Skocz do zawartości
IGNORED

wtyczka od kabla głośnikowego

quench

Rekomendowane odpowiedzi

Sory za moje lamerskie pytanie ale naprawde nie znam sie wogule na elektronice, kablach itp. Powiedzcie mi do którego z pinów w tej wtyczce mam przylutować czerwona żyłe z kabelka a do którego tę drugą :) To jest wtyczka która podłanczam kolumne do wzmacniacza (stara Unitra Atena). Co by było gdybym przylutował to na odwrót.

Z góry dzięki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10546-100008065 1170282924_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie moge sprawdzić jak jest w drugiej wtyczce bo... nie ma jej :)

Zobacz tu a zrozumiesz :

Ukryta Zawartość

Lewy głosnik jest w jednej obudowie ze wzmacniaczem. Tylko prawy jest w osobnej skrzynce i tylko do niego idzie jedna jedyna wtyczka w której nieszczesliwie urwały mi sie oba kabelki i nie wiem teraz jak to poskładać :)

No więc jak to powinno być wg was ?

Ukryta Zawartość

dzięki

Raczej nie byłbym w stanie sprawdzić tego nausznie - ten sprzęt to zabytek i nie powala parametrami i jakością dźwięku. Do tego jest podłączony do kompa z badziewną dźwiękówką.

Poza tym zanim sie rozwaliła ta wtyczka prawa kolumna i tak grała jakos tak odrobine cieplej i z większą iloscią basu.

Lubie jednak ten sprzęcki mam do niego sentyment. No i w koncu trzeba go uszanować bo to Już pan po trzydziestce :)

Takie same wtyczki miałemw Tonsilach Space'ach 86" i je zdjąłem. Zastanów się czy koniecznie musisz je zakładać. Pojedyncze kable też można włożyć w odpowiednie dla tych wtyków terminale.

Raczej pod nic nowszego tego nie będe podłanczał :)

Już wszystko polutowane i ładnie gra .

Tak przy okazji. Można cos poradzić na potencjometr głośnoći który strasznie treszczy zaraz po włączeniu Ateny?

-> quench

Potencjometr, który trzeszczy trzeba potraktować preparatem Kontakt PR (... chyba PR ;-) To preparat do czyszczenia potencjometrów, dostępny m.in. w sklepach z częściami eletronicznymi - "mały spray" kosztuje ok. 6 PLN ;-) Na pewno zadziała i nie będzie trzeszczeć ;-)

-> quench

Myślę, że na początek wystarczy (wysraczy ;-) zdjąć nasadkę i z umiarem psiknąć na potencjometr; pokręcić nim trochę i zostawić na jakiś czas; najlepiej jest sprzęt ustawić przednim panelem do góry, aby "kontakt" spłynął... Jeśli to nie pomoże trzeba będzie rozkręcić obudowę i zadziałać bardziej dokładnie; myślę, że przydałoby się psiknąć wszystkie potencjometry i przełączniki - w tak wiekowym sprzęcie mogą być już zapaparane...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.