Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o rade. Denon dvd 3910 czy CD?

eblues

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Szanowni koledzy,

Choc watek rozegral sie jakis czas temu chcialbym do niego nawiazac, bo jak trafiam na tak durne wypowiedzi "znawcow" to mnie szlag trafia i krew zalewa, a wywnetrznienie sie jest jedna z form odreagowania.

Odtwarzacz nadal jest w sprzedarzy, wiec sadze, ze moja wypowiedz moze sie komus okazac przydatna.

Najpierw pare nawiazan do postow z mysla przewodnia- jak nie masz o czyms pojecia to nie zabieraj glosu, albo

skorzystaj z przegladarki i sie doucz:

discomaniac71: "Na pewno przetwornik w Denonie jest gorszej jakosci niz w normalnym cd."

Akurat tak sie sklada, ze sekcja audio mieszczaca sie na trzech plytkach, zajmuje jedna trzecia odtwarzacza i jest

dodatkowo calkowicie ekranowana od calej reszty. Elementy sa dobrej jakosci jakiej nie powstydzilo by sie wiele

odtwarzaczy CD. I tak idac sciezka sygnalu mamy bardzo porzadny, ekranowany naped, potem oddzielny procesor (SHARC Analog Devices) odpowiadajacy za upsampling (AL24 Processing Plus Denona) oraz HDCD. Przetwornikow jest 4, to dwukanalowe Burr Brown DSD1796 24-Bit 192-kHz, dynamika: 123 dB, THD+N: 0.0005%, z bezposrednim przetwarzaniem sygnalu DSD. Do tego kondesatory Elny silmic. Jak zwykle przydaly by sie lepsze wzmacniacze operacyjne, ale to tez bolaczka wiekszosci odtwarzaczy CD.

Czyli calkiem niezle. Na tyle dobrze, ze denon 3910 gra z reguly najlepiej po analogu. Potwierdzaja to anglojezyczne wypowiedzi wielu uzytkownikow, dolaczam tez swoja pozytytywna opinie na ten temat. Wazna uwaga, pomijana przez wiekszosc "znawcow", ktorzy nigdy nie widzieli 3910 na oczy: oprocz wielokanalowego wyjscia 5,1 (3 stereofoniczne przetworniki 1796) jest jeszcze dedykowane wyjscie stereofoniczne 2.0 oparte na czwartym przetworniku, z osobna droga sygnalu, lepszymi, wiekszymi kondensatorami itd.

Druga uwaga: odtwarzacz bardzo korzystnie reaguje na odlaczenie zasilania sekcji video. Najlepiej podczas sluchania muzyki od razu przelaczyc go w tryb 'all off' odlaczajacy video, wyjscia cyfrowe i wyswietlacz urzadzenia. Roznica w dzwieku jest kolosalna, na korzysc oczywiscie. Jesli nie sluchaliscie tego odtwarzacza w tej konfiguracji nie macie prawa wypowiadac sie na temat jego umiejetnosci odtwarzania stereo.

elfan.: "ale zasilanie jest takie jak w moim dvd sony co teraz chyba 200zł kosztuje:) CD yamahy 496 jaki miałem co kosztuje 600zł miał nieporównywalnie lepsze"

Jesli mowimy juz o odtwarzaczu za 200 zl, to przede wszystkim jego sekcja przetwornikow audio "nie istnieje" jest czescia jednoukladowgo chipu dvd, w odtwarzaczach za okolo 1000 zl niektorzy producencji dorzucaja jedna kostke osmiokanalowego przetwornika, czasem dobrej firmy. w okolicach do 2000 czasem pojawia sie dodatkowa tania kostka dwukanalowa obslugujaca dwa przednie kanaly.

