Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ja raczej nie chcę się pochwalić lecz prosić o porade. Zdjęcie pomieszczenia poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Całe to ustawienie jest jak narazie tymczasowe. Niedługo pokój będzie przechodził dość poważny remont włącznie ze zrywaniem płyt sufitowych i podłogi. Założenia są następujące:

- wszelkie przewody głośnikowe, sygnałowe wpuszczone w ściane + gniazda multimedialne

- fronty jeszcze bardziej odsunięte od siebie

- surroundy oczywiście prawidłowo ustawione na stojakach (teraz nawet nie są podłączone)

- centralny powieszony na ścianie ( i tu mam problem o czym za chwilę)

- na widocznej ścianie żadnych mebli oprócz troszkę niższej i dłuższej szafki niż jest obecnie.

Myślałem nad projektorem albo zmianą telewizora na taki 75-80 cali. Jeśli projektor to chciałbym ekran elektryczny wbudowany w sufit. Na przeszkodzie stoi skos sufitu, nie znalazłem nigdzie pomysłu jak zabudować w takim suficie ekran. Macie jakieś sugestie?

Jeśli był by telewizor o wielkości 75-80 cali to rozumiem że wieszak telewizora musiałbym podnieść wyżej aby tv wisial na odpowiedniej wysokości. Co wtedy zrobić z głośnikiem centralnym? On też musi wisieć na odpowiedniej wysokość a przecież przeszkodą będzie wiszący telewizor.

Czy takiej wielkości telewizor będzie godnym konkurentem projektora? Czy lepiej pozostać przy obecnym tv a pieniądze zainwestować w projektor + ekran (a może wtedy by zostało na nowy 46 calowy tv). Z telewizorem 80 calowym mogę poczekać z rok, może pojawi się więcej modeli a ceny troszkę spadną.

Proszę o wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tommarkus47

Zgadzam sie z czesterem i R99 + tak jak napisales przewody pochowaj od surrnadow bo jak to mowi Kuba Wojewodzki " troszke wioska ":-) ale jak zrobisz tak jak piszesz plus to co koledzy napisali bedzie cool jak na taki pokoik bo wiadomo ze z takiego metrazu nie da sie zrobic sali kinowej wiec bedzie spoko.

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Tommarkus z mojego skromnego doświadczenia wynika że żaden telewizor nie zastąpi projektora. Co do chowanego ekranu to można ekran zamontować bezpośrednio do ściany przed załamaniem sufitu i obudować go GK. W efekcie będzie to wyglądało jakby była gruba półka. Zamiast GK można to obudować też płytą laminowaną - wtedy bedzie to wyglądało jak półka drewniana.

TV w rozmiarze, o którym myślisz, będzie pewnie dużo droższy od proja + ekranu a efekt nie taki...

- surroundy oczywiście prawidłowo ustawione na stojakach (teraz nawet nie są podłączone)

uchwyt-glosnikowy-vogels_6262.jpg

VLB200_1.jpg

vogels_vlb_200.jpg

b7.jpg

Poprowadź kable gdzie trzeba i zamontuj gniazdka głośnikowe na odpowiedniej wysokości i odpowiedniej ścianie , zobacz w swojej instrukcji amplitunera .

Edytowane przez czester15.30

@Czester

Dzięki za sugestie fajnych wieszaków. Niestety, a może stety tylne głośniki muszą stać na podstawkach. Pokój jest otwarty i za kanapą (będzie wymieniona na fajne fotele kinowopodobne) nie ma ściany aby głośniki powiesić.

@KotSylwester. Rozpatrzę twoją propozycję, może udałoby się ciekawie wkomponować tą zabudowę (chyba zdecyduję się na projektanta wnętrz, może on coś podsunie).

Jeśli obecny tv by został to co z głośnikiem centralnym? Jak to rozegrać? Czy zaraz poniżej telewizora nie będzie za nisko? Jednocześnie wydaje mi się że zamontowany nad telewizorem to będzie za wysoko.

