Skocz do zawartości
IGNORED

Zapomniane firmy - marki.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniane firmy i ich wyroby - produkty o których warto pamiętać !!! Powspominajmy.

zildjian => będąc u ciebie przypomiała mi się firma AUDIOGRADE.

A swoją drogą to szkoda, że AUDIOGRADE zawiesił działalność, robił jedne z najlepszych kabli za jeszcze rozsadne pieniądze.

Jego przewód głośnikowy porównywałem na wysokich tonach w bi -wire z Red Dawnem i był podobnej klasy, a kosztował coś ok.50zł za metr, śmieszne ;-)

I.C. Percepcjonizm (chyba dobrze napisałem) też były bardzo dobre.

Pamiętasz takie filtry na kabel głośnikowy , chyba DUCH się zwały ?

No cóż ,dużo dobrych wyrobów było.

Po reanimacji przez Audiograde twego CD Primare, ten tak gra ,że chyba nie znajdziesz za sensowne pieniądze lepszego CD ?

https://www.audiostereo.pl/topic/23101-zapomniane-firmy-marki/

Tak, facet wie(-dział) o co chodzi.Jeśli stereo wraca do łask,może firma się odrodzi?

A inne polskie:

nie widać,nie słychać Kustagona, Martona, CSR - wspaniały medialnie- przycichł (integra była niezła)......

Z tego co wiem to Fase zaniechało produkcji sprzętu i zajęło się dystrybucją.Ciekawe czego?Zawsze myślałem,że

ta firma zrodziła się z pasji pewnego znanego włocha.I raczej umrze,jeśli kiedyś?,niż zajmie się czymś innym.

Oprócz fase,chciałbym dorzucić Audio Innovations,Audio Alchemy i niewiem czy robi coś jeszcze SoundProject?

O otóż to ! Abo na ten przykład mistrz monitorów Audiowave, lubo Global obiecujący w podłogówkach takoż.

Tomuś Czereśniak chciał założyć warsztat składające High Endowe Akordeony, ino mu nie wyszło.

Gutek

No, LFD to ja pse Pana mam końcówkę mocy. O fimie pisano jeszcze w ub. roku w Stereophile,ale aktualnie ciiiicho...

Jeden z moich 1-szych piecyków to Amstrad. U nas zasłynęli jako producenci komputerków opartych o własne systemy operacyjne(dysk 3" ?) a potem - klonów XT i AT ok. 1988-9,potem sprzęt do tv sat i .... d..a.

Trochę zagranicy:

Legendarny scott ze swoimi nieprawdopodobnymi tunerami, i równie dobrymi (ale rzadziej wspominanymi) wzmacniaczami audiofilskimi przez duże A, teraz juz chyba tylko znaczek z napisem.

Citroen wśród sprzętu grającego - telefunken wchłonięty wraz ze swoimi wszystkimi patentami przez thompsona.

Barwne czasy audiofilizmu....

Witaj Gustaw

Dual był niezły.

Wzmacniacze również.

W latach 70 i 80-tych było przedstawicielstwo tej firmy (także Telefunkena czy Saby).

Mam duży sentyment do tej firmy, szczególnie, że mój pierwszy zestaw to Dual (prezent od siostry & szwagra).

Ludzie do dzisiaj sluchają na Dualach muzyki (głównie gramofony).

Było też "przedstawicielstwo", firmy Acoustic Research, której wyrobem (nodel 9LS) tak zachwycił się jeden ze współzałozycieli firmy ESA, że obiecał zrobić coś lepszego.

Jakoś nie wyszlo :-)

Nie mogłem pojechać na Meeting, Krzysztof się przeprowadzał (wreszcie!) i musiałem nu pomagać.

Spróbowałbym odmówić :-)

Teraz sprawa wzmacniaczy Pana B. (i kolumn) przyśpieszy.

Pozdrawiam serdecznie

>Nie mogłem pojechać na Meeting, Krzysztof się przeprowadzał (wreszcie!) i musiałem nu pomagać.

>Spróbowałbym odmówić :-)

>Teraz sprawa wzmacniaczy Pana B. (i kolumn) przyśpieszy.

