Skocz do zawartości
IGNORED

Czy znajdę coś lepszego niż Epos M12.2?

murasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam wzmacniacz Creek 4330 MK2, odtwarzacz CA D500SE oraz kolumny Dali 505. Te ostatnie zamierzam wymienić. Rozglądam się na rynku od jakiegoś czasu i jak dotychczas zachwyciły mnie Eposy M12.2. Myślałem nawet o 15.2 ale w bezpośredniej konfrontacji lepiej podobały mi się "dwunastki" (dodam do tego fakt, że nie mogę ustawić kolumn za daleko od ściany i różnicę cenową). Odsłuch odbył się w sklepie, ale przynosłem wzmacniacz i cd, więc wiem jak to gra w moim zestawie. Jestem w 99% przekonany do ich zakupu. Eposy wskazał mi sprzedawca, który polecił mi niegdyś pozostałe elementy mojego zestawu (oprócz Dali 505, które były pierwsze). Jest on jednak dość kontrowersyjną osobą, która ma własną wizję brzmienia, a innych nie akceptuje. Jak dotąd moja wizja brzmienia pokrywa się z jego wizją, ale chciałbym poznać opinię osób bardziej obytych w różnorodnym sprzęcie, czy jest jeszcze jakaś opcja do podanego wzmacniecza i cd, która mogła by pokonać Eposa (oczywoście w podobnej cenie), i której warto posłuchać przed podjęciem decyzji?

Słucham m.in. jazzu, damskich wokali.

Z góry dziękuję za rzetelne odpowiedzi i wyrozumiałość, bo to mój pierwszy post na tym forum.

... Bardzo dobry wybór ... z Creekiem Eposy grają rewelacyjnie :)

Zaraz znajdą się pewnie głosy krytyczne, mnie jednak Eposy zawsze sie podobały :)

zdezintegrowany_3PO

Jeżeli będziesz w Katowicach to możesz sprawdzić Amphion Helium II (2,8 kzł).

Połączenie Argonów ze wzmacniaczem Creek 4330 mk II było pierwszym, które ukazało mi wyśmienitą jakość brzmienia Amphionów.

Kolumna jest tak dobra, że nawet po wymianie wzmacniacza na Creeka 5350SE będzie rezerwa.

> murasz

he, jeżeli ów sprzedawca jest podobnie jak Ty z Wrocławia i polecał Ci Creeka i Eposy, to chyba wiem o kogo chodzi. :)

ale podobno (bo sam nie słuchałem) do Creeka to rzeczywiście jeden z najlepszych wyborów.

Witam!

Zgadzam sie z przedmowcami, z tym ze eposy potrzebuja "pradu", a wiadomo ze creek 4330 demonem dynamiki nie jest, ale za to rekompensuje to w polaczeniu z rzeczonymi eposami ladna barwa, przestrzenia....

BTW, eposy to bardzo rozwojowe kolumny, im lepsze klocki sie im podepnie, tym lepszym dzwiekiem nas czaruja!

Wspaniale graja np. z Linem Classikiem.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za uwagi. Mam jeszcze dodatkowe pytanie. W prasie spotkałem się z opiniami, że w przypadku Eposów zastanawiające staje się kupowanie wielokrotnie droższych monitorów. Czy te kolumny są aż tak dobre i wystarczają do wielokrotnie droższego sprzętu towarzyszącego?

Doomin, my się chyba spotkaliśmy na odsłuchu M12.2 z Linnem i moim zestawem ;)

Także potwierdzam przedmówców, EPOSy z Creekiem grają rewelacyjnie. Wielokrotnie proponowałem taką konfigurację moim klientom, szczególnie osobom lubiącym brzmienie spokojne, przestrzenne. Ponadto pomimo stosunkowo atrakcyjnej ceny warto do w/w modeli kolumn podpiąć znacznie droższy wzmacniacz i rzadko kiedy ograniczeniem systemu są kolumny.

Zresztą kwestia zgrania Eposó z Creekiem - Epos nalezy do Creeka finansowo.

Jeśłi masz jeszcze jakieś pytania dotyczące Creeka i EPosów, serdecznie zapraszam, mogę pomóc.

