Skocz do zawartości
IGNORED

Pęknięta płyta główna wzmacniacza :/

georgie86

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety podczas transportu wzmacniacza Technics SU-VX620 Pocztą Polską, pekła plyta główna, być może spowodowane było to niska temperaturą ale wstrząsy tez swoje zrobiły. Po zdjęciu obudowy i "dojściu" do miejsca pęknięcia, stwierdziłem, że w tym miejscu, oprócz sklejenia samego laminatu będzie trzeba połączyc 6 ścieżek (na szczęście około 0,5 cm szerokości tak, że nie będzie zbytnio problemu). Pytanie brzmi: czy polutowanie ścieżek w zwykły sposób nie zmieni parametrów wzmacniacza lub nie obnizy jakosci sygnału (tymi ścieżkami idzie sygnał bezpośrednio na wyjście). Ewentualnie, w jaki sposób należy te ścieżki połączyć, aby wszystko było OK?

można:

1) oskrobac z lakieru i bezpośrednio zlutować

2) oskrobac z lakieru i na płask przylutowac kawałek drutu (np. nóżki od rezystorów, czy jakikolwiek "pobielony" drut miedziany etc.)

3) nawiercić każdą scieżkę po obu stronach pęknięcia, wstawic "zworki" z drutu, potem je przylutować

4) zrobić coś pomiędzy sposobem 2 a 3

Więcej pomysłów nie mam.

wydaje mi sie ze najlepiej bedzie sklonic sie w strone sposobu 2, nakladajac dosc duza ilosc cyny, zeby zapewnic odpowiednia konduktancje (1/R), i tak chyba zrobie. Ale czy nie popsuje mi to charaktekystyk, czy parametrow wzmacniacza?

Georgie, nie rozwalaj mnie. wiesz co to konduktancja a pytasz czy mostek z drucika popsuje parametry ? Zmiierz przed i po i zobaczysz.

Takie kwasne teksty to u zidiociałych audiofilów, nie u nas.

no wiesz, myslalem, ze tutaj tez audiofile pisza, po prostu chcialem wiedziec czy sobie parametrow wzmaka przez to nie pogorsze (zwykle kable wymieniaja na jakies srebrne, zlote, cuda nie widy to myslalem ze zwykle lutowanie tez oslabia jakies tam parametry). Ale mam inny patent. Jest cos takiego jak lakier przewodzacy. To chyba bedzie dobre. Zaraz sie zabieram...

Technics ma tak doskonałe parametry,że nawet jeśli takie lutowanie troszke popsuje to i tak nadal będą wyśmienite,a wręcz wzorcowe.Nie masz się więc czym martwić, tylko lutuj.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Na forum stereo powiedzieliby, że Technics to słabiutki sprzęt i żebym zmienił wzmacniacz :-) (juz takie rady dostawałem). No ale, wracającv do tematu, miałem robić tym lakierem przewodzącym, ale zdecydowałem sie na normalne lutowanie ścieżek (w koncu to jakies dodatkowe wzmocnienie mechaniczne). Laminat skleiłem na zwykły klej, a te ściezki polutowałem, dając trochę większą niż normalnie ilość cyny. I jest OK, wzmacniacz gra tak jak powinien. A rada dla pozostałych : nie żałujcie pieniędzy na kuriera :-)

Sczerze mowiac, to jestem troche zszokowany faktem, ze pekla plyta glowna wzmaczniacza. Niewiem jakich materialow uzyl Technics - ale nawet gdyby sciezky byly na hartowanym kocku z cukru, pekniecie moze wystapic tylko jezeli istnialo duze "pnecie" w materialu = plyta byla przykrecona w jakims wykrzywieniu. Tak mi sie przynajmniej wydaje.

> IvanM - przy -30C nawet metal staje się dużo słabszy. A większość "plastików" jest wprost krucha. Wystarczyło że kurierowi paczka 1 raz wyleciała z rąk albo ją mocno rzucił. Uszkodzenie mogło równiez istnieć wcześniej w postaci nadłamania i mróz przyspieszył złamanie całkowite.

Już wyjasniam:

1. Materiał to zwykły laminat (epoksyd), czyli chyba standard.

2. Na nieszczescie przesylka byla poczta polska i to nie ubezpieczona, a wszyscy wiemy, jak sie szanowna poczta z przesylkami obchodzi :/

3. Na dworze było poniżej -20 st C

Konkluzja nastepujaca: prawdopodobnie tak jak mowicie, mroz zaczal, a jakis silniejszy wstrzas zakonczyl sprawe :/

Mam też spostrzezenie co do samej konstrukcji. Technics widocznie nie przewidział tego (a to dziwne, przecież takie rzeczy sa do wyliczenia), ze akurat w tym miejscu istnieje wieksze ryzyko pekniecia. To miejsce az sie prosi, zeby wstawic tam kolek podporowy. Ewidentny blad konstrukcyjny. Po naprawieniu plyty i sciezek ów błąd producenta naprawiłem, wstawiając własnej produkcji kołek. Miejmy nadzieje ze to dodatkowe wzmocnienie zapobiegnie przyszlym problemom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.