Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner stereo

marell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niestety dalem sie porwac modzie i stalem sie posiadaczem "kina domowego". Jak sie pozniej okazalo film ogladam srednio raz na 3 miesiace, a muzyki slucham codziennie.

Ostatnio (ku niezadowoleniu mojej zony ;-) postanowilem zmniejszyc ilosc glosnikow w pokoju. Wiem, ze najlepszy bylby wzmacniacz stereo, jednak zona postawila warunek- ma byc pilot i sleep.

Moje fundusze pozwalaja na zakup:

-Yamaha rx-496-moj typ

-Yamaha rx-396

-Onkyo tx-8211

-Marantz sr 4320 (jak dla mnie troche drogo 1449zl-moze za jakis czas bedzie tanszy)

-Teac ag-680-znalazlem w necie tylko jego cene

Jako zrodlo ma zostac DVD Pioneer DV-360, a kolumny to beda KODA 702

Mozliwosci odsluchu mam praktycznie zerowe-(do Trojmiasta 100 km)

Mam nadzieje, ze ktos z Was forumowiczow bedzie mogl cos napisac o tych amplitunerach.

To wszystko ma grac w 25 m2.

Prosze o porade.

https://www.audiostereo.pl/topic/23754-jaki-amplituner-stereo/

ja mialam kiedys rx-496, gra jak kazda tania yamaha, bas rozlazly. rx-396 ma troche slabsza moc - jedyna roznica. ma bardzo ladnego pilota ;-)

na allegro sa tez amplitunery harman kardon,moze to?? i taki ladniutki niski marantz, poszukaj w "amplitunerach", nie zapisalam linka.

a czemu nie wzmacniacz + tuner? lepiej zagra, a analogowy sliczny tuner mozesz wyrwac za paredziesiat zl. chcesz miec wygodniej 2w1?

pozdrawiam

Paulinka

Szpetota (brrrrrr!) ale ostatecznie pewnie lepszy i tak od tamtych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Paulinka ma rację!

Ukryta Zawartość

Na forum amplitunery są traktowane po macoszemu i pewnie są gorsze od zestawu wzmaczniacz + tuner. Są może jednak osoby mające doświadczenie z amplitunerami i mogą doradzić jakie modele z marek bardziej dostępnych (yamaha, denon, marantz itp) są warte uwagi. Pewnie padną pytania z czym to ma grac? jaka muzyka? w jakim pomieszczeniu? Jeżeli ktoś wie ze jaks model wyrożnia się wśród pozostalych to niech napisze z jakim sprzętem i w jakiej muzyce.

W Twoim przypadku nie widzę żadnej różnicy między yborem amplituner czy wzmacniacz w temacie jakość dźwięku. Napisałeś że źródłem i tak ma być DVD, kolumny to też niska bajka, do tego pewnie jeszcze płyty CD. Pewnie miałeś pecha w kinie domowym, kupiłeś coś ala Koda itp. Jeśli jeszcze nie podjąłeś decyzji to pomyśl lepiej o poprawie swojego sprzętu zamiast się cofać. Spraw sobie dobrego Denona 7.1 czyli 1906. Ma możliwość podłączenia 4 wzmacniaczy na stereofoniczne kolumny, jeśli oczywiście masz odpowiednie gniazda w swoich kolumnach. Potem pomyśl o wymianie źródła na Denona 1920 czy Yamahę 657 (oba z SACD). Na płytach CD będziesz miał ok a do tego będziesz mógł zaszaleć i posłuchać prawdziwie dobrego dźwięku jak kupisz sobie pierwszą płytę SACD.

Pieniądze i tak masz zamiar wydać, jeśli zrobisz jak radzę to przynajmniej wydasz rozsądnie.

Ze amplitunery sa traktowano po macoszemu to zauwazylem juz dawno, ale ja jednak wolalbym tuner i wzmacniacz w jednym.

Znalazlem jeszcze taki amplituner Harman Kardon Hk 3380- moze o nim uslysze od Was cos dobrego.

