Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Prestige i Tonsil VipArt

hoosar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zaciekawily mnie kolumny Tonsila z serii:

Prestige -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

VipArt -

Ukryta Zawartość

Wiem ze pierwsze zbudowane sa na przetwornikach GDN 13/50/10 (ahfc ma chyba na nich kolumny), drugie na GDN 13/50/11. Kolumny sa praktycznie niedostepne (nie wiem czy kiedykolwiek byly sprzedawane w polsce), ale moze ktos z was mial mozliwosc ich odsluchow i podzielilby sie wrazeniami.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23990-tonsil-prestige-i-tonsil-vipart/

Te serie podobno (tak twierdził w wywiadzie dla Audio szef biura rozwoj firmy) nigdy nie weszły do produkcji seryjnej, bo Diora Świdnica odmówiła produkcji obudów ze względu na "niespodziewane problemy technologiczne". Nie wiem, o co biega, ale wyglada na to, że produkcja obu serii nigdy się tak naprawdę nie zaczęła.

Heh, raz Tonsil zaprzecza jakoby obudowy do Excellence byly produkowane przed Diore, a innym razem nie moze ze wzgledu na swidnice rozpoczac produkcji bardzo ciekawych kolumienek. Moze wypowie sie w tym temacie kompetentna osoba, majaca pewne informacje.

Swoja droga pmwas masz moze ten artykul gdzies zeskanowany etc - z checia bym go przeczytal.

Faktycznie rozmawiałem mailowe kiedys ( ok 2 lat temu ) z facetem z marketingu z Tonsila i własnie twierdził ze te twie serie nie wyszły poza modele próbne . Mieli jakies problemy z stolatka. A i symulacja rynkowa wykazała ze sie raczej nie przyjmą . Miały kosztowac w przedziale 2-3 tys. za komplet podłogówek. Swoją droga jeste bardzo ciekaw jak sie rozwinie sprawa serii Omega ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

marek-1969, 23 Sty 2006, 19:09

Co to jest "seria Omega" ?

Diora świdnica ma ładna stronę ukazującą obudowy które wykonują. Znajdziecie tam nie tylko znane Tannoye (lub NADY bo tez podobne), ale nawet obudowy do ich topowych modeli. W takich firmach jak Tonsil słowa "problemy ze stolarką" zazwyczaj oznaczją coś innego niż rozumie to każdy potencjalny nabywca produktów cywilizacji technicznej ;)

Na ostatnim Audi Show pokazali nowe kolumny pod ta nazwą - mają byc topowe i kosztowac 4,5 kzł za pare. iemam zadnych konkretnych wiesci , sam czekam na info i mozliwośc posłuchania.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

marek-1969, 23 Sty 2006, 19:21

Czy Tonsil był na AS 2005? Wydaje mi sie że to musiało być juz po ogłoszeniu jego upadłości. Na stronach też nic nie znalazłem. Może masz jakiś link do relacji z AS 2005???

Tonsil był obecny na AS 2005 i prezentował tam kolumny serii PREMIUM (można je obejrzeć na internetowej stronie Tonsila) oraz właśnie model Omega.Dżwięk Omeg był dość ciekawy , choć odniosłem wrażenie że grają nieco zbyt jasno , a ich proponowana cena jest trochę za wysoka , aby mogły odnieść rynkowy sukces ;)

Pedros, 23 Sty 2006, 20:24

Znalazłem tylko taka relacje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tu są zdjęcia Omeg ale nic poza tym (oprócz pieprzenia o cudowności Veluma przy każdej okazji).

Ukryta Zawartość

A teraz kilka szczegółów dotyczących kolumn Omega :

impedancja 4ohmy , efektywność 87dB , częstotliwość podzialu 3,5kHz , zwrotnica 24dB/okt.

zastosowane głośniki:tweeter GDWK 10T-HE , woofer GDN 17C-HQ

Pedros, 23 Sty 2006, 20:43

Szczerze to nic mi te oznaczenia głosników nie mówią. Skąd je masz? :)

Poza tym że wyglądają na kolejne mutacje kopułek z Excellence i niskotonowca GTC 17/50.

Ładna jest obudowa - nawet za ładna aż sugeruje że płaci się głównie za finezyjną obudowę niespotykaną dotąd w ofercie Tonsila.

Zaawansowana zwrotnica.

Na oko cena za wysoka biorąc pod uwage, że cena najdroższych Tonsili obecnie w ofercie i podobnej wielkości kończy się gdzieś poniżej 2000zł. Mają więc lukę cenową.