Wracajac do zasilania. Powszechnie uwaza sie ze impulsowe zasilanie do audio najlepsze nie jest. Jednak niektorzy jak LINN opieraja na nim odtwarzacze kosztujace nawet 20.000 zl. Ponadto takie zasilanie tez mozna zrobic lepiej lub gorzej. Gdybys denona znal nie tylko z obrazka zauwazylbys roznice w wielkosci calej sekcji oraz fakt, ze jest ona wyposazona w wielopunktowa stabilizacje napiecia. Jeszcze raz powtorze, ze odlaczenie zasilania pozostalych sekcji bradzo poprawia wlasciwosci brzmieniowe tego odtwarzacza.Nowy PIONEER DV-989, ktory ma oddzielne zasilanie oparte na "tradycyjnym" transformatorze jakos nie przeskoczyl 3910 w zadnym z oficjalnych testow pod wzgledem brzmienia.

Inaczej ma sie z odtwarzaczami typu arcam dv79, marantz 9600, onkyo 1000.

tylko, ze one kosztuja pol, dwa i wiecej razy drozej od 3910 przedstawiajac rozne problemy z obrazem jak lipsync w onkyo.

Jarzabek: "Słuchałem kiedyś w stereo Denona 2800 i był całkiem przyzwoitym źródłem CD. Nie ma co zakładać od razu, że wszystkie DVD będą grać źle."

Tu dla kontrasu przytoczylem wypowiedz, ktora wydaje mi sie bardzo rozsadna.

Otoz, dla przykladu, wedle niemieckich czasopism, ktore stosuja punktowe systemy ocen sprzetu (Audio, Stereo,

Stereophile) dvd 3910 (1200 Eur) denona plasuje sie wsrod odtwarzaczy CD przelomu Spitzenklasse i Absolute

Spitzenklasse i dostal za odtwarzanie CD tyle samo punktow co Arcam cd 72 t (735 Eur) czy Rotel RCD 1072 (900 Eur). Oczywiscie jak na kazde testy nalezy na nie patrzec z pewnym dystsansem, ale posrednio swiadcza one o klasie urzadzenia.

MPB: "W odsłuchu stereo zostaję przy CD i Conradzie Johnsonie"

Przepraszam, ale porownywanie dvd 3910 za 4000-4500 zl z odtwarzaczem Conrad Johnson za 16 tys zlotych jest chore i nic nie wnosi do sprawy. W porownaniu z odtwarzaczami Cd za pare tysiecy 3910 gra bardzo dobrze kontrolowanym dzwiekiem zwlaszcza w dziedzinie basu, ktory choc nie jest wyeksponowany zapuszcza sie nisko. Ma bardzo dobra przestrzennosc, srednia glebokosc sceny z dobra lokalizacja zrodel pozornych. Mikrodynamika i oddanie detali na dobrym poziomie, jak na dvd bardzo dobre. Brzmienie jest wybitnie neutralne, stopliwe, nigdy nie jest ostre, co jest zmora 99% odtwarzaczy dvd. Srednica nie jest "cienka" jak w wysokich dvd pioneera. Ogolny charakter dzwieku powoduje, ze bardzo przyjemnie slucha sie jazzu i muzyki klasycznej. Denonowi udalo sie osiagnac brzmienie z duza iloscia detali ale bez ostrosci, przyjemne i neutralne ale bez zbytniego obciazenia i ocieplenia dzwieku, slowem duza klasa jak na sprzet w tej cenie, a w dodatku utrzymujacy sie na topie od prawie dwu lat, kiedy pokazal sie na rynku.

Na koniec chcialbym zwrocic uwage na fakt, ze dvd 3910 to przede wszystkim doskonaly odtwarzacz dvd video. z

rozbudovana sekcja przetwarzania obrazu (ESS II, DPIC: DENON Pixel Image Correction na ukladach Altera cyclone, DCDi Faroudja FLI-2310), ktory dzieki zgraniu wszystkich elementow dostarcza obrazu na poziomie nie dostepnym dla odtwarzaczy z nizszego pulapu cenowego 2 czy 3 tysiecy. szczegolnie DENON Pixel Image Correction nadaje niesamowita szczegolowosc, plastycznosc i przestrzennosc obrazu, bez wprowadzania zmieksztalcen. Panasonic s97 to bardzo dobry odtwarzacz za mniej niz 1500 zl, tylko ma wyrazne problemy z kadencja 2:2 czyli odtwarzaniem progresywnym PAL. Z projektorem czy plazma przez YUV czy hdmi na 720P na pewno zauwazycie. Zainteresowanym polecam link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To juz koniec mojego elaboratu (na dzis;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po prostu sprzet jest stanowczo za mlody. Za okolo 10 lat bedzie pewnie w sam raz. ;)

Tez sie rozgladam za jakims playerem i zwracam glownie uwage na "wieloformatowy wymiar".

Pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie darujcie sobie te zlosliwosci.

Tak sie sklada ze sluchalem w miedzyczasie tego Denona. Musze przyznac ze gra niezle. Zwrocila moja uwage przede wszystkim plastycznosc dzwieku. Sluchalem go w dosc jasnym zestawie stereo z Pliniusem (modelu nie pamietam ale za to cene - ok 7.000PLN) kolumny to Kef Q 9 i jako porownanie CD Micromega Stage 4. Powiem krotko: Denon podobal mi sie bardziej. Moze dlatego ze Micromega w tej konfiguracji nie miala takiej plastyki za to scena byla bardziej rozbudowana. Prawda jest ze Stage 4 nie jest high-endem ale to przyzwoite CD. To wszystko tylko bardzo dobrze swiadczy o dvd Denona. Cieszy mnie ze 3910 pozbawiony jest wad napedu znanych z nizszych modeli chocby DVD 1500 (halasliwosc). Ogolnie bardzo dobre zrodlo. Niestety nie mialem okazji ogladac obrazu z 3910...

Na koniec drobna uwaga IMHO dwa oddzielne systemy i tak beda lepszym rozwiazaniem. Denon 3910 to maly wyjatek wsrod odtwarzaczy dvd - one niestety nie graja lepiej od cdekow. Moze kiedys... Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

discomaniac71:

"Na koniec drobna uwaga IMHO dwa oddzielne systemy i tak beda lepszym rozwiazaniem. Denon 3910 to maly wyjatek wsrod

odtwarzaczy dvd - one niestety nie graja lepiej od cdekow."

Oczywiscie zgadzam sie, ze prawie zawsze specjalizowane urzadzenia sa lepsze. Przeciez to normalne. Niech przykladem

beda czysto muzyczne odtwarzacze CD/SACD, o ktorych o dziwo sie nie wspomina w tym watku, a przeciez powinny byc

wymienione na pierwszym miejscu przez kogos, kto szuka uniwersalnego zrodla dzwieku (wiec nie koniecznie DVD). Otoz z tego co wyczytalem (nie ialem mozliwosci zebrania tak szerokich doswiadczen), to zrodla CD/SACD czesto ustepuja czystym zrodlom CD w podobnej kategorii cenowej. Pomijajac kwestie ceny a kontrukcji, to chodzi tez o specyficzne przygotowanie brzmienia bardziej pod SACD niz CD.

Wracajac do Denona 3910, to patrzac na niemieckie rankingi prownujace jego brzmienie CD do czystych odtwarzaczy za

700-950 Euro, ile pozostaje na kupno oddzielnego odtwarzacza DVD? 150-400 Euro?

Mozna z tego skompletowac DVD Panasonic s97 za 1500 zl plus jakies CD za 2500 zl. I teraz pytanie, czy roznice dzwieku CD beda az tak wyrazne? Przeciez czesto maja one bardzo subtelny, wrecz subiektywny charakter. Wada tego rozwiazania jest brak mozliwosci odtwarzania SACD.

Inna sprawa jest ogolny charakter grania danego odtwarzacza. Wiadomo, ze nie ma jednego idealnego odtwarzacza CD,

ktory zagra idealnie w kazdej konfiguracji. Zawsze znajda sie osoby, ktorym dany rodzaj grania nie bedzie sie podobal.

Zycze udanej majowki.

• 2 miesiące później...

