Skocz do zawartości
IGNORED

Wstęgowy głośnik wysokotonowy A.R.T-1...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Powoli zaczynam myśleć nad nową konstrukcją. Chciałbym, by była to konstrukcja trójdrożna oparta o wstęgowy głośnik wysykotonowy. Budżet mam ograniczony od góry do ok 650 zł. za sztuke wysokotonowca.

Konstrukcja będzie jak już nadmieniłem trójdrożna. Jako niskotonowiec będzie pracowałą któraś 20stka Vify, jako średniak będzie PL11MH-09-08, a jako wysokotonowiec myśle użyć A.R.T - 1. Obudowa będzie niekonwencjonalna.

W sklepie Akkusa kosztuje on 672 zł. co jeszcze byłbym w stanie przeżyć.

W zwiazku z powyższym mam do Was pytanka natury różnej...

Przede wszystkim... czy można ściagnąć A.R.T - 1 w niższej cenie ?? Jeśli tak, to skąd??

Po drugie... czym mielibyście jakieś alternatywy dla A.R.T - 1 zakładając max. budżet 650 zł. za sztuke ??

Prosze Was o nie komentowanie całej konstrukcji i układu, a jedynie skupienie się nad samym wstęgowcem.

Pozdrawiam

Link do A.R.T-1:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Buduję podobny układ ale wybrałem G2Si ( średniotonowa vifa D75 + 33 cm audax ). Przy założeniu ,że podział między średnio a wysokotonowym bedzie około 3kHz to G2Si wystarczy - a jest trochę tańszy.

Taniej można kupić wstęgowe w Madisound , USA ale koszy transoprtu ,cło i Vat zjedzą całą oszczędność .

Ktoś kiedyś na Allego sprzedawał G2Si po 200 PLN za parę ale nie mam kontaktu.

...there is no spoon...

>>Prosze Was o nie komentowanie całej konstrukcji i układu, a jedynie skupienie się nad samym wstęgowcem>>

Sedno w tym, że sama wstęga nie gra tylko cały zintegrowany układ. ART + nieciekawa Vifa z ledwo 86dB + "któryś" woofer ? Jeśli nie kupiłeś jeszcze tych głośników przemyśl sprawę od początku, nie od tyłu. Szkoda pieniędzy.

arturp, 33cm woofer + 75mm kopułka ? Toż to samobójcza partyzantka. Prawdopodobieństwo, że taki układ DOBRZE zagra jest zerowe. Chyba, że to hobby-eksperyment to ok.

No więc troche zmienie koncepcje postu ... prosze Was o jaką propozycje ... ale bez takich w stylu łaczenia Wstęgi z kopółkowymi wysokotonowacami. To odpada od razu. Ale jaki średniotonowiec byście do tego układu polecili ?? Ogólnie ma to grac miękko i melodyjnie. Koszt też nie bardzo może zostać przekroczony ... te 400 zł za średnie ... max.

Ukryta Zawartość

od dołu szybki i sprawny 18-20cm woofer i układ ma sens

Ukryta Zawartość

mahler,miej litość.

Albo mądrze albo wcale się nie wypowiadaj. Slogany nas nie interesują. Tylko konstruktywne wypowiedzi.Wybacz mój ton ale nic nie wniosłeś mądrego. Powtarzasz utarte schematy. Nie tego oczekuje autor tego watku i ja również. Napisał wyraźnie ,że nie oczekuje opinii co do układu a ty jednak walczysz- tylko po co ?

Pozdrawiam

...there is no spoon...

Tdrozd... hehe :) Ty wiesz jakie ja mam opinie o wstędze ... jest to cud !!!

Ja opinie nie zmieniam, a tylko namówiłem kolege na wstęge, bo mi marudził że nie wie jaką wysokotonówke wybrac ... a pod AS nie widze konkurencji dla wstęgowca w tradycyjnych kopółkowych wysokotonowcach.

Więc jak już się pewno domyślasz to nie ja robie te kolumny tylko kolega, a w zasadzie wspólnie ... ale on tak...

On zdecydowsanie zmienił koncepcje ... z detalicznego i sterylnego Visatona na mięciutkie brzmienie :)

...ale ja tez sobie kiedyś kupie wstęgi , to jest pewne chyba tak samo, jak to że kiedyś umre...

arturp, nie walcze, nie obchodzi mnie to ani trochę. Ty tego będziesz słuchał nie ja. Rozumiem, że nie w smak Ci moja opinia o połączeniu 33cm woofera z 75mm kopułką. Ja ucieram schematy a Ty przecierasz niezbadane drogi w konstruowaniu kolumn :-)

Autorowi wątku podsunąłem niezłą i tanią alternatywę dla vify więc może coś wniosłem mądrego. A co z tym zrobi, jego sprawa.

Gdzie można i za ile dostac tego Fostexa ?? Bo wszystko zależy od ceny ... a np. taki Monacor SPH-135KEP ??

Troche duży ... chce uciekać od 14stek, wole coś mniejszego, ale nie kopółki.

Mahler:

"arturp, 33cm woofer + 75mm kopułka ? Toż to samobójcza partyzantka. Prawdopodobieństwo, że taki układ DOBRZE zagra jest zerowe. Chyba, że to hobby-eksperyment to ok."

ATC robi monitory studyjne na takim połączeniu. Co prawda dają kopułkę z podwójnym zawieszeniem, ale skoro głośniki 18cm grają dobrze nawet do 3kHz, to dlaczego 30cm miałby nie dociągnąć do 800Hz? Visaton robi kolumnę MONITOR 890 MK III gdzie łączy dwie 30-tki z tubą przy podziale właśnie na 800Hz.

