Skocz do zawartości
IGNORED

Złote bezpieczniki

mamz

Rekomendowane odpowiedzi

Molibden:

>Znając prąd mominalny i dop. spadek napięcia wyliczymy jaki jest średni opór bezpiecznika. np. 100mA i 3.5V czyli 35 ohm max.

Czy Ty to piszesz powaznie czy jaja sobie robisz, normalnie w swiecie? :)

• Redaktorzy

Klangmodul to taki duży dyngs służący do zapakowania bezpiecznika w instalację ścienną, jak wyrozumiałem z wpisów to Elberoth ma zainstalowane coś takiego. To jest zamiennik takiego automatu, jakie są instalowane w nowych instalacjach, takiej płaskiej kasety. Mam takie coś na swojej linii pociągniętej do zestawu hi-fi, więc teoretycznie mógłbym to zastąpić tym nowym modułem plus bezpiecznik. W każdym razie nie jest to potrzebne, jeśli planuje się wymienić bezpieczniki w samym sprzęcie.

A dlaczego na bezpieczniku widnieje dioda zbocznikowana kondensatorem ? Czy te bezpieczniki dodatkowo robią prąd bardziej prostym ? Prosty prąd - to do mnie przemawia. To brzmi audiofilsko.

jozwa - jedno drugiego nie wyklucza. niemieckie STEREO piało z zachwytu nad Klangmodułami. ja mam dwa, po jednym na każdą z linii zasilających w moim pokoju (analog i digital), ale niestety jeszcze nie miałem czasu ich zainstalować (leżą u mnie na biurku juz od pół roku, LOL).

jak będzie jakaś różnica - fajnie. jak nie będzie - pozostanie audiofilska satysfakcja. szat darł nie będę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Stwarza to dodatkowa watpliwosc, czy bezpiecznik ten jest przeznaczony na pewno na rynek europejski, czy tez jest moze wersja amerykanska. Biorac pod uwage inna czestotliwosc pradu w sieciach elektrycznych na tych kontenentach, inna bedzie tez reakatancja pojemnosciowa takiego ukladu. A wiec zmianie ulegnie impedancja, a ja jako klient, mam prawo znac specyfikacje wyrobu, ktory kupuje.

a co mi tam , to może zaproponuje transformatory wykonane ze złotego lub pozłacanego drutu , radiatory pozłacane,inne elementy już chyba robią tzn. płytki, wyprowadzenia elementów ,pozłacane okładziny kondensatorów

Trochę się spóźniłeś. Transformatory wprawdzie nie ze złota, ale ze srebra, są już od dawna w użyciu (Audio Note, Kondo, a z rodzimego podwórka - Ancient Audio).

Tak mi się jeszcze nasunęło a'propos pomiarów:

Pośród zawodowych muzyków, często przywoływanych tu jako autorytet, kult instrumentów jest dość powszechny. Steinway, Stradivarius, etc. Powszechnie uważa się te instrumenty za dzieła sztuki, i płaci za nie fortunę, oczywiście mówiąc, że brzmią lepiej, niż wszystkie inne. POKAŻCIE MI CHOĆ JEDEN TEST NA MIERNIKU / OSCYLOSKOPIE / CZYMKOLWIEK, który odróżni Stradivariusa od pośledniejszego modelu.

Pozdrówka.

Instrumenty tego typu nie są urządzeniami elektrycznymi, wiec zasady ich projektowania nie bazuja na obwodach elektrycznych i elektronice, wobec tego nie maja zastosowania wlasciwe takim ukladom metody testowania i oceny jakosci. To inna domena.

"A dlaczego na bezpieczniku widnieje dioda zbocznikowana kondensatorem ? Czy te bezpieczniki dodatkowo robią prąd bardziej prostym ? Prosty prąd - to do mnie przemawia. To brzmi audiofilsko."

Widziałeś kiedyś na oscyloskopie co się dzieje, kiedy przepala się bezpiecznik?

Łuk który powstaje może zniszczyć układ zabezpieczany. Bezpiecznik, mimo, że przepali się na czas, zniszczy układ. Dlatego zastosowali tam te elementy.

Piterek9:

Nieważne. Kwestią jest: czy ucho ludzkie może być sędzią doskonalszym, niż jakikolwiek przyrząd. Skoro (typowo) dźwięk tych skrzypiec do większości ludzi i tak dojdzie za pośrednictwem nagrania, obmierzmy nagranie...

Oczywiście, niebezpiecznie ocieramy się tu o inną kwestię: tabakiera dla nosa, czy nos dla tabakiery, czyli ucho w służbie pomiarów (którą to teorię zawzięcie forsuje część inżynierów), czy pomiary w służbie ucha (do czego przychylają się osobnicy często pogardliwie zwani złotouchymi). Nb. jeśli założymy, że pomiary są podrzędne wobec oceny organoleptycznej (co mnie osobiście wydaje się uzasadnione, gdyż sprzęt audio ma służyć dostarczaniu radości słuchającemu, a nie ratowaniu życia), to tak dużą część obecnie znanej pomiarologię stosowaną można sobie wsadzić tu i ówdzie: skoro patrząc na wyniki pomiarów nikt nie potrafi przewidzieć, czy urządzenie zagra naprawdę dobrze, a najbardziej cenieni konstruktorzy ostatni szlif robią i tak na ucho - to ile warte są te zmierzone cyferki?

