Skocz do zawartości
IGNORED

Punk Rock Later

lolo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak miło się was czyta, chłopcy.

Każdy kolejny wpis "wspominkowy" utwierdza mnie w przekonaniu, że jestem jeszcze baaardzo młody, powiedziałbym wręcz w rozkwicie ciała i ducha :-)

A już zaczynałem mieć kryzys...

Na dobrą sprawę Punk w Jarocinie zaistniał od 1984 roku gdzie po raz pierwszy wystapiła Siekiera jeszcze w starym składzie, wystąpiły jeszcze takie zespoły (większość zadebiutowała) jak Moskwa, KSU co tłumaczyło się wtedy jako "K..wa Sami Ukraińcy", Piersi, Dezerter, Rejestracja, Tzn Xenna, Abaddon, Process, Ale też kultowy Made in Poland czy Fort BS , Nowo Mowa.

Nawiasem mówiąc 84 rok był najlepiej nagłosnionym festiwalem ( byłem na wszystkich). Walter Chełstowski po festiwalu w rozmowie z Piotrem Kaczkowskim powiedział że to dzięki sprzętowi który zdaje się że Pagart zakupił wtedy do celów koncertowych a następnie sprzęt ten pojechał do wielkiego brata na olimpiadę do Moskwy i nigdy nie powrócił. Koncerty brzmiały w każdym miejscu płyty boiska tak jak w domu, i jak mi się zdaje była to jedna z przyczyn dla której ten własnie festiwal uważam za najlepszy. Pózniejsze festiwale były nagłasniane tragicznie , bywało tak że dzwiek zlewał się do tego stopnia że bez podejścia do sceny nie było sie w stanie odróznić kto własnie gra. A przecierz w Jarocinie mniej chodziło o muzykę a barzdziej o sprawy innego rodzaju takie jak "sex & drugs" czy mozliwośc odreagowania szkoły czy szarzyzny panującej dookoła.

Muzycznie najciekawiej prezentował się VooVoo czy Lech Janerka którzy zawsze przyciągali na swoje koncerty ambitniejszą publiczność. Brakowało mi zawsze takiej muzyki na tym festiwalu w stylu np King Crimson i zawsze wiozłem ze sobą kaseciak z Red`em czy innymi ich płytami aby odreagować tą jednak dość momentami nudną muzyczkę.

>antoś

Siekiera w 84 świetnie nagłośniona??? Mam taśmę - sam nagrywałem na Grundigu (takim czarnym, wiadomo o jaki chodzi) - po prostu tragedia. Chociaż może zapominam jak wtedy były nagłaśniane koncerty! A tak w ogóle punk rock chyba zaczął się trochę wcześniej. Jarocin 84 to był pełny rozkwit, boom. Ale czadowo było - