Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja diora cd504

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Odtwarzacz nie najwyższych lotów, ale przyzwoicie zbudowany.

Napęd cdm12.1, dac tda1311, opampy ba4560...jest co robić - miejsca w środku bardzo dużo.

Póki co wyrzuciłem wzmacniacz do wyjścia słuchawkowego, przewody sygnałowe od płyty głównej (znajduje się pod napędem niestety) pociągnąłem przez rezystory metalizowane 1,6kOhm bezpośrednio do wyjścia chinch, wrzuciłem OPA2134 zamiast BA4560.

Schemat jest bardzo prosty, teraz planuję wyciągnąć z płytki całą sekcję analogową i zrobić ją na oddzielnej płytce z własnym zasilaniem.

I tutaj zwracam się z prośbą do doświadczonych - ma ktoś z Was sprawdzony, prosty schemat sekcji analogowej, która by pasowała do tego odtwarzacza?

Poniżej schemat obecnej;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24038-modyfikacja-diora-cd504/

Wywal ten DAC i wstaw TDA 1543(A) tak jak w aplikacji P. Daniela, sygnał daj od razu na wyjście, ew. po buforze i bez filtrów. Wzmacniacz słuchawkowy niepotrzebnie wywaliłeś - jesli nie ma to warto dorobić regulowany stopień słuchawkowy zasilany stabbilizowanym napięciem np. +/-8V na 7808 i 7908 lub tylko dobrze odfiltrowanym np +/-12V (R=22ohm i C=3300uF).

Zwiększ pojemności w zasilaniu, powstawiej bypasyy foliowe kilkaset nano MKT lub 100n/160V MKP. Wstawiłbym też najprostszy Master Clock np. na u kładzie 74AC00.

Uwagi do schematu:

R138, R139 zamień na jakieś 47-120kOhm, R140, R141 - 51Ohm, te 1.6 kOhm fo gniazd zlikwiduj - to za dużo. C146, C147 zamień na MKT 2.2uF lub elektrolity 10uF + równolegle 470nFMKT lub 100n MKP, C141, C142 - zwora, R128 R129 - usunąć.

dzięki za wyczerpującą odpowiedź

ze słuchawek w nim nie korzystam, dlatego odłączyłem "słuchawkowe"

Powstał pewnien problem - głośne wysokie są zniekształcone (charczą), co zmienić w aplikacji opa2134 żeby problem usunąć?

jeszcze odnośnie połączeń; gdzie kupujecie dobre kable sygnałowe do wewnątrz?

Zaryzykowałbym włożenie do diory Klotza LaGrange.Jest na tyle neutralny,a zarazem tani i "poukładany",że powinieneś być zadowolony.9 czy 10zł za metr to nie dużo,a różnica powinna być znaczna.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Może OPA się wzbudza? Wlutuj międzu + i - jego zasilania jakiś mały kondensator foliowy. Może ma za niskie napięcie zasilania i sie przesterowuje?

Możesz mi wyslać schemat tego odtwarzacza jeśli takowy posiadasz?

Tak, można tak zrobić to b. dobry pomysł.

Beefan, nie wiem co jest nie tak z tym układem OPA, jak zbocznikujesz to daj znać, może się podwzbudza przy wysokich. Czasami trzeba dobrze oczyścić płytkę drukowaną, poprawić luty może to jest przyczyną problemów. Nie wiem też jak tam jest z masą. Inny sposób to wlutowanie między wejścia - i + wzmacniaczy operacyjnych małych pojemności, kilkadziesiąt pF.

Bez kondensatorów C141, C142 może się zwyczajnie przesterowywać i obcinać przebieg (duża suma składowej stałej i nap. zmiennego z wyjść DACa). Ukałd ma duże wzmocnienie (10dB, czyli ponad 3x), które mozna zmniejszyć dolutowując do R136, R137 taką samą wartośc R, czyli po 47k.

w ws504 miałem taki sam problem po wrzuceniu opa2604 zamiast ne4558. Wtedy zamiana rezystorów z 10k (tutaj to rezystory 47k) na 1k usunęła zniekształcenia.

