Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na tetrodach - warto?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję gruntowną wymiane toru, w tym wzmacniacza. Urzekł mnie dźwięk lampowy i mam na oku pewną konstrukcję DIY za ok. 1300 zł. Ale zupełnie nie znam się na technicznych aspektach sprawy. Stąd prośba o opinie - jakie mankamenty może mieć opisany poniżej układ.

- wykonany w układzie przeciwsobnym,

- użyte lampy to 6P3S,6N2P(rosyjskie).

- posiada regulację (ujemnego nap.siatek lamp mocy,do ustawienia prądu spoczynkowego

- pilot steruje siła gł.wyborem wejść (przekazniki b. ciche)oraz POWER

https://www.audiostereo.pl/topic/23387-wzmacniacz-na-tetrodach-warto/

Zapomniałem dodać

- klasa AB

- 2x20 Watt

- 8 Ohm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam jestem użytkownikiem wzmaka na (p-p) 6P3S-E (czyli wersja wojskowa) i jestem baaaaardzo zadowolony :)

Co wzmak to obyczaj: ciężko jest powiedzieć co może się stać z Twoim.

Jeśli to są zwykłe 6P3S to dobrze by było je wymienić na takie jak moje - 10000 godzin spokojnego słuchania.

Pozdrawiam

P.

Cięzko coś mówić nt różnic brzmieniowych tetroda-trioda bez znajomości topologii układu, pozostałych elementów, traf, etc.

W poprawnie zaprojektowanym i wykonanym wzmaku, te lampy potrafią zagrać bardzo szybko i szczegółowo, nie ma tu nic z klimatów EL84. Same lampy są bardzo liniowe (ch-ki).

Trochę niską sprawność mają te kolumny (napisana, zmierzona?), ale jeśli nie zależy Ci na trzęsieniu ziemi, to wzmak powinien dać sobie radę z nimi (najlepiej rzecz jasna, wcześniej przetestować - ja bym się nie podjął kupna bez wcześniejszego odsłuchu na swoich klockach).

U siebie mam przełącznik trioda-tetroda; różnica jest słyszalna: na triodzie mniej czarów (i mniej mocy), ale nie mogę się zdecydować jak lepiej, więc przełącznik wciąż zmienia pozycję :P

Klasę A (już nie pamiętam przy jakiej mocy przechodzi do AB, ale dość wysoko) wymusił m.in. brak ogólnego sprzężenia zwr., którego to szczerze nienawidzę.

Pozdrawiam

P.

Przesadzacie z tym sprzężeniem zwrotnym. Dlaczego jest "be"? Taka moda?

Jesli masz wzmacniacz zwany umownie "tranzystorowy" i w jego przedwzmacniaczu jest układ scalony o wzmocnieniu np. 100 tysięcy, to jak myslisz, ile razy je trzeba "ściąć" by otrzymac ogólne wzmocnienie wzmacniacza 30-40 razy?

To wzmocnienie "ścina " sie za pomoca NFB, a przecież wzmacniacze tranzystorowe tez grają! Niektóre nawet świetnie.

>darkul

>Stachr

Jakie macie doświadczenie z brzmieniem wzmacniaczy na tetrodach i ich użytkowaniem? Przepraszam za poziom dyskusji, ale w sprawie lamp nie mam żadnego doświadczenia. Ta tetroda byłaby pierwsza, stąd niepewnosć.

>Dudi

Bez FB bardzo czesto nieuzyskasz liniowosci ukladowej..zrownowazenia pasma mocy.

Samo DF pojmowane jako zlo jest bledne... tymbardziej gdy slysze negacje tematu FB przez milosnika baniek... bo wlasnie FB powstalo w czasach bankowej swietnosci.

Gdyby wladowano tyle kasy w banki ile w dyskretniaki to moze i banki by dzis krolowaly .. a tak sa sporadycznym wrecz niszowym podzespolem.

FB rozrozniamy.. jako plytkie i glebokie.. natomiast w takim czy innym przypadku z sprzezeniem mamy zawsze do czynienia..poniewaz lokalne dzielniki wytwarzaja lokalne sprzezenia...

Wiec pisanie ze dany stopien niema sprzezen jest bledem.

>gertgeen

Osobiscie ... jezeli juz, to uznaje triody lub pentody i najlepiej w ukladzie push-pull ultralinear.

Czyli duzo kasy trzeba wydac by zagralo dobrze... poczawszy od trafoli wyjsciowych po same lampy musi byc tip-top inaczej bedzie zwykly przecietny lampiak grajacy wybitym srodkiem bez wykonczenia skrajow pasma..

Darkul, wiadomo, każdy stopien, czy to bankowy, czy krzemowy ma niejako wbudowane, immanentne sprzezenie zwrotne. Rzecz jednak dotyczy celowo zastosowanego s. globalnego, A w oŋole to na koncu byl emotikon...

>dudivan

Chodziło rzecz jasna o EL34 (trochę poźno było i literki latały) :P

>darkul

Wyraziłem się w miarę jasno: "ogólnego sprzężenia zwr.", miejscowe czasem muszą być a i tych trzeba unikać co przy lampach jest zdaje się o wiele prostrze niż przy krzemie (kosmiczne wzmocnienia rzędu setek tysięcy).

A żeby tak wykonany lampiak zagrał dobrze, bez w miarę dużych zniekształceń liniowych i nieliniowych - to już jest zupełnie inna para kaloszy.

btw. brak sprzężenia u mnie to raczej nie moda, bo trwa już od jakiś 20 lat :)

>geertgen

Przede wszystkim odłuch! Ja ze swojej strony mogę zapewnić że 6P3S-E to naprawdę dobra i długowieczna lampa - wystarczy spojrzeć na parametry, w charakterystyki i posłuchać; jako że to tetroda to może chodzić jako Williamson lub pseudo-trioda z siatką przez R do zasilania. Co do reszty nt. wzmaka z fotografii nie mogę nic więcej powiedzieć - musiałbym być jasnowidzem :P

Pozdrawiam

P.

No to juz lepiej....

Mozna sie nimi pobawic jak ktos ma ich sporo... ale czy warto?

Kwestja indywidualnego podejscia.

Z baniek osobiscie uznaje jedynie E88CC,PCC88 oraz ich wersje wojskowe nuvistory [ruskie militarnyje..sa wrecz swietne],ECC99 JJ [jedyne godne uwagi tej firmy] no i General Electric KT66 i 88 oraz EL84 lub lepsze 6P14P w rownoleglych push-pullach ala stare Conrad Jonson...

Czasem robie na zamowienie bankowce ale jedynie ze swoich typow baniek...

W wielu przypadkach dobre efekty sa z hybrydziakow,ale tez sa fani i wrogowie takiego rozwiazania.

No wszyscy im zarzucają (kochają) miód który płynie z ich baniek (duże pojemości wejściowe i nie tylko).

Mogę rozwinąć temat jak będę bardziej teges... (ale chyba wiadomo o co chodzi?)

Pozdrawiam

P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.