Skocz do zawartości
IGNORED

Czego warto posłuchac ...

Gość poszukujący...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość poszukujący...

(Konto usunięte)

Czy Ktoś z szanownych grupowiczów podpowiedział by jakich kolumn warto posłuchąc... Będą grac z amp. Yamahy 630 i DVD Yamahy 520. Pokój 3x5, niestety nie mam możliwości manewrowania kolumnami więc musza stąc na dłuższej scianiem, po metrze od rogów, niestety bardzo blisko sciany (do 10cm). Czego warto posłuchać? Podstawkowce czy raczej coś wonostojącego? Słucham głownie rocka, i popu, troche klasyki (fortepian i organy). Zależy mi na dobrym basie i czystej górze. Budżet do 3000zł. Zastanawiam sie nad Omega 503mkII ale mają bssreflex z tyłu a beda stać blisko sciany, może B&W603S3 albo Epsilon 910 mkII... ??? Nadmienię ze Yamaha jest tylko okresem przejsciowym i docelowo kolumienki grać beda z "czystym stereo".

https://www.audiostereo.pl/topic/2345-czego-warto-pos%C5%82uchac/

Paradigmy monitor7 lub monitor9. Jak masz w przyszłości zamiar zmienić wzmacniacz na lepszy to z szeregu studio. One mają wylot z przodu i basik niedopogardzenia. Jak słucham monitorów7 to mam wrażenie jakby na dobrze kontrolowanym basie były posadzone średnie i wysokie tony. Myslę, że ze wzgledu na jakość/cena te kolumienki zasługują na uwagę.

Pozdrawiam

Polecam B&W603S3 . ja mam takie kolumny mniej więcej od pół roku i codziennie odkrywam w nich coś nowego. Nadmieniam ,że słucham bardzo podobnej muzyki do Twojej. Jest to naprawde bardzo uniwersalna kolumna,

a i jakiś film też się czasem obejrzy.

Do 15 m2 dobrym pomysłem mopgą byc spore podstawkowce wentylowane do przodu . Na mysl przychodzą mi w tej chwili Proac Studio 100 .

Obelix - mając budżet 3kzł można kupic dobre kolumny z drugiej ręki natomiast na pewno nie starczy na kolumny oraz CD ( wyraźnie lepszy od Y520 ) . Nawiasem mówiąc słuchanie muzyki na DVD jest lepszym rozwiązaniem niz oglądanie filmów na CD.

Dobry bas i czysta góra w 15 m – poleciłbym Dynaudio Audience 42, ale są dwa problemy: bass-reflex z tyłu i potrzeba porządnego wzmacniacza. Chociaż słyszałem je kiedyś postawione przy ścianie i napędzane niedrogim Denonem i wcale źle nie grały... B&W 602 lub 601 też nie wydają się być złym rozwiązaniem, a pierwszy problem znika. Może VA Haydn, ale znowu ten bass-reflex...

Haydny mają bardzo "cywilizowany" bass refleks. Nie pompuje powietrza pod ciśnieniem, więc nie powinno być wzbudzeń przy bliskim ustawieniu. To samo dotyczy zresztą Audienców. Moje dawne 52 też stały kiedyś blisko ściany i jedynym mankamentem było spłaszczenie głębi, natomiast bas wcale nie hulał. Zresztą można też wykorzystać zatyczki.

Możesz spróbować z Triangle-m takie zestawienie (yamaha) słuchałem w Audioklanie przypadkiem o było super w szczególności na muzyce dawnej . Modeli nie pamiętam ale klient się kupił ten zestaw. Pro Ac to świetne kolumny ale wymagające. Jeden dystrybutor obu marek (ponadto ma polecane wyżej B&W i VA) - masz ułatwione zadanie.

Najpierw Panowie bad news:

Poszukujący pytał się w pierszej kolejności o Omegi 503 mkII, B&W603S3 i Espilony 910 mkII, a w odpowiedzi dostał: Paradigm Monitor 7, Paradigm Monitor 9, Paradigm Studio 20, Paradigm Studio 40, Paradigm Studio 60, Pro-Ac Studio 100, Dynaudio Audience 42, B&W 601, B&W 602, Vienna Acoustics Haydn i Triangle.

Good news jest taki że nie odbiegamy w tym wcale od innych bardziej znanych forów. Np. na audioasylum na pytanie czy kolumny X cz Y dostaje się dziesięć odpowiedzi mówiących że ani te ani te tylko A, B, C, D itd. Czyli bez kompleksów :)

Ja do tej listy po Trianglach dodam Yamaha NS-120.

Pzdr.

• Redaktorzy

Jasne. I tak go zatkalo, ze nawet przestal sie odzywac... Hej, mister poszukujacy! Co do mnie, to obawiam sie ze trudno zaproponowac kolumny do systemu, ktory z zalozenia ma byc w niedalekiej przyszlosci zmieniony. Wlasciwie jedyna pewna informacja to te 15 m2. A na takiej powierzchni moga dobrze zagrac zarowno podstawkowce, jak i mniejsze kolumny podlogowe. Proponowane pare wpisow wczesniej ProAc Studio 100 to swietna opcja do wszystkiego (slucham ich obecnie w pokoju mniej wiecej takich wlasnie rozmiaroiw), ale chyba jednak sa troche za drogie, porownujac z wlasnymi typami poszukujacego. Kazdy z wymienionych glosnikow jest dobry, ale tez kazdy inny - Avance i BW to calkiem inna szkola, zwlaszcza jesli chodzi o bas. Musisz raczej sam zadecydowac. A zeby juz kompletnie poglebic chaos, dorzuce propozycje: A&H SS100.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.