Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze koncowek...

Virus

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie dac koncowki na kabelki??

Chce kupic AQ Copperhead ze szpuli i Cordiala CLS 225-651 i nie wiem jakie dac koncowki...

Czy koncowki firmy WBT sa dobre??

Czy moze jakies inne kupic?

Porasze o jakies sugestie

[obrazekLUKASZ-34251_1.jpg] [obrazekLUKASZ-34251_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2-100007067 1170253781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/2402-pomoc-w-wyborze-koncowek/

Rozumiem, że chodzi ci o kable sygnałowe ?

Jeśli tak, to te z lewej są właściwe. (Ważne, by na gnieździe się dobrze trzymały i Ci się podobały ; )

Jeśli chodzi o bananki to ryzyko kupienia badziewia jest większe.

Niektóre z bananów maja badziewnie miękkie blaszki sprężynujące i wtyk słabo wtedy siedzi w gnieździe kolumny. Zwróć uwagę, że zwykle "wyciąga" go przewód głośnikowy swoim ciężarem.

Jęśli chodzi o połączenia wolumeńskimi BFA kolumn to nie ma problemu, trzymają super. Najlepiej sprawdź, jeśli możesz, bo nie wiem, czy do każdego gniazda w kolumnach wtyk BFA się nada. Jesli do Twego - tak- nie szukałbym lepszych ; )

Od strony wzmaka - wtyk bfa - nie b. sie nadaje. Lepsze widełki czy tradycyjny banan.

Łączówki na zdjęciach, które zamieściłeś wyglądają mi na przyzwoite. Jedyne co, to z II-iego zdjęcia nie wynika czy banany mają wystarczajaco sprężyste blaszki rozporowe.

Gdzie te cuda można dostać i po ile ?

Pozdrawiam.

Witam...

Te wtylki mozna dostac na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Te po lewej sa w cenie (Wtyki RCA) 45.00 zł/2szt. (1 czarny + 1czerw.)

a po prawej (bananki) 29.00 zł/2szt. (1 czarny + 1czerw.)

Dzienki za odp.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Pytałeś czy WBT są dobre - tak, ale drogie. (W Audioklanie - 65zł/szt.)

To tak jakbyś zapytał czy BMW lub merc to dobre auta i czy wystarczajaco dobre.

Wiem, że liczą się jeszcze i są ogólnie szanowane Neutriki, i na tych dwóch markach zasadniczo bym poprzestał. (Korzystam z obu - oryginalne komplety.)

Podobno jeszcze należałoby dorzucić chociażby Bullety - ostatni krzyk mody.

(Do tych ostatnich jakoś nie mam zaufania, ale niech się inni wypowiedzą.)

Wirus - swoichje BFA na te Twoje bananki nigdy w życiu bym nie zamienił.

Ni emusisz mi wierzy ć- spytaj Grega- teżmu kupiłem- chyba zadowolony.

Są tanie (4zł/szt - można znaleźć na Wolumenie, tylko trzeba dobrze poszukać, bo żądają i 8zł/szt.). Mają one grubą warstwę pozłocenia i mocno siedzą w gnieździe : ))) Poza tym , w odróżnieniu od audioklańskich - mają aluminiowe obudowy (a nie plastikowe). Dla mnie bajer i klasa, aż kolumny najchętniej z tego powodu ustawiałbym tyłem do słuchającego, hihihi

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Za najbardziej trendy bizuterie uchodza WBT (rozne modele). Dlatego tez sa zreszta powszechnie kopiowane. Natomiast zdroworozsadkowa opcja to Neutrik (topowy model ze sprezynowym kolnierzem), mniej wiecej 2 razy tansze. Osobiscie zniechecilem sie troche do WBT i podobnych (mam tez zakrecane wtyki Bandridge), bowiem nie sa one wbrew pozorom szczegolnie wygodne przy czestym przelaczaniu, natomiast czesto sa troche za szerokie jak na standardowy rozklad gniazd I/O. Neutriki maja odrobine mniejsza srednice zewnetrzna, kolnierz zapobiega podlaczeniu przewodu goracego przed zimnym, i sa generalnie solidnie zrobione.

A co do Bulletow, to jedno pytanie: jak to jest mozliwe, ze wedlug slynnej reguly lub stosunku Eichmanna (Eichmann ratio), w kablach tej firmy zyla powrotna jest 2 czy 3 razy szersza od goracej, a jednoczesnie w tej samej firmy Bullet Plugach sygnal powrotny ma tylko styk punktowy. Rozumiem ze oba te pomysly same w sobie sa z pewnoscia genialne, ale polaczenie ich razem (np w interkonekcie Eichmanna) wydaje mi sie koncepcja groteskowa.

Virus, patrz też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) szczególnie wpis Bambusa (którego zdanie osobiście sobie cenię)

Ukryta Zawartość

Jeden z bananów BFA z Wolumenu zmiażdżyłem kombinerkami. Złoto nie odprysło, dłoń trochę boli, wtyk do wyrzucenia, ale czego się nie robi dla sprawy, prawdy i Kolegów ! : )))

romekp i Bambus: zapewniam, że styk BFA jest RE-WE-LA-CYJ-NY i kropka.

