Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer DVR-530H-S kontra JVC DR-MH300

Flapu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeszcze wczoraj byłem zdecydowany na 100% na Pioneera DVR-530H-S, jednak zainteresowałem sie JVC DR-MH300. Przewertowałem instrukcje obslugi od obydwu modeli i sporo wiem (opinie uzytkowników) na temat Pioneera. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć opini użytkowników JVC DR-MH300.

Może na tym forum znajdzie się ktoś kto miał do czynienia z tym rekorderem i powie czy warto go kupić ? - zalezy mi na opiniach użytkowników, bo jeśli chodzi o wyposażenie i dane techniczne to wszystko wiem, tylko który spisuje sie lepiej w pratyce.

Pozdrawiam i bedę wdzięczny za wselkie uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/23545-pioneer-dvr-530h-s-kontra-jvc-dr-mh300/

zastanawiam sie jak jest z divixami i napisami polskimi do filmow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chcesz mieć nagrywarkę z HDD i z divxem + napisy to w grę do niedawna wchodził jedynie LG (może teraz jest coś nowego). Jeden model miał dysk 160, drugi 250 GB. Znajomy sobie kupił i całkiem przyzwoicie mu to chodzi. Napisy do divx odtwarza bezproblemu te klatkowe, czyli mdvd, np:

{82}{181}Macie trzy wyjścia - uciekać,|schować się lub zginąć.

{183}{209}Mamy plan.

{211}{294}Chcecie iść do dżungli po dynamit,|wysadzić jakiś właz

{296}{335}i ukryć tam wszystkich.

{338}{361}Nie.

{396}{454}Przestańcie!

{460}{502}Nie możemy tego zrobić!

{509}{551}Nie rób tego!

{1465}{1525}/WYKONAĆ

{5813}{5971}ZAGUBIENI

{6046}{6178}4, 8, 15, 16, 23, 42.|4, 8, już po nas, 15, to koniec, 16...

W takim formacie nagrywałem na dvdr seriale i chodziły bez problemu!!

Nagrywarka DVD LG RH7900 potrafi nawet backupować Divx na HDD (nikt nie był w stanie odpowiedzieć, czy z takiego , odtwarzanego Divx jest w stanie DVD_Video zrobić?).

Jeżeli to niemożliwe - to polecam odtwarzacz Divx osobno, gdyż wtedy nagrywarka np. po RGB zrobi z niego DVD-Video i po kłopocie ( tak czasami rodzinie robię).

UWAGA!!!!!

Nagrywarki DVD róznią sie czesto funkcjami edycyjnymi (nawet tej samem marki) i polecam dokładne sprawdzenie, czy ma wszystkie potrzebne funkcje.

Witam ponownie

No to sie nie doczekałem odpowiedzi ze strony użytkowników JVC ...

... i kupiłem Pioneera 530.

Ogólnie jeśli to ma zastąpić zwykły magnetowid - to rewelacja !!!

Natomiast jesli chodzi o jakość obrazu w porównaniu z DVD SONY 955QS którego miałem wcześniej to niestety ten rekorder dość wyraźnie ustępuje.

Tyle na gorąco.

Jeśli ktoś chce o coś zapytać w związku z tym rekorderem to śmaiło.

Pozdrawiam

...jako posiadacz wcześniejszego modelu (520 - całkiem inne chipy) mam pytania:

1. EPG - czy jesteś w stanie zastosować (i na jakim sygnale pracujesz np. kablowka)?

2. jak wyglądają testy np nagrania ok 3H (bo 530 ma nowy chip do kodowania mpeg2 o dwukrotnej wydajności)?

3. jak sygnał TV ( bezpośrednio i przez Nagrywarkę)?

4. czy ma funkcje automatycznego wł/wył (czyli nagrania) gdy na Eurozłaczu coś się pojawi?

5 .DVI jak opisane ? (tylko we , czy we i wy)?

6. jak po edycji materiału na HDD :cięcia itp - obraz bez przerw i mozna szybkie nagrywanie na DVD włączyć?

7. ma opcje wejsciowe i wyjściowe poprawy obrazu z każdego źródła i np osobno na CRT, LCD...?

.....znajomy mój model oglądal (nie moze kupic tanio ...bo go nie ma) i zastanawia sie nad 530... .

Ps - na 520 i kablówce obraz mam b.dobry (nie odbiega od innych odtwarzaczy... itp.)

1. EPG - czy jesteś w stanie zastosować (i na jakim sygnale pracujesz np. kablowka)?

- mam podłączona kablówkę. Nagrywarka wyszukiwała dane do EPG w nocy ale nic nie znalazła, czyli stosuję tylko opcje manualną programowania.

2. jak wyglądają testy np nagrania ok 3H (bo 530 ma nowy chip do kodowania mpeg2 o dwukrotnej wydajności)?

- nagrywałem film o długości 3h z TVP2 w jakosci SP i specjalnie nie widzę różnicy.

3. jak sygnał TV ( bezpośrednio i przez Nagrywarkę)?

Subiektywnie chyba jest minimalna róznica ale nie potrafie stwierdzić czy na plus czy na minus.

4. czy ma funkcje automatycznego wł/wył (czyli nagrania) gdy na Eurozłaczu coś się pojawi?

Jeszcze nie wiem.

5 .DVI jak opisane ? (tylko we , czy we i wy)?

Piszą w instrukcji że wej i wyj, ale ja na razie sprawdziłem tylko wej do nagrywarki-działa.

6. jak po edycji materiału na HDD :cięcia itp - obraz bez przerw i mozna szybkie nagrywanie na DVD włączyć?

Zauważyłem że po pocieciu całości na kilka mniejszych kawałków i wypaleniu na płytce DVD w miejscu cięć podczas odtwarzania całości obraz zatrzymuję sie na jakąś 1/3 sekundy. Ale może źle robie że tnę materiał źródłowy aby pociete kawałki znalazły się w MANU płyty DVD. Może można zrobić znaczniki bez koniecznosci cięcia - ale to dopiero po przeczytaniu instrukcji.

7. ma opcje wejsciowe i wyjściowe poprawy obrazu z każdego źródła i np osobno na CRT, LCD...?

Narazie doczytałem że tak, ale nie bawiłem się tym jeszcze.

.....znajomy mój model oglądal (nie moze kupic tanio ...bo go nie ma) i zastanawia sie nad 530... .

Ps - na 520 i kablówce obraz mam b.dobry (nie odbiega od innych odtwarzaczy... itp.)

- chodziło mi o róźnice podczas odtwarzania oryginalnych DVD - szczególnie o przejscia tonalne ciemnych barw. Z tego co sprawdzałem to mój i Twój model mają przetwornik video 10 bitowy. W poprzedniej Sonce miałem 12 bitowy i pewnie nie było to tak widoczne.

@Flapu - dzięki serdeczne (przekażę wiadomości znajomemu)

Oczywiście o DV mi chodzi w pkt.5 (mój błąd)

EPG w rodzimej TV to narazie tylko gadżet (tak przypuszczałem)

Jak możesz pochwal sie nagraniami (kiedyś), ale powyżej 2,20h (by nowy "kodek" wystartował) i to z róznych źródeł, gdyż ciekawi mnie jedno - czy faktycznie zastosowany nowy chip prawie 2x wydajniejszy przy kompresji (oczywiście o efekt wzrokowy mi chodzi)

B. istotny pkt4. -znajomy ma satelitę cyfrową i chce tylko programowac satelitkę(wł/wył) a nagrywarka w takt sygnału ma zapisywać i się wył (bez programowania - zmiana tylko jednej funkcji ...u mnie).

Poczekam na to info (kasa i tak dopiero w lutym....)

Co do pkt 6 (u Ciebie) zobacz , czy nie odtwarzasz w trybie "edycji" (specjalnie uwidocznione cięcia), u mnie mozna zmienić tryb i jest płynnie ( ale najprościej to wkładam do innego odtwarzacza i cofam o parę sek. przed cięciem - jest ok).

Ps - chyba masz rację z 12bit (raczej 10bit go nie dogoni wizualnie), choc poczytaj o pozimach :czerni/bieli itp (też powinna być regulacja).

Jeszcze raz dzięki i mam nadzieję, ze opiszesz ciekawostki (chocby na tle innego sprzętu).. ;)))))

Witam

W pkt. 5 myslałem o DV.

Co do pkt.6 to nie jest to tryb edycji tylko już wypalona płytka DVD.

Odtwarzana na PC tez ma takie zatrzymania obrazu - ale z tym jeszcze powalcze.

Kraj pochodzenia - made in China.

Na reszte pytań odpowiem jak sprawdze zeby nie lać wody :-))

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

@flapu - moze ma dla Ciebie dobrą wiadomosć (sprawdź).

Jak nagrany film na HDD ogladam i zaznaczam "check" (dokladnosć tylko do 1sek) - to tak cięty film ma przerwy (min., ale widać)

Jednak, jak wejdę do trybu edycji i wtedy daję znaczniki (dokładność do 1/25 sek) - jest idealnie płynnie.

Sprawdź.;)))))))

Ostatnio zmieniłem DVR-520H na DVR-530H i wygląda że popełniłem błąd. DVR-520H jest bardziej dopracowaną i niezawodna konstrukcją. DVR-530H oprócz kilku bajerów (np. Guide Plus +, który mozna wykorzystać do sterowania tunerem satelitarnym, odpowiedz na kilka postów wyżej) ma dokuczliwe wady. Najbardziej przeszkadza mi niedkładnośc edycji do kilkunastu klatek. Przy okazje mam pytanie o nośniki, na 520 nagrywałem na Verbatimach i TDK, 530 jest strasznie wybredna i często sie na nich wykłada, skuteczne nagrywa na EMTEC-ach. Mam wrażenie że w momencie zakupu nagrywała na wszystkim i byc może wypala sie u mnie laser. Dodam że sprzet ma 3 miesiace i wypalił ok. 50 płyt. Na 520 wypaliłem ponad 300 i nic złego nie zauważyłem.

@mirek24 - wiem,że żadne to pocieszenie, ale nadal użytkuję DVR-520 (mam wszystko do jego przeróbki, nawet do HDD na dowolny, ale zbędne ....) i powiem Ci ,że nawet tutaj bylo moje ogłoszenie o sprzedaży.

Jednak na anglojęzycznym forum (juz nie pamietam) doczytałem prawie identyczną opinię, jak Twoja.

(dlatego teraż ostrożnie o danych modelach informuję - bo nawet poprzedni post spudlowałem, Ty to dobitnie potwierdziłeś).

Pozdrawiam. ;(((((

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.