A moze powinienem zadac takie pytanie:

Ktory z wymienionych przeze mnie amplitunerow okaze sie "najmniejszym zlem"???

No, nie jest tak, że nie pisze się o nich i nie budzą zainteresowania ale te, którymi tu sie zajmujemy to raczej te z ich najlepszego okresu czyli przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Stare Sansui, srebrne Pioneery, śliczne Marantze, coponiektóre Hitachi, Sony, Yamahy czy chyba też Onkyo. Z polskich tylko Radmory. Z dostępnościa dzięki "importowi" nie jest wcale źle i zdarzają się imponujące egzemplarze, po nawet 20 kilo elektroniki (i cięższe) w cenie współczesnego najtańszego budżetowego plastiku.

Z cyfrowych amplitunerów warto zwrócić uwagą na tanio u nas sprzedawane późne, szczytowe modele Saby. Z późniejszych dobrze pisano o ostatnim już Nakamichi sprzed paru (firma wycofała się z tego segmentu rynku) i Harmanach. Harman w swoich materiałach reklamowych lubi się nawet podawać za "wynalazcę" amplitunera. No i Bang&Olufsen. Późniejsze egzemplarze bywały już z pilotami. Używane mogą mieścić Ci się już w budżecie i żonie pewnie by się spodobały ;-)

ja mam aktualnie do sprzedania amplituner Denona DRA-365RD - jeśli miałbym wybierać, to nie kupiłbym innego amplitunera, bo poźniej to już nie ma sensu mając wieksze pieniadze sie bawić amplitunerem - ale jak na swoją cenę to gra niesamowicie - w cenie około 300-400 zl nie da sie kupić dobrego radia z RDS-em Denona i do tego jakiegoś przyzwoitego wzmacniacza Denona. Gdybym miał jednak troche ponad 1000zł to kupiłbym tuner Denona i jakiś wzmacniacz tej samej firmy.

Denon ma inne brzmienie niż Yamaha - wcześniej miałem Yamahę ale Denon z nią wygrał.

Aha, miałem też wzmacniacz NADa 310 i z nim także ten amplituner wygrał - Denon ma taki specyficzny dzwięk, ktory szybko polubiłem :)

• 2 miesiące później...

Ehhh, temat rzeka. Też to przerabiałem. Przesłuchałem różne wzmacniacze (nowe i używane od 500 zł do 3000 zł): NAD, Harman Kardon, Denon, Onkyo, Cambridge Audio, Marantz oraz amplitunery Harman Kardon, Denon, Cambridge Audio, Yamaha. Posiadałem w domu wzmacniacze Onkyo, Pioneer, Marantz PM66 i PM7000. I tego ostatniego właśnie wymieniłem na CA 540R. Tak, tak, na amplituner, no cóż, po prostu zagrał lepiej nawet od CA640A, HK970, itp. Zagrał lepiej w każdym aspekcie brzmieniowym od tego wszystkiego co słuchałem w domu i sklepach (na tym samym odtwarzaczu, kolumnach, okablowaniu i płytach). Naprawdę warto go posłuchać, a teraz w domu, po tygodniowym wygrzaniu to prawdziwe obcowanie z muzyką, tak jak lubię.

Rzeczywiście ja dosyć korzystnie kupiłem 540R za 1500zł nowy. Też szukałem dobrego wzmacniacza i tunera FM. Moje preferencje to stereo 60%, kino 20% (na dwóch kolumnach tylko), radio FM 20%.

A że to amplituner kina domowego to tym bardziej mnie zdziwiły odsłuchy, tak tylko napisałem o tym jako ciekawostka i ogromna niespodzianka.

Polecam amplituner Denon DRA-385RD. Właśnie gra teraz u mnie i spisuje sie całkiem nieźle. Radio bardzo ładnie odbiera i to na antence z allegro za 9 zł :p W tym przedziale cenowym dźwiękowi tego denona nie można chyba nic zarzucić. W cenie 300-400 zł trudno znaleźc coś lepszego co jednocześnie nie jest 2x starsze :) A jak wiadomo ze starym sprzętem róznie bywa lubi się popsuć nie mówiąc już o tym że nie gra już napewno tak jak po opuszczeniu fabryki. Jeśli odpowiada Ci charakter brzmienia Denona to chyba byłby najlepszy wybór.

