Skocz do zawartości
IGNORED

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGE PRZY ODSŁUCHU WZMAKA

Dave

Rekomendowane odpowiedzi

Interesują mnie szczegóły oraz sprawy na które trzeba zwrócić uwage przy odsluchiwaniu wzmacniacza, co mozna pominac a w co wglebic sie szczególniej.....Przyznam sie nie jestem audiofilem i dlatego wasze opinie w tej sprawie pomoglyby mi najbardziej. Z góry dziekuje za wszystkie opinie.

I jeszcze jedno pytanie czy "Receivers" okresla odbiornik z wzmacniaczem? nie jestem w tym obeznany wiec dziekuje za kazdy wpis

P.S. odsłuchiwany bedzie wzmak NAD 320 i Cambridge A500

Ponoć jak zaczynać to od czegos dobrego.

Zwróć uwagę głównie na to, którego wzmacniacza brzmienie Tobie bardziej się podoba. Ten, którego Tobie przyjemniej się słucha, będzie dla Ciebie lepszy. ;-)

Janusz z Torunia

Panie Dave, podczas obsłuchów Pan bardzo uważnie słucha subiekta ile kosztuje taki wzmacniacz. Pan sie targuje, Pan niech nie sięga od razu po pieniądze do kieszeń, Boże broń !!!

Zawsze można coś utargować.

No tak, cena...jasne....za odpowiedz do receivera tez dzieki to chcialem wiedziec. Ale pozostaje pytanie czy jezeli moj sluch nie wychwyci roznicy miedzy nap yamaha rx-640 a nad c320 bee lub nad c730 to co wtedy poczynic?

Jak nie wychwycisz różnicy, masz dwie kolumny i nie chcesz kupować więcej głośników, to kup wzmacniacz stereo. A jeśli chcesz słuchać także w układzie wielokanałowym (kino domowe, itp., czyli dokupić jeszcze min.3 głośniki i subwooofer), to kup amplituner do kina domowego. Ale dlaczego sądzisz, że nie usłyszysz różnicy? Algorytmów oczekujesz, czy co? Jakoś to cyfrowo brzmi... ;)))

nie oczekuje algorytmow jeno zaczalem sie tym calym spzretem interesowac od niedawna i nie jestem w stanie okreslic na ile mam sprawny sluch dlatego te pytanie co bedzie kiedy....wybieram sie lwasnie na odsluch i chce sprawdzic jak daleko zmieni sie dzwiek przy roznicy wzacniaczy tej klasy...dlatego te moje pytania i obawy....wiemw iem wszyscy powiecie idz i posluchaj ale do wszystkiego trzeba sie przygotowac i chce sie o wszystkim dowiedziec jak najwiecej...od nie dawna sie tym interesuje wlasciwie jest poczatkujacy dlatego prosze o wsparcie

Dave,

Posłuchaj różnorodnych nagrań, które dobrze znasz, najlepiej w towarzystwie sprzętu (kolumny, odtwarzacz CD), które już masz, albo zamierzasz mieć. A potem wszystko zależy od brzmienia, które będzie bardziej Ci się podobało. Wskazówka praktyczna - brak niskiego basu lub przeciąganie (zbyt długie wybrzmiewanie basów) lub dźwięk "przyklejony" do kolumn mogą (choć nie zawsze muszą) wskazywać, że wzmacniacz jest zbyt słaby do zastosowanych kolumn. Jeżeli zamierzasz słuchać muzyki przez słuchawki, a nie masz wyjścia z regulowaną głośnością w źródle to zwróć uwagę, czy wzmacniacz ma wyjście na słuchawki, dokupienie dodatkowego wzmacniacza do słuchawek to koszt kilkuset złotych (choć dźwięk dla słuchawek jest wtedy zazwyczaj lepszy).

Są sprzedawcy, którzy starają się każdego klienta przekonać do swojej racji, a w szczególności przekonać, że droższe zawsze znaczy lepsze. Nie daj się zwariować - jeśli nie będziesz sam słyszał różnicy w dźwięku wartej zapłacenia wyższej ceny, nie kupuj.

Pozdrawiam

Dave - ja zaczynalem jakies 3 miesiace temu, na dodatek nie mam najlepszego sluchu (5 lat zapalen ucha srodkowego zrobilo swoje) i tez podchodzilem do tematu - "nie uslysze roznicy" - poszedlem na pierwszy odsluch i ... obawiam sie, że juz nie przestane chodzic na odsluchy, ulepszac sprzetu etc etc etc - to naprawde slychac. A jesli masz jakikolwiek sprzet to wypozycz do domu Nada czy CA z przyzwoitymi glosnikami i cdkiem, postaw jedno obok drugiego, pusc ta sama plyte na starym sprzecie i na pozyczonym - u mnie nawet "zupelnie zdrowa" żona uslyszala co gra lepiej :) Ale z drugiej strony zastanow sie - jeszcze mozesz sie wycofac, potem ... bedzie za pozno, bedziesz musial miec dobry sprzet :)

Mowisz ze jak juz raz sie lapnie to cos to kineiec? narazie z tych wszystkich opinii to najlepiej i chyba w to bede chcial zainwestwoac, wypada nad c320 bee jesli chodzi i o wizualne wartosci jak i sluchowe takze wydaje mi sie ze zaczne kompletowac wlasnie ta firme i zastanawialem sie jeszcze nad jednym czy duza roznica jest miedzy modelami c320 bee i c730 (receiver) co do tego prosze o opinie rowniez

pozdrawiam i dziekuje za komentarze sa naprawde pomocne

To znaczy chodzi m takze o walory estetyczne dlatego ladnie jest zlozyc komplet jednej firmy szczegolnie takiej jak nad przynajmniej mnie sie tak wydaje ale moge byc w bledzie, ale najpierw musze zobaczyc rozniece miedzy innymi wzmacniaczami i wtedy bede mogl rozmawiac o konkretach takze w srode jade na odsluch i zobaczymy jak to wszystko sie pouklada

Gość momart

(Konto usunięte)

ładnie wyglada ostatnio marantz szczególnie seria z pięknymi złotymi gałkami i metaliczną przednią płyta . Jak słusznie zauważyli redaktorzy z czasopisma hifi ( nie pamietm n-meru )wygląd pomorze ci dokonać wyboru - co tam dźwięk .

nie chodzi mi calkowicie o wyglad, najpierw dzwiek a potem wyglad....jednak przy niewielkich roznicach......to moze sie okazac lepsze to ma grac wyglad to dwrugoplanowa sprawa ale nie ukrywam ze ma to tez wygladac

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.