Skocz do zawartości
IGNORED

nagrywarka HDD ... i tylko HDD ...;-)

Vonda

Rekomendowane odpowiedzi

czy istnieje "cuś" takiego ?

Potrzebuję nagrywarkę do zapisywania "awaryjnego" programów tv ... tylko na krótki czas - bez archiwizacji, pożyczania nagrań itp ... oczywiście funkcje typu "time slip" mile widziane a wręcz konieczne ... wiem, że dużo prościej zakupic jakąś nagrywrkę dvd/HDD - ale trzeci napęd mi już nie jest potrzebny ;-) - więc może takie specjalizowane urządznie istnieje ???

Proszę o pomoc ...

https://www.audiostereo.pl/topic/24051-nagrywarka-hdd-i-tylko-hdd/

No dobra ... czyli takich nie ma ...

TO w takim razie co wybrac :

LG RH 7500 czy Samsung DVD-HR720

Pierwszy kosztuje ~1050 drugi obecnie 999 - oba mają 80GB HDD i oba (teoretycznie) odtwarzają divixy ... który wybrać ?

W LG na pewno można zamienić dysk na większy ... choćby 250GB ... wsamsungu pewnie też ale pewności nie mam ...

Witam

Pozwolę się podpiąć pod temat, bo również jestem na etapie zakupu nagrywarki.

Co warto zakupić biorąc pod uwagę czynnik jakość/cena?

Spośród wymienionych lepsze wrażenie robi chyba LG (np. akceptuje płyty +/-, Samsung chyba tylko -).....

Dokładając około 250-300 mamy Panasonica DMR-EH50 również z dyskiem 80 GB...

Kolejne 200-300 i np. Pioneer 530 z 160GB HDD....

Ale co otrzymujemy w zamian (oprócz większego dysku oczywiście)....?

Czy możliwość wymiany dysku w LG 7500 jest pewna, czy ktoś sprawdził praktycznie? jaki dysk? ATA?

Możliwość odtwarzania DivX ma moim zdaniem znaczenie drugorzędne, zawsze można kupić za parę groszy oddzielny odtwarzacz do DivX-ów.

Czy LG 7500 rózni się (oprócz wielkości dysku) funkcjonalnie od wyższych modeli 7800, 7900?

Czy do zastosowań podobnych jak u autora wątku (+ archiwizacja kaset VHS) jest sens kupowania czegokolwiek ponad najtańsze modele?

Pytania są być może banalne, ale nie znalazłem na ten temat zbyt wielu informacji w sieci...

Może użytkownicy się odezwą... :-)

Pozdrawiam

slamo, 31 Sty 2006, 12:17

>Witam

>Pozwolę się podpiąć pod temat, bo również jestem na etapie zakupu nagrywarki.

>Co warto zakupić biorąc pod uwagę czynnik jakość/cena?

>Spośród wymienionych lepsze wrażenie robi chyba LG (np. akceptuje płyty +/-, Samsung chyba tylko

>-).....

Samsung nagrywa/odtwarza chyba również DVD-RAM

>Czy możliwość wymiany dysku w LG 7500 jest pewna, czy ktoś sprawdził praktycznie? jaki dysk? ATA?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Możliwość odtwarzania DivX ma moim zdaniem znaczenie drugorzędne, zawsze można kupić za parę groszy

>oddzielny odtwarzacz do DivX-ów.

i taki też mam ale nie chiałbym mieć 3 napędu ... szkoda mi miejsca - stąd pomysł o zamianie i 2w1 ;-)

>Czy LG 7500 rózni się (oprócz wielkości dysku) funkcjonalnie od wyższych modeli 7800, 7900?

od 7800 chyba nie bardzo , natomiast 7900 to już coś innego - czytnik kart pamięci, wyjście HDMI, i chyba inny procesor ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm.... bardzo ciekawy jest ten wątek z Divx.pl.... widać że temat gorący :-)

Wynika z niego (jak dla mnie), że wszystko byłoby OK (zwłaszcza ew. wymiana na większy dysk), gdyby nie problem z szybkim kopiowaniem edytowanego materiału........

Przy zakupie sprzętu do zastosowań jak pisałem (zresztą takie jest chyba główne przeznaczenie tych urządzeń), jest to wada dyskwalifikująca....

Ciekawe, czy jest to tylko kwestia oprogramowania? Jeśli tak, to może powstanie nowy firmware, pozbawiony tej wady?

Rozumiem, że Panasoniki i Pioneery nie mają tej wady?

Pzdr

Jestem posiadaczem Samsunga 720 od 5 dni (kupiony za 999 w RTV MIX)

Osobiście śmiem twierdzić że jakość zapisu i obrazu jest bardzo dobr (używam z projektorem SONY VPL VW 10HT.

Zaletą Samsunga jest (czego nie wiedziałem) wyjście component z konwersją sygnału z innego źródła - chociażby z composit czy RGB z Cyfry - i to wsztstkoz działającym Progresiv Scan!!.

Poza tym Samsung jest prosty w obsłudze. Mi zależało głównie na cenie!!! oraz DVD-R bo taki odtwarza mój PHIL 963SA - i odtwarza - sprawziłem płytki nagrane na Samsungu (np PHILIPS za 1,32 czy TDK za 1,40)

Innych nie sprawdzałem.

