Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy! Padnięty Pionek 8500

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

witam, znajomy przywiózł mi dziś zakupiony w niemczech Pioneer 8500 i nestety ale po włożeniu płyty nic się nie dzieje, wyświetlacz cały czas pokazuje to samo, po wcisnięciu Play na chwile wskakuje 1 i zaraz wraca do stanu spoczynku, zchowuje się tak jakby nie widział wogóle płyty, obawiam się że to laser, ale jestem w tych sprawach laikiem więc prosze o pomoc bardziej kumatych, chyba specjlaistą w pionkach jest Discomaniac71 więc jeśli można to prosze o porade czy da się jakoś sensownie uratować moje 320 zł jakie mnie wyniósł ten klocek.

https://www.audiostereo.pl/topic/23357-pomocy-padni%C4%99ty-pionek-8500/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Hmmm tak to jest jak nie mozna sprawdzic cdeka przed zakupem. Rozumiem ze wystawiony byl jako sprawny? Gdzie kupiles? Problem polega na tym ze PD 8500 to kiedys nie bylo wcale takie tanie CD. Sprawny kosztuje ok 600zl - na pewno nie 320 dlatego powinienes byl podejrzewac ze cos jest nie tak z nim od samego poczatku. Ale ok nie chce Cie pouczac. Przetwornik to PCM 63 P jak wiesz natomiast laser jest dosc typowy - PEA 1030. Zadzwon do mnie to pogadamy o ewentualnej naprawie. Moze na poczatek wystarczy go podkrecic? Wyregulowac? Zaczac powinienes od wyczyszczenia. Czekam na kontakt. Pozdrawiam. Rafal

zdejm pokrywę i odkręć od góry mechanizmu śrubki i po odsłonięciu soczewki lasera przemyj ją propanolem lub czystym spirytusem na waciku. Można ew. podkręcic minimalnie w prawo podkówkę ( kilka- kilkanaście stopni) na lince ale jesli laser już tego wymaga to jego dni są policzone. Jesli nie pomoże to lepiej jak obejrzy go jakiś elektronik, bo trudno diagnozować na odległość, najprawdopodobniej laser do wymiany ale niekoniecznie.

W trakcie usuwania konta.

No i sprawa się wyjaśniła - powiem tak: jak kupowałem to 15 letnie cacko rozum mi mówił (i żona:)) - co robisz przecież 15 lat to szmat czasu, niemożliwe żeby to grało, pewnie to kupa złomu której ktoś chce się pozbyć - tyle rozum. Natomiast serce mówiło - to jest klocek z górnej półki, takich obecnie nie produkują a przynajmniej nie za taką kasę żeby mnie było stać, skoro tylu doświadczonych userów pisze ze tego typu stare klocki miewają się i grają świetnie to tak musi być, na pewno będziesz zadowolony.

No i kiedy wreście dojechało do mnie to cd od niemiaszków i okazało się że nie czyta płyt pomyślałem że jednak stare to dobre ale wino i skrzypce a żonka miała racje. Ale jak się okazało niepotrzebnie się zmartwiłem: po dokładniejszych oględzinach okazało się że w transporcie obluzowała się soczewka w laserze (poprostu klej po tylu latach puścił i podczas przechyłów soczewka odpadła, rozmawiałem z jednym gościem z serwisu i on twierdzi że w pionkach to się często zdarza). Wiec niewiele się zastanawiając po małej konsultacji z kolegą discomaniac71 umyłem ją w izopropanolu (discomaniac71 po dokładniejszych oględzinach okazuje się jednak ze ta soczewka jest szklana:)) i do otworu ją - na szczęście soczewka ma swoje gniazdo i nie ma obawy że coś krzywo wejdzie, troszkę kleju na koniec zapałki i działa aż miło!!!!

Moje pierwsze wrażenia są takie - jeśli chodzi o dźwięk to niewiele mogę powiedzieć, bo wzmak przyjeżdża jutro (Marantz pm 8000) i tylko na starych słuchawkach sprawdzałem czy działa, natomiast wizualnie jestem w pełni usatysfakcjonowany - dla mnie jest piękny, prawdziwe stare szlachetne cd, mechanizm szuflady jak dla mnie zbudowany jest bardzo solidnie, masywnie, działa jakby dopiero co wyszedł z fabryki, a wogóle to co mnie uderzyło jak zdjąłem pokrywę to to że środek wyglądał jak w cd ze sklepu - ani grama kurzu, dosłownie, w mechanizmie szuflady na prowadnicach widać wszędzie smar, jak trzeba, nie wiem czy ten niemiaszek robił jakiś super przegląd zanim go sprzedał czy jak?? Tydzień temu kupiłem dvd phila 9000 i mimo ze to jest klocek jeden z wyższych modeli, pionek prezentuje się przy nim jak elegancki stary Rolls Royce do nowego kompaktowego rodzinnego samochodu:). w każdym bądź razie mi się lepiej podoba. Zobaczymy jak wypadnie porównanie brzmieniowe ale myśle że pionek bedzie górą. Jak tylko się troszkę obsłucham to napisze w nowym wątku moje wrażenia, i choć nie jestem doświadczonym i osłuchanym audiofilem myślę ze jakieś wnioski mi się narzucą. Po rozmowie z kolegą discomaniac71 postanowiłem ze jak będzie troszkę kasy to poddam tego 8500 tuningowi bo podobno warto.