Przewody do frontów poprowadzę podwójne aby móc podłączyć fronty w bi amp

Edytowane przez tommarkus47

Ja myślałem o fotelach ale dla mnie odpadają, lubię się glebnąć oglądając film. No mooooże takie z podnóżkami, lekko opuszczane... ale nie wiem czy bym wysiedział tak długo :) W normalnym kinie wysiaduję ale to chyba co innego. Ja u sienie będę zmieniał na dużą kanapę w literę "U" i dodatkowe kładzione podłokietniki.

Tommarkus47, będzie najlepiej, jeśli otwarcie podasz kwotę jaką chcesz przeznaczyć na ten 80'' tv. Chłopaki tu dobrze Ci podpowiedzą, kasę ulokujesz w dobry sprzęt i w ten sposób najlepiej na tym wyjdziesz.

Tak sobie przypuszczam, że jeśli ta kwota kręci się wokół 15 tyś. zł. (za DOBRY tv 80" raczej niższej bym nie oczekiwał), to olej jakikolwiek telewizor i przeznacz jakieś 2500 zł na dobry ekran z szarą powłoką (np. firmy Adeo), a za resztę dostaniesz wyśmienitej jakości projektor. Ja osobiście na podstawie tego co miałem okazję widzieć, polecałbym projektor tylko w technologii DLP. Głównie ze względu na głębię czerni, ale nie tylko. Nawet projektory DLP za ok. 4000 tyś. górują pod tym względem nad popularnymi LCD w podobnej cenie. Trochę już widziałem i dla mnie głębia czerni jest czymś, co wyznacza jakość pozostałych kolorów. Poza tym obraz z DLP jest gładszy (zachowując jednak należytą ostrość). To bardzo fajna cecha jak dla mnie. Ogólnie obraz jest po prostu przyjemniejszy dla oka.

Można powiedzieć, że DLP kontra LCD, to tak jak Plazma kontra LCD / LED.

No a jeśli chodzi o efekt tęczy w DLP, to jeśli nie wiesz co to takiego, to nie zauważysz tego i w ogóle nie będzie Ci to przeszkadzać. Po prostu - DLP górą!

Aha- i jeszcze.. jeśli zdecydujesz się na projektor, to zniknie Ci problem z ustawieniem kolumny centralnej. Po prostu kup ekran z perforacją, przezroczysty akustycznie, za którym umieścisz kolumny i problem z głowy.

Podsumowując - kupując projektor otrzymasz jakość co najmniej tak dobrą jak z dużego tv, ale wrażenie większe wywrze na Tobie z oczywistych powodów projektor. Poza tym odpada problem z umiejscowieniem centrala... Wybór projektora zamiast tv to w Twoim wypadku same plusy.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

@gmx83 podziękowania za komentarz. Miałem tobie cenę telewizora podać ale widzę że znalazłeś :-). Faktycznie efektu tęczy nie obserwowałem...bo nie miałem jeszcze okazji oglądać żadnej projekcji ;-) Ale troszkę właśnie już sobie poczytałem o plusach i minusach obu technik wyświetlania. Zamierzam właśnie gdzieś znaleźć projekcję pokazową (aby moja połowica w końcu poczuła power projektora). Z telewizora nie chciałbym rezygnować. Niestety ten wynalazek gra nam od rana do wieczora. Mam nadzieję że z pomocą forum dobiorę projektor i ekran a czas mam do lipca. Gdyby LG Hecto był dostępnej cenie to bym się nie zastanawiał :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez tommarkus47

tommarkuc47, zaprawdę powiadam Ci - nie kupuj telewizora! :)

Skoro nie miałeś jeszcze możliwości oglądania obrazu z projektora, to znaczy, że gdy zaliczysz to po raz pierwszy, to z miejsca zapomnisz o telewizorze :) I żaden LG Hecto tego efektu nie pobije. Cieszę się, że nie jest dostępny w interesującej Cię cenie, bo zmarnowałbyś każdą złotówkę wydaną na niego. Skoro telewizor jest intensywnie przez Ciebie użytkowany, to zostaw go w spokoju i niech sobie dalej wisi jak dotychczas. Do oglądania telewizji na co dzień to dobre rozwiązanie.