Eposy niektorzy podlaczja nawet do bardzo drogich klockow. Swego czasu odsluchiwalem 12stki z przedwzmacniaczem antique sound lab plus koncowka pliniusa - zdodlo to byl cayin bodajze. I naprawde zacne to bylo wiec sadze ze te kolumny beda doskonale i "przezyja" (czyli zostana do lepszego systemu) twoj obecny system.

Czesc

Z Eposow posluchalbym jeszcze M5, maja lepsza stereofonie niz 12.2 tylko nie wiem czy nie beda za male do Twojego pokoju.

Pozdrawiam faberone (Jacek R.) ;)

Jaki ten internet maly:) Jestem stalym bywalcem na tym forum, ale nie udzielam sie. Troche brak osluchania i czasu na wypady do salonow HI-FI .

Słuchałem M5 u znajomego, z tym, że nie były zbyt dobrze ustawione. Grały dobrze, ale mnie nie zachwyciły (w przeciwieństwie do M12.2).

Ja też czytam od dawna to forum, ale w tym temacie są to moje pierwsze posty. Też nie mam jakiegoś specjalnego osłuchania w różnorodnym sprzęcie. Wiem, o co mi chodzi w brzmieniu i takie staram się sobie zapewnić. Rzeczywiście ten Internet mały ;) Widzę, że nie porzuciłeś pasji do dobrego brzmienia. Pozdrawiam.

Dziękuję wszystkim za utwierdzenie mnie w moim (dobrym) wyborze.

Murasz:

Czy te kolumny są aż tak dobre i wystarczają do wielokrotnie droższego sprzętu towarzyszącego?

Nie wiem czy są az tak dobre,wiem tylko,ze przekazuja z łatwoscia róznice miedzy klockami za 10 kzl sztuka( barwe,stereofonie,szczegóły,ciezar muzyki)tak przynajmniej zaobserwowałem swego czasu robiac prównanie wzmacniaczy i zródeł az doszedłem do tych sum,akurat sprzedawca te głosniki podpiał na starcie i tak zostały do konca ;")

uzbierałem hajs i czas go wydać :) potrzebuje kolumn do wzmaka exposure 2010s.epos-y m12.2 to w zasadzie pewniak

bo wiele razy na tym forum chwalono ich dżwięk.zachwalał je Tomek Karasiński w rozmowie ze mną jako idealne

partnerki do tego wzmaka.mam tylko jedną wątpliwość.mianowicie zależałoby mi aby aby jednak one generowały jakiś bas.np: w klasyce aby oddać potęge brzmienia aby dżwięk był naturalny.a z tym basem podobno nie jest za dobrze.w związku z tym mam do was pytanie.jak ocenilibyście niskie to ny w skali od 1-6!

pozdrwiam i z góry dzięki za pomoc.

Potwierdzam opinię przedmówców. Z 4330 świetnia grała już poprzednia wersja Eposów czyli M.12., a to były bardziej kapryśne i mniej udane głośniki. M12.2 uchodzą za łatwiejsze do napędzenia ich dżwięk jest też pełniejszy i dojrzalszy. Jedyną radą na Twoje wątpliwości może być odsłuch innych modeli w tej cenie. Do głowy przychodzi mi np. Dynaudio 52, Quad ma ponoć jakieś udany model za ok 3000, ale nie wiem czy Horn już rozkręcił dystrybucję tej marki.

słuchałem własnie min. tych kolumienek,wzmaka 2010s i naima cd5i, w pomieszczeniu około 16m i jak dla mnie(!) basu było chwilami az nadto,nie wiem tylko czyj to był bas,cd,wzmacniacza czy głosników,nie pokusze sie wiec o ocene ;")

>>blacky

ja gram eposami m12.2 w pokoju ok 20m2 (narazie z nad-em), i jesli tak bardzo chcesz ocen wymiernych (w skali 1-6) , to:

jakosc basu - 6

ilosc basu - 4,5 - 5

Dla mnie taka ilosc basu zupelnie wystarcza, wole dobrze kontrolowany i zroznicowany barwowo bas niz kulajace sie po podlodze tony kluchowatych pomrukow :)

