Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman LV-113 i co dalej

emroth

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pare ambicji dotyczacych tego wzmacniaczyka

1) ciezko znalez cos o nim na necie, a tym bardziej sciagnac skads serwisowke, instukcje czy jakies gadzety

jezeli ktos dysponuje materialami prosilbym o kontakt na maila [email protected]

2) czy ktos jest w stanie mi wyjasnic jak to jest z tymi zworami z tylu "signal processor in" i "signal processor out", i na kiego grzyba mi taki bajer - zreszta tryb source direct omija ta czesc elektroniki... a ja preferuje directa....

3) zauwazylem ze jest tutaj paru uzytkownikow rzeczonego wzmacniacza - i kazdy chyba ostro sie w nim nagrzebal bo potencjal ma dosc spory - np dorzucenie lepszych kondensatorow dla poprawy wydajnosci pradowej - ma ktos jakies wskazowki co i jak zmienic - najlepiej dosc precyzyjne - na teorii troche sie znam (jestem studentem elektroniki), lutownice w reku tez mialem ale przyznam ze w takim sprzecie jeszcze nie mieszalem...

4) mam problem z brumieniem dzwieku bez source direct - sprawa dotyczy selektora wejsc - a source direct przelacza od razu na wejscie cd i problem znika, od czasu do czasu pojawiaja sie ekscesy w lewym kanale - ale raczej tylko tlumienie i zaszumianie dzwieku.... jak sie troche pobawic przyciskami to problem znika... do nastepnego razu....

czy rozkrecenie wzmacniacza i przeczyszczenie stykow da pozadany efekt czy w gre wchodzi zwarcie sekcji selektora(tylko jeden przycisk brumi - tape monitor - zreszta mi calkowicie nieprzydatny...)

dzieki za wszelkie sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/23605-luxman-lv-113-i-co-dalej/

Ad.1 Mam ksero serwisowki.

Ad.2 Do wlaczania korektora (processora). Wlasciwie to nic innego jak kolejna petla magnetofonowa.

Ad.3 Proponuje zostawic wszystko jak jest :-)))

Ad.4 Cos jest nie tak. Source direct czy raczej "line straight" sprzega wyjscie z selektora z potencjometrem. Znaczy jak Ci buczy to znaczy ze popsiute jest cos miedzy nimi znaczy psuja tonowa, balans itp. Wot i schemacik blokowy z serwisowki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oczywiscie chodzi o line straight - pomylilo mi sie - za duzo sie wlasnie "Audio" naczytalem ;)

ksero serwisowki - to raczej ciezko przeslac droga internetowa - a skanow nie wiem czy by ci sie chcialo robic...

mieszkam we wroclawiu jakby co - miasto akademickie ;) a porzadnych sklepow ci u nas co sniegu ;) no chyba ze elektronicznych - zawsze to najprostszy sposob zeby cos dodac od siebie ;)

zostawiac nie zostawiac - na razie i tak sesja nadchodzi wiec to pytanie retoryczne ;) ale w przyszlosci i tak planuje dolutowanie conieco kondensatorow i dorzucenie jakiegos filtra czy stabilizatora w sekcji zasilania - zawsze to bezpieczniejsze eksperymenty niz na sekcji wzmacniacza ;)

ogolnie to wzmaczniacz gra cool i jego charakter jak najbardziej mi odpowiada - ale jak sobie sluchalem co z nim potrafia zrobic chocby lepsze kabelki to apetyt rosnie....

wiem na pewno ze to przycisc tape monitor bo jak sie nim pobawic to sie w pokoju magia z muzyka dzieje ;)

tylko problem czy go odlaczyc od ukladu czy da sie to jakos naprawic przy uzyciu srodkow chemicznych/mechanicznych....

a skoro schemacik blokowy masz

to moze i reszte tez jestes w stanie przeslac - zapewniam cie ze sie przyda ;)

>ksero serwisowki - to raczej ciezko przeslac droga internetowa - a skanow nie wiem czy by ci sie

>chcialo robic...