Kosz faktycznie jakby od GTC 17/50, natomiast mebrana wydaje mi sie celulozowa, z gumowym zawieszeniem i tekstylna kopulka przeciwpylowa (taka jak w GDN 20/60/15).

Moze ktos, kto ma wieksza stycznosc z fabryka sie wypowie, moze ahfc cos wie - on zazwyczaj wiedzial prawie wszystko o Tonsilku.

->Qubric

Moje spostrzeżenia dotyczące tych kolumn sa dokładnie takie same jak Twoje.

Głośniki to najprawdopodobniej nowe opracowania starych modeli ;)Na AS można było trochę o nich poczytać.Część materiałów wziąłem ze sobą.

Głosnik wysokotonowy wyglądem bardzo przypomina ten , który został zastosowany w kolumnach Excellence , posiada jednak tytanową membranę i aluminiowe uzwojenie cewki.Jego efektywność to 99 decybeli , impedancja 8 ohm.Woofer to głośnik z celulozowa , impregnowaną membraną i gumowym zawieszeniem.

• Redaktorzy

weźcie tylko pod uwagę, że skrzynki Omeg nie byłu tonsilowskie ( wystarczy trochę pogooglać w necie to znajdziecie oryginały ;), pocieszające jest tylko, że skrzynki produkowane są u nas w kraju )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 23 Sty 2006, 23:02

A czyje były???

Tonsil juz dawno miał prototypy podobne do Excellence w takich własnie skrzynkach. Możesz je zobaczyc na zdjęciach ze strony internetowej Tonsila.

Dla mnie te skrzynki to żaden rarytas. Wolałbym zwykłe za to lepsze bebechy i o połowe niższą cenę.

"bebechy" są jak sądzę i tak bardzo dobre. Głośniki z tonsilu są montowane z dużą dokładnością, przynajmniej te, które trafiają do kolumn. W Excellencach każdy element elektroniczny wygląda lepiej niż w KEF,ach iQ3 jeśli się bliżej przyjrzeć. Lepsze są elementy zwrotnicy, a i woofer jest lepiej zmontowany niz sekcja basowa Uni-Q. Serio. Na jednaj kopułce można znależć minimalną niedokładność montażu, ale na jednej z kopułem w KEF'ach - też. A jednak Excellence grają gorzej niż KEFy. Czemu? Cóz, skoro problemem nie są części, to pewnie projekt. W niektórych zestawieniach da się usłyszeć spory potencjał zastosowanych głośników, ale słychać też, że coś je wyraźnie ogranicza. McGyver mówi, że spartaczyli zwrotnicę - cóż, sądząc po wyrażnym w brzmieniu miejscu podziału, pewnie tak jest. A z drugiej strony nie wiem czy taki "ciemny" midwoofer jak GDN 13/50/9 to dobra para dla półtubowej kopułki. Chyba jednak powrót do celulozy (byle nie altusowatej !!!) nie jest wcale złym pomysłem, bo woofer z excellenców jest "trudny" i kapryśny. Czasem rąbie basem aż miło, a czasem basu nie ma prawie wcale. Inna sprawa, ze maksymalne wychylenie membrany jak na trzynastkę jest bardzo duże.

A jeśli głośnik w Omegach jest tytanowy, to pragnę wyrazić nadzieję, ze w tonsilu od czasów Maestro czegoś się nauczyli i tym razem zrobili jakieś zawieszenie (choćby tekstylne). w Maestro tytan był zawieszony na... tytanie i, pomijając ewentualne aspekty brzmieniowe, głośnim regularnie się "sypał", bo drgał cały plastikowy element, do którego przyklejona jest membrana, a nie sama membrana. Efekty raczej low-endowe.

A co do upadłości tonsilu, to z tego co wiem, upadł Tonsil S.A., ale "właściwy" tonsil - ten co był na AS2005 to Tonsil Polska sp. z o.o. , która dzierżawi fabryki Tonsil SA i produkuje głośniki. Tak gdzieś czytałem.

Nie wiem , na ile skan bedzie czytelny , bo jest dość słabej jakości , a jeszcze musiałem go zmniejszyć , aby się zmieścił na forum ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze tweeter :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozwa maryn, 24 Sty 2006, 14:36

Mam dla Ciebie straszną nowinę. Obudowy Tonsili nie są "aktywne". Wyglądają na dosć solidne i sztywne. Na pewno nie drżą w takt muzyki i nie wydzielaja pozytywnych wibracji. Dlatego watpię w to, że Tonsil wypożyczy Ci je do testów. I tak nie rozpoznasz dobrego dźwięku nawet jakby zaszedł od tyłu i kopnał Cię w dupę :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.