Ale jeśli chodzi o projekcję filmów, to odrzuć z miejsca wszelkie telewizory. Zobaczysz, że gdy po raz pierwszy obejrzysz fragment filmu na dobrym ekranie i dobrze zestrojonym projektorze, to zrobisz oczy jak sowa. Ja tak miałem kilka lat temu podczas oglądania z użyciem projektora za 3500 zł, a gdy później zaliczyłem taki za 10 000 zł, to ... nie do opisania!

Proponuję Ci odwiedzić kilka salonów AV w celu urządzenia takiej małej projekcji pokazowej właśnie. Na własne oczy zobaczysz, że każdy 80" tv odpada w przedbiegach w porównaniu z porównywalnym cenowo projektorem!

Wczoraj przytoczyłem Ci 2 najbardziej popularne techniki w jakich produkuje się projektory. Rzecz jasna nie są one jedynymi. Ale jakoś tak nie spodziewałem się, że faktycznie będziesz chciał wyłożyć te 15 000 i postanowiłem opisać Ci pokrótce wady i zalety tych obu technologii, których najczęściej używa się w maszynach do ok. powiedzmy 5000 - 8000 zł. No ale skoro możesz faktycznie przekroczyć ten pułap cenowy, to w grę wchodzą jeszcze techniki 3LCD , D-ILA oraz SXRD. Wszystkie one są w stanie wyświetlić obraz, który spowoduje u Ciebie przysłowiowy opad żuchwy. Nie przedłużając podam Ci kilka konkretnych modeli wartych szczególnej uwagi. Wszystkie wymienione miałem okazję oglądać.

Sony VPL-HW15

Sony VPL-HW20

Sony VPL-HW30

...(ceny tych trzech kręcą się w okolicach 8000 - 9500)

JVC DLA-RS10 (droższy, ok. 15 000, ale obraz przepiękny pod każdym względem...)

Więcej nie ma sensu wymieniać, bo jakiegokolwiek z tych trzech byś nie wybrał, to nie będziesz potrzebował nic więcej do szczęścia. Nawet najtańszy z tych wymienionych Sony VPL-HW15 możesz brać w ciemno i będziesz zachwycony. Nie należę do szczególnych fanów firmy Sony, ale te projektory wywarły na mnie ogromne wrażenie.

A jeśli chodzi o ekran, to polecam Ci firmę Adeo Screen. Świetny stosunek jakości ekranów do ich ceny. 100" dostaniesz za ok. 2000 - 2500 zł. Ekrany te możesz dowolnie personalizować, w zależności np. od rodzaju powierzchni, perforacji, typu zwijania ekranu (elektryczne, ręczne), jego obudowy (zewnętrzna, zabudowa sufitowa etc...), formatu, no i oczywiście wielkości. Najlepiej skontaktuj się z nimi i poproś o pomoc w spersonalizowaniu ekranu do Twoich potrzeb. Oni najlepiej Ci doradzą.

Ukryta Zawartość

I raz jeszcze - naprawdę... jeśli zależy Ci na dużej przekątnej obrazu, to broń Boże nie bierz pod uwagę żadnego telewizora :/ Poważnie. Za kwotę ok. 10 000 żaden telewizor nie zapewni Ci takiej jakości, jak projektor w podobnej cenie. Może wyjątkiem byłyby najnowsze Panasonici, ale największe jakie produkuje to 65".

Ja również byłem kiedyś zwolennikiem telewizorów, zanim jeszcze nie widziałem żadnego projektora w akcji. Ale naprawdę... wystarczyła projekcja z w miarę taniej Optomy (nie pamiętam już modelu, cena 3500 zł), aby całkowicie zmienić zdanie i przekonać się w 100% do projektorów.