Ksero serwisowki mozesz zamowic, tak jak ja to zrobilem w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie pamietam, ale chyba 35zl i listonosz Ci doniesie. Moge sprobowac zrobic Ci ta metoda co ten schemat blokowy, ale biorac pod uwage jakosc ksera i mojej cyfrowki raczej watpie czy dalo by sie odczytac - schematy sa bardzo geste i niewyrazne.

>zostawiac nie zostawiac - na razie i tak sesja nadchodzi wiec to pytanie retoryczne ;) ale w

>przyszlosci i tak planuje dolutowanie conieco kondensatorow i dorzucenie jakiegos filtra czy

Te Elny for Audio z zasilacza to bardzo dobre i trwale kondensatory. Jezeli nie wyciekly i trzymaja pojemnosc - zostaw, raczej nie zwiekszaj pojemnosci ani nie bocznikuj.

>stabilizatora w sekcji zasilania - zawsze to bezpieczniejsze eksperymenty niz na sekcji wzmacniacza

Ja dorobilem wyjscie pre (na opa), przy okazji rozpinajac potencjometr i koncowke.

>ogolnie to wzmaczniacz gra cool i jego charakter jak najbardziej mi odpowiada - ale jak sobie

Bo to niezly wzmacniacz po prostu. Trzeba by tylko jakiegos jazzomaniaca71 na PR wsadzic to moze by sie cene wywindowalo ;-)))

>sluchalem co z nim potrafia zrobic chocby lepsze kabelki to apetyt rosnie....

Hmm. To juz nie ja :-) Wzmacniacz jest dzwiekowo neutalny i zbudowany bez udziwnien, technicznie bez zarzutu, stad watpie troche o jego podatnosci na kablologie...

Ukryta Zawartość

>Ksero serwisowki mozesz zamowic, tak jak ja to zrobilem w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie pamietam,

>ale chyba 35zl i listonosz Ci doniesie.

sprawdze i polookam - zreszta i tak mi sie z tym nie spiewszy - gonia inne sprawy - zycie to zycie - a na muzyke zawsze jest czas....

Te Elny for Audio z zasilacza to bardzo dobre i trwale kondensatory. Jezeli nie wyciekly i trzymaja

>pojemnosc - zostaw, raczej nie zwiekszaj pojemnosci ani nie bocznikuj.

tylko czy nie za mala maja pojemnosc - wieksza rezerwa pradowa to i lepsza odpowiedz w impulsie i bas lepiej kontrolowany - chociaz jak zauwazylem to najwiekszy wplyw na bas ma miejsce odsluchu - cos mi sie pewnie fale stojace w pokoju tworza bo w roznyc miejscach bas jest diametralnie inny - z daleka i pod duzym katem od glownej osi schodzi duzo nizej niz bezposrenio przed czy w odleglosci 1-2 metrow.... a moze to kwestia dosc golych scian bo pokoj jest w fazie meblowania - mam przynajmniej ten komfort ze kolumny maja priorytet w ustawieniu - no moze poza lozkiem.... ;)

Ja dorobilem wyjscie pre (na opa), przy okazji rozpinajac potencjometr i koncowke.

znaczy sie rozciales petle i dorzuciles jakis opamp ze wzmocnieniem ustawionym na 1?

wzmacniacz bez zarzutu - chociaz posluchalbym sobie np tego LV-117 - podobno i czesci duzo lepsze i cena duuuuzo lepsza ;)

>watpie troche o jego podatnosci na kablologie...

ja tez kablofilem nie jestem - zwyczajnie szkoda czlowiekowi kasy na takie "rewelacje" - tymniemniej wymienilem przekroje z 1mm na 4 mm i wzialem kabel z niezlym ekranem - dokladniej to LS40 Procab'a - generalnie znakomity stosunek jakosci do ceny - niecale 8 zl/mb.... a kabel jak do spawarki - wiem bo mam w domu....