Może być. Ja mam właśnie taki zestaw od miesiąca z głośnikami i resztą w "o mnie" i jestem bardzo zadowolony. Gra to wszystko ciepłym dźwiękiem, analitycznym ale nie do bólu. Bas jest bardzo dobrze kontrolowany, solidny i jednocześnie lekko poluzowany. Chodzi o to, że poprostu dźwięk nie jest twardy. Bardzo polecam to zestawienie. Bardzo dużą rolę odegał kabalek głośnikowy Audionova Illuminator na bas - stał się on obszerniejszy i ogólnie dźwięk nabrał takiej muzykalności - słychać to głównie na wokalach....

AT

• 4 tygodnie później...

puchatek, 19 Gru 2005, 14:42

>Witam - mialem kiedys Denona DVD (SACD/D-Audio) model 2900. Gralo to bardzo przyzwoicie - lepiej

>niz Marantz Cd17 mk2. Naprawde.

Puchatek, masz jeszcze jakieś porównania? np jak wypada Rotel RCD 971 w porównaniu do CD17mk2 lub Denona 2910 / 3910

• 2 tygodnie później...

Dobry CD w cenie tego Denona może go pobić. W tej klasie nie chodzi już o jakieś olbrzymie różnice tylko o swoiste "smaczki". Przewaliłem kilka sprzętów w swoim życiu i zagorzałym obrońcom dedykowanych CD muszę przyznać rację. Oczywiście nie w każdym wypadku ta reguła się potwierdza, ale w wielu wypadkach tak.

p. deep

3910 chodzi po ok. 3200 PLN a dcd 1500ae po ok 2200 PLN; jest jeszcze 2910 po ok 1900 PLN

Pytanie czy w przypadku polaczenia tego ze wzmakiem pma 1500ae beda jakies znaczace roznice miedzy tymi zrodlami.

• Redaktorzy

A ktoś porównywał 3910 i 2910 z Marantzem DV 7600 pod względem jakości dźwięku stereo? Koszt Marantza to ok 2kzł, za to design zdecydowanie bardziej zbliżony do stereofonicznej linii (wygląd 3910 jest nieakceptowalny przez moją Małżowinkę)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Kup DVD i tak jak pisali koledzy przy tak wysokim modelu zaden CD nie podskoczy, natomiast Ty zawsze bedziesz dysponowal asem w rekawie. Mianowicie kup 1 plyte SACD Floydow i w razie czego zniszczysz kazdego niedowiarka. Bedziesz po prostu swiadom potencjalu jakim bedzie dysponowal Twoj zestaw. Nawet sluchajac zwyklych 16 bitowych plyt CD na polce bedziesz mial cos prawdziwie audiofilskiego- to dziala.

Witam wszystkich!

Chętnie wtrącę swoje 3 grosze do dyskusji.

Sam mam Denona 2910 - moim zdaniem gra na poziomie np. Rotela RCD02 - ale nie o tym chciałem. Do słuchania CD mam podpięty do tego Denonka zewnętrzny dac - w moim przypadku AudioNemesis DC-1.

Pozwala mi to słuchać CD w doskonałej jakości i zachować uniwersalność odtwarzacza. A cenowo wcale nie wyszło najgorzej - taki zestaw kosztuje mniej niż 3910 katalogowo ;)

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Zastanawiam sie jeszcze nad opcja :

DCD 1500ae jako odtwarzacz CD + DVD 1920 jako odtwarzacz DVD

Cenowo wyszloby to w granicach 3910. Pytanie czy warto tak kombinowac ?:)

Pozdr

jar

PS

Jakos ostanio ciezko jest dostac 2910 :) na allegro w rozsadnej cenie..

• Redaktorzy

kris_k - a przed kupnem 2910 słuchałeś może Marantza DV 7600? Docelowo i tak będę kupował DACa, więc zależy mi zarówno na solidności konstrukcji a Małżowince na wyglądzie ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>>Fr@ntz

Nie słuchałem. Prawdę mówiąc akurat kupując DVD odsłuch nie był kryterium podstawowym - i tak miał służyć jako źródło do DACa. A jakoś do Marantzów nie jestem przekonany po tym jak Denon ich kupił - na fotkach wnętrz wyglądają jak wykastrowane Denony ;)

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.