Baczcie, że mówi to matematyk! :)

Tu analizator widma jest odpowiednim instrumentem, nie oscylograf. Myslę że nie byłoby specjalnego problemu z odróznieniem S. od gęśli. Kiedyś Ururam-Tururam chyba poruszył problem rozpoznawania instrumentów jako takich w nagraniu grupy instrumentów. Problemem dla urządzeń analitycznych nie jest rozróżnienie S. od gęśli a zidentyfikowanie że tyak różnie brzmiące instrumenty to skrzypce ;)

Tu masz próbkę tego co się mierzy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marcin:

obawiam sie, ze problem moze nie tyle tkwi w wartosci cyferek, a w ich wlasciwej interpretacji - moze nie posiadamy jeszcze odpowiedniej wiedzy. Dodatkowo, wielu "zlotouchych" na pewno nie robilo pomiarow akustyki pomieszczen. A dopiero "suma" pomiarow sprzetu i pomieszczenia, jest w stanie przyblizyc nas do racjonalnego uzasadnienia, dlaczego slyszymy to co slyszymy - tylko kto wie jak obliczyc taka "sume" ? Bo slyszymy uchem a nie pradem doplywajacym do glosnikow.

_igod_, 19 Sty 2006, 14:38

>Widziałeś kiedyś na oscyloskopie co się dzieje, kiedy przepala się bezpiecznik?

Nie zdażyłem bo:

>Łuk który powstaje może zniszczyć układ zabezpieczany. Bezpiecznik, mimo, że przepali się na czas,

>zniszczy układ. Dlatego zastosowali tam te elementy.

Domyslam się zatem że zastosowana dioda jest diodą Schottkyego, ponieważ musi wyprzedzić drucik topikowy. Ale co z kondensatorem ? Przecież w nim prąd wyprzedza napięcie...

Zloto jest nieprzewidywalne. Swiezy artykul:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piterek9

> to są przykładowe wyliczenia na podstawie zestawienia jakie zamieścił Igod. Wszytko co napisałem podaję w celu wyłącznie informacyjnym. Wpływ bezpieczników mało mnie wogóle obchodzi.

Bo ja mam gwoździem watowane ;-)

>dudivan

>A dlaczego na bezpieczniku widnieje dioda zbocznikowana kondensatorem ?

Może to są bezpieczniki "kierunkowe" dla obwodów prądu stałego (wyprostowanego, jednokierunkowego, obojętnie).

Wyjasnienie Igoda też jest prawdziwe, jeśli dioda i kondensator są właczone równolegle do bezpiecznika (ja przyjąłem, że szeregowo - przy okazji - jak spali się ten bezpiecznik to musi również spalić się wtedy dioda bo inaczej mielibyśmy prostownik jednookresowy).

>piterek9

>Biorac pod uwage inna czestotliwosc pradu w sieciach elektrycznych na tych kontenentach, inna bedzie tez reakatancja pojemnosciowa takiego ukladu.

To nie ma tu znaczenia wogóle.

Spóźniłem się. Poszedłem dzisiaj do Audioforte i okazało się, że bezpieczniki są w większości wysprzedane! Nie było już wartości, jakich potrzebowałem...

Trzeba poczekać minimum tydzień.

Papamek, 19 Sty 2006, 21:59

>Spóźniłem się. Poszedłem dzisiaj do Audioforte i okazało się, że bezpieczniki są w większości

>wysprzedane! Nie było już wartości, jakich potrzebowałem...

O Boże, Boże, co teraz ? Przecież bez bezpiecznika sprzęt nie zagra ! :(

Swoją drogą żeby być sprzedawcą takich dynksów to trzeba mieć sumienie...

• Redaktorzy

"Spóźniłem się. Poszedłem dzisiaj do Audioforte i okazało się, że bezpieczniki są w większości wysprzedane! Nie było już wartości, jakich potrzebowałem... Trzeba poczekać minimum tydzień."

Uważam że jest to w deseczkę podsumowanie dyskusji. He he.

• Redaktorzy

Ty uważaj z deklaracjami. Ja je widziałem, największe są jak kciuk. Można włożyć w przegrodę nosową zamiast kości kazuara i pokazać klasę na przyjęciu.

ponieważ jestem z zawodu chemikiem mogę kolegom okazyjnie pozłocić kilka bezpieczników a 25 zł/szt

ale cena (konkurencyjna) nie jest tu najważniejsza

najważniejsze jest że :

1/ - to jest ręczna robota indywidualnie dopasowana do każdego modelu

2/ - na zamówienie może być pozłocona (za dopłatą) tylko jedna strona bezpiecznika

3/ - NAJWAŻNIEJSZE - moje bezpieczniki wykazują kierunkowość przepływu prądu (biegunowość) i są wygrzewane na kaloryferze przez 24 godziny

Pmiętajcie - tylko bezpieczniki wykonane na zamówienie zapewnią najwyższą jakość dżwięku !!!

- oferta dostępna również w systemie ratalnym 3 x tak

Nowość: obecnie trwają prace nad bezpiecznikami które będą cudownie odtwarzały dżwięk bez sprzętu audio , a w wersji specjalnej bezpieczniki będą odtwarzały dżwieki również bez potrzeby zasilania zestawu !!!

pzry zamówieniach zbiorowych (nie mylić ze zbiorowym żywieniem) oraz dla hurtowni i sklepów duże zniżki !!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.