Pozdrawiam.

Gdzie mozna kupic na necie jakies bananki i wydelki tylko jakies tanie??(5-10zl/szt)

Kupilem w sobote kolumny i jestem splukany...

A chce kupic jeszcze jakies koncowki...

Dzienki za kazda strone...

Pozdrawiam

A ja polecam moj patent rowniez z gieldy za 8 zloty sztuka.

Banany laboratoryjne - gruba pozlota, kabel przykrecany na dwie sruby w srodku. Bardzo pewny kontakt [szarpiac przewod wyrwalem sobie gniazdo w Dynaudio - banan nie puscil, chociaz nie wiem czy to zaleta].

Plastikowa oslona - dla mnie to zaleta, nbie boje sie ze przypadkowo wyjmujac jednego nanana zewre go z sasiednim przypadkowo.

Jak znajde cyfre to puszcze zdjecie.

Barni - już zamieśiłem ich fotkeę na forum. Dokłądnie takie jak piszesz, w cenei 2,50zł/szt., na Wolumenie. Też zaskoczyło mnie miło ich mocne trzymanie się w gnieźdie (choć BFA raczej nie podskoczą ; )

Pozdrawiam.

PS. Jeden z kolegów z forum kupował u siebie w Lublinie te banany po... 10 zł/szt.

nie bede otwieral nowego watku ale nie ma to jak dobry kit.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Virus:

Możesz wybrać cinch RP 01 ( ala WBT) lub RP 03 to zaoszczędzisz trochę grosza. (Pamiętaj o kosztach przesyłki ; )

Są tam też jakieś banany, jeśli koniecznie muszą być "ze sklepu".

Jeden z kolegów z tego forum kupił RP-01. Twierdzi, że jakość cinch'y jest dobra.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam..

Zakupilem dzisiaj bananki... :) 10zl/szt gielda Krakow

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-44968_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Wracając do wtycze Bullet Plug - bardzo podobne mają pojawić się w ofercie WBT (!). Nowa seria ma nazywać się "nextgen", a najciekawsze wydaje się to, że opracowano do tego odpowiednie gniazdo...

Czesc...

A ja znowu swoje :P :)

Co myslicie o takich wtykach RCA????

[obrazekLUKASZ-49856_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja myślę że są bardzo ładne. Ładniejsze niż inne, mniej ładne. Myślę że są metalowe i że są typu RCA, choć może się mylę ;) Jeśli chcesz wiedzieć co myślę o tym jak się spisują w roli wtyków na końcu konkretnego interkonektu to mi je kup i drut też, zlutuj, daj do obejrzenie, posłuchania i wtedy spytaj;)

To nie sa WBT... Ale tak samo wygladaja... :)

I o wiele mniej koszkuja...

sa na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w cenie 15zl/szt.

Moze je ktos ma i moze cos na ich temat powiedziec???

Z gory THX

>PW

spoko... :(

Ukryta Zawartość

Kupilem je ostatnio, solidne, ale grube. Jesli ktos ma blisko polozone gniazda - moze byc ciasno. Kupilem tez te inne wtyki w dexonie, po 12 czy 13zl, wcale nie gorsze, ciut mniejsze gabarytowo, material ten sam. Za te pieniadze warto, choc za 3,5zl kupilem ostatnio podorobki wtykow stosowanych przez soniclinka - tez niezle, ladniutkie filigranowe. W przyszlym tyg bede to lutowal, zobaczymy. Pzdr

Wtyki maja max 14mm srednicy, w marantzu i musicalu ledwie sie mieszcza. Zakrecane koncowki sa nieco upierdliwe. Te tansze wtyki z dexona okazaly sie malo przemyslane - nie ma do czego przylutowac ekranu, trzeba do krawedzi, jesli sie przesadzi z gruboscia lutu to sie juz wtyku nie zakreci, albo po zakreceniu nie odkreci. Za to taniutkie wtyki z trimexu po 3,5zl okazaly sie bardzo fajne, tyle, ze akceptuja jedynie stosunkowo cienkie kable, 6-6,5mm. Pzdr

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich, mam mały problem w ostatnią niedzielę byłem na Wolumenie i szukałem końcówek BFA, i kogokolwiek się nie spytałem robił dziwną minę i nie wiedział o co mi chodzi. Jeżeli ktoś mógłby podpowiedzieć, w którym miejscu na Wolumenie można je dostać to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Bo oni je nazywają "takie dziwne banany" ;)

Wchodząc bramką od Wolumenu, ścieżka prostopadła do ul. Wolumen, po lewej stronie od ścieżgi głównej (a po prawej od tek, na której jest Piekarz), najtaniej ma je człowiek z Łodzi (handlujący głównie kablami o ile dobrze pamiętam). Również przy tej głównej ścieżce, po lewej stronie, ale ze dwa razy drożej.

Albedo (profigold (dragon?)) robi to tak:

[obrazekLUKASZ-54009_1.jpg] [obrazekLUKASZ-54009_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-470-100006861 1170253948_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.