Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning quadral QLX 205

baron_bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kiedy jeszcze młody (to już z 5 lat temu) zainteresowałem się tematem audio na „poważniej”. Postanowiłem wtedy dokonać kilku zakupów gdzie jednym z nich było kolumny wymienione w temacie. Wybrałem je bo akurat wtedy inspirował mnie bas trzęsący wszystkimi szybami (w domu) i jeszcze dlatego że quadral jest wypasioną firmą. Nie wiedziałem tylko że od zawsze produkował kolumny i wysokiej klasy i takie trochę mniej wysokiej ale ciągle względnie dobre (np. sonologue). Dopiero całkiem niedawno zaczęły powstawać „plastikowe śmieci” i akurat się załapałem. Jako że na nowe porządne kolumny trzeba by wydać niezłą kasę a tej nigdy nie za wiele nasunęła mi się do głowy następująca konkluzja. TUNING. Niestety niewiele się na tym znam, proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/23621-tuning-quadral-qlx-205/

Witam! Nigdy nie mialem okazji uslyszec tych kolumn, ale.. Przede wszystkim musisz je rozkrecic, obejzec zwrotnice, sprawdzic jakie ma elementy, czy firmowe, czy No-Name, moze zamiesc jej zdjecie - wtedy fachowcy sie wypowiedza i moze cos poradza, napisz jaka kwote chcesz przenaczyc na tuning. Podobnie obadaj wnetrze, sprawdz czy jest odpowiednio wytlumione. Pozdrawiam!

Witam!

Jakiś czas temu dokonałem modyfikacji kolumn QLX165 - byłem miło zaskoczony!

Rady?

- wymień kodensatory na odpowiedniki np. Jantzena (ja ich użyłem) www.audiosklep.com.pl - tu można kupić

- zmień okablowanie wewnętrzne - to co jest w tych kulumnach przypomina kabel telefoniczny :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - też Janzten

- wywal nóżki i zamontuj kolce

Różnica w dźwięku zauważalna. Nie zrobisz z tych kolumn cuda audio - ale jak nie stać cię na nic innego to warto przeprowadzić taką modyfikację. Koszt ok 100 zł/kolumnę.

Zajrzyj też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powodzenia

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymiana głośników to już inna bajka.

Po pierwsze to droższa sprawa (dobre głośniki kosztują tyle ile dałeś pewnie za te Qudarale).

Po drugie kłopotliwa, bo musisz wymienić na głośniki o tych samych parametrach (bo obudowy przecież nie zmienisz).

Generalnie uważam, że się nie opłaca. Lepiej cierpliwie uzbierać na kolumny z wyższej półki. Tym bardziej, ze na Allegro czasem można kupić używane zestawy za niewielkie pieniądze.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 3 tygodnie później...

witam pana

troche czasu minęło od kiedy pan umieścił swoją porade na temat qlx 165 ale może uda mi coś dowiedzieć. otóz posiadam te same kolumny i takze mysle o ich tuningu. z tym ze tak: jak slucham z płyt cd (sprzet moj to pionek 514 oraz dvd 370) to w zasadzie nie mam zastrzeżeń, choc niektore płyty brzmią troche szorstkawo w górze, ale to chyba głównie wina nagrania. natomiast głownie z radia słychać niezaciekawe wysokie i srednica osłabiona. i to chcialbym poprawić. czy ten tuning o ktorym pan pisął faktycznie wpływa na poprawe i w jakim zakresie ?

Z radia (komercyjnego) inaczej nie będzie bo tak ma być, jeżeli zmieniać to tylko tuner który wypchnie średnicę, będzie bardziej czuły i wyższej klasy, powinny też się poprawić wysokie (chyba że słuszach stacji w której puszczają mp3 gorsze niż 256kbps) ale tylko do pewnego stopnia. Powyżej 16kHz i tak nic nie ma w transmisji radiowej ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.