Skocz do zawartości
IGNORED

Mission 700 stara seria, dobre?

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam okazje kupic takie oto glosniki Mission 700, glosniki prawdobodobnie Vifa, ale tu prosze o porade forumowiczow, czy to dobre kolumny? czy warto inwestowac w nie pieniazki... moze ktos z Was ma lub mial te kolumny i podpowie cos odnosnie jak one graja itp, Za wszelkie sugestie bardzo dziekuje, a moze poradzicie cos innego?

Podpowiem ze poza tymi glosnikami mysle ew o zbudowaniu cos na podobienstwo Radmora LS-10.

To tyle poczekam, poczytam co mi doradzicie.

Dodam jeszcze ze na razie kolumny beda graly z Cambridge Audio A2, CD to Cambridge Audio track 1 ( na razie nie dziala, ale moze sie uda go jeszcze obudzic do zycia, i tu tez prosilbym o pomoc, podaje link do forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) poniewaz CD na razie nie funkcjonuje wiec slucham z DVD Sony DVP S325, ale to zupelnie inna muzyka, CA Track 1 wszystko jakby zmiekczal, wiec nawet tanie realizacje muzyczne brzmialy na nim przyzwoicie, bez wyostrzen itp Sony to zupelne przeciwienstwo, wszystko wydaje sie wyostrzone, dlatego zalezy mi na wskrzeszeniu tego Tracka.

Ale sie rozpisalem, a chodzilo mi o kolumny :-)

PS w opracowaniu GainClone- pierwszy na LM3886 jak bedzie dobrze to zostanie, a jesli nie to pokusze sie o pelen wypas PD LM 3875 z BlackGate itp dodatkowo w planach chyba Pass 1,7 ale to dopiero w przyszlym roku, brak kaski na wszystko, wiec na razie musze o kolumnach pomyslec jakis tanich i dobrych jednoczesnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/23316-mission-700-stara-seria-dobre/

aaa no i fotka oczywiscie, zapomialem z tego calego pisania :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze i wygladem faktycznie nie kusza, ale wyglada mi tu na duet Vify jakas 16,17,18-tka i 19 milimietrowa kopolka, ale w sumie to po wygladzie zewnatrznym glosnikow ja nie jestem w stanie okreslic ich producenta,

Poza tym na razie nie liczy sie dla mnie ich wyglad, ciekawi mnie raczej jak one potrafia zagrac.

Co do wygladu to zwsze mozna jakiegos znajomego stolarza poprosic (zatrudnic) do wykonania lub stuningowania samych skrzynek :-))

wiem, wiem - ale czy to sie opłaci - materiał kosztuje, stolarz też weźmie pare złotych, pare zlotych dojdzie Ci za przesyłkę - uzbiera sie ogólnie z 500 zl - tak podejrzewam, a za 500 zł to już coś nowszego można kupić gotowego, ładnego.

nowszego - nie nowego

Tannoy M2 - (jeśli cierpliwie czekać na okazje), Gale 3020, koda 702F lub 707F (to podłogówki, ale w podobnej cenie), Mission 701 (moje obecne) - jak dobrze poszukać i wertować allegro to coś jeszcze pewnie by się znalazło w takiej cenie.

heh kiedys na allegro widzialem za 350 ALR Entry 2M, swego czasu bardzo mi sie te kolumny podobaly i wizualnie i brzmieniowo rewelacja jak dla mnie, no ale niestety akurat wtedy kompletny brak gotowki :-) i sie nie udalo. CO do Tannoy M2 to odpada, zupelnie nie w moim guscie, co do Twoich Mission, gdzies znalazlem ze je masz zamiar wymieniac? kiedy bedziesz sie ich pozbywal i za ile? jesli mozna zapytac... wracajac do allegro, coz jakos dla mnie malo pewne zrodlo, nie wiadomo co sie kupuje tak naprawde...

ja nic nie mam do M2 w zasadzie - to dość uniwersalne kolumny - ja słuchałem na nich smooth jazzu a mój brat techno i spisywaly się bardzo dobrze zarówno tu jak i tam.

Ja sprzedalbym już teraz, ale brat sie upiera żeby zostawić na razie - podoba mu się ta dynamika i ten ogromny bas w Mission 701.

CO do allegro to uważam to za pewne źródło, jeśli się tylko kupuje ostrożnie - czyli od pewnych, znanych już sprzedających a czasami wskazany jest nawet kontakt przed zakupem - czy to telefoniczy czy też mailowy. bardzo dużo rzeczy kupuję w ten sposób i jakoś nie narzekam...