Życzę rozsądku i jedynego słusznego wyboru, mam nadzieję że wiesz już jakiego :) Pozdrawiam! :)

Ukryta Zawartość

Dziękuję za rady ale jak na razie nie mam mozliwosci na zmiany...razem z zona i 2,5 letnim dzieckiem mieszkamy na jednym pokoju...wiec moze kiedys kiedys zrobie jak ma byc...komoda? potrzebna na ciuchy niestety. jesli chodzi o akustyke to az tak bardzo sie na tym nie znam i jak na razie nie chce wydziwiac bo zona mnie spakuje hahaha.....pozdrawiam

Masz racje tv za wysoko, kiedys bedzie zupelnie inaczej...sub buczy hehe ale tak tylko do filmow go wlanczam...no fronty maja kopniecie, nie powiem ze nie....a po co logitech? nie mam kompa podlaczonego do ampli, stad te glosniki...

stempel...dzieki hahaha :):)

zaraz ktos sie dowali do innego koloru centralnego...a wiec juz wyjasiniam...na ten czas nie moglem nigdzie w okolicy zdobyc takiego jak przody...moze sie pospieszylem kupujac taki ale, no coz madry polak po szkodzie...z blu ray tez troche nie tak bo moglem kupic ps3 ...ale tak przynajmniej mam zestaw...

dzieki za wszystki negatywy...lubie szczerych ludzi

pozdrawiam wszystkich

W zasadzie mógłbym tylko potwierdzić Ci propozycję gmx83. Sam użytkuję Soniaka HW20. Technologia SXRD /nazwa własna chyba tylko sony/ w tej technologi są JVC tylko inna nazwa. Ostatnio testowałem świeżynkę od JVC ale uznałem że nie ma różnic które uzasadniały by dodatkowe 10kz. W niektórych aspektach /oczywiście poza czernią choć ta w Sony jest po prostu bardzo dobra/ mi odpowiada bardziej Soniak. Tak więc zostaje. Co do wrażeń. Jeśli faktycznie nie zamierzasz dawać projektora to nie słuchaj porad typu obejrzyj w salonie. Bo nie będziesz chciał więcej oglądać filmów na TV:) Nie kuś losu:)

Witam.

Można powiedzieć że jestem na projektor napalony i na 100% go zamontuję. Wszystko tylko muszę zgrać w czasie. Do lipca doczytam, dokształcę się i podejmę diecezję :-). Obecny TV zostanie i nie będę go wymieniał. Nie jest smart ale mi wystarcza.

Jedno co mnie troszkę boli to to że nie będzie mnie w kraju podczas instalacji całych multimediów. Czyli będę musiał poprosić profesjonalistów o zgranie kalibrację i montaż.

Pozdrawiam

To nawet lepiej, że montażem zajmą się profesjonaliści. Żałuję, że nie zobaczę wyrazu Twojej twarzy po powrocie do kraju i pierwszym odpaleniu sprzętu ;(

:D

Do lipca doczytam, dokształcę się i podejmę diecezję :-)

A to zmieniam zdanie, obejrzyj w salonie, bo na forach nie dostaniesz odpowiedzi. Tzn. traktuj je jako wskazówki ale radzę obejrzeć przed zakupem.

A to zmieniam zdanie, obejrzyj w salonie, bo na forach nie dostaniesz odpowiedzi. Tzn. traktuj je jako wskazówki ale radzę obejrzeć przed zakupem

Zgadzam się.

I złota zasada: Jak już kupisz nie oglądaj i nie myśl o innych. Kupuj i zapomnij. To najlpesza metoda. Jak tak zrobiłem. Kupiłem projek i już nie mam zamiaru czytać o tym ani myśleć. Podobnie ampli HK. Kupiłem i już nie mam zamiaru wchodzić w Allegro, jeździć po sklepach ani o tym czytać... bo po co? Po to żeby się nakręcać na zmiany i ładować bezsensownie kasę? No chyba że to czyjeś hobby ale wtedy się nie ogląda filmów tylko non stop ocenia obraz i dźwięk, przestawia, dostraja, kalibruje. Ja się z takiego czegoś wyleczyłem i to bardzo poprawia nastrój...a niestety mam kilka kosztownych hobby :)

@KotSylwester twoja złota zasada to święte słowa. Niedługo po zakupie mojego SR5006 wyszedł SR5007 który ma obecnie zaimplementowane Spotify na którym mi zależało. Choć teraz nie narzekam bo i tak mi Spotify hula z Ipada via airplay.

@gmx przy odpaleniu projektora zrobię sobie fotkę mojej facjaty :-).

Na razie wielkie podziękowania dla Was za porady. Na pewno będę miał jeszcze parę pytań które na pewno tu zamieszczę

No chyba że to czyjeś hobby ale wtedy się nie ogląda filmów tylko non stop ocenia obraz i dźwięk, przestawia, dostraja, kalibruje.

