Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie odtwarzacze DVD Audio/SACD.

pawelb

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę uzupełnić uniwersalny zestaw stereo/kina domowego o wieloformatowy odtwarzacz DVD.

Biorę pod uwagę DVD dostępne w cenie do ok 800zł tzn. Yamaha DVD-S657, Pioneer DV-585, Samsung DVD-HD950 i PANASONIC DVD-S49 (ten jeast tylko DVD-audio ale cena dużo niższa).

Zależy mi na możliwie jak najwyższej jakości dzwięku z płyt CD (nie będzie dodatkowego odtwarzacza CD w systemie) oraz oczywiśnie dobrej jakości obrazu i dźwięku w kinie domowym (o to będę pytał w dziale Kino domowe) i przy odtwarzaniu SACD (DVD-Audio mniej istotne ze względu na małą dostępność płyt) a także cichej i bezproblemowej pracy napędu (moja poprzednia Elta 8883MP4 dała mi się w tym zakresie we znaki).

Sprzęt i warunki odsłuchu jak w profilu.

https://www.audiostereo.pl/topic/23535-tanie-odtwarzacze-dvd-audiosacd/

A nie myślałeś o Philipsie DVD963SA (odtwarza dvd, cd, cd-r, sacd). Jest to o tyle ciekawy sprzęt , że masz możliwość odłączenia toru wizyjnego (poprzez nciśnięcie przycisku AUDIO DIRECT). Jakość dźwięku jest bardzo przyzwoita. Dźwięk jest bardzo dynamiczny, przestrzenny, z bardzo nisko schodzącym basem. W "o mnie" możesz zobaczyć z czym to u mnie gra.

Witam

pawelb, jeszcze nie jestem na 100% zdecydowany ale być może będe miał do sprzedania moje DVD Philips 9000 Cineo (o sprzęcie możesz dużo poczytać w necie) jakby co to kontakt masz w o mnie

pozdro

Witam.

Wymienione przezemnie odtwarzarze to kategoria cenowa ok700zł dla yamahy i samsunga i ok 400 zł dla panasonica. Ww. philipsy to kategoria jakby "nieco" wyższa (zapewne swojej ceny są warte choć wygląd wolę bardziej stonowany). Poza tym, z tego co przeczytałem o philipsie 9000 Cineo to brzmienie może nie pasować do mojego sprzętu (zakres wysokich częstotliwości mam już aż nadto obfity).

Yamaha 657 ma również funkcję odłączania sekcji video.

Kupiłem Philipsa 9000 i po kilku dniach stwierdzam, ze zostawie go na stale w moim zestawie mimo, ze Samsung 945 którego mam pracuje stabilniej i szybciej rozpoznaje płyty. Dźwiękowo z moim Onkyo 602 ten P9000 bardziej mi pasuje. Za 700 mogę oddać S 945.

Z drugiej ręki płaci się drugą cenę. Za dobry odtwarzacz CD z drugiej ręki możesz dostać 20-100zł. wiekszość komisów wogóle nie leci na odtwarzacze CD bo wychodzą z obiegu. Podobnie jest z odtwarzaczami DVd, gdyż nadchodzą sprzęty HD, więc za 945-kę dostaniesz 200-300zł więc i tak sporo, pomijając twoją bezsensowna reklamę na forum niezgodną z zasadami.

jeśli chodzi o sedno sprawy to odtwarzacze wieloformatowe są doskonałe do odtwarzania nowoczesnych płyt dla nich przeznaczonych, czyli SACD i obecnie będących w natarciu Dual DVD Audio, natomiast do odtwarzania zwykłych płyt CD wystarczy jakiś tani CD z drugiej ręki, jakość i tak jest tu na poziomie tandetnie przecież nagrywanych płyt CD. No chyba że jesteś audiofilem i zbierasz płyty audiofilskie (zgroza), ale wtedy z kolei za odtwarzacz musisz apłacić kilkadziesuiąt tysięcy złotych, do tego drugie tyle za wzmacniacz. Technika CD jest piekielnie droga, wyższą jakość osiągniesz na amplitunerze + SACD/DVDAudio jednak tu musisz się uzbroić w cierpliwość przy zbieraniu płyt. Jest ich mniej, za to lepsze czyli znowu coś dla wytrawnego słuchacza. Jeśli jesteś piratem wal w CD, jeśl;i jesteś audiofilem zainwestuj w jakość gęstych formatów, od tego i tak nikt nie ucieknie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

privaten przestan pier... glupoty bo resztka wlosow mi sie jezy na glowie i nie rob gosciowi wody z mozgu

wszyscy wiedza ze jestes forumowym oszolomem ktory bzdury produkuje jak nakrecony

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Optymalnym jest stworzenie dwoch niezaleznych systemow do audio (CD i wzmak) i kina domowego. Wiem ze jest to sprawa kosztowna ale gra warta swieczki. Formaty o ktorych pisze privaten sa juz dawno martwe i nie ma dla nich alternatywy natomiast zwykle dvd (zwlaszcza tanie) nie bardzo nadaje sie do odtwarzania muzyki z plyt CD. Podobnie amplituner do kina domowego oferuje znacznie gorsze brzmienie niz wzmak stereo.