Ukryta Zawartość

>tylko czy nie za mala maja pojemnosc - wieksza rezerwa pradowa to i lepsza odpowiedz w impulsie i

>bas lepiej kontrolowany

Maja pojemnosc - standardowa. Moc 65W @ 8R => 2 x 10mF, bardzo popularna wartosc. Co do zwiazku jakosci basu z pojemnosciami filtra sa rozne teorie. Co do wplywu zbyt duzych pojemnosci na jakosc reszty pasma tez. Jezeli juz, dbalbym o jakosc komponentow filtra, a ta jest dobra. Trafo tez odpowiednio mocarne.

>chociaz jak zauwazylem to najwiekszy wplyw na bas ma miejsce odsluchu -

No masz. A przede wszystkim ustawienie kolumn.

>znaczy sie rozciales petle i dorzuciles jakis opamp ze wzmocnieniem ustawionym na 1?

Dokladnie tak.

>wzmacniacz bez zarzutu - chociaz posluchalbym sobie np tego LV-117 - podobno i czesci duzo lepsze i

>cena duuuuzo lepsza ;)

Jeszcze jest LV-109 do posluchania z tej linii. Nie pamietam, ktory z nich byl referencja mikroserii, w kazdym razie LV-113 to jej budzetowy reprezentant. Cala seria stopien wyzej nad seria LV-100, 101, 110, 112, 122. Za Chiny Ludowe tej numeracji Luxmana zrozumiec nie idzie.

Czy nie Robtango z forum mial LV-117?

Off-topic: ja szukam tunera T-117, taki Lux-wypas. Jakby ktos mial, chetnie wymienie go na caly zestaw LV-113 z transportem D-113D, tuner T-100L und deck K-111. Przepraszam za komerche.

Wanted, only alive

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maja pojemnosc - standardowa. Moc 65W @ 8R => 2 x 10mF, bardzo popularna wartosc. Co do zwiazku

>jakosci basu z pojemnosciami filtra sa rozne teorie. Co do wplywu zbyt duzych pojemnosci na jakosc

>reszty pasma tez. Jezeli juz, dbalbym o jakosc komponentow filtra, a ta jest dobra. Trafo tez

>odpowiednio mocarne.

nie ma czegos takiego jak za duza pojemnosc - szczegolnie przy stabilizacji napiecia... a i tym lepiej im wiecej kondensatorow polaczonych rownolegle - zreszta teoria teoria - a wszystko wyjdzie w sluchu... tymniemniej nie mam zamiaru wrzucac niczego ponizej "audio" czy "audiophile grade".....

trafo jest solidne - zreszta caly wzmak niezle daje - jeszcze nie zdarzylo mi sie glosniej sluchac niz na godzinie 9 - a dalej to sie po prostu boje odkrecac- takie uroki mieszkania w bloku....

>Jeszcze jest LV-109 do posluchania z tej linii. Nie pamietam, ktory z nich byl referencja

>mikroserii, w kazdym razie LV-113 to jej budzetowy reprezentant. Cala seria stopien wyzej nad seria

>LV-100, 101, 110, 112, 122. Za Chiny Ludowe tej numeracji Luxmana zrozumiec nie idzie.

znaczy sie np. lv-100 to model wyzszy od lv-113??? tak by przynajmniej z twojej wypowiedzi wynikalo, znasz moze jakies strony/fankluby luxman'ow?? na googlach to ciezko cos wylowic ostatnio....

tak przy okazji to jest moj pierwszy luxman - ale juz poluje na cos innego tej marki - moze i jaki cd... tuner.... jakos tak czuje ze luxman to jest wlasnie to - no moze ze lepiej jest zainwestowac w cos z klasyki marantza....

lv-113 bardzo odpowiada mi funkcjonalnie chociaz moze pilota brak.... tez niezly temat do tuningu - chociaz tanie to by to nie bylo - nowe potencjometry z silniczkami no i przede wszystkim jakis obwod sterujacy.... ach te marzenia -pora wrocic na ziemie, czlowiek narzeka narzeka a dzwiek przeciez urzekajacy....

