Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka Technicsa P30 - jaki nacisk?

K_Puchatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem zupełnie nowy na tym forum i jak to zwykle bywa mam dwa problemy.

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem SL-QD 33 Technicsa (od czegoś trzeba zacząć :-) ).

Problem 1:

Niestety nigdzie nie byłem w stanie znaleźć informacji jaki jest zalecany nacisk igły na płytę, ustawiłem więc go jak narazie na "słuch". Wkładka to Technics P 30 z nową igłą. Proszę, może ktoś na tym forum zna siłę nacisku jaka powinna być ustawiona na tym sprzęciku.

Problem 2:

Ten gramofonik ma możliwość automatycznego startu, niby wszystko dobrze działa ( to znaczy talerz startuje, ramię podnosi się i przesuwa po czym opuszcza się - i tu pojawia się problem - opada zbyt wcześnie i igła nie trafia na płytę tylko ok. 2 mm za nią !!! Może ktoś wie czy w tym modelu jest jakaś regulacja automatycznego przesuwu ramienia czy też nic z tym nie da się zrobić.....

Pozdrawiam Wszystkich i z niecierpliwością czekam na pomoc...

https://www.audiostereo.pl/topic/23781-wk%C5%82adka-technicsa-p30-jaki-nacisk/

I jeszcze jedno pytanko - czy ktoś z tego forum miał możliwość porównania jakości dźwięku z oryginalnej wkładki EPC - P30 i czy warto inwestować w Ortofona OMP 10 (tylko tą wkładkę znalazłem na polskim rynku)???

mam P30S (nie wiem na czym polega roznica wzgledem P30, moze w mocowaniu bo moja ma T4P) i nacisk jest staly nieregulowany 1.25g

co do regulacji automatyki ramienia - w moim technicsie (tangencional SL-L20) jest pr'ek zasloniety zaslepka ktory wlasnie to reguluje. Tzn ponoc reguluje bo nigdy nie probowalem jako ze dziala dobrze.

>I jeszcze jedno pytanko - czy ktoś z tego forum miał możliwość porównania jakości dźwięku z

>oryginalnej wkładki EPC - P30 i czy warto inwestować w Ortofona OMP 10 (tylko tą wkładkę znalazłem

>na polskim rynku)???

jesli chodzi o wkladki T4P to jest jeszcze Audio Technica bodaj AT-110EP (popytaj w Konsbudzie), jakis Shure (ale nie mam przekonania). Grado tez robi wkladki w wersji T4P (tansze modele na 100%)

Dzięki za wszystkie informacje AlexE, niestety w moim nie ma żadnego wyprowadzenia regulacji ruchu ramienia na zewnątrz a trochę boję się "grzebać" w środku, poza tym nie jestem w stanie znaleźć jakichkolwiek schematów.

Pozdrawiam wszystkich...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.