Pozdrawiam

murasz

Do listy ewnetualnych konkurentów dopisać chyba należy rewelacyjne ponoć Ushery S520. Nie słyszałem ich, ale entuzjastyczne opinie na ich temat pozowalają sądzić, że może to być zbliżony poziom do Eposów, tyle że za połowę ceny(optycznie są bardzo zachęcające) Nie należy zapominać, że o jakości brzmienia monitorów w dużej mierze decydują standy. W wypadku Usherów - o ile opinie o ich brzmieniu się potwierdzą - można spokojnie zaszaleć bez przekraczania zaplanowanego budżetu , i kupić np najtańszy model Stand-Arta.

Wyrzuć tego przereklamowanego Creeka i nie bedzie kwestii kolumn :)))

Najbardziej podoba mi się stwierdzenie że "Eposy można podłączac nawet ze znacznie droższą od nich elektroniką".

Rzeczywiście. Też byłem zdziwiony kiedy odkryłem, że producent Eposów w instrukcji obsługi nie zakazał podłączania do znacznie droższej od nich elektroniki ;)

Eposy są dla mnie super. Pewno dlatego, że jestem miłośnikiem dzwięku wg receptury Creek i Linn Classik.

Zwłaszcza z tym Linnem to może być już bajka przy odpowiednio nagranych płytach.

Osobiście porównywałem Epos 12.2 z 15.2 i te drugie spodobały mi się bardziej z uwagi na to, że w 12.2 brakowało po prostu basu i dzwięk /dla mnie/ był przez to zubożony. Tańsza seria ELS mi się już nie podobała.

Wadą 15.2 jest ich cena. 4 kzł to już czapka pieniędzy, dlatego nie słuchałem droższych M22 : ). Nawet uwzględniając jakiś rabat - choć z tym u tego Pana jest problem.

Z uwagi na cenę wciąż na nie zbieram : (.

Można jeszcze odsłuchać Avance Dana tym bardziej, że w Audiosystem jest na nie promocja.

P.S. A ten Pan jest już jak widać dość znany : )

P.S2. Do kompletu wypowiedzi brakuje jeszcze opinii pavbaranova, który posiada model 15.2.

mieczyslawz>

Nie wypowiadałem się w tym wątku, bo już sporo powiedziałem o 12.2 i 15.2. Mam też porównanie z 12;-)

Słuchałem pierwszych dwu w różnych systemach i różnych pomieszczeniach. Wg mnie 15.2 grają lepiej, ale nie dlatego, że basu jest więcej, a dlatego, że niżej schodzi oraz jest wyłącznie wówczas gdy tak została nagrana płyta. W przypadku 12.2 basu pojawiało się niekiedy nawet więcej niż w przypadku 15.2, ale - imo - był gorszej jakości. Dotychczasowe wzmacniacze, na których słuchałem to: CA Azur 640A (i dalej na nim słucham), S&Audio (lampa z Wrocławia na 6sn33, 18W push-pull w klasie A, dalej słucham, nawet teraz;-)), Creek 5330, Cairn (dzielony: preamp+2xmono), AST (wszystkie konstrukcje w cenie od 3-6 tys, były trzy;-), Vincent (nie pamiętam numeru, taki z "oczkiem" w środku), Pocahontas.

Moim zdaniem 12.2 to bardzo przyzwoite monitory, potrafiące oddać dźwięk, który do nich jest dostarczany. Grają WYŁĄCZNIE!!! na dedykowanych im standach (jak zresztą wszystkie Eposy). Czy można znaleźć coś lepszego, to już zależy od preferencji. W cenie do 3 tys zł, można znaleźć sporo interesujących monitorów (np. JmLab, Dynaudio, nieco droższe Avance Signature, Castle Acoustic Warwick - nb. ciekawa propozycja). Dana ma zdecydowanie ciemniejszy, mniej otwarty charakter brzmienia.