Jak wspomniałem jakość w trybie najwyższym jest bardzo dobra - identyczna (lepsza?) niż oryginału. Funkcja TimeShift działa doskonale. Funkcje edycji (partial delete (wycinanie części) czy split (łączenie) też działają doskonale - może trochę za długo (nie porównuje z innymi nagrywarkami bo takich nigdy nie miałem okazji użytkować)

DIVIX działa tyle że nie sprawdzałem jak napisy - ale z parametrów wynika że po polsku też.

Dla mnie cena była głównym wyznacznikiem - ktoś wspomniał wcześniej że dokładając 100 mamy LG, jeszcze 300 i PANAS czy PIONEER - jednak jeśli zważymy na to iż będzie to prawie 50% drożej!!! to nie wydaje mi się to sensowne (czy ktoś idąc po samochd do salonu kupuje 50% droższy od zaplanowanego?

Rezsumując - polecam - tym bardziej że sprzedawali (chyba już nie ma) w ofercie z kredytem za 0 PLN na 6 miesięcy!!

Mirzaw

ps. Czy ktoś wie coś na temat możliwości wymiany dysku na większy - może się za rok zdecyduję?

slamo, 31 Sty 2006, 13:51

>... wszystko byłoby OK (zwłaszcza ew. wymiana na większy dysk), gdyby

>nie problem z szybkim kopiowaniem edytowanego materiału......

>Przy zakupie sprzętu do zastosowań jak pisałem (zresztą takie jest chyba główne przeznaczenie tych

>urządzeń), jest to wada dyskwalifikująca....

Czekaj , czekaj - pogubiłem się - ja pisałem tylko o nagraniu serialu, filmu z tv i oglądnięcieu ... + ogladaniu na żywo z wyjściem np. do łazienki i nie traceniem fragmentu (time shift) ... Ty dodałeś kopiowanie z vhs ... - do czego w tych zadaniach potrzeba Ci szybkiego kopiowania z dysku na płytkę ??? ... no chyba, ż zamierzasz wycinac reklamy i nagrywać na DVD - ale to juz inne zastosowanie ;-))

mirzaw, 31 Sty 2006, 18:31

>...

>Zaletą Samsunga jest (czego nie wiedziałem) wyjście component z konwersją sygnału z innego źródła -

>chociażby z composit czy RGB z Cyfry - i to wsztstkoz działającym Progresiv Scan!!.

- jeśli ktoś nie ma amplitunera z "upconvers'ją" to rzeczywiście jest to rewelacja...

>...

>DIVIX działa tyle że nie sprawdzałem jak napisy - ale z parametrów wynika że po polsku też.

A masz możliwość sprawdzenia divix'a z polskimi napisami w txt ? ... bo oprócz Ciebie narazie nikt się nie przyznał do posiadania tegoż Samsunga ...

Szybkie kopiowanie nie jest mi potrzebne podczas przegrywania z VHS... :-).

Myślałem jedynie o sytuacjach, gdy z programu, filmu nagraneg na HDD z reklamami i inn. zamierzałbym wyciąć śmieci i dopiero nagrać na płytkę w celu zachowania na dłużej.....

Inna sprawa, jak często człowiek to będzie robił... pewnie w praktyce wszystko ograniczy się do operacji na HDD i po obejrzeniu kasowanie....

Co do cen, to myślę, że takie "okazje" będą coraz częstsze - ten segment rynku rozwija sie najbardziej dynamicznie i ceny będą dalej spadać....

PS.Archiwizacja kaset VHS była punktem wyjścia do rozważań jak to zrobić - zacząłem od chęci zakupu karty z tunerem TV, później myślałem o karcie wideo, jakimś Pinnaclu, a zakończy się raczej na nagrywarce stacjonarnej (oczywiście po przekonaniu drugiej połowy do takiej konieczności i nieodzowności )... ;-)

Pozdrawiam

Co do szybkiego kopiowania - załóżmy że nagrasz materiał z VHS na nagrywarkę (HD) w najlepszej jakości.

Jeśli się teraz okaże że masz więcej niż 1:11 to niestety nie możesz skopiować materaiału "szybko" tylko w trybie normalnym - ile ma godzin materiał - tyle godzin przegrywasz. Tak więc szybkie kopiowanie przydaje się, ale często trudno z niego skorzystać.

Jeśli już wytniesz z filmu reklamy to również nieraz chcesz skopiować na płytkę - i wtedy przydaje się funkcja szybkiego kopiowania.

Tak okazje są:

np teraz w MM jest LG7500 za 999 i na raty 10 bez żadnych opłat....

Co do drugiej połowy to ja jakiś czas musiałem nad tym pracować - no wiesz takie tam hasełka - no i znów są dwa super filmy , jakbyśmy mieli nagrywarkę, czy: ja dziś oglądam mecz i mi nie gadaj o jakiś tam "M jak...."

Jenak najłatiwej było przekonać połowicę, jak wciągnęła się wjakiś film a na innym kanale było też coś dobrego...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.