Jak dla mnie wniosek jest nastepujacy: albo kupic drogie dvd ktorte bedzie pelnic role odtwarzacza uniwersalnego - wtedy trzeba sie liczyc ze CDeki beda oferowaly zwlaszcza w tym samym przedziale cenowym duzo lepszy dzwiek - albo odtwarzacz CD i tanie dvd do ogladania filmow. To drugie wyjscie wydaje mi sie bardziej uzasadnione. Jedno jest pewne: tanie swiecidelka nazwane odtwarzaczami gestych formatow to badziew ktory bardzo przecietnie (delikatnie mowiac) czytaja plyty CD. Zapytaliscie bojaco dlaczego sprzedaje Philipsa 9000? Z prostej przyczyny: stary Pioneer POD 8500 kupiony za nieduze pieniadze rozjechal go w kazda strone. Podobnie jest z 963-ka.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli chodzi o odtwarzacze gestoformatowe moj wpis nie dotyczy Marantza 11 S1 i 15 S1 nie dotyczy takze modelu SACD Krella. Te odtwarzacze doskonale radza sobie ze zwyklymi plytami CD.

>privaten

Polecam lekturę grudniowego Audio i relacji z "Hi-Fi and Home Entertainment Show": Mark Levinson zaprezentował tam (wreszcie) swój pierwszy odtwarzacz mutliformatowy czyli... czytający TYLKO DVD-V i CD, potwierdzając tym jednocześnie, że ani DVD-A ani SACD nie mają już szans na sukces.

Pozdrawiam (innych)

P.

No cóż, wiadomo ile głów tyle opinii, ale ja naprawdę usłyszałem w każdym aspekcie brzmieniowym lepszą jakość podczas odsłuchu płyt CD na DVD Samsung HD-950 niż na Marantz CD67Mk2 (po tuningu), CD6000, CD6000 KI, Pioneer PD-S705, Arcam (nie pamiętam modelu), NAD 521. W sklepie miałem mieszane odczucia bo HD-950 grał na wzmacniaczu Harman Kardon, kolumnach Magnat za 1900 zł, zwykłych kabekach OFC i kartonowym IC. Natomiast podczas odsłuchu na Marantzu PM7000 (który uważam i tak za przeciętny wzmacniacz), lepszych kolumnach, głośnikowe oraz IC Audioquest, VDH, Siltech było zupełnie inaczej, po prostu zagrała muzyka i to o klasę wyżej. Nie uogólniałbym więc, że większość CD z drugiej ręki (lub nawet z dzisiejszych nowych) zagra lepiej od odtwarzacza wieloformatowego. Technika posunęła się tak bardzo na przód, że nie można już w takich kategoriach uogólniać. Z drugiej strony zastanawiające jest co w tym HD-950 odpowiada za tak naturalne i muzykalne brzmienie. Gdzie tu do tuningowanych ruchów typu duże trafo torroidalne, ogromne kondensatory filtrujące, superszybkie opampy AD, OPA, LM; clocki Tenta, waga, obciążanie, wytłumianie, wymiana gniazd RCA lub kabli sieciowych na węże strażackie itp, itd... Nic z tych rzeczy tam nie ma, może to ten przetwornik Burr Browna jest taki dobry i ogólne zestawienie wszystkich podzespołów (może to wyszło konstruktorowi przypadkowo), które dało świetny balans tonalny, ogromna scenę, itd. Strach pomyśleć co by było jakby się go profesjonalnie zmodyfikowało.

Zgadzam się z Tobą Alex2 w 100% - a wszystko zaczęło sie od wątku "Samsung 745 przed tuningiem" i wątki Petera Daniela gdzie zostały zestawione sprzęty CD za wielką kasę z takim dość tanim wieloformatowym DVD.

Pedro311, discomaniac71, czepiacie się SACD z uporem godnym lepszej sprawy...

jeśli SACD jest martwy, to tak samo martwy jest każdy niszowy format tj. winyl i w ogóle audiofilskie płyty.

najbardziej rozśmieszył mnie wpis o Marku Levinsonie - ten legendarny konstruktor to jak wiadomo jeden z największych entuzjastów SACD, a jego wytwórnia wydaje audiofilskie nagrania w tym formacie. Natomiast marka sprzętu Mark Levinson została sprzedana firmie Madrigal, która planuje wypuszczenie odtwarzacza o nazwie Media Player - CD+DVD (jak każdy odtwarzacz DVD - co w tym uniwersalnego?).

