Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica Janbo do i update Altusów 110

rokko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mój koleś myśli o updacie altusów 110. Ja doczytałem w sieci o korzystnych efektach zamiany z oryginalnej zwrotnicy na JANBO.

Oglądałem taką w internecie ale wygląda na to, że podłączanie odbywa się poprzez przetknięcie kabli przez otwory i przylutowanie od strony druku.

Wszelkie otwory podłączeniowe mają niewielką średnicę a kable muszę być montowane (lutowane) bezpośrednio do płytki - co zasadniczo wyklucza użycie grubszych (niż oryginalne) kabli podłączeniowych.

Czy ma sens (i czy jest możliwy) montaż jakiś łączówek w otwory w płytce ?

Nie są też specjalnie tanie (~70PLN/sztukę), więc.... czy warto ?

I czy ma sens zamiana gniazda podłączeniowego w tylniej ściance na jakiekolwiek inne (biorąc pod uwagę np. problemy z dopasowaniem do kształtu otworu w tylniej ściance) ?

I jeszcze czytałem o wypruciu materiału dźwiękochłonnego z foliowych worków - czy ma sens pozostawienie go w skrzyni czy lepiej kupić nowy (jaki) ?

I jak bardzo ten nowy materiał dźwiękochłonny ma wypełniać skrzynkę i jak bardzo należy go ubić (zagęścić) ?

Czekam zwłaszcza na podpowiedzi praktyków :)

Ciekawe, ja w swoich monitorkach DIY mam gotowca Janbo i tam sien ie lutuje kabelkow ale "przykreca" sa zlacza do tego na plytce. Imho kupowanie gotowca chyba nie ma sensu, ja sie teraz zastanawiam nad wlasna zwrotka...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

rokko, co do poprawy to nie wiem bo odrazu mialem zwrotke JANBO :) wiec nie mam do czego porownywac :) Na poczatek zrobie upgrade "na malpe" jak mawia miszcz McGyver, czyli wymienie komponenty zwrotki na lepsze, a moze sam pokombinuje, nei wiem zobacze. Ogolnie takie wielozadaniowe zwrotki na 100% sa gorsze od specjalnie opracowanych, ale co ma sie dziwic...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

już kapuję :)

tyle że zwrotnica, którą znalazłem, jest "dedykowana" do tonsilowskich Altusów: J-3P/2

ale 140 PLN/komplet to już 10% całkiem niezłego nowego zestawu.... więc trochę szkoda jakby miały być do niczego...i razem z Altusami powędrować do piwnicy lub stać się podstawkami pod monitory ;)

JA tam sie za bardzo na zwrotnicach nie znam, ale do altusow to bym nawet gabki nie wkladal, nawet gdybym ja mial za darmo:-)

Kiedys mialem altusy, daaawno daaawno temu, wlasnie 110, niby najlepsze,...

za 140 zł to juz mozna na allegro poszukac jakis uzywanych monitorow, no tyle ze trzeba by jeszcze raz tyle dolozyc :)

np jakich ?

jaki w miarę dobry sprzęt, nawet używany ale nie skatowany, będzie kosztować 300PLN za dwa monitorki ?

Z tego co wiem to wzmak to jakiś Technics z opluwanej serii A (na pewno nie do wymiany :) ), a słuchana muzyka to "miękki" jazz i raczej spokojna muzyka typu Vollenweider i Enya, pop choć i zdarza się Pearl Jam i AC/DC....

rokko, mysle ze spokojnie do 300zl mozna cos dostac, sam widzialem arctusa na vifach w podobnej cenie... albo zrobic samemu np. moje na seasach i tonsilach kosztowaly mnie wlasnie gdzies kolo 300zl :)

czyli mówicie o sprzęcie typu DIY - bez osobistego odsłuchu ani przystąp...

co oznacza konieczność przyjechania człowieka z monitorkami do kolesia do domu ("firmowy" można odsłuchać w sklepie lub pożyczyć a dopiero potem kupić od kogoś)

nie wiem czy przy dużych odległościach i przewidywanej cenie za sprzet wchodzi to w rachubę...

Ja mowie o DIY lub firmowym seconhand, bo za taka kwote to nic ciekawego nie kupisz nowego...

rozumiem już ten tok rozumowania: sprzęt do d... więc i głośniki też mogą być do d...?

początkowo to chyba miał być po prostu update Altusów (i taka jest nadal główna myśl tegą wątku) ale jak już coś zupełnie nowego to raczej takiego, żeby i lepszy sprzęt też działał (żeby nie trzeba było wymieniać całości z powodu frustracji pt. "kupiłem lepszy wzmacniacz ale nie słyszę różnicy"...)

czytałem dużo dobrego o monitorach Wharfedale 9.1 - czy rzeczywiście są warte swojej ceny (650PLN/2 sztuki) ?

i czy nadają się do takiej muzyki jak napisałem wcześniej ? jednak zakup używanego sprzętu lu DIY niesie ze sobą pewne ryzyko.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.