Czy jeśli zmniejszę wartości z 47k do np 4,7k to wzmocnienie się zwiększy czy zmniejszy?

Zmniejszyłbym wzmocnienie i wywalił rezystory na wyjściu przed gniazdem rca...

Możesz wlutować jeden kondensator między + i - zasilania opampa albo dwa między + i masę oraz - i masę (lub to i to). Wartośc od ok 100nF wzwyż (może być 680nF).

Zastąpienie rezystora 47k mniejszą wartością powoduje zmniejszenie wzmocnienia. 4.7k to trochę mało - jesli dotychaczas było 47k to nie trzeba go zmniejszać tak abrdzo, ok. 22k będzie dobrze. Zmniejszenie wzmocnienia powoduje proporcjonalne zmmniejszenie sygnału na wyjściu.

Wywaliłbym też kondensatory C4 i C5 (470p) równolegle do wyjść, za rezystorami R53 i R54 (1.6k) i wymienił same gniazdana jakieś porządniejsze.

• 4 miesiące później...

Ciąg zalszy modyfikacji

Bezpośrednio za DAC (wyjścia L i R) zainstalowałem bufor lampowy AVT. Zasilany jest oddzielnym transformatorem.

Dźwięk nabrał soczystości, jest masywniejszy ale i delikatniejszy, dużo lepiej wybrzmiewa. Polecam tą modyfikację, CD ma więcej powietrza.

• 5 tygodni później...

Jasne.

Już chyba było trochę o tym CDP. Kondensatory C3, C4 470pF na wyjściu można usunąć. Elektrolityczne pozamieniać na ok 2x większe, np 4.7uF->10uF, w torze sygnału na jakieś Elna, panasonic, Rubycon itp. Podobnie na zasilaniu, w okolicach stabilizatora (33uF ->1000uF, 2200uF ->3300 lub 4700uF). Do diody Zenera tez można przylutować kilka uF. Koło DACa też zmień na jakiś dobry, niskoimpedancyjny. Ceramiczne w filtzre za DAC po 100 i 220 pF zamień na foliowe, mogą być nawet poslkie KSF ale o tej samej pojemności. Zasilanie częsci nalogowej najlepiej zrobić na osobnym stabilizatorze 7812. Wymień kondensatory koło SAA7345, tam możesz dać OSCONa (C102). Obudowę kwarcu 33.68 MHz połącz z masą. Serwo na razie nie ruszaj. To na razie tyle.

Masz schemat?

Hmmm mam schemat,wlasnei rozebralem i patrze co i gdzię bede wymieniał,ale juz od slów"Podobnie na zasilaniu, w okolicach stabilizatora (33uF ->1000uF, 2200uF ->3300 lub 4700uF). Do diody Zenera tez można przylutować kilka uF. Koło DACa też zmień na jakiś dobry, niskoimpedancyjny. Ceramiczne w filtzre za DAC po 100 i 220 pF zamień na foliowe, mogą być nawet poslkie KSF ale o tej samej pojemności. Zasilanie częsci nalogowej najlepiej zrobić na osobnym stabilizatorze 7812. Wymień kondensatory koło SAA7345, tam możesz dać OSCONa (C102). Obudowę kwarcu 33.68 MHz połącz z masą. Serwo na razie nie ruszaj. To na razie tyle."nie moge się połapać gdzie cojest:(

MAm TAki schemat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten jest poprawny

Ukryta Zawartość

A na plytce mam inne oznaczenia( np rezystor 407)a mi co dopiero zaczyna jest cieżko połapać)

C51,52 wymieniac na cos innego?Zaraz do sklepu ide moze bedzie ne5532 zamiast ba4560 i usuneC5 i C6,co jeszcze moge zrobić?prosze odnosic się do tego schematu podając nr lub podesłac inny schemat:P

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.