Iceman, 19 Gru 2005, 23:37

>ja nic nie mam do M2 w zasadzie - to dość uniwersalne kolumny

hmm kiedys pamietam jak mi moj Tato mowil: "Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego" nie wiem czy jak to sie ma do uniwersalnosci, ale brzmi podobnie :-) no dobra czepiam sie, ale jakos tak ie bardzo mi one przypadly, szczerze duzo bardziej pasuja mi M1 tyle ze jakos tak sie sklada ze one wlansie na allegro zawsze tak ok 500 zł chodza a to jakby ciut duzo jak za takie kolumny, w koncu juz nie mlode.

A co sadzisz o zbudowaniu samemu czegos? np na peerlesie i Tesli jakiejs? z tego co sie oreientuje to potrafi to zagrac duzo lepiej niz Tannoye

Kiedyś sam myślałem o zdudowaniu czegoś. Ale to jak sie okazuje tylko pozornie jest łatwa sprawa. Bardziej opłaci się coś kupić gotowego (w cenie oczywiście okolo 500zł) niż budować samemu.

jakiej muzyki słuchasz?

Teraz akurat leci soundtrack z Nothing Hill :)) a wogole to roznej, od wlasnie takiego lekkiego Jazziku, rocka, techno glosno :-),

mam kilku ulubionych wykonawcow, ktorych slucham chocby nie wiem co nagrali :-)

nr 1 Joe Satriani

nr 2 Mark Knopfler

nr 3 ... chyba jeszcze nie odkrylem kto by zaslugiwal na to miejsce, moze Jan Garbarek z plyta Rites, dla mnie the best

Zdradze mala tajemnice, te Missiony 700 sa do wziecia za 240 zł para, wiec chyba okazja, pod warunkiem ze faktycznie to gra, no ale na razie nic nie wiem. Moze faktycznie powstrzymac sie i doskladac na chociazby te Tannoye M1 lub 2 choc u mnie z dowjek chyba za duzo basu bedzie. Mam teraz pokoj 12 m2 wiec malo

>systex

Za te pieniądze brać bez zastanowienia! Warto jednak wczesniej przyjrzeć się głośnikom i zwrotnicy, bo niektore egzemplarze były prywatnie składane przez pracowników Tonsilu (na zamówienie Mission) dość przypadkowo.

Ogólnie jednak są to kolumienki nie ustepujące małym Tannoyom, choć o zupełnie innej specyfice brzmienia. Raczej do rocka niz do jazzu.

>Zdradze mala tajemnice

hehehe - to nie żadna tajemnica, a gdyby to był dobry kąsek to już dawno by tego nie było. Moje najlepsze zakupy zwykle są rzeczami wystawionymi na allegro w ciągu kilku minut przed tym gdy ja sie na nie natknąłem.

Jeśli nawet widzę coś ciekawego i smakowitego do kupienia (na co nie mam sam pieniędzy lub ochoty) to do razu dodaję do obserwowanych i widzę jak po paru minutach towar jest sprzedany.

Okazje znikają momentalnie.

Co ciekawe - ze mnie taki typ, że uwielbiam sie targować - dzwonie do sprzedającego, rozmawiam przez kilka minut i chce żeby zniżył cenę. I zwykle się na to zgadzają - jeśli umie sie odpowiednio poprowadzić rozmowę. Ja tak to lubię, że nawet o rzeczy które normalnie mają dla mnie okazyjną cenę lubię się potargować. Sam zresztą lubię gdy ktoś sie ze mną targuje - też zawsze coś odrobinę opuszczę.

Zadzwoń do sprzedającego, powiedz mu że dajesz mu 150 zł - przeciągnij troche rozmowę, żeby widział, że jesteś serio zainteresowany, tylko coś Ci w tym towarze nie do końca odpowiada. :D

hehe no wieczorem zadzwonie, zobaczymy co sie uda wywalczyc, a raczej wytargowac, co grania na gitarze, kiedys gralem :-) ale to bylo dawno temu i wyniki raczej zenujace, choc dzieki temu instrumentowi sluzbe wojskowa mialem latwiejsza, dostalem sie do orkiestry wojskowej :-) i dwa lata z trabka i waltornia sie borykalem, ale to dawne czasy i jakos nie wracam do gry, gdyz widzialem i slyszalem jak rbia to inni, duuuzo lepiej :-).

Co do tych Mission, to na razie sie jeszcze zastanawiam, nigdy ich nie slyszalem, wiec pomyslalem ze moze ktos z forum sie znajdzie kto je slyszal i choc cos podpowie.

Ale znalazlem jeszcze cos takiego... moze te lepiej? wygladaja jak wygladaja trudno, ale w srodku Vifa, napewno ten niskotonowy i cena tez w miare przystepna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze foto glosnika od srodka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.