Jak amplituner stereo to tylko ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Noru>>

Jak ten HK 3480 się spisuje, bo jak gra tak samo jak najniższe amplitunery kd harmana to troche kicz. Słuchałem AVR130 i 135 w stereo, jednym słowem żenada bo mój denon DRA-425R zagrał dużo lepiej i mnie to bardzo zdziwiło.

Ja bym raczej się zdecydował na denona DRA-1000.

• 5 miesięcy później...

postanowiłem odmłodzić temat ;)

może jednak ktoś wie jak zagra h/k3380+ Paradigm3v4 ??? Yamaha 396 + 3v4 ????

yamahę rozważam ponieważ ma loudness (gila mnie audiofilskie podejście braku jakichkolwiek ingerencji w dźwięk) cicho mam często muzyczkę i jest przydatna.

harman za to wydaje mi się że będzie miał bardziej "nasycone" brzmienie.

miałem starą yamahę rx-330 przeszkadzał mi tam przede wszystkim zbyt surowy - odchudzony dźwięk wkurzający zwłaszcza w wokalach - tandeta;( ---> brakowało mi masy/ciężaru w wokalach i "plastyczności" brzmienia !!!!

może co innego doradźcie??? kolumienek nie mam zamiaru zmieniać

źródła także poszukuję - raczej nowe - z allegro to ampli mogę rozpatrzyć ale źródła nie zaryzykuję.

jak grają wyższe modele yamahy ??? w porównaniu z serią 3xx np seria 5xx ??? co się zmienia ??

a ja wlasnie dzis zakupilem harmana 3270rds... jutro go przetestuje (dzis tylko na krotko podlaczylem-bo pozno) i co moge powiedziec hmmm napewno ma "kopa" od "zera" startuje szybko z dobrym basem... porownuje go do mojego pioneer sx403rds... jak sie oslucham to dam znac:) ale juz wydaje mi sie ze to bdb amplituner stereo za smieszne pieniazki... (troszke sugerowalem sie przy zakupie stronka audioreview.com ... tam ten ampli stoi bdb wysoko duzo wyzej niz 3380..., a praktycznie na rowni z 3480)

... zreszta wymienione modele strasznie ciezko dostac z drugiej reki - a to o czyms swiadczy chyba (tak mi si ewydaje:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

juz po przesluchaniu:)

krotko mowiac super amplituner stereo z dolnej(sredniej?) polki...:) "halasu" robi wiecej niz moj pioneer ktory mial 2x80w a harman tylko 2x65w... wysokie tony sa bardzo przyjemne, bas rowniez wiekszy niz w pioneer - pokoj chodzi:) choc zapewne teraz przydalo by sie zmienic kolumny na cos lepszego...:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja zastanawiam się nad zakupem YAMAHA RX 497, muszę poczekać parę miesięcy, ąż kasę odłożę.

Chyba jeszcze nikt nie miał do czynienia z tym amplitunerem, w sumie jest to nowość w Polsce. Jest do kupienia w sklepie www.audiostrefa.pl

Ukryta Zawartość

post-12718-100006839 1170299356_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no właśnie nad nową serią Yamahy też się zastanawiam

nie wiem tylko czy do moich monitorków i 15m2 potrzebuję kalafiory czy wystarczy mi najsłabsza RX-397 ;)

dopiero co na allegro mogłem zakupić Yamahę RX-570 z oryginalnym pilotem za ustaloną sms-owo cenę 350zł;.. ale za długo się zastanawiałem i wciągnął nosem ktoś inny (długość zastanawiania ze 3-4 godziny:))) ...gul mi skacze bo naprawdę nie często na allegro można coś wyrwać w komplecie od "normalnego człowieka" czyli sprzęt nie reanimowany czym się da z niemieckiego śmietnika;)

te nowe Yamahy wyglądają o wiele ładniej i znacznie solidniej/poważniej w porównaniu do poprzedniej wersji,która była trochę zabawkowa - ciekawe czy w kwestii brzmienia też się tak dużo poprawiło;)

jednak najbardziej interesuje mnie co będzie przyjemniej grało (zarówno tuner i cdki) H/K czy Yamaha .. muzyczka jaka będzie się wydobywała to --> katie melua, bjork, kosheen, lamb, morcheeba, massive attack, coma, mettalica, madonna, Kult ...............................