>nie ma czegos takiego jak za duza pojemnosc - szczegolnie przy stabilizacji napiecia...

W sensie wyczynowego prostowania sinusa - pewnie. Ale jako recepta poprawy efektu koncowego mocno niekoniecznie. Gdyby tak bylo sprawa byla by prosta, wzmacniacze o malej pojemnosci filtrujacej by "nie graly". Przyklad Gainclona temu przeczy. Mysle ze akurat w tym przypadku, o ile jak napisalem te czarne Elny sa technicznie sprawne powinienes zaatakowac najpierw na innych kierunkach. Cel nr 1 jak dla mnie - kiepski, jakosciowo niepasujacy troche do reszty potencjometr. Niestety, z powodow gabarytowych trudno o zastapienie bez dewastacji oryginalnej konstrukcji. Polacz to ze zdalnym sterowaniem. Moze cyfrowka?

Drugi kierunek: jeslis gramofonowcem, pre do upgradu koniecznie.

Trzeci: Jezeli bedziesz uzywal transportu, atak na DAC.

>znaczy sie np. lv-100 to model wyzszy od lv-113??? tak by przynajmniej z twojej wypowiedzi wynikalo,

Nie, napisalem wlasnie odwrotnie. Wyzej z "czarnych" Luxmanow ceni sie (szczegolnie za zachodnia granica) linie hybrydowa (z lampami) LV-103, LV-105, LV-107 (...u?)

>tak przy okazji to jest moj pierwszy luxman - ale juz poluje na cos innego tej marki - moze i jaki

>cd... tuner.... jakos tak czuje ze luxman to jest wlasnie to - no moze ze lepiej jest zainwestowac w

Jezeli CD to tylko ten od kompletu czyli nie CD tylko dedykowany transport D-113D:

Ukryta Zawartość

>cos z klasyki marantza....

Tiaaa, PM-75 ;-)))))

>znasz moze jakies strony/fankluby luxman'ow?? na googlach to ciezko cos wylowic ostatnio....

Zacznij od wyszukiwarki na tym forum, jest tu tego troche.

Ukryta Zawartość

Cel nr 1

>jak dla mnie - kiepski, jakosciowo niepasujacy troche do reszty potencjometr. Niestety, z powodow

>gabarytowych trudno o zastapienie bez dewastacji oryginalnej konstrukcji. Polacz to ze zdalnym

>sterowaniem. Moze cyfrowka?

upgrady jak najbardziej na czasie - zreszta sam przeczytalem ze w twoim luxmanie siedzi jakis alps - a cos mi sie wydaje ze to nie jest seryjne wyposazenie.... przynajmiej nie takiej budzetowej konstrukcji ale glowy nie daje bo tego akurat nei mialem okazji sprawdzac.... drabinka rezystorow to nie jest tanie rozwiazanie - zreszta jak tak czlowiek popatrzy co by tutaj mozna dorzucic to koszt upgrade'u przekracza wielokrotnie cene rynkowa.... i moze dlatego dorzucanie gigantycznych pojemnosci mija sie z celem - zbyt niski stosunek poprawa/cena ;)

na razie dac z luxmana jest dla mnie upgradem dla dac'a z cudownej (....) Creative Audigy - zreszta mysle ze szykuje sie wymiana na cos polprofesjanalnego....

>Tiaaa, PM-75 ;-)))))

calkiem rozsadna propozycja na konkurenta lv-113 a moze i nawet upgrade - choc to oczywiscie zalezy od gustu co kto zowie poprawa....

