Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać ze starszych cd Yamahy?

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

No właśnie. Poszukuję jakąś starszą yamahe, która może w przyszłości pójdzie do upgrejdu. Poczytałem wszystko w wyszukiwarce ale nic miarodajnego nie znalazłem. Który ze starszych cd Yamahy ma najlepsze brzmienie. Lubię to firmowe stare ciepłe brzmienie Yamahy. Chodzi mi teraz o to, który z tych cd ma najlepszą przestrzenność.

I druga sprawa. Miałem na odsłuchu cd yamaha cdx 550 RS. Wszystko było ok, tylko było odczuwalne cichutkie brzęczenie transformatorka. W momencie gdy go złapałem rękoma brzęczenie ustawało. Brzęczał nawet jak go wyłączyłem włącznikiem głównym. Czy to jest kwestia dokręcenia transformatora ewentualnie wymiany podkładek pod nim czy transformator juz umiera? A może zalać go jakąś żywicą utwardzalną?

Czy uniwersalny pilot obsłuży podstawowe funkcje tego cd?

https://www.audiostereo.pl/topic/23571-co-wybra%C4%87-ze-starszych-cd-yamahy/

-> Royber

Jeśli szukasz starszej, ale nie "antycznej" Yamahy z dobrą przestrzenią polecę Ci model CDX-993 (z końca lat 90.); mam ten odtwarzacz od ponad roku; to własnie ciepłe, "aksamitne i pluszowe" brzmienie ;-) Do tego świetna przestrzeń, szczególnie głębia - scena zaczyna się tuż przed linią głośników, a plany budowane daleko w głąb, wyraźnie zaznaczone i odseparowane od siebie; w dobrej konfiguracji źródła pozorne są prawie jak "wycięte żyletką". Dźwiękowo - to co najlepsze w tym CD, to bas - schodzący nisko, bardzo dobrze kontrolowany i "różnobarwny" - świetnie słyszalne nawet w gęstych aranżacjach brzmienie stopy perkusji, czy werbla ;-) Do środka, czy wysokich też nie można się przyczepić - jest bardzo OK, jak na ten przedział cenowy - środek trochę docieplony, a wysokie nieco wycofane, ale daje się poprawić kabelkiem ;-) W niektórych konfiguracjach ten CD-ek może zagrać aż za "ciepło" i "gęsto" - sam przez to przechodziłem - lekarstwem jest także wymiana jedynych w tym odtwarzaczy opampów - JRC5532 na np. AD826 - poprawa jest wyraźna.

Poza tym Yamaha CDX-993 jest zbudowana jak czołg (9,6 kg wagi), posiada świetne zasilanie (osobne odczepy dla napędu oraz sekcji cyfrowej i analogowej), stopień wyjściowy pracujący w klasie A oraz - w razie czego - tani laser (chyba Sony KSS-213), a także parę innych udogodnień (m.in. wyjścia regulowane/stałe dwa wyjścia cyfrowe coaxial oraz 1 - toslink)

Użyj wyszukiwarki i poczytaj o tej Yamaszce na forum, kilka słów na jej temat padło, m.in w moich postach ;-)

Jest też kilka ciekawych linków, nawet do testu z polskiego "Audio" (z którym się trochę nie zgadzam - tam pisali, że ma ostre wysokie tony ;-)

Kilka linkow nt. CDX-993:

opis ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tuning ->

Ukryta Zawartość

oraz w/w test z polskiego Audio 3/99 ->

Ukryta Zawartość

No i tyle autoreklamy mojej CDX-993 ;-D (zaznaczam - nie sprzedaję jej !! ;-D

Natomiast na temat starszych modeli Yamahy, myślę, że wiele mogą powiedzieć (a także napisali na forum oraz w dziale "opinie" m.in. Piotrek608, discomaniac71, McGyver, czy Gregaudio ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

CDX 993 to dobry a nawet bardzo dobry cdek. Wydaje mi sie jednak ze lepsze a na pewno jeszcze potezniejsze beda CDX 1030 1050 i 1060. To prawdziwe czolgi. Mozna je wyrwac za jakies 600 - 900zl. Minusem na pewno sa drogie ale za to dlugowieczne lasery. Pozdrawiam.

discomaniac71-a znasz model CDX 1100?To tez niezły czołg-waży 11kg,był ostatnio do sprzedania na allegro za

375zł no teraz zniknął bo cena chyba atrakcyjna,niestety mało kto ma coś do powiedzenia jak gra ten model....?

pozdrawiam

-> Royber

Pewnie jakiś uniwersalny obsłuży, albo można go nauczyć komend ;-) Jednak dość łatwo dostać (np. na Allegro) pilota do rozmaitych odtwarzaczy CD Yamahy. Nie wiem, jaki dokładnie model obsługiawałby CDX-550, ale i to mozna wyszperać w googlach ;-) Np. na Allegro jest obecnie taki pilot ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) model VQ95010, wydaje mi się, że mógłby obsłużyć Yamahę CDX-550...

Ukryta Zawartość

To by musiał być pilot w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Royber

Hmmm... nie jestem niestety specjalistą od pilotów Yamahy, ale myślę, że jakichś wielkich zmian w kodach swoich Yamaha nie wprowadzała.

