Skocz do zawartości
IGNORED

Qed Silver Anniversary XT - lepszy?

TheOne2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam pytanie co do kabelka widniejącego w temacie. Jest to nowość ale może już ktoś miał okazję się z nim zetknąć?. Znam brzmienie wersji bez XT - jej mankamentem był uszczuplony bas. Jak jest z tą wersją? Bardzo proszę o opinie brzmienia wersji XT - konstrukcja nawiązuje do dużo droższych modeli więc oczekiwania poprawy są uzasadnione. Pozdrawiam wszystkich....

AT

https://www.audiostereo.pl/topic/23256-qed-silver-anniversary-xt-lepszy/

A oto jego zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AT

Mały rekonesans "o mnie" i wszystko jasne. To zrozumiałe, że każdy chwali co ma ale ja też go posiadam jednak używam na wysokie tony w głośniku centralnym. Dlaczego pisałem, że uszczuplony bas? Z prostej przyczyny - porównanie do Cable Talk 3.1, Kimber 4 pr, Straight Wire Chorus (na tym samym wzmaku i CD) jest chyba tego najlepszym dowodem. Poza tym - racja wszystko jest względne (nawet bzdura, która w Pana wykonaniu mi z kolei wydaje się bzdurna). Zależy ile kto czego potrzebuje. Jeśli kolumny grzmocą basem to pewnie, że Silver Anniversary będzie ok. Na przyszłość Panie discomaniac71 nie formułujmy niepotrzebnych stwierdzeń sugerujących pozycję guru w jakimś temacie bo po to jest to forum aby wymieniać w cywilizowany sposób uwagi a nie symulować obrady sejmu.Pozdrawiam...

AT

Ponawiam prośbę do osób, które miały okazję przetestować te kabelki aby wypowiedziały się o ewentualnych zmianach w stosunku do wersji poprzedniej bądź stworzyły ogólną charakterystykę brzmienia.

AT

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sluchaj kolego (na forum nie mowimy do siebie per pan) troszke kultury i oglady jak widze Ci sie przyda. Gdybys sledzil moje wpisy wiedzialbys ze nie uwazam i nigdy nie uwazalem sie za forumowego guru. Jestem tu by przekazac wiedze i by sie czegos nauczyc od kogos kto wie lepiej (np McGyver jozwa maryn czy Piotrek608 ale tez sa i inni). Swoim wpisem nie ocenilem Twoich kolumn czy wzmaka - nie bylo w nim cienia ironii. Zamiast wiec formulowac zlosliwe pozbawione kultury posty moze bys sie zastanowil nad sednem mojego wpisu.

A co do mojego poczciwego QED'a - zamierzam go zmienic - za 43zl/m to moze niezly kabel (kupilem go koncem lat 90-tych i obsluzyl juz pare systemow) ale sa lepsze i to jest ich duzo. Moj wybor padl na Audioquesta lub XLO. Pozyjemy zobaczymy ktory wybiore.

Zastanowiłem się i mój post był właśnie tego wynikiem. Brak kultury?...stwierdzenie bzdura w odniesieniu do czyjejś wypowiedzi jest niesamowitą grzecznością:) Ja również nie oceniam i nie staram się krytykować gdyż każdy ma inny gust. Staram się opisywać jedynie swoje spostrzeżenia - każdy tu tak robi bo nie ma 100 % recepty na sukces. Dajmy spokój z przepychankami - to zdecydowanie zły początek znajomości - skoro nie na Pan to w takim razie - Andrzej.

AT

A może spróbujesz z kablami DIY ze skrętki cat 5? Właśnie obsłuchuję (a fuj, ale wyszło;-) sobie takiego brzydala i muszę powiedzieć, że wrażenia, choć bardzo jeszcze świeże, są wielce pozytywne. Poprzednio miałem podłączone QED Micro bi-wire (na zaciskach standardowych - bez podziału na LF, HF) - poprawa basu to pierwsze, co się rzuca w uszy, ale nie tylko. Koszt: 20,- PLN -> tego nie wolno nie spróbować!

Pozdro

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zgadzam sie z Toba TheOne2005 - przepychanki nie maja sensu. Jestem Rafal milo mi.

Co do QED'ow - potrzebowalem innego brzmienia bardziej miekkiego i z wieksza scena stad wybor AQ i XLO. A co do owego basu: moje kolumienki rzeczywiscie maja go dosc i moze stad moje wrazenie. Faktem jest ze QED to kable jasne grajace z duza naturalnoscia o brzmieniu ktore za ta cene ciezko uzyskac. Wiem jedno: w moim systemie kolejne kable to na pewno nie bedzie QED. Z cena i jakoscia ide wyzej. Pozdrawiam zyczac powodzenia w audiofislkich poszukiwaniach:):):). Cieszy mnie ze nie reprezentujesz tej czesci audytorium ktora skupia sie wylacznie na brzmieniu amplitunera do kina domowego w stereo (pozostawiajecemu zreszta wiele do zyczenia) - recze jednak ze jeszcze nie raz otworzysz oczy bo 320 BEE to tylko budzetowka choc calkiem niezla (jak zwykle wszystko zalezy od konfiguracji).

Ponawiam pytanie. Czy ktoś się już zetknął z tymi kabelkami?. Proszę również o ewentualne sugestie co do kabelka głośnikowego do 50 zł/m. Priorytetami są szczegółowość,przestrzenność, niski, dobrze kontrolowany bas oraz neutralność. Nie lubię zimnej prezentacji. Wiem,że te Qed-y pewnie grają raczej zimno ale właśnie w nowej wersji upatruję jakiejś poprawy w tym aspekcie. Mój zesataw w "o mnie". Słucham różnych gatunków muzyki. Z góry dziękuję za sugestie.

AT

• 4 miesiące później...

Ponawiam wątek. Minęło już troszkę czasu i może znajdzie się ktoś kto porównywał już brzmienie Qed Silver Anniversary z wersją XT lub słuchał samego XT i może napisać coś o jego brzmieniu ?

AT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.