Skocz do zawartości
IGNORED

Impedancja kolumn vs. wydajność wzmaka

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

A czy nic się nie stanie jeśli podłącze B&W603S3 do Marantza na którym jest napisane że może pracować z obciążeniem 8-16ohm. Sprzedawca w sklepie poinformował mnie że zagra.

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

mam wzmcniacz ktory obsluguje 8-16ohm a glosniki sa 6ohm. generalnie nie przesadzalem z moca syganalu zeby nic sie nie przepalilo! caly czas gralo czysto a ostatnio cos zaczely mi sie kanaly wylaczac. najpierw tylko prawy a potem oba. czy to moze byc spowodowane jakims przepieciem wzmacniacza wynikajacym z niedopasowania impedacyjnego (bo glosniki raczej dzalaja).

PS. czy da sie obnizyc jakas przerobka zakres dopasowania ohmowego wzmacniacza? (czy wystarczy nie przesadzac z moca dzwieku i nic sie nie powinno dziac?)

szumi

pociesze Cię:)

Twoje JBL LX2004 to 6ohmówki tylko dla producenta bo tak pasowało napisać żeby jak najwięcej ludzi je kupiło bo większość amplitunerów ma min.6ohm a tak naprawdę są to kolumny 4ohmowe albo nawet ciut mniej. Jak znajdę Twój mail w "o mnie" to Ci prześlę dokładny ich test gdzie zmierzono jak to jest naprawdę:) Jeśli nie podałeś tego maila to podaj a dostaniesz pdfa:)

Ja miałem te LX 2004 ( fajne były) i grałem na amplitunerze który ma min. 6ohm bardzo głośno i też się nic nie działo ale nie wiadomo co by było gdybym pograł jeszcze głośniej i jeszcze dłużej:)

Pozdro

• Redaktorzy

Odpowiadając na wpis Andrzeja, obawiam się że wzmacniacz szlag trafia. Niedopasowanie impedancji może polegać tu tylko na tym, że kolumny o niższej impedancji ciągną więcej prądu ze wzmacniacza, a więc przy dużej głośności może zacząć generować zniekształcenia (jeśli nie jest do takich warunków dostosowany). W takiej sytuacji prędzej obawiałbym się o głośniki. Tutaj jednak wygląda, że wzmacniacz coś się sypie. Zresztą 6 Ohm to dużo, a kolumny powyżej 8 ohm w zasadzie obecnie nie istnieją. Ciekawe kto wymyślił taką dziwną specyfikację, chyba że to A1 Musical Fidelity, ale musiałby mieć za 20 lat, wtedy robili kolumny 16 ohmowe. Do serwisu ze wzmacniaczem.

:DDD

Ale obciach:DDD!!!

Takie łapu capu było:DDD

Ale co tam, szyba dostanie maila:)

Ciekawe czy on żyje wogóle jeszcze:D

To było już mniej śmieszne...

Wszystko przez ten PiS bo się za bardzo dziś zaangażowałem politycznie...

Każde tłumaczenie jest dobre:D

a co mogloby sie w tym wzmacniaczu trzesnac? jest to stary jvc sprzed 20 lat min. i nie ma sensu za duzo kasy na niego wydawac a w jednym serwisie jak bylem to pan powiedzial ze za 80 zl mi go rozkeci jesli bedize cos kosztowniejszego niz bezieczniki do zrobienia to trzeba bedzie doplacic co mi sie nie usmiecha:(

PS ja wiedzialem ze za duzy prad przy niedopasowaniu impedancyjnym moze spalic glosniki wiec nie sluchalem glosno muzy na tym zestawie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.