IMO - Eposy najlepiej brzmią z (spośród znanych) AST. Nawet owym 5/15W najtańszym wzmakiem. Potem Cairn, ale to....18tys zł (szkoda, że nie mam;-() Vincent? Chyba nie jest wart swej ceny, w tej konfiguracji. S&Audio, za 980,- zł, to ciekawa propozycja. Z Azurem, dźwięk jest taki, jaki chciałem, ale to moje preferencje. Bas szczupły, jest gdy ma być. Wysokie szczegółowe. Średnica poprawna. Stereofonia zależy od akustyki pomieszczenia, więc nie piszę. Plany - tu rozłożenie jest jedynie za kolumnami.

UWAGA - Eposy źle grają, z głośnikowymi kablami Klotza (przynajmniej, jeśli chodzi o 2,5mm), zdecydowanie lepiej grają z Technokablem (tej samej grubości).

Kable niestety/na szczęście (w zależności od punktu widzenia) słychać. Przynajmniej głośnikowe (co do interkonektów, mam swoją teorię i nie czas i miejsce ją przedstawiać).

Generalnie - polecam, ale posłuchać alternatyw warto. Wszystko zależy od tego z czym owe Eposy mają grać. Prawidłowe ich brzmienie jest bardzo otwarte, melodyjne, muzykalne, niekiedy - przy prawidłowym zestawieniu - wciągające. Niestety, wadliwą konfigurację również szybko słychać;-)

Creek'a już mam, więc tu nie ma dyskusji - przynajmniej narazie ;)

Dodam jeszcze własne spostrzeżenia (głównie dla Qubric'a) dotyczące wzmacniaczy: być może Creek jest przereklamowany, ale gra tak, jak ja tego oczekuję. Porównywałem niegdyś z CA A500, a nawet z NAD 572 i wg mnie oba maja ciężkie brzmienie i gorsze od Creeka wysokie tony. Jest to moja opinia, bo taki dźwięk preferuję.

• 2 tygodnie później...

W zasadzie to mogę powiedzieć jak grały owe eposy ze wzmakiem 2010s i źródłami; naim cd5i oraz 3010.

Z naimem dzwiek był pelny/barwny,raczej wyrównany, wyrazisty, bardzo dynamiczny , bas miał swietny wykop jakkolwiek wspomniałem ze dla mnie chwilami było go jakby nadto (ale to takie lekko ulotne odczucie)choc przy jego zwawosci nie przeszkadzało. Słuchałem głownie rocka i jazzu, to brzmiało super, klasyki niewiele wiec się nie wypowiem,(chociaz organy miały dosc przekonujaca podstawe basową,rzadkosc z monitora).

Z 3010 podobało mi się mniej,dźwięk zyskał co prawda na otwartości i przestrzeni, bas się również odchudził, ale dźwięk stracił swój właściwy ciezar i barwe, meczył z czasem…

Duzo zatem zalezy jakie zrodlo wepniesz.

ps.kable w powyzszym odsłuchu ; interkonekt to jakis Atlas Voyager ( cos około 100 funtów) a głośnikowe chord carnival silver plus bi-wire, czyli tanioszka ;”)

Warto się także zainteresować rodzimą produkcją,myślę o Łukaszu[gipsy2] dzisiaj byłem zobaczyć i posłuchać jego wyrobu,polecam stolarka rewelacja!!! tak samo można określić walory dżwiękowe.Jestem pod wielkim wrażeniem ponieważ rywali dla kolumn Ł-REukasza należy szukać w bardzo wysokich pułapach cenowych w kolumnach mieszczących się w przedziale do 3000 pln grają przetworniki z przedziału sklepowego znacznie pow.6000 pln i do tego piękne egzotyczne forniry na obudowie.Polecam-R E W E L A C J A !!!!!!!

Witaj murasz

Odpowiadając na pytanie - a szukałeś czegoś innego? Porównywałeś? Dokonaleś wyboru? Jest masa znakomitych kolumn, które mogą zagrać fajnie - totemy, dynaudio, VA, proac, itd. Zadziwiająca w tym wątku jednomyślność.... Ja raz w zyciu słuchałem Eposów z Creekem - dla mnie porażka. Ale czemu właściwie pytasz, skoro już w pierwszym wpisie powiedziałeś, że już się zdecydowałeś....

Pozdrawiam Stempur

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.