Skocz do zawartości
IGNORED

Błąd na płycie A.M. Jopek Barefoot ?

rokko

Rekomendowane odpowiedzi

lisek- ja się na sprawach technicznych super dobrze nie znam, tak więc czy jest to rzeczywiscie "sklejenie taśmy" powiedzieć nie mogę. Tak to brzmi, bo slychać ewidentną różnicę, zapewne gdyby AMJ zafałszowała to powróciłaby do uprzedniego tonu, ale tu nie ma to miejsca, stąd zwalenie winy na aspekty czysto techniczne...:) Nie mniej jednak nie będe umniejszac talentu tejże wokalistki...pozdrawiam

>lisek

nagranie robi się wielościeżkowo, obojetnie czy na taśmie analogowej, wieloscieżkowym DAT, rejestratorze studyjnym czy na PC. Dopiero na końcu powstaje mix stero który idzie do masteringu. Pani się nic chciało dospiewać wokalu jeszcze raz albo nie było jej w studio i nie było czasu na taką poprawkę. Klejenie taśmy to już nie te czasy... tak się robiło w latach 50, 60, z taśmami 1/4 cala, bo za bardzo nie wyobrazam sobie sklejania 24-scieżkowej taśmy 2-cale. Sklejka była w sensie np. copy/paste na PC. Teraz można to samo wyedytować z komputera czy konsolety i zewnętrznych urządzeń o wiele prościej i szybciej. Nie ma możliwości by błąd nośnika CYFROWEGO spowodował zmianę wysokości dźwięku (nagrania). Można co najwyżej zrobic upsampling np. CD rózni się od DAT wysokością o 1/2 tonu przy bezpośredniej zmianie cz. odtwarzania próbek (próbkowania) 44.148kHz, ale to tak BTW.

>Nie ma możliwości by błąd nośnika CYFROWEGO spowodował zmianę

>wysokości dźwięku (nagrania).

W cytowanym wyzej watku na EiS pojawiła się hipoteza, ze błąd nosnika cyfrowego (w tłoczni np) spowodował przekopiowanie fragmentu nuty śpiewanej wyżej przypadkowo w obszar nuty spiewanej nizej.

Jednak nigdzie na tej scieżce nie wystepuje ciag bajtów z "przetransponowanego" fragmentu, więc to raczej nie to.

Molibden->

// Taki błąd dyskwalifikuje całe nagranie, może nawet płytę do zwrotu w sklepie.//

Tam chyba na koncu powinno byc ':-)' ?

Jeden malo wazny szczegol moze zepsuc sluchanie dobrej plyty lol?

pozdr.

Ja słyszałem tylko omawiany tu kawałek z "błedem", ale trudno się nie zgodzić. A inne płyty byłe lepsze? Bo mi to co słyszałem w 'mediach' wystarczyło, by nie mieć chęci na zbliżanie się do AMJ. Zresztą moje gusta leżą raczej w stronach, gdzie ludzie śpiewaja, a nie szepczorzężą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.