Natomiast - tak na marginesie - pokazana na zdjęciu CDX-930 też powinna być niezłym CD, jak na Twoje potrzeby, opisane w tym wątku ;-) Moim zdaniem będzie lepsza, niż wspomniana przez Ciebie CDX-550. Jest jedna na Allegro obecnie, nawet fota pochodzi z tej aukcji ;-)

Jeżeli chodzi o piloty do Yamahy to nie jest aż tak źle np. do modeli CDX: 480, 580 i 880 jest taki sam, ja do swojej Yamahy na co dzień używam VI29340, który pochodzi z jakiegoś starszego modelu i mam mniej funkcji, sam w sobie, a jedyny klawisz, który nie posiada przypisanego sobie działania to "index" reszta działa. Kiedyś miałem też najprostszego pilota uniwersalnego i po wpisaniu kodu obsługiwał regulacje głośności, pauzę, stop, play, bezpośredni wybór ścieżki, następna, poprzednia, przewijanie a nawet regulacje jasności wyświetlacza.

krzych. 550E RS mogę kupić za 140 zł. bez pilota w idealnym stanie. Super gra z ic MIT Shotgun S2. Ta 930 ma trochę poobijany panel przedni no i już jest droższa. Ponadto 550 ma regulację sygnału wyjsciowego na potencjometrze a 930 sterowanie cyfrowe. Nie wiem jeszcze ile czasu potrwa poszukiwanie pilota i ile za niego zapłacę.

->Royber

Widzisz, czyli z pilotami sprawa jest rozwiązana i raczej problemu nie będzie ;-)

Ja jednak bym poszukał wielkiej i ciężkiej Yamahy np. 1030 1050 czy 1060 lub jakiejś młodszej ich odpowiedniczki ;-D Sam bardzo lubię swoją "Big Mamę" i ją Ci polecam (posiada wyjście regulowane oraz gniazdo słuchawkowe sterowane Alpsem, a nie cyfrowo !)... Problem tylko w tym, że takie Yamahy rzadko zdarzają się na rynku wtórnym - czasmi można spotkać np. CDX-880 lub CDX-890, inne wyższe modele - rzadko.

A o tej CDX-550 musieli by się wypowiedzieć forumowicze tuningujący CD Yamahy - na razie spotkałem się z raczej przychylnymi opiniami nt. w/w modeli (oraz mojej CDX-993 ;-) Jednak - jak mi się wydaje - im niższy model, tym mniejsza frajda z tuningu. Taka przynajmnie konkluzja dla mnie wynika z lektury w Internecie ;-) No ale może rzeczywiście za te pienądze i z pewnego źródła może być dobrym rozwiązaniem do np. "alternatywnego" systemu (bo chyba CEC-a nie chcesz nią zastępować? ;-)

Z playerami Yamahy serii Cdx 930, 950 i Cdx 1030, 1050 oraz prawdopodobnie nowszymi może być jeden problem, a mianowicie siedzi w nich laser TAOHS-KP2, który z tego co mi wiadomo jest już niedostępny. Można kupić TAOHS-KP1 ale nie wiem czy to to samo (wygląda podobnie). Może któryś z ekspertów się wypowie w tej kwesti.

Tutaj jest kolekcjonerski klocek Yamahy - bardzo rzadki okaz:

Ukryta Zawartość

A tu sprzedaje Pan Dariusz Bombinski :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze swojej strony mogę dodać, że cdx550 jest bardzo słabym odtwarzaczem - miałem go jakieś pół roku, nie był modyfikowany i po prostu tragedia szczególnie góra jakaś taka wyeksponowana.

Zupełnie inne zdanie mam na temat 930 używam go obecnie i to bardzo porządny odtwarzacz ( chociaż ostatnio gra u mnie tylko jako transport do własnej konstrukcji DAC'a ) najlepszy w nim jest transport - bardzo solidny a co do lasera TAOHS-KP2 można go jeszcze kupić ale cena jest dobijająca ok. 650 zł u mnie na razie działa chociaż miałem problem z tymi chromowanymi prowadnicami po których porusza się głowica w polu magnetycznym, muszę je smarować średnio raz w miesiącu bo inaczej głowica nie chce się przesuwać.

• 6 lat później...

Witam wszystkich.

Jestem tutaj nowy, ale od jakiegoś czasu obserwuję to forum i bardzo mi się spodobało.

Od pewnego czasu uważam się za "dźwiękoluba" i staram się dopasować sprzęt do swoich potrzeb.

W związku z tym mam pytanie, a właściwie prośbę o Wasze zdanie na temat odtwarzacza Yamaha CDX-660 RS.

Nie chodzi mi o walory odsłuchu bo to jak już sam zauważyłem jest bardzo subiektywną kwestią (każdy z nas lubi inne brzmienie).

Chodzi mi raczej o ocenę techniczną tego CDeka.

Zamyślam jego zakup, a nie chciałbym się naciąć na jakiś złom.

Będę wdzięczny za opinie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak powinno być,po co zakładać nowy wątek i zaśmiecać:)

Posiadam od lat Yamahę CDX-730-E,tak na wszelki wypadek gdyby posypało się moje główne żródełko dżwięku,od czasu do czasu uruchamiam,czyta,cicha szuflada,gra!:)

• 3 lata później...

Witam,

Sprzedaję swoją perełkę link do allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.