Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1560 + Pioneer PD 73 + ... ?

gregass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio zakupiłem klocki takie jak w temacie. Wzmacniacz spisuje się znakomicie a cd dotrze do mnie dopiero pod koniec stycznia. Już teraz chciałbym się Was poradzić za jakimi kolumnami warto się rozejrzeć do tego zestawu? Bogu będę dziękował jeśli wpasuje się jakiś polski produkt ale tu powstaje pytanie sklep czy hand made by ... ? Budżet jaki bym chciał przeznaczyć na zakup kolumn to ~3kzł ale o finansach trudno mi teraz mówić - zakładam jednak taką sumę. Słucham różnej muzyki, klasyki i disco polo nie choć to się może zmienić (tylko w przypadku klasyki) dlatego chciałbym aby kolumny były bardzo uniwersalne, dynamiczne z dobrze kontrolowanym mięsistym basem ale nie nazbyt spektakularne - trudno mi to wszystko nazwać i nie wiem czy dobrze to robię. Bardzo lubię się wsłuchiwac w gitarę basową, kiedyś sam trochę pogrywałem i tak mi już zostało. Chciałbym móc dokładnie ją śledzić ale żeby nie górowała zbytnio nad resztą instrumentów. Wokal preferuje damski, ciepły, słodki, miły ale nie chcę żeby był zbytnio uwydatniony. Męski wokal mam przyjemność słuchać w cięższej muzyce typu Tool i nie przykładam do niego większej uwagi ale chcałbym aby brzmiał poprawnie - dużo większą wagę ma dla mnie wokal żeński. Co do góry to chciałbym tylko żeby nie była natarczywa a delikatna i przyjemna. Wszystko to ma grać w pokoju ~25m^2 umeblowanym średnio na jeża ale w przyszłości będę przystosowywał go pod audio. Na koniec chciałbym się dowiedzieć czy kolumny z takiego przedziału cenowego nie będą nazbyt ograniczać potencjału klocków niemodyfikowanych - na upgrade narazie mnie nie stać ale ... - i ile musiałbym wydac w sklepie żeby klocki mogły w pełni rozwinąc skrzydła?

Pozdrawiam!

Grzesiek

https://www.audiostereo.pl/topic/23472-denon-pma-1560-pioneer-pd-73/

Dowolne Paradigmy z serii Monitor z Denonem PMA1560 stworzą niestrawny komplet. Denon jest dobrym wzmacniaczem o wyraźnym własnym charakterze, jest nieco wykonturowany i ma sporo góry, choć czystej. Paradigmy mają napompowany bas i wyostrzoną, szorstką górę, a na średnicy przeprowadzono rzeź. Z Denonem będzie jazgot nie do zniesienia. Odradzam. A przynajmniej nie kupować w ciemno, bez odsłuchu. Niewykluczone, że istnieją masochiści którym takie coś się spodoba, ale gust do tego trzeba mieć specyficzny.

Skoro już się zgłosił McGyver, to ja znowu swoje ;-P Pomyśl o kolumnach na zamówienie (McGyver właśnie albo gipsy2...) Z pieniądze, jakimi dysponujesz, otrzymasz kawał świetnego dźwięku, a przy tym skrojonego na miarę wedle reszty systemu.

zwolennik łagodności

O połączeniu Paradigmów z Denonem już trochę czytałem na forum i na to się napewno nie zdecyduję a B&W nie słyszałem żadnych. Najbardziej interesuje mnie to co mogą zaoferować polscy producenci i hand made'rzy bo najchętniej w Posce chciałbym zostawić swój kapitał ale zagranicznej konkurecncji też chętnie posłucham wszak chciałbym jak najlepiej wydać pieniądze. Czekam na dalsze propozycje i proszę o krótki opis czego mogę się spodziewać po proponowanych kolumnach.

Pozdrawiam!

>>gregass

co do Paradigmów serii Studio - ja bym tak pochopnie nie skreślał...

ja mam takie - ponieważ zmieniam cały system - mam je na sprzedaż w atrakcyjnej cenie. poza tym może jednak udało by się w końcu spotkać- pamiętasz, wtedy gdy byłeś w moim city ja akurat miałem problem rodzinny i nie mogłem cię zaprosić, ale teraz jest taki spokojny czas - może byś się do mnie wybrał, ze wzmacniaczem jeśli chcesz... zapraszam.

będziesz mógł sam ocenić jak gra seria studio z twoim wzmakiem. maila znasz, telefon do mnie znasz - w razie czego pisz albo dzwoń.

Peperoni ja pisałem o Paradigmach serii Monitor sugerując się wypowiedziami McGyvera i houka, jako że obaj mieli styczność z tym wzmacniaczem (PMA 1560 który miał houek a następnie jaro4444 mam teraz ja). Ruszyć się chwilowo nigdzie nie mogę ale dziękuję za zaproszenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sorry, Studio 20 ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gregass ----> nie wiem do końca, jakie sam masz preferencje, ale mi ten piec najbardziej pasował jak grał z dobrą i nie ostrą jedwabną kopułką (np Seas KT28F, Vifa PL27) i dwoma 18 cm głośnikami w układzie symetrycznym. Bardzo dobrze zgrywa się on z szybkimi głośnikami o ładnej średnicy np Vifa M18WH, Heco HW170. Grał u mnie też z Vifą XT18WH i jak dla mnie to optymalny głośnik do pary z tym wzmakiem. Żywiołowy, o ładnej barwie i ciepłej barwie. Myślę, że jak dobrze pogadasz z Adamem albo Łukaszem czy też z Argosem to wyrwiesz coś na 2 x 18 cm + dobra kopułka (weż pod uwagę koniecznie Morela MDT29 - podobno jest bardzo dobry) Ja jutro przywożę do domu nową konstrukcję na Morelu właśnie.

Szukaj kolumn nie za ostrych i nie za jasnych. Denon ma jakby podbite krańce pasma lekko i rozjaśniony jest. Dlatego lubi raczej pastelowo brzmiące i nie krzykliwe kolumny.

I stało się to co miało się nie stać, czyli nie przedłużono mi umowy o pracę. Wraz z nadejściem nowego roku stałem się bezrobotny więc o nowych kolumnach mogę zapomnieć. Pociesza mnie fakt, że jutro sprzedaje swoje altusy na rzecz używanych tonsili ton 200, które mogę nabyć chyba po dobrej cenie w bardzo korzystnych ratach, których nie muszę spłacać szybko :)

-> gregass

... nie łam się - raz na wozie, raz pod wozem... jak to mówią. PMA-1560 cierpliwie poczeka na nowe kolumny, a Ty w tzw. międzyczasie znajdziesz pracę ;-) Przykro mi jest jednak słuchać, że ktoś traci pracę...

Dzięki krzych! Kolumny już niedługo będą fakt może nie za dobre ale zawsze lepsze i to duzo od tych, które posiadam aktualnie. Szkoda tylko bo liczyłem na zabawę w odsłuchy a tak musze brać co dają. Co do pracy to dam sobie radę - młody jestem :)

Póki co zadowolony a nawet bardzo :) Zobaczymy jak to będzie jak przyjdzie mu stanąć do pojedynku z jakimś innym wzmakiem. PD 73 jeszcze nie mam ... wogóle to mam trochę problemów z tą transakcją ale myslę, że wszystko się dobrze ułozy. Nie lubię szwabów a jeszcze bardziej nie lubię robić z nimi interesów ale cóż... Houek widzę, że mamy podobne upodobania muzyczne :)

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.