>Jezeli CD to tylko ten od kompletu czyli nie CD tylko dedykowany transport D-113D:

czyzbys zamierzal wyzbywac sie szlachetnych luxmanow: pewnie na rzecz bardziej nobliwych luxmanow....

ale skoro ten dac to jeden z pierwszych frontow do upgrade'u to czy nie lepiej zaopatrzyc sie w cos zaopatrzonego w sensowny dac? tak sie jakos na cos ze zlotych (i umiarkowanie tanich....) czasow marantza zapatruje....

zawsze to moze i za transport robic - a koszt niewielki

albo np. popatrz na ta aukcje na allegro:

Ukryta Zawartość

niby to tylko sony i to niezbyt wysoki model ale zasieg upgrade'u spory - no i ta niezbyt zobowazujaca cena....

mysle ze to calkiem niezly poczatek dla luxman'a - bo na razie korzystam z sony dej-925 jako transportu przez optyczne

Ukryta Zawartość

>upgrady jak najbardziej na czasie - zreszta sam przeczytalem ze w twoim luxmanie siedzi jakis alps

Alps, jak najbardziej. Ale niestety, z serii dla mas.

>drabinka rezystorow to nie jest tanie rozwiazanie

Ale zmotoryzowanego, nowoczesnego Alpsa mozesz miec za ~40zl. Poczytasz zakladke DIY i dobudujesz RC. Oczywiscie, pytanie czy warto jest jak najbardziej zasadne, do tego wlasnie zmierzam. Przy rynkowej cenie okolo 600zl chyba nie warto.

>>Tiaaa, PM-75 ;-)))))

>calkiem rozsadna propozycja na konkurenta lv-113

To byl zart :) Jak masz LV-113 to Marantz jest tylko krokiem w bok, IMHO.

>czyzbys zamierzal wyzbywac sie szlachetnych luxmanow: pewnie na rzecz bardziej nobliwych

>luxmanow....

Pozbywam sie, bo mnie zona goni (cyt. "po co masz kupowac cos nowego, skoro to dobrze gra?"). Oddawac rodzinie za darmo troche zal. Ale zmartwie Cie - nie wchodze juz w L. Zmieniam technologie (calkowicie), o szczegolach nie teraz, bo zapesze.

>ale skoro ten dac to jeden z pierwszych frontow do upgrade'u to czy nie lepiej zaopatrzyc sie w cos

>zaopatrzonego w sensowny dac?

Mialem do niedawna dobrze tu oceniany X-Dac Musicala. Brzmienie DAC z LV-113 jest mocno podobne. Starzy userzy CECa 680 wiedza o co chodzi, to to, tzw. welna. Moze sie podobac, ale ja od razu mowie, ze wolalem zwuk from Sony ES. Ale rzecz gustu.

>zawsze to moze i za transport robic - a koszt niewielki

Budzetowe soniaki chyba nie sa najwdzieczniejszymi transportami. Nie reklamujac zbyt nachalnie swojego transportu usuniecie z niego calej analogowki, dobrze przemyslane wyjscie, koaks, dobry naped i tacka, "czytanie rowniez gazet" to jest to.

>To byl zart :) Jak masz LV-113 to Marantz jest tylko krokiem w bok, IMHO.

oczywiscie - marantz to zupelnie inna szkola brzmienia - przy tym dysponujac podobna technologia (dac+pre+power amp) otrzymujesz cos zupelnie innego - a krok w bok nie zawsze oznacza ze nie jest to przy okazji krok w tyl lub w przod- rzeczonego pm-75 nie sluchalem - ale legend sie swojego czasu nasluchalem - zreszta kazde takie rozwiazanie jest dobre jezeli chodzi o budzetowy dac do przetwarzania cyfry z roznych zrodel....

