkam teraz w Polsce, dlatego tez nie moge oddac kolumn do McGyver'a ani licytowac tych na allegro.

Swoja droga moze jesli nie revolution, moze przesiadka na m3/m4 nie bylaby zla. Wczesniej nie pasowalo mi polaczenie tannoyow z wzmakami Nad'a (310, 340). Ale zmienilo sie to kiedy pojawil sie Marantz PM7200.

Te R2 i R3 które są na allegro radzę obchodzić jak najszerszym łukiem!!!

Sam chciałem kupić te R3 i byłem je zobaczyć ale kryją one kilka niespodzianek i są to spady z magazynów maxaudio ( EIC ) . R2 mają tak gigantyczną usterkę że nie nadają się nawet do renowacji...Gdyby trafiły się w idealnym stanie R2 i R3 to warte są odpowiednio 1200 i 1500zł. Jak czytam to co pisze McGyver to mógłbym się zgodzić co do faktów ale moje odczucia są trochę inne w sensie klasy brzmienia bo miałem w domu wszystkie kolumny z serii Mercury od M1-M5, MC, M10 sub oraz wszystkie produkty z serii R ( mój ojciec ma teraz głośnik centralny RC) i powiem że różnica między seriami w kwestii wykonania i brzmienia jest KOLOSALNA i nie ma nawet 2 zdań że REVOLUTION grają nieporównywalnie lepiej i nie chce mi się wierzyć że M4 po tuningu mogą się chociaż zbliżyć do R3 ale jak da radę kiedyś porównać to byłbym chętny bo znaczyłoby to że McGyver potrafi robić cuda:) Podkreślam jeszcze raz: seria R gra na poziomie obecnie produkowanych kolumn z przedziału 4-6kzł tylko że nie są to kolumny bardzo dynamiczne, raczej super kulturalne i poprawne. Zapewne nie do metalu:)))

MX3-M słuchałem i powiem tylko że Tannoy powinien się ich wstydzić!!!

Tak samo albo jeszcze bardziej MX4-M!!! BEZNADZIEJNE KOLUMNY... ani dynamiczne, ani audiofilskie...

Seria MX była gorsza od M ale nie aż tak jak MX-M

Przyłączam się do paulinki, też kiedyś słuchałem Eltaxów Symphony, to bardzo kiepskie kolumny. W tym samym czasie słuchałem też Eltax Liberty (bodajże 5+) i one były znacznie lepsze od Symphony, ale czy od Tannoyów Mercury? Raczej nie.

Pozdr

Bardziej od upgradu zwrotnicy i wymiany kabli wolalbym wymienic obecne m2.5 na:

- m3 - tannoy z marantzem mi pasuje(sa dostepne, pozniej oczywiscie) upgrade,

- m4/r2/r3 - ale rzadko sa dostapne,

a moze znacie to cos:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.