Dziękuje wszystkim którzy mi pomogli i ŻYCZE ZDROWYCH, SPOKOJNYCH I POGODNYCH ŚWIĄT.

Witam kolejnego posiadacza Pionka 8500! Może jaki klubik założymy, jako przeciwagę dla Marantzowców, ha,ha!

Zartowałem oczywiście. Ja swojego również kupiłem po konsultacji z Discomaniakiem71 i swoje wrażenia juz opisałem, Jest to naprawdę solidny kawałek sprzetu grający bardzo dobrze już bez tuningu, aż zacieram ręce na myśl, że mozna go jeszcze "polepszyć". Brzmi cieplutko i naturalnie w porównaniu z paroma Denonami, które przewineły mi sie do tej pory przez ręce. A kiedy zakładam równe mi wiekiem słuchawki Marantza SD-5, wierzcie mi, robi się naprawdę "analogowo" :)

Niestety mam problem, jak juz wspominałem niedawno, laser skacze na coponiektórych ściezkach. Startuje szybciutko i bez problemu, az miło, jednak na niektórych płytach przeskakuje, ściezkę, dwie, zwykle w tym samym miejscu. Płyty są OK. Kuchenny cedek czyta jest bezproblemu. Co więc mu sie może dziać? Mam izopropanol, kupię jeszcze pastę silikonowo-teflonową i poza czyszczeniem soczewki, machnę jeszcze prowadnice i zębatki. Jeżeli to nie pomoże to kaplica, nie? 250 na nowy laserek trza będzie wybulić :(

bojaco, szukając (jak się okazało niepotrzebnie) lasera 1030 jaki mamy w 8500 znalazłem w jecnym sklepie i dostałem taką odpowiedż;

" Pionieer PD 8500 (cd) - laser do tego sprzętu będzie dostępny za około 14 w cenie 151,90 pln brutto."

jak bedzie potrzeba a ta cena sie potwierdzi to daj znać na priva.

pozdro

Panie Bracie! Jeśli tylko sie ta wiadomośc potwierdzi, nie czekaj, dać znać na priv, plizzz! Biorę bez zastanowienia. Niech leży, a co. Trzeba będzie to się go założy. Ja znalazłem za min. 250 pln. Chyba że możesz zdradzic swoje żródełko. Moje dane w "o mnie". Życzę radosnych i spokojnych, bardzo muzycznych, Świąt!

witam

nie było dziś czasu spojżeć tu, więc tak wysłałem dziś majla do firmy z pytaniem czy są już te laserki i w takiej cenie ale narazie nie odpowiedzieli, mysle że sprawa wyjaśni się po świętach to dam znać

pozdrawiam

Cze, to fajnie. Będę czekał jakby co. Szukałem numeru telefonu do ciebie w danych, bo zabrałem się za czyszczenie cedeka i nie wiedziałem jak sie dobrac do soczewki :) Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt.

pzdr!

Cze!

Dali znac co z tym laserem? Jak się ma twój Pionek? Swojego przeczyściłem z wierzchu izopropanolem, lekko przedmuchałem, nasmarowałem silikonem z teflonem co sie dalo i teraz szufladka chodzi cichutko, laserek czyta póki co płyty...

Wiesz, mój wewnatrz też był niezakurzony, niesamowita maszynka!

Martwi mnie tylko jedno - być może to zużycie lasera, moze kwestia jego rozregulowania - inni pisza że im cedeki czytaki płyty porysowane jak lodowisko w sezonie a mój jakis taki wybredny. Jak to wygląda u ciebie?

cze,

wiec jesli chodzi o porysowane płyty to trudno mi coś wiecej powiedzieć - gram nim od niedawna a porysowana mocno płyte (niewiem czy jak lodowisko :) ale mocno) mam tylko jedną i czyta ją tak samo jak nową - bez zająknięcia :), też kupiłem smar silikon+teflon, izopropanol i równierz szuflada i wogóle cały mechanizm chodzi idealnie - mam porównanie do działania z nowym dvd Philips 9000 Cineos (wysoka półka jak na dvd) i jesli chodzi o kulture pracy mechanizmu szcególnie na cdr to pionek góóóórą!!! O dzwęku narazie się nie wypowiadam bo słucham głównie na cd koło wzmaka za bardzo niemam gdzie dvd ustawić a jak próbowałem ustawić na moim pm8000 to zaczoł się chyba grzać bo było czuć elektroniką:):), natomiast jak wzmak stoi na górze jest OK. Napisz czy wiesz coś ile trzeba by wydać na tuning i co by tam zmienić, rozmawiałem z Discomaniacem i mówił ze warto by włożyć nowe trafo zegar i wzmaki operacyjne, cikawe jaki by był koszt i czy jest sens. Aha jeśli chodzi o laser to sprawa się przeciąga - oto co mi gość odpisał

"Witam,

Nie jest dostępny ten laser, będzie dostępny niesetety około 10 stycznia.

Łączę wyrazy szacunku"

jak coś się ruszy to dam znać

pozdro

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.