Sam takich zestawień nie planuję robić (bo IMHO głośnik przetwarzający 200Hz i wyżej nie powinien pracować w dużej skrzyni ze względu na drgania ścianek) ale też nie będę stwierdzał autorytatywnie że to kompletnie bez sensu.

Podobno dobrze grają.

Ukryta Zawartość

post-3970-100008825 1170281789_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

misiomor, ATC może zrobić taki układ bo ich głośnki są jednymi z najlepszych na świecie a kopułki średniotonowe nie mają konkurencji. My mówimy o konkretnym przykładzie : VifaD75+33cmAudax(który?). Przykład Visatona to troche inna koncepcja. Są 30cm woofery, które grają nawet do 2khz ale chyba nie o to chodzi, żeby je z tego względu tak wysoko ciąć. Nie widzę żadnych korzyści akustycznych takiego rozwiązania, może ekonomiczne ?

arturp, podobno świetnie grają te ATC i to jest prawda ale jeden głosniki ATC kosztuje tyle co cały Twój komplet z obudową i są to drivery projektowane bardziej dla Pro Audio do zastosowań studyjnych. Jak odpalisz te kolumny będziesz wiedział wszystko. Może coś z tego jednak wyciągniesz z czasem. powodzenia.

Zawada z esa zastosowal te 75mm. Jednak zagraly kiepsko. Jak je stosowac trudno powiedziec. Od dolu max to pewnie 350hz a gora max 2-3k. Jesli to wytrzymaja to jestesmy w domu. Ciekawe jak wodospad wyglada dla tych 75? to nam wszystko wyjasni. Ja swoje philipsy 50 kopulki chwale ale po przerobkach. Narazie sprawdzilem 50mm soft dome a tych 50 papierowych jeszcze nie.

D75 mam od około 2 lat . Pierwsza próba połaczenia jej z 10" peelessem nie dała rezultatów poniewaz ten drugi miał niska efektywność i podczas tłumienia vify cuda wychodziły na charakterystyce. Audax to MO 300 PRO o efektywności około 93dB ( ! ) .. nie chce mi sie wierzyc ale sprawdzę. Powinno być łatwiej . Jak nie to zawsze mozna wstawic jakiąś vife luib SS w granicach 18cm- lezą i czekaja na swoja kolejkę:) .

A co do D75 , od czasu do czasu podłączam ja sama z filtrem 2 rzędu na obydwa zbocza z częstotliwościa podziału ( - 6 dB) okolo 500-3000 Hz .

Takich skrzypiec i prawej reki fortepianu jeszcze nie słyszałem z głośnika zawieszonego na resorze z gumy czy pianki ( w domysle stożka ). O detalach i przestrzeni nie wspomnę bo to inna bajka-nie będę tu nawijał makaronu na uszy szanowych kolegów audiofili - tego trzeba posłuchać aby zrozumieć .Kiedy kupowałem ten głośniki od Kisiela to rozmawialismy troche o nowych pomysłach i powiedział ,, myślałem o zrobieniu projektu z tym głośnikiem , wiec jak Pan skończy to prosze dać znać ". To robię.I wiem ,że to słuszna koncepcja . Nie miałem przyjemności słuchac ATC ani PMC z tymi kopułkami ale słuchałem kiedyś wharfedale ,które miały kopułkę 75 mm - pierwsze wrażenie - k...wa , tu wszystko słychać , znika zasłona na myzyce.

Ja wiem ,że to głosnik trudny ale przeciez to hobby - robię to dla przyjemności.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

akurat mialem okazje porozmawiac z p.Andrzejem z esa o tej 75. Stooswal te drozsze. Co ciekawego one maja 800hz fr??? czy to prawda? podobno sa zawodne i sie psuja? chyba cewki ocieraja o magnes??? co do dzwieku potwierdzil ich super jakosc.

Ja ATC kojaże z jednej z recencji w któwymś pisemku tematycznym ...recenzowano wzmacniacz ATC ... i podniecano się słabej serii kondensatorami w filtrze firmy Jamicon...

Ale ... temat jakoś stracił swój wątek a ja dalej nic nie wiem ... wiem tylko że zamiast PLki można zastosowa szerokopasmowego Fostexa co jest bardzo interesującym rozwiązaniem, wiem też że kopułka pisze się przez "u" a nie przez "ó"... zwyczajna literówka i po co tyle nerwów McGyver ??

Natomiast nie wiem togo, czego chciałem się dowiedzieć zakładając ten post ... czy można kdzieś taniej kupic wstęgi A.R.T , i czy w ogóle są jakieś inne firmy godne polecenia robiace wstęgi do 650 zł za głośnik ... i co panowie ?? :)

arturp, 27 Gru 2005, 16:30

>Ja wiem ,że to głosnik trudny ale przeciez to hobby - robię to dla przyjemności.

Osobiście mam taki oto pogląd: nie ma "trudnych" głośników, każdy głośnik jest do zaaplikowania, i dlatego

nie można go z góry z tego powodu eliminować.

Pozdrawiam- H.P.

Totez go nie eliminuję- wręcz przeciwnie . A trudny to taki , który wymaga bardziej skomplikowanej zwrotnicy lub niestandardowego podejścia.Czasem rezultat rekompensuje poswięcenie. Czasem nie...

...there is no spoon...

PMC w swoich monitorach stosuje ten głosnik od 380 Hz , stare dane vify mówia o min. 500 Hz i nawet podaja wartości elementów ( kondensator 24mf + cewka 3,3mh )

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.