czyli rozrzut duzy jednak jak widać audiofilskich pozycji nie ma a co za tym idzie bardzo często jakość realizacji nagrań jest niejednokrotnie mierna;(

szukam właśnie czegoś co będzie pozwalało zgubić trochę syfu na płytach - i pozwoli przyjemnie posłuchać

W starej Yamasze było trochę za ostro lub bardziej trafnie będzie "surowo" - jednak nowsze modele wcale takie być nie muszą.

nie wiem też jak bas w nowszych Yamahach - są opinie że go nie ma i sieją więcej górą - prawda to?

może niech ktoś się wypowie kto porównywał starszą serię yamahy x96 z harmanem?

a co do audiosfery i audioplazy to chyba jest to sprzet bez gwarancji polskiego dystrybutora bo w polsce ponoć jeszcze ich oficjalnie nie ma ?!

Co do nowego amplitunera Yamahy RX 497.

W sklepie Audio Klan - oficjalny dystrybutor sprzętu Yamaha, powyży model będzie w sprzedaży pod koniec września.

Co do brzmienia. Wiadomo, iż amplitunery stereo, czy też wzmacniacze stereo Yamahy posiadają brzmienie twarde, z mocnym basem i nie sądzę aby nowy amplituner miał tego zakresu brzmienia mniej. W końcu nowy model, to powinien brzmieć lepiej od poprzednika.

W prasie polskiej dopiero będą recenzje i testy nowych amplitunerów stereo Yamahy, trzeba trochę poczekać.

Ja planuję zakup na przełomie luty/styczęń 2007r., więc do tego czasu coś już będzie wiadomo na temat amplitunerów.

Co do Pana monitorów i powierzchni pokoju to amplituner Yamaha RX 397 spokojnie wystarczy.

są już nowe cd-ki;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem osobiście w latach 1998-2001 Onkyo 8211 i był to brzmieniowo całkim sympatyczny klocek , bardzo dobrze sprawował sie z kolumnami 4 omowymi . Wzmacniacz pracował impulsowo i dosyc analitycznie . Urzadzenie to nadal eksploatuje siostra - z całkiem dobrym skutkiem czyli bez 1 awarii a sprzetu raczej nie szanuje. Z tego co obserwuje rynek to Onkyo zmodyfikował go do modelu 8222 > zmienione największą bolączke poprzednika czyli zainstalowano w miare normalne zaciski na kolumny , zmieniono wyswietlacz na matrixowy i zastosowano WRAT . Szkoda tylko że nie poprawiono stylingu bo jest juz dosyć archaiczny. Aktualnie gdybym kupował ampltuner stereo to polecałbym H/K 3480 albo całkiem nowy klocek czyli Denona DRA-700 AE .Ten ostatni wygląda na godnego następce starzejącego sie modelu DRA-1000 . A tak nie apropos to poszukaj Nakamichi RE-10 . To był najlepszy amplituner lat 90 tych i do dzis żałuje ze go nie kupiłem ( wtedy powstrzymał mnie ....kolor - wsydze sie do dzis)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A tak apropos Marantz SR-4320 nazywa sie teraz SR-4021 i prawdopodobnie niczym ( oprócz wyglądu ) sie nie róznie . Takie to nowości Marantza.... CD 5400 teraz to 5001 , SA 8400 to SA 7001 , PM 8200 to PM 7001 ( reaktywacja !) itd . Ale najlepszego CD po 2000 r, czyli CD 7300 już niema niestety.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.