Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam używanych kolumn do 200zł

Spoko_kolo

Rekomendowane odpowiedzi

YoYo,

Ma ktoś jakieś namiary na kolumny (satelitki), które mógłbym odkupić (mam skromny budżet do 200zł).

Miałem w planie remont skrzynek Altus 75 ale kilka osób (głównie Pedros) przekonali mnie że nie ma to sensu, bo jakość będzie do bani :)

A tak z innej beczki to na co zwócić uwagę przy kupnie używanych kolumienek?

Kupno używanych kolumn w tej cenie jest rzeczą dość frustrującą. Wiem - bo to przeszedłem. Trudno znaleźć wręcz cokolwiek. Nie ma też nic pewnego, solidnego, co można by kupować w ciemno. Z własnych doświadczeń Quadral Allsonic SM60 II, które nabyłem właśnie na Allegro za 120 złotych w bardzo małym pokoju sprawują się zupełnie nieźle. W większym bylaby to katastrofa. To co jest ich ich zaletą w małym pokoju byloby wadą w większym. Niskie częstotliwości. Niedawno kupowałem dla rodziców zabytkowe wręcz Sansui SP-50 dając za nie jednak już ponad dwieście złotych. Opisywałem je w wątku o bardzo starych kolumnach - mają okoł 35 lat. Dobry to zresztą przykład różnicy między naszym a zachodnim rynkiem używanego sprzętu. Tam tak wiekowe kolumny mogą się cieszyć nawet pewnym uznaniem i o tych znalazłem nawet trochę w necie (i były to pozytywne opinie) ale ceny są niższe. I na pewno problem z naprawą u nas jest większy. Ale tym akurat bym się tak bardzo nie przejmował. Tu - sytuacja jest beznadziejna. Kupić trzeba po prostu sprawne. I to jest następny problem, bo zorganizować by to tak należało, by móc je przed zakupem sprawdzić a to jest zwykle w tym przypadku dość trudne. Czasem - praktycznie niemożliwe. Wniosek, by te chaotyczne uwagi czymś posumować - nie jest optymistyczny. Trzeba zaryzykować! Kupić albo od kogoś, od kogo możemy odebrać je sami lub od kogoś, kto nie zaryzykuje zepsucia sobie opinii wciskając nam uszkodzone. I raczej wybierając coś znanej firmy co nie jest żadną gwarancją powodzenia zakupu lecz zmniejsza tylko ryzyko wpadki. Warto skorzystać z googli i innych przeglądarek. Pytania o firmy i konkretne modele padają dość często i można się dowiedzieć z nich to i owo. Na wielka pomoc na forum bym nie liczył - ale oczywiście spytać zawsze się warto.

Pewnym ułatwieniem jest to, że starsze kolumny to zwykle konstrukcje zamknięte (choć o dziwo moje wiekowe Sansui nie) i dość łatwo je ustawić. Wadą - nawet monitory miewają dość znaczne rozmiary. Stwarza to problem nie tylko z ich rozstawieniem ale i podraża koszt ich przesyłki - a nawet to zwlaszcza - na co warto zwrócic uwagę. Trzeba go po prostu uwzględnić w kalkulacji.

Uszkodzonych raczej nie ma sensu kupować, chyba, że ma się odpowiednie umiejętności i konkretny pomysł.

Nie zgodzę się z Rafałem, wcale nie trudno znaleźć kolumny w tej cenie, choć lepiej mieć 250zł i wówczas o wiele łatwiej coś kupić (choćby coś na Vifach, albo jak wczoraj - na głośnikach Audaxa mi się udało). Parę aktualnie trwających propozycji :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (skończy się pewnie poniżej 50zł, ale mogą być za małe - nie wiem do czego chcesz je podłączyć:))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Nie sugeruj się plastikową obudową, wersja aktywna tych kolumn jest używana w radiu i telewizji jako kontrolne odsłuchy a w pewnym Wrocławskim radiu jako główne, brzmią bardzo słodko, naprawdę polecam (miałem ich kopię, rewelacja)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeżeli nie przeraża Cię regenerowany głośnik to też warto rozważyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (cena wywoławcza jest 189 więc warto zalicytować zamiast wciskać kup teraz, pewnie skończy się w okolicach 220zł)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ktoś tu używa podobnych, jednak warto by obudowy sobie odnowić w przyszłości a póki co można słuchać;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu dla przykładu kilka aukcji które obserwowałem i zakończyły się z podobną ceną :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu sa Tanoy M1 za 300

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jamo monitor one:

Ukryta Zawartość

Ale tak jakoś bez wielkiego przekonania. To jest właśnie ten kłopot przy zakupie tamich kolumn.

Ukryta Zawartość

Mam do sprzedania mało używane ale w świetnym stanie trójdrożne Alphardy w koloże jasny brąz, w cenie 200-250zł za pare. Jeśli jesteś zainteresowany pisz [email protected]

• 2 tygodnie później...

jak możesz wyjść trochę ponad te 200zł to moze coś w ten klimat:

Ukryta Zawartość

a jak musisz się w tych 200zł zmieścić to może te (ktoś je w podobnym wątku polecał):

Ukryta Zawartość

Warto przed zakupem się o wszystko dokładnie wypytać, żeby przypadkiem sprzedawca jakiegoś trupa Ci nie wcisnął (jakie pytania zadać, dowiesz się w razie czego od ludzi z forum).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeszcze takie znalazłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te też powinny sporo poniżej 200 się skończyć, były za 180 w kup teraz i bez chętnych ;-)

Ukryta Zawartość

-->cyjanopan, co do tych drugich, to niekoniecznie opis jest zgodny z prawdą (popatrz dokładnie na zawieszenie górne głośników niskośredniotonowych i zastanów się czy aby wszystko Ci w nich pasuje...).

Inna sprawa że do powiedzmy 200zł jest raczej sens je brać.

A co masz na myśli konkretnie ? ;-) Jak dla mnie wyglądają całkiem normalnie, raczej nie wymieniane (raczej ciężko byłoby nie uszkodzić tej berzowej obręczy przy odrywaniu jej) no i gdzie można takie zawieszenie dostać "luzem" ?

-->cyjanopan, po prostu nie przypominam sobie starych OHM-ów z czarnymi, błyszczącymi zawieszeniami.

Czarne i owszem się zdarzały (np. w modelu E), ale nie błyszczące, bądź co bądź nie wcześniej jak w połowie lat osiemdzisiątych, czy nawet początku dziewięćdziesiątych (model E2 etc.) - a te wygladają na sporo starsze (ale co do produktów OHM-a to mogę się mylić - ze staruszków raczej AR i pochodne mnie jako tako interesują :) ).

A czepiam się trochę bo jestem lekko przewrażliwiony co do tego tematu (kilku sprzedawców z allegro już mnie "nauczyło" czujności, szczególnie taki jeden/jedni z Krakowa nad tym popracowali...).

• 3 tygodnie później...

Iceman - kupiles kiedys te kolumny (polaris 80), moze pamietasz z jakich glosnikow sa zbudowane, chodzi mi o konkretny model, wiem ze sa to tonsile i arn-y, i jeszcze interesowaly by mnie wymiary obudowy oraz br.

parametrów nie znam ale co jakiś czas sie pojawia coś takiego na allegro - wystarczy wpisać Diora. Dziś coś podobnego poszło za ok. 130zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.