Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniasz PHILIPS FA741 Jakie opinie?

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wzmacniacz PHILIPS FA741. Jak go oceniacie? Czy sprzęt serii 7x1 PHILIPSa jest lepszy niż seria 9xx?

Zastanawiam się nad zmianą tego wzmacniacza na jakis amplituner stereo. Miałby to byc amplituner uzywany zakupiony na Allegro w przedziale cenowym 250-300 zł. Czy warto dokonywać takiej zmiany?

Oto link do przykładowego amplitunera jaki by mnie interesował:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

Czy Amplitunery to gorszy sprzet niż same wzmacniacze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23572-wzmacniasz-philips-fa741-jakie-opinie/

Cóż, z tego co wiem, seria 7 jest gorsza od serii 9. wzmak 741 raczej nie zbiera w necie pozytywnych opinii, ale muszę przyznać, ze osobiście go nie słuchałem. Co do amplitunerów, to nie można powiedzieć, że amplitunery są gorsze lub lepsze od wzmacniaczy. Wszystko zależy od porównywanych modeli. Czy warto kupić Philipsa?Cóż zależy od ceny - jeśli jest mocno przeceniony - raczej tak, ale jeśli jego cena nie jest wiele niższa od "oryginalnej",to chyba jednak lepiej poszukać czegoś lepszego (akurat second-hand w przypadku wzmacniaczy nie niesie ze sobą takiego ryzyka, jak w przypadku CD, zwłaszcza tych z mechanizmem VAM12).Jedyne konkrety, które mogępodać to: polecam wzmacniacze: Sony TA-FE 710R,510R ; Diora WS704,708 ; Radmor A5512B ; ewentualnie Philips FA 670 - to są urządzenia, o których wiem, że są dobre ; NIE polecam: technics su-v300m2 (tragedia, masakra, kicha, low-fi i co tam jeszcze można wymyślić - po prostu nie i koniec). Radze także uważać na stereofoniczne Yamahy, bo opinie są tu bardzo podzielone (np HI-FI CHOICE absolutnie nie poleca Yamachy 496 dali mu 2/6)

Skoro zaria 7 jest gorsza od 9, a ty polecasz wzmak philipsa 670, to znaczy, ze seria 6 jest wsrod philipsów najlepsza?

No o technicsie to tez nawet nie wspominam.

Ale dziwie sie, ze wymienileś wsrod dobrych wzmacniaczy Radmora. To naprawdę taki dobry model?

Ten Radmor jest fantastyczny brzmieniowo. Z wyglądem jest już nieco gorzej. Seria 6 była produkowana przed serią 7 i była lepsza od "siódemki", bo potem firma nieco zmieniła politykę. Modelu FA670 po prostu słuchałem osobiście dość długo i wrażenie było pozytywne. Co do serii 9, to jest to seria "promująca" cyfrowy magnetofon DCC. Była to seria produkowana równolegle do "7", czyli po szóstkach. Nawiasem mówiąc seria 7 była jakby dodatkiem do nagrywarek CD, które w tym były najważniejsze, dowód: brak dobrego CD playera w tej serii, najlepszy był CD753, który jest mniej więcej odpowiednikiem CD4000 Marantza (taniocha). W serii 9 były zato urządzenia takie jak CD 950 z CDM 9 i DAC 7 (do pewnego stopnia już audiofilskie), co pokazuje najlepiej, która seria powstała z myślą o bardziej wmagających odbiorcach. Design "dziewiątek" miał być bardziej ekskluzywny od "siódemek" - co się do pewnego stopnia udało, jakkolwiek obie serie są lekko kiczowate.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.