Ja się tam nie zgodzę, dla mnie to niezła frajda a oglądać oglądam .Chociaż jak znajdę optymalny setup to staram się nie dłubać więcej.

Fakt że ze sprzętem do kina to już mi przechodzi szukanie dalej, ale jestem w końcu zadowolony z tego co mam .

Ukryta Zawartość

98ae3fa61b59e2f1m.jpg

135b80cb1ee0deb7m.jpg

W tej chwili w roli kina domowego :

-Kolumny Koda AV702v2 5.1

-Subwoofer Koda SW1000

-Amplituner Sony STR-790 z serii QS

-Odtwarzacz Wiwa 90.

Stereo:

Kolumny Pilot ST-303 ( góra Seas 25TFF, Średnica Vifa D75MX, dół Vifa lub westra, sam już nie wiem. )

Wzmacniacz : Na zdjęciu zastępczy Pioneer A-339, wczoraj zwarłem kabelki i spalił się jeden kanał w Soniaku 570ES, więc nie ma go na zdjęciach.

CD: Fisher DAC-205 lub Kenwood DP-5040.

Kino budżetowe, ale spełnia swoje zadanie. W roli projektora starszy model Epsona, przy połączeniu DVI-HDMI daje radę.

Zmiana koloru ekranu na szary ( z białego ) dała super efekt. Kolory są bardziej nasycone, a czerń w końcu przypomina czerń. Dodatkowo cały pokój znacznie mniej świeci, jest po prostu ciemniej.

Tyłu na razie nie pokaże, bo jeszcze zagracony po małym remoncie. Do tego wybiłem szybę w drzwiach.. Zresztą nie ma co pokazywać. Dwa fotele po środku, po bokach łóżka. Z tyłu oczywiście surroundy troszkę wyżej wysokości głowy.

Pokój ma rozmiar 20mkw.

W planach zerwanie desek na rzecz wylewki i konkretniejsza adaptacja akustyczna.

Ta smuga na ekranie to pozostałość po zamurowanym oknie, trzeba zaszpachlować i położyć na nowo farbę. Odcień wydaje się być optymalny.

Gniazdo w ekranie również zostanie zlikwidowane :).

Pozdrawiam. Excalibue.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego wybiłem szybę w drzwiach..

Agrrrrrresssja:)

Taka mała rada jak będziesz poprawiał ten ekran: wpierw zagruntuj ( dobrym gruntem nie marketowym np. Master Grunt) potem wyszpachluj po całości ekranu a nie tylko miejsca obramówki po oknie, potem szlif i znów grunt i dopiero malowanie.Grunt żeby nie odpadało i wyrównało chłonność powierzchni, szpachlowanie po całości żeby dobrze zgubić obramówkę i otrzymać jednolitą gladką powierzchnie co przy ekranie raczej jest wskazane:)

Edytowane przez TRIBUL
Taka mała rada jak będziesz poprawiał ten ekran: wpierw zagruntuj ( dobrym gruntem nie marketowym np. Master Grunt) potem wyszpachluj po całości ekranu a nie tylko miejsca obramówki po oknie, potem szlif i znów grunt i dopiero malowanie.Grunt żeby nie odpadało i wyrównało chłonność powierzchni, szpachlowanie po całości żeby dobrze zgubić obramówkę i otrzymać jednolitą gladką powierzchnie co przy ekranie raczej jest wskazane:)

Dzięki, myślałem podobnie.

Ale te papugi też muszą zniknąć ;)

A mają jakiś negatywny wpływ na całość ? :)

Na wiosnę przeniosę je do woliery zewnętrznej, na razie jest jeszcze za zimno.

Chciałem jeszcze dodać. Jeżeli ktoś zastanawia się pomiędzy ekranem z allegro za 200-300 zł a gołą ścianą pomalowaną na szaro - lepszym rozwiązaniem jest szara ściana, choć to pewnie zależy od wielu czynników. U mnie sprawdziło się to drugie.

