Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa seria wydawnicza Harmonii Mundi

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Nazywa się Century i jest ambitną próbą przedstawienia na 21 płytach historii muzyki europejskiej. Od razu wyjaśnienie: gros płyt poświęconych jest oczywście muzyce dawnej, to co działo się od Baroku wzwyż potraktowane jest nieco per noga :-) Ale trudno się dziwić, w końcu HM specjalizuje się w wiekach dawniejszych.

W każdym razie kupiłem na razie dwie płyty i gorąco polecam.

Cena przystępna (ok.38 zł), seria przepięknie wydana, doskonale nagrana.

Jednak najwięcej frajdy początkującym melomanom powinna sprawić część "edukacyjna" - opracowana niczym średniowieczne podręczniki do retoryki, w formie pytań i odpowiedzi :-)) Bardzo fajny pomysł, o wiele lepszy niż dołączanie do płyty wielkiego elaboratu, którego i tak nikt nie przeczyta.

Jeśli ktoś ma ochotę na bliższe zapoznanie się z serią, podaję adres (płytki po lewej stronie). Po kliknięciu na okładkę pojawiają się szczegółowe informacje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23478-nowa-seria-wydawnicza-harmonii-mundi/

w tej serii ponownie wydano jedno z najlepszych nagrań Mesjasza G.F.Handla,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają zachęcająco, miałem okazję zobaczyc je i kilku już posłuchać... znakomite wydanie,

na www.gigant są także sprzedawane w dwóch boxach po 10 cd w jednym, za 209 zł za jeden - Century1 i Century 2.

->Gutten

Dostałeś maila ode mnie???

Jak tak to odpisz proszę, ja będę pod kompem dopiero 1 stycznia bo wyjeżdzam za niedługo.

A co do serii, to nie znalazłęm wykonawców na stronie HM, no chyba że słabo szukałem,

i faktycznie, muzyka od XVII/XVIIIw potraktowana jest po macoszemu heh.

PS Sory za OT

> kazik

To samo, tylko kupujesz wszystko w dwóch boksach. Oddzielne płyty to opcja dla takich jak ja, którzy mają już dużą częśc materiału wznowionego w serii Century, a chcą uzupełnić brakujące nagrania. Nota bene: sporo prezentowanych tu wykonań dawno już wypadło z katalogu HM.

> Kapelli

Posłałem Ci maila.

Wszystkim bez wyjątku polecam płytkę nr. 7 z muzyką z okresu Ars Subtilior. Zawsze wyobrażałem sobie, że tak właśnie śpiewają i grają w niebie. Dla mnie to jeden z najpiękniejszych okresów w muzyce, niestety rzadko obecny na płytach, bo mało jest zespołów specjalizujących sięw tym repertuarze. Tu mamy najlepszych z najlepszych: Huelgas Ensemble pod Paulem Nevelem i Ferrara Ensemble.

Pzdr.

"A co do serii, to nie znalazłęm wykonawców na stronie HM, no chyba że słabo szukałem"

Najeżdżasz myszą na okładkę i klikasz :-)))

"faktycznie, muzyka od XVII/XVIIIw potraktowana jest po macoszemu heh"

Czy ja wiem? Na okładce każdej płyty wykonano ciekawy zabieg plastyczny - otóż umieszczono tam linię z podziałką, reprezentującą rozwój muzyki europejskiej. Cała linia ma 12 centrymetrów, z czego aż 9 to okres zwany umownie muzyką dawną. Muzyka klasyczna i romantyczna trwała zaledwie 2 centrymetry :-))

Dzięki gutten. Znalazłem też trochę informacji (ładnie podanej) tu

Ukryta Zawartość

Narazie zdecydowałem się tylko na pierwszą część :)

Ukryta Zawartość

Chyba wielu zwiedziało się o tej serii, bo wczoraj w warszawskim Empiku przy Marszałkowskiej pozostały już jedynie mizerne resztki. Udało mi się dostać 'Ars Subtilior', 'Grand Siecle' i 'Song of the Renaissance', nie było już jednak chorałów ani niczego od baroku wzwyż. Brak było również boxu z pierwszymi dziesięcioma płytami. Deficytowi temu wcale się zresztą nie dziwię, bo seria jest naprawdę przepięknie wydana.

A mnie najbardziej interesowałby box z dziesięcioma środkowymi płytami serii. Szkoda, że nie można tych zestawów komponować. ;-) A jeśli chodzi o ceny, to wygrywa Empik z ceną 39,90 za płytę w porównaniu do 49,90 w Trafficu.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.