>Budzetowe soniaki chyba nie sa najwdzieczniejszymi transportami. Nie reklamujac zbyt nachalnie

>swojego transportu usuniecie z niego calej analogowki, dobrze przemyslane wyjscie, koaks, dobry

>naped i tacka, "czytanie rowniez gazet" to jest to.

nie ulega watpliwosci ze najlepsze napedy dla mas pochadza od phillipsa (kiedys do spolki z marantzem) - wszystkie cdm'y, pro... i tak dalej - a sony robi sobie chyba wlasne - zreszta na slepo to bym sie pchal tylko w serie es... bo to sprawdzona ponadczasowa jakosc.... tymniemniej sprzedajacy jest z mojego miasta - zawsze mozna odwiedzic/ posluchac i podyskutowac nad wyzszoscia napedu - chociaz wydaje mi sie ze dla samych czesci (wszystkie upgrade'y) ktore dorzucil do srodka warto kupic - przydadza sie na cos lepszego, jak wpadnie w lapki a samy przeciez wiemy ile kosztuja jakies rozsadne kondensatory czy rezonator kwarcowy...

jak mniemam czujesz juz przesyt luxmanami - taka kolej rzeczy ja dopiero wchodze w swiat muzyki - szukam brzmienia jakie mi pasuje - vide luxman-brzmienie....

zreszta cd w wersji zintegrowanej to i transport i dac, ktory przy odrobinie szczescia da sie wyciagnac, albo chociaz wyprowadzic wyjscia na zewnatrz - jakos tak bardziej jestem na razie za filozofia "n w 1" nizli "1 w 1" czlowiek dostaje wiecej za mniej ;) a na sprzet na serio przyjdzie jeszcze czas... zawsze nastepuje ta ewolucja....

przy czym mam nadzieje ze stare klocki zawsze mozna jakos wykorzystac - przynajmniej jakis uklad, timer, dac, koncowke.... co elektronik to elektronik (na razie bardziej teoretyk niz praktyk)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

emroth - Marantz to rzeczywiscie inna szkola brzmienia - doceniam Luxmany bo to niezle wzmaki ale jak dla mnie graja zbyt slodko

MariuszJ - ubawilem sie:):):) chce tylko zebys wiedzial ze moje opinie o PM 75 nie mialy na celu wywindowania cen - to niezly wzmak jest choc obecnie zgadzam sie z tymi ktorzy twierzdzili ze PM 84 i PM 94 to stary dobry Marantz i inna szkola brzmienia - mam PM 84 i celowo nie pisze o tym jak gra ale wierz mi jest znakomity tylko bardzo wymagajacy jesli chodzi o pozostale elementy toru. Pozdrawiam.

no tak.... mam wrazenie ze ta gaweda zbacza na dalszy plan wszelakich dywagacji o muzyce w wersji stereo a konkretniej w wersji Luxman'a. Mi tam odpowiada taka slodycz - w sam raz nadaje sie do ekstremalnie surowych nagran black metalu w rodzaju Burzum czy Forgotten Woods czy tez rownie chwytliwych dla ucha przebojow takich wirtuozow klawiszy jak panowie z Milano czy Topless ;) Bardzo uniwersalny wzmacniacz do nierownej muzyki, chociaz mam wrazenie ze niezrownanie brzmi przy plytach eksponujących damski glos.... urok i czar....

• 4 miesiące później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Spiesze wyjasnic ze model ktorego sluchalem to LV 105u i pare nizszych. Konfiguracja byla taka ze mialem wrazenie przeslodzenia dzwieku. Ktoregos dnia posluchalem LV 113 na B&W CDM 7 NT i postanowilem posluchac rowniez u siebie w domu. Dlatego zostal. Konnkurencja byl wowczas model A 384. Jesli chodzi o Yamahe A 1020 to nadal uwazam ze to niezly wzmak jednak grajacy zupelnie inaczej. Tak przy okazji: MariuszJ serdeczne dzieki za korespondencje mailowa i wyczerpujace info.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.