Witaj Rust,

Czekam z niecierpliwością na wzmacniacz Pana B. Na razie tunninguje mój stary wzmacniacz z kraju Wielkiego Mao.

Mam jedynie nadzieję, że zewnętrzny desig wzmaniacza Pana B. będzie w min. 30% odpowiadał jakości dźwięku. :-)

pozdrawiam

Gustaw

Gustaw

Wzmacniacz będzie stereofoniczny czy będą to mnonobloki?

Design nie problem.

Można się umowić z Panem B., albo zamówić, jest taka firma.

Droga, ale nie aż tak, żeby nie skorzystać :-)

W Twoim Mao tse Tungu zmieści się sporo :-)

Duży jest i ma przyjemny dźwiek.

Jak przerabiasz, warto też dodać zewnętrzną skrzynkę z dodatkowymi transformatorami.

Będzie większa swoboda und kontroll :-)

Legendę słyszałeś.

Bardziej odpowiadała mi Rega (chce się sluchać).

Tem T. miał może 3 milimetry niższy bas, szczyptę lepszą dynamikę i.......nic więcej.

Pozdrawiam

-> Rust

Jeszcze nie zamówiłem. Raczej czekam na sygnał o gotowości do jego budowy, podpytując o sprawę Grzegorza.

Wiem, że ciągle konstrukcja jest zmieniana.

W Mao Tse Tung zmieniam kond. w zasilaniu. Zobaczymy jaki będzie efekt. Na razie przymocowałem wszystkie ustrojstwa ( tylko Mao + Rega) bezpośrednio do ściany (bez stolika). Gra lepiej. Nie wiem czy to kwestia tego mocowania czy też uziomu. Jak przerobię Wielkiego Mao to jakiś odsłuch "o suchym chlebie i wodzie" nie omieszkam zorganizować.

pozdrawiam

Gustaw

Gustaw

Grzegorza nie ma co podpytywać, w sprawach audio jest "uzależniony" od Krzysztofa.

A Pan B. zrobi z W.M, to co tylko zechcesz.

Polecam platformy (osobne dla każdego urządzenia).

Ekonimiczne (choćby dla sprawdzenia), z betonu szklanego, (+ "dla oka") okleinę + stożki (przykładowo) i powinno być lepiej niż na ścianie (dźwiękowo).

Cena tego betonu to pomijalne koszty (grosze) :-)

Poproś Pana B. o formatowanie tych kondensatorów, wtedy nie będziesz musiał czekać na "dotarcie".

Chętnie skorzystam z zaproszenia.

Woda może być (mineralna, Porto), ale chleb (suchy) przyniosę ze sobą :-)

Nie wypada objadać zapraszającego z ostatnich zapasów :-)

Cały czas pamiętam o plycie z "tajnymi adresami", którą obiecałem.

Pozdrawiam

>Snell, Altec Lansing,Electro Voice,Interaudio i Studiocraft(Bose),Jensen, Leak, Mirsch,Sonab,Sonic

>Systems, Tandberg,Fidelity, ASC, SAC, Sumo,Rogers,SAE, Sumiko,Taurus,

Leak - marka kupiona przez IAG lub grupę kontrolującą m.in. Myryad

Sumiko - istnieją i mają się, mniemam, dobrze ,o ile wkładki za $$$$ nadal sięsprzedają.Sumiko USA jest poza tym dystrybutorem REL w Płn.Ameryce.

Co się stało z Sansui? Miałem kiedyś piecyk i gramofon....

AKAI już tylko cieniutkie KD i sprzęt midi.....

Niektóre istnieją dobrze się maja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedni z moich ulubionych producentów:

walijska firma DPA -

Ukryta Zawartość

i nowozelandzka NVA -

Ukryta Zawartość

absolutne mistrzostwo świata zarówno jeżeli chodzi o strone techniczną jak i wizualną, aż szkoda że nie ma już tych pięknych urządzeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stefanB:

>A Kenwood do 81 roku?

Hmm.. obecnie to sa dobrzy chyba w systemach radiokomunikacji przenośnej. Pomagalem wybierac miniwieze, Kenwood gral jak spod koca, gorzej niz glosniki do komputera kupowane na ulicy. Wstyd...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.