Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Pioneera A-656 MKII?

Ziobul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to mój pierwszy post na forum, więc wybaczcie ewentualne gafy :)

Otórz sprawa ma się tak. Zmęczony brzmieniem stereo z mojego apli KD postanowiłem dokupić normalny wzmacniacz stereo. Wybór padł na leciwego nieco Pioneera A-656 MKII. Udało mi się nabyć egzemplarz w świetnym stenie wizualnym i chyba technicznym równierz. Przyszedł czas na zakup głośników. W tej chwili wzmacniacz gra głośnikami od KD - Koda AV702. Nie jest to szczyt marzeń i pora na zmianę, choć musze przyznać bez bicia iż nie sądziłem, ze te 702-jki potrafią tak przyzwoicie zagrać - wystarczy tylko lepszy piecyk :). Budżet jaki mam to ok. 3-3,5 tys. PLN (za parę). Pomieszczenie do nagłośnienia to prawie idealnie kwadratowy pokój 25m, raczej słabo umeblowany. Muzy słucham różnorakiej. Najwięcej rocka, trochę prostej łupaniny dyskotekowej, czasami jakieś kawałki z musicali. Często na słuchanie mam czas dopiero późnymi wieczorami, więc dorze by było żeby kolumny grały jak najbardziej szczegółowo przy cichym słuchaniu. Wstępnie na liście do odsłuchu mam JBL E100 lub E90, JBL Studio L880, B&W 603 S3 oraz Dali 6006 ( te raczej niechęteni z racji na 4 omową impedancję). Kolumny będą również grać w KD spięte z pre-outami Denona AVR-1905. Wszelkie sugestie mile widziane.

https://www.audiostereo.pl/topic/24007-jakie-kolumny-do-pioneera-a-656-mkii/

O impendancję się nie obawiaj bo miałem tego Pionka i dla niego nie straszne nawet 2ohmowe głośniki:)

Dziwi mnie jednak że kupiłeś ten wzmak jako końcówkę mocy bo on nie ma przecież wejść bezpośrednio na końcówkę mocy i musisz kręcić potencjometrem ( też to przerabiałem i dlatego go sprzedałem). Myślę że JBL E do cichego słuchania wogóle się nie nadają bo mam E90 i one zaczynają grać dopiero wtedy gdy całe pomieszczenie wpada w turbulencję:) Raczej nie oczekuj mikro detali tylko konkretne walnięcia ( jasne że raczej czyste i nie barbażyńskie a przy Kodach to wręcz audiofilskie, ale te kolumny mają cechę grania koncertowego a nie kameralki:)

Najlepiej sam spróbuj ale coś mi się zdaje że lepiej się sprawdziłyby jakieś AVANCE czy B&W, choć te ostatnie mają suche i sterylne brzmienie

JBL mają jakiś taki dziwny bas - taki zimny. E100 brzmią jakoś wpadająco w estradówki. JBLe podobały mi się gdy graly razem z subem - wtedy bas był już miękki i jakiś taki przyjemniejszy.

U mnie jest dokładnie tak jak pisze Iceman. Bez suba bas jest twardy, dosyć płytki, taki estradowy...do tego trzeba sporo prądu żeby utrzymać go w ryzach i bez podbarwień ( albo z takimi które nie męczą), niestety sporo więcej jeszcze niż jest w stanie zaoferować ten Pioneer. U mnie grał z E90 niby nieźle ale gdy trzeba było dać im kopa to się wymiękał i dźwięk tracił na energetyczności więc zależy jak głośno byś miał słuchać? E100 potrzebują jeszcze mocniejszego pieca...

norwidos,

kręcenie gałą mnie nie przeraża. Po prostu ustawiłem gałkę na 1/4 skali i jak mam strasznego lenia to puszczam muze z DVD poprzez apli co mi umożliwia sterowanie pilotem apli. Normalnie puszczam dzwięk po analogu bezpośrednio do wzmacniacza. Na pewno nie jest to szczyt wygody jednak da się przezyć, jak zacznie przeszkadzać to wymienie. CO do JBLi to troche mnie zmartwiłeś. To był mój "papierowy" faworyt. Sprawdze oczywiście równiez AWANCE.

JarlBjorn,

OK, tylko te 4 Ohmy :-/. Jak przyjdzie mi kiedyś podpiąć je bezpośrednio do Denona to raczej nie będzie on zachwycony:-) Poza tym, może szarpnąć się od razu na 8008 ? Był by to zakup przyszłościowy, tylko czy to nie jest przegięcie na moich obecnych 25m ?

• 4 lata później...

Jestem szczęśliwym posiadaczem Pioneera 656, u mnie współpracuje z Tonsilkami Maestro 180. Śmiało mogę polecić takie zestawienie - moje potrzeby w zupełności zaspokaja :-) Zastanawiam się jak odczuwalna jest różnica między 656 a np 757 czy 858. Może ktoś się orientuje?

• 5 miesięcy później...

witam wszystkich ,roznica miedzy pioneerem a656 w sumie wszystkimi modelami 6xx w stosunku do 757 jest dosc duza 757 to dual mono przeco ma wieksza dynamike jest sporo mocniejszy , dzwieki sa bardziej nasycone ale mimo wszytko kolosalnej roznicy miedzy tymi modelami nie ma ale 757 jednak jest lepszy bez dwoch zdan ,posiadam oba modele i powiem tak za cene do 500 zl polecam pioneera bez dwoch zdan a jezeli ktos ma wiecej kasy to juz jest trudniej wybrac poniewaz jest juz dosc obszerny pakiet mozliwosci tak czy siak 757 to bardzo dobry wzmacniacz !!!!! polecam go do kefow typu q5 iq30 q3 q1 generalnie z kefami gra bardzo dobrze umie je dobrze wysterowac !!!!!! szczerze polecam zakup wzmacniaczy pioneer bo sa one teraz bardzo tanie i warte kazdej zl , dodam tez ze warto kupowac pioneery od modelu a616 ktory jest taki sam jak model 656 676 roznice sa w sumie zadne a jezeli zmieniac potem na cos innego lepszego to juz dual mono !!!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.