Edytowane przez Excalibue

Cytat

Ale te papugi też muszą zniknąć ;)

A mają jakiś negatywny wpływ na całość ? :)

Mają , musisz pilnować aby stały na środku klatki żeby sceny nie zaburzać:)

Przypominam, że papugi nie wchodzą w skład kina domowego, nie pomyślałem także by wykorzystać je jako ustrój akustyczny, choć oczywiście to rozważe :)Adamkwiatkowski - Wszelkie dźwięki wydobywające się z głośników, nawet z nienacka ich nie ruszają, to wytrzymałe ptaki, nie boją się byle czego.

Słyszą doskonale. Prędzej człowiek może ogłuchnąć jak zacznie samiec gwizdać. Świdrowanie uszów gwarantowane. Dobra, koniec tematu bo się offtop robi.

Musiałeś skorzystać z cyfrowej korekcji trapezu (keystone)?

Jeśli tak, to niestety możesz sporo tracić na jakości obrazu.

Moze troche tak chociaz ja tego nie odczuje gdyz nie mam porownania z innym ustawieniem, dla mnie jest ok jesli obraz ma odpowiednie proporcje

witam, to ja wrzuce kilka fotek swego "domowego kina".:

Ukryta Zawartość

Pokoj w piwnicy, 55metrow, akustycznie zaadaptowany bez profesjonalnych technologii. Wykladzina na podlodze, na scianach, suficie i weglach pokoju panele absorbujace., za ekranem 5cm wata mineralna, na tylnej scianie tez duzy panel 10cm wata + 10cm pustka. Jestem bardzo zadolony z efektu koncowego, wlasnie dziekuje za pomoc forumiczom. Caly remont pokoju wraz z adaptacja wykonywalem sam, dlatego moze wyglada to torche "po wiesniacku" :) )

Na frontach - Klipsh RF82

Center - Klipsh RC52 (do wymiany)

Surround - Mission M34i.

Subwoofer - REL 528 (uwazam, ze 55metrow jest za duzo dla tego zacnego suba)

Receiver - Onkyo 876

Odtwarzacz - PC+zewnetrzna karta M-audio audiophile usb.

Projector - Mitsubishi HC4000 (super projektor)

HDMI kabel - 15m Black Rhodium.

Ekran DIY, 2.39:1 format, wygiety, 155". (Ekran wykonany wlasnorecznie, sporo pracy, duzo przeczytanych forum, a w koncu super efekt., cena okolo 1000zl)

Projekcja puszczana przez DIY Anamorphic Lens (linzy kupione w Australii cena z przesylka cos okolo 180usd, projekt wziety z forum zagran., z Linzy korzystam aby pozbyc sie czarnych pasow, otrzymac wiekszy obraz no i zawsze mi sie podobal wyglad wygietego ekranu w formacie 2.39:1,. Trzeba zaznaczyc ze linza przyciemnia obraz (podobnie jak okulary 3D), dlatego trzeba uwazac na wielkosc ekranu. Ja mam pokoj przyciemniony na 100%, wiec praktycznie zawsze ogladam w trybie ECO. Co chodzi o jakosc wyswietlanego obrazu., powiedzialbym, ze troche pada ostrosc, ale w filmach to praktycznie nie jest zauwazalne (ja widze, ale koledzy, zona i inni, ktorzy ogladali nie zauwazyli pogorszenia jakosci obrazu). Uwzgledniajac cene wykonania linzy, wszystkim rekomenduje z jej korzystania - efekt - "BOMBA:!! :) .

- no mniej wiecej tyle :)

Ukryta Zawartość

marycz- Twoje kino jest w absolutnej czołówce spośród wszystkich, jakie tu widziałem! Wielkie gratulacje! Zwłaszcza, że korzystałeś jedynie z własnych rąk. Nic dodać nic ująć... Super.

Jednak mam 2 uwagi. Po pierwsze jeśli masz deficyt basu z racji zbyt małego suba w stosunku do metrażu pkokju, to nic prostszego jak zastosować 2 subwoofery. Po drugie, przyciemnij sufit... przynajmniej tę jego część znajdującą się w okolicach ekranu. Ja bym tak zrobił.

Poza tymi drobiazgami - mistrzostwo.

• Pokaż nowe odpowiedzi