Skocz do zawartości
IGNORED

AKG K 240 Monitor vs. AKG K 271 Studio

wildGuar

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem: otóż z kilku przyczyn muszę (i chcę) w ciągu najbliższego miesiąca kupić słuchawki do 500 zł. Po kilku dniach zbierania informacji ograniczyłem swój wybór do wspomnianych w temacie 2 modeli AKG, ale NIE MA takiej możliwości, żebym odsłuchał ten sprzęt. Jeśli słuchaliście ich, to które powinienem wybrać (poniżej moje preferencje dźwiękowe)? Lub jeśli macie jakieś fachowe i rzetelne testy, to czy moglibyście mi je przesłać na maila?

W brzmieniu kolumn nie przepadam za ciepłem. Natomiast przy słuchawkach chciałbym mieć brzmienie minimalnie ocieplone, ale nie kosztem góry i średnicy, dające poczucie dużej, otwartej przestrzeni (głównie wgłąb ale także po bokach), z dobrą dynamiką i szczegółowe. Do tego lubię gdy bas jest szybki, zwarty i dobrze kontrolowany.

Najczęściej słucham rocka (Dream Theater, Ayreon, Rush, Dave Matthews Band, Pink Floyd i im podobne).

Słuchawki będą grać wpięte prawdopodobnie w Pro-Ject Head Box MKII.

https://www.audiostereo.pl/topic/23896-akg-k-240-monitor-vs-akg-k-271-studio/

A te Grado nie są przypadkiem otwarte? Mnie interesują półotwarte lub zamkniete. Do tego mam jeszcze takie dziwactwo, że względy estetyczne są dla mnie bardzo ważne - AKG bardziej mi się podobają :)

Ze względów zdrowotnych polecam K240. Poza tym będą spełniały Twoje oczekiwania odnośnie brzmienia i są tańsze od K271. Jeśli chodzi o konstrukcje zamknięte w rozsadnej cenie to polecam Beyerdynamic DT770pro - na allegro można zpotkać za koło 700zł - moim zdaniem są dużo lepsze od AKG....

A czemu AKG K 240 Monitor, a nie Studio? Mam osobiście wersję studio, łatwiej ją napędzić niż monitor (600 Ohm), niestety nie porównywałem obu wersji, ale z tego co wyczytałem wersja studio ma trochę mocniejszy, lepiej kontrolowany bas, bo w wersji monitor było go trochę za mało. Poza tym studio to nowocześniejsza konstrukcja. Jeśli chodzi o preferencje - K 240 powinny Cię zadowolić.

ps. jeśli jednak miałyby być K 240 Monitor to polecam www.music-town.de, mają tam teraz ich promocję, gadają po polsku i wysyłają do polski, sprzedają również na allegro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.