Liczba firm produkująca odtwarzacze SACD stale rośnie - niedawno nowe odtwarzacze wypuścili np. (cytuję z pamięci) Amerykanie - Cary, Francuzi - Audio Aero, Niemcy z T+A, nie mówiąc o Chińczykach Shanling, Cayin, Xindak (a Chińczycy chyba nieźle wyczuwają trendy...)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ja tylko konstatuje fakty - bo niby ile jest na rynku tych plyt SACD? jakos nie widac zeby wszyscy audiofile nagle sprzedawali cdeki i kupowali zabawki SACD

winyl niszowym formatem??? ciekawe - na plytach winylowych jest wiecej tytulow niz na plytach cd

I znowu dajecie się wprowadzić w maliny (w dyskusję) przez gęstoformatowego wizjonera-fetyszystę.

-> Pawelb

Mam Samsunga HD950. Dość równy dzwięk, niezła barwa, bas z dobrą kontrolą. Scena szeroka lecz jak na mój gust kiepsko poukładana.

Za te pieniądze (750 zł) jest OK, jednak po niektórych opisach na forach spodziewałem się znacznie więcej. Samsung HD 950 przy CD ze średnio-niskiej półki (REGA Planet 2000) wysiada. To nie ta klasa dzwięku ale też inne pieniądze.

I tak, obyło się bez rewolucji - Samsung HD 950 do filmów DVD (bardzo dobrze napędza TV LCD po złączu cyfowym HDMI/DVI) a "anachroniczny" CD Player - REGA "pracuje w muzyce". Jak pisałem w innym wątku nie jestem fundamentalistą CD. Jak będzie lepiej grało to podłącze nawet iPoda czy inne MP3.

Odtwarzacz DVD ma zastąpic CD Pioneer PD-S505 - nie przewiduje dodatkowego CD (brak miejsca).

To do czego będzie podłączony gra jasno (kumulacja obfitych wysokich amp Yamahy vs-x650 + Mission m-33) choc jeszcze nie męcząco, charakter basu chciałbym zachowac (rytmiczny, szybki i jak na takie głośniczki do muzyki wystarczająco głęboki), średnicy również (przejrzysta, szczegółowa i barwna). Wysokich jest dużo i tu przydałoby się więcej barwy i łagodności a nie wskazane byłoby ich uwydatnienie przez odtwarzacz.

Audiofilem nie jestem, w cuda typu kable zasilające za 2000pln nie wieżę.

Muzyki lubię słuchac i nie byc nią zmęczony (tak jak byłem męczony przez kilka lat Polarisami 80 a zwłaszcza ich wysokimi).

HDMI nie potrzebuję (podłączone to to będzie do TV 29"100hz) ale od przybytku głowa nie boli.

Gustaw, czy ten samsung spełni moje oczekiwania?

Co do DVD audio i SACD - zdaję sobie sprawę że dostępnośc takich płyt nie jest powszechna ale skoro mam kupic odtwarzacz DVD, na którym będę zmuszony słuchac płyt CD a ceny multiformatowców spadły do rozsądnego poziomu to dlaczego nie dołożyc tych 200pln i nie posiadac dodatkowej możliwości odsłuchu płyt gęstych formatów.

>Gustaw, czy ten samsung spełni moje oczekiwania?

Sądzę, że tak. Dźwięk z niego nie jest ostry lub męczący. Ogólnie, tak jak napisałem jest OK i powinien wpasować się w Twój system.

(Probowałem na nim płyty CD oraz SACD).

Ze spraw bardziej prozaicznych to bardzo denerwujące jest silne podświetlenie klawisza "Power" w trybie czuwania. Można to prosto załatwić odginająć w górę (wewnątrz obudowy) mocowanie z niebieską diodą podświetlającą. Do "bani" jest też wyświetlacz - bardzo jasny i nieczytelny. Na szczęście można go wyłączyć.

To tyle jeżeli chodzi o wady.

Pioneera DV-585 i PANASONICA DVD-S49 po przeczytaniu kilku opini na temat brzemienia już pod uwagę nie biorę.

Przydały by się jakieś opinie na temat YAMAHY 657.

Co do Samsunga 950 - jak się ma jakośc brzmienia tego playera w stosunku do starszego modelu 745 (którego test kiedyś czytałem i był chwalony za dzwięk), czy jest jakaś poprawa w zakresie basu (to była podobno główna wada 745-ki).

W grudniowym numerze masz test hd950

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszysko pięknie, tyle że ja nie widzę możliwości ściągnięcia lub zakupu archwaliów tego czasopisma na wymienionej stronie a chętnie bym sobie poczytał.

Jakby ktoś posiadał te artykuły (interesuje mnie zwłaszcza Samsung HD950 i test Yamahy 657 z września) i chciałby się podzielić to prosiłbym jakies skany lub zdjątka artykułów na: [email protected].

z góry dzięki

Jeśli masz ampli Yamaha 650 to możesz byc spokojny o bas w samsungach 745 i 945, nie znam modelu 950. Ja wcześniej miałem Yamahe 630 i było ok. Dopiero jak kupiłem Onkyo to stwierdziłem ze troche tego "basu" mam mniej i dlatego kupiłem Philipsa 9000 ale tak naprawdę różnica zbyt wielka nie jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.