Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz Sony CDP 950, a Sony CDP 991

wiktor3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś z was słuchał odtwarzacza cd Sony CDP 950 i Sony CDP 991 (albo czy ktoś posiada)

Jaka jest między nimi różnica w budowie i brzmieniu. W wyszukiwarce nic ciekawego nie znalazłem na ten temat

więc proszę was o kilka słów, bo mam dylemat który jest lepszy i nie wiem który kupić?

Dzięki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/23761-odtwarzacz-sony-cdp-950-a-sony-cdp-991/

CDP 950 jest na TDA 1541 i płycie PCB z CDP 227 ES.CDP 991 nie ma TDA i jest to nowsza wersja z tej serii.Kolega ma wpłasnie jeden i drugi i CDP 950 gra lepiej,co mnie po czesci nie dziwi dlaczego.

dzięki elfan za wpis, bo widzisz to ja założyłem ten wątek (razem mailujemy do siebie na priva odnośnie cdp 950)

taki mam poprostu dylemat. Chcę na miarę środków dokonać dobrego wyboru kupując cd.

pozdrawiam

Grzegorz

Mam i CDP227 ESD i CDP950. Mają zdecydowanie różne płyty. CDP227ESD ma dwa TDA1541, lepsze zasilanie, muting na przekaźniku i bardzo dobry laser z silnikiem liniowym ("w polu magnetycznym") KSS151A. CDP950 ma jeden TDA1541, muting tranzystorowy i laser "zwykły" KSS150 (KSS210). Różnią się więc od siebie bardzo wyraźnie. CDP950 to bardzo dobra baza do tuningu, jednak obudowa jest plastikowa i sprawia nieco tandetne wrażenie. CDP991 odwrotnie, solidna, ładna obudowa, znacznie gorszy dźwięk.

"CDP227ESD ma dwa TDA1541, lepsze zasilanie, muting na przekaźniku i bardzo dobry laser z silnikiem liniowym ("w polu magnetycznym") KSS151A. CDP950 ma jeden TDA1541, muting tranzystorowy i laser "zwykły" KSS150 (KSS210)."

Mcgyver chyba mnie zle zrozumiałes....napisałem ze PCB jest z 227 ES a nie ze jest cały CDP 950 jak 227.....a to ze ma 2 TDA to płyta gówna została poprostu poddana lekkiej modernizacji,bo przecez wyzszy model..a ze zasilanie,i transport inny to jzu inna historia .........

Tak, rzeczywiście. Dodanie drugiego przetwornika jest lekką modyfikacją, a ja nie rozumiem co czytam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tez mam 227 i widzilem ,mam mam zdejcia 950

to zupelnie inna plyta,zasilacz w 227 jest duzo bardziej rozbudowany w 950 jest to mocno uproszczone

jest tez 910 i 710 te sa rzeczywiscie na tej samej plycie i sa do siebe bardzo podobne i oba maja TDA 1541

Wiktor miałem CDP-991. Fajna obudowa, ładny, dostojny wygląd, fajny wyświetlacz, dużo funkcji i bardzo przeciętny dźwięk. W środku tani napęd z KSS - 240A, jedna płytka - na niej wszystko łącznie z trafo. oryginalnie niezbyt ciekawy dźwięk. Za to ogrom wolnego miejsca w środku, idealna baza pod Stelmacha lub podobne modyfikacje. Dreamer_1 poznęcał się nad moim Sonym zabudował gniazdo sieciowe z filtrem IEC, tansformator zasilający przeniesiony został z płyty głównej w inne miejsce, wyrównano napięcie za zasilaniu wzmacniaczy operacyjnych, zastosowano podstawki i inne wzmacniacze operacyjne (chyba OPA 2604), usunięto sekcję mutującą.

Po modyfikacjach dźwiek o klasę lepszy, ale jakieś nadzwyczajnej muzyklaności ani przestrzeni nie miał. W sumie maiłem pakowac do niego Stelmacha ale nawinął mi się CDP-XB930 QS. Nie wiem tylko czy dobrze zrobiłem bo w nim bardzo mało miejsca jest...

CDP 950 nie znam i nie wypowiadam się poza tym, że szpetna okrutnie ;)

Mcgyver byc moze masz racje,nie zagladałem tym klockom pod maske,wiec moze sie myle....kumpel mi tak powiedział wiec myslałem ze ma racje,poza tym tu tez tak pisze www.cdmods.prv.pl ..... takze zwracam honor....Ale jesli chodzi o dzwiek a to najwazniejsze to 950 jest lepsza od 991,wiec widac ze w tym sie zgadzamy;)

"to fakt w dzisiejszych czasach te starsze soniaki nie sa juz piekne

ale jak to jest dla audiofila liczy sie tylko dzwiek

chyba ze slucha sie oczami:)"

tak dokładnie,i o to własnie chodziło autorowi tematu,o brzmienie nie o wyglad;)

ale znów 991 nie jest taki słaby.tzn z taka yamaha 496 czy 596 w kazdym aspekcie jest lepszy....wiec moim zdaniem lepiej kupic taki 991 za 200zł niz 496 nowa za 700zł....

CDP 950 w srodku i 991

Ukryta Zawartość

post-2340-100008141 1170282829_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje fotki wnętrza CDP227ESD przed modyfikacją:

Ukryta Zawartość

post-3550-100008137 1170282834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego CDP991 wcale bym nie spisywał na straty.W stopniu analogowym ma , być może celowo , zamienioną fazę w prawym kanale.

Ja mam wprawdzie 591 ale tu są niewielkie różnice, zrobiłem od razu osobny stopień wyjściowy na OPA1632.

W każdym razie ci którzy tylko wymieniają opampy są nieświadomi potencjału DACa bo cały czas mają pokręconą fazę.

Mam jakieś zdjęcia z grzebania tego klocka. Bałagan na nich straszny bo tuning jest w trakcie.Jeżeli ktoś będzie chciał to mogę wkleić.

Racja jak zwykle leży po środku :)

950tka ma płytę z 227ESD ale ze starszej wersji z jednym DACiem. Szczegóły tutaj:

Ukryta Zawartość

Jaka jest logika w tym,żeby kable zasilające od servo i dekodera biegły możliwie najdłuższą drogą niepomijając żadnego wrażliwego elementu (zasilanie analogu,op-ampy, przetworniki, zegar....) !!!

Dlaczego nie biegną tak jak strzałka żółta? Może żeby zwiększyć różnicę między niższymi a wyższymi modelami?

Mcgyver>>

Czy zostawiłeś te kabelki tam gdzie są?

post-3976-100008120 1170282855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja sobie mysle ze to po to aby im nie bylo nudno

bylo by blizej malo roboty,dalej wiecej roboty

Takie elektorny w tym kabelku to jak na diabelskiej kolejce maja.zakrecaja ..zakrecaja i potem sa takie zakrecone

Tak się składa że posiadam dwa odtwarzacze CDP227ESD. Oba mają po dwa TDA1541A na pokładzie.

Mam też CDP950. Obejrzałem sobie zdjęcia wnętrza owego CDP227ESD na infoseek. Płyta główna jest jednak inna niż ta z CDP950. Różnice nie są może ogromne, ale wyraźnie widoczne. Przede wszystkim CDP227ESD ma stabilizatory blisko przetwornika, a CDP 950 te stabilizatory ma przy samych kondensatorach głównych zasilacza. Niebagatelną sprawą jest też to, że napęd KSS151 potrzebuje zupełnie innego sterowania niż KSS150/KSS210. O różnicach w rozmieszczeniu elementów w stopniu analogowym nie warto wspominać, niemniej obwód mutingu jest w CDP227ESD zrealizowany na przekaźniku, a w CDP950 realizują go tranzystory. Żadna z płytek nie przewiduje opcji alternatywnych, są po prostu różne.

No fakt McGyver, nie przyjrzałem się dokładnie CDP950.

elfan.>>

he,he śmiej się :) , ale nie chodziło mi o zwykłe krytykanctwo tylko mnie to autentycznie nurtuje co z tym zrobić ??? :)

To bynajmniej nie jest topowy ES więc kompromisy też mogą być.

Mcgyver. Wypowiedz się proszę w tej sprawie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.