Skocz do zawartości
IGNORED

jaki interkonekt rozjaśni system

WOJTEK2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - pytanie jak w tytule , miałem VDH d102 MKIII i wg mnie był to genialny kabelek , po zmianie odtwarzacza cd (teac vrds10) który ma dosyć miękkie wręcz kremowe brzmienie okazało się że system się zamulił a z basu VDH nic nie pozostało . Obecnie gram na Nordoście Solar Wind i jestem zadowolony. Jakich kabelków powinienem spróbować jeszcze posłuchać gdyż przy Nordoście mam niewielki niedosyt basu. Z góry dziękuję - Wojtek.

https://www.audiostereo.pl/topic/2392-jaki-interkonekt-rozja%C5%9Bni-system/

mialem okazje ostatnio przesluchac XLO signature 2 .kabelek zabrzmial jak podmuch wiosennego wiatru.szkoda bylo go oddawac .moze jedynie bas b kontrolowany ale tam gdzie mial byc to byl .to oczywiscie kwestia indywidualnych preferencji .kabelek byl nowy nie wgrany co bedzie jak sie rozgrzeje .moze uda sie go jeszcze raz wyprobowac

• Redaktorzy

Jesli odpowiada ci brzmienie Nordosta, sprobuje wypuzyczyc wyzszy model. Solar Wind uchodzi za chudo brzmiacy, w porownaniu do Blue Heaven lub Red Dawn.

Gość slingerland

(Konto usunięte)

i ja przerabiałem lekcję vdh 102 mk III a potem the 1st Ultimate. Kable te potrafią zachwycić na początku ,ale potem gdy mój system nabierał przejrzystości,wychodziły braki. Próbowałem też XLO Reference 1 - trochę jakby bas powolny,choć używam XLO Ultra 6 głośnikowy do toru niskotonowego w bi-ampingu. Do tej pory za najbardziej uniwersalny uważam Audiograde Perceptionism. Używam tych kabelków zarówno do połaczenia cdp - preamp, jak i preamp - końcówka "nisko/średniotonowa",skąd wypiąłem Nordost Red Dawn.Jeśli są chętni ,bardzo proszę.

>>>Lechu,przy okazji - myślę o zmianie kolumn i polecono mi takie jak Twoje - AP Tempo dokładnie "II". Proszę o kilka słów o nich na Forum lub na [email protected]. Znam Twoją elektronike bardzo dobrze,więc będę miał wyobrażenie.

• 11 miesięcy później...

Witam , pozwoliłem sobie odświeżyć wątek , minęło wiele czasu a ja dalej jestem w punkcie wyjścia . Sprzedałem właśnie Solar Winda i muszę coś kupić bo po podłączeniu zwykłym kabelkiem jest tak sobie. Wstyd się trochę przyznać ale nie przesłuchałem wszystkich proponowanych mi kabelków.

A więc od początku .

1.Kabelek musi być w miarę jasny - wymaga tego system ( Tę cechę posiadał Nordost , jednakże chyba trochę w nadmiarze i przy dłuższym słuchaniu stawało się to męczące

2.Dobrę dynamikę i szybkośc - Nordost tu się spisywał się OK , gorzej natomiast było z proponowanym w wątku XLO.

3.Brzmienie przyjemne w dłuższych odsłuchach o przyzwoitym zrównoważeniu pasma - Nordost - tu było kiepsko , XLO - ok

3.Ładny , nisko schodzący bas o dużej dynamice , może być nawet odrobinę utwardzony (Nordost tak sobie , XLO - ładnie ale cieniutko

4. Ciepłe wysokie tony , niekoniecznie o dużej efektywności (Nordost raczej za ostry , XLO ujdzie)

No i nie chciałbym zapłacić więcej niż powiedzmy 700 PLN.

Zastanawiam się coraz poważniej nad proponowanym Audiogradem ale pewnie musiałbym go kupić w ciemno.

A sprawa b. pilna ...

Miałem okazję kilkakrotnie słuchać interkonektu AN Lexus. Wydaje mi się, że powinien spełnić wszystkie Twoje wymagania. Jest w ogłoszeniach na forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I z tego co wiem to nie trzeba kupować w ciemno, można posłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozjaśnić to można umysł po dwóch głebszych.Na słowo rozjaśnić ciarki mi przechodzą.Właśnie nabyłeś urzadzenie ,które pokazuje charakter przewodu tzn jest neutralne.Teraz słyszysz jak grają Van den Hul'e.Wcześniej udawały granie analogowe. Sprzęt miał wady ,które były dobrze maskowane i wydawało sie że to gra. Na Twoim miejscu odsłuchał bym teraz kabli z wyższej półki cenowej,nie poto aby je nabyć ,tylko po to aby się dowiedzieć jaki potencjał drzemie w Teac'u.Poszukiwania kabla w podobnej klasie cenowej,wydaje mi się trochę niedorzeczne ,jednak nie zawsze jest to regułą.Ale jak to mój przyjaciel czasami mówi :nie podcieraj d... szkłem.

-> WOJTEK2 : to ja kupiłem od Ciebie tego Solar Winda :)))

Jestem zachwycony zmianą: w systemiku Creek 4330 + CD Rotel 930AX (kolumny różne)

zamienił on Audioquesta Copperheada i... osiągnałem dokładnie to czego chciałem:

odmulenie fatalnie dla mnie mało detalicznego dźwięku z cholernie upośledzoną górą.

Tyle, że jako były muzyk (basista) wolę dźwięk analityczny, niż to co audiofil-beton

nazwie dźwiękiem "kulturalnym", który dla mnie niesie zbyt mało informacji... ;)

Bas znacznie schudł, co uważam w sumie za zaletę, bo jako basista nie cierpię

przebasowania instrumentów nie wyposażonych w naturalne zdolności wytwarzania

b.niskich składowych. Słychać, że bas schodzi b.nisko (co dla mnie ważne), ale

niestety jest dość mocno schowany. O niebo to jednak dla mnie lepsze niż gra

z wyeksponowanym dołem środka i pozbawiona istotnych szczegółów.

Teraz co do Twojego problemu: polecałbym zdecydowanie kabelek, który jest moim

podstawowym interkonektem w głównym systemie, ale niestety jest od dawna nieosiągalny:

wszystkie Twoje wymagania spełniłby DPA Black Slink...

Dostałbyś piękny, b.nisko schodzący ale super-kontrolowany bas i jednocześnie nie odczułbyś

pogorszenia szczegółowości w stosunku do SW.

Serdecznie pozdrawiam

Janusz/Hoody

>rolf001 - niesamowicie zabawne wpisy , mało nie pękłem ze smiechu ,rozumię że dobrze odebrałem intencje , to miał być żart ..?

>robtango - nie do końca rozumiem , powinienem kupić kabelek z wyższej czy niższej półki , rzeczywiście to "rozjaśnienie " nie jest najszczęśliwsze ale zatytułowałem ten wątek dlatego żeby od razu wyraźnie dać do zrozumienia o co tak naprawdę chodzi , aby uniknąć porad typu VDH , Ultralink itp.

>Zbig - miałem okazje słuchać Fadela i nie spodobał mi się

>Papanek - Dzięki , już skontaktowałem się z Arkiem , może coś z tego będzie , zobaczymy

>Hoody - bardzo się ciesze , już po mailu od Ciebie w którym napisałeś czego oczekujesz od kabelka - wiedziałem że będziesz raczej zadowolony. Cieszę się że zmiana jest tak korzystna. Z Nordosta byłem bardzo zadowolony , dla mnie był odrobinę za ostry natomiast szczegółowość i precyzja rekompensowała wszystko . Pozdrawiam i życzę wiele zadowolenia z SW.

Może jeszcze jakieś propozycje ?

Wojtek2,

ja mam propozycje bez urazy oczywiscie.

Napisales w "O sobie" cytuje:

"Odrobinę wciągnięty w zabawę audiofilską jednakże z pewnym dystansem zwłaszcza przy większych wydatkach".

To jest dobre podejscie. Chcesz zmienic brzmienie, zostaw kable zajmij sie reszta np: zestawami glosnikowymi.

pozdrawiam

-> Barthezz:

Różnice są często olbrzymie!!! (aczkolwiek nie zawsze...)

Uwierz mi proszę - a jestem ostatnią osobą podejrzaną o snobizm - trudno mnie nazwać audiofilem,

słuchając muzyki chcę po prostu usłyszeć "co autor miał na myśli"... ;)

Wygładzania agresywnej góry to nie dla mnie, jeśli miałoby to się odbyć kosztem utraty części informacji

będącej z woli realizatorów integralna cześcią przekazu :)))

Zdarzaja się też oczywiście osoby "słyszące inaczej", czyli nie słyszące różnic praktycznie nigdy, ale one

nie wysłyszą różnic nie tylko między interkonektami, ale również między odmiennymi z charakteru systemami...

Nie należy ich z tego powodu dyskryminowac, ani sie z nich naśmiewać. Ja np. jestem b.gruby, ale nie widzę

powodu by się naśmiewać z mojego widoku gdy usiłuję podbiec do autobusu stojacego na przystanku.

-> TeQuila:

Często można niższym kosztem uzyskać lepszy efekt końcowy właśnie dzięki odpowiedniemu doborowi kabli.

Przykład: dzięki mojemu "dystansowi do większych wydatków" uzyskałem z moich budżetowych kolumn TDL RTL-3

brzmienie idealnie wpasowujące je w mój podstawowy system, przewyższające możliwe do uzyskania przy pomocy wszystkich będących wtedy na rynku nawet 10-krotnie droższych kolumn. A to dzięki zainwestowaniu w kable (interkonekt DPA B.S., głośnikowe Silver Sounds "jubilerskie" kute) przewyższające wartością cenę kolumn.

Nie wiem co prawda jak grałyby takie 10-ciokrotnie droższe kolumny z tymi kablami, ale nie muszę na szczęście sprawdzać... Z różnymi typowymi kablami (średnia audiofilska) te droższe kolumny grały gorzej niż RTL-3 po wymianie okablowania. Tak więc - czysta oszczędność... :)))

Dźwięk otworzył się w głąb, super precyzyjnie lokalizując położenie instrumentów w 3D, do tego bas zyskał perfekcyjną kontrolę i właściwą szybkość. Amen!

Pozdrawiam serdecznie

Janusz/Hoody

Do wszystkich: SORRY ZA OFFTOPIC ale...

Do Hoodego:

Spotkałem juz w sieci Janusza o przydomku Hoody... Czy i Ty mnie kojarzysz? Jeśli tak, to jaki ten net jest mały...

Jasne Admirale UT, tu Vice Admiral Hoody, Emerald Team! :)))

Ten sam którego rekomendowałeś do HoF...

Szanowni Grupowicze - sorry za tę małą prywatę,

jak widzę Ururam jest tu b.aktywny!

Pozdrawiam jak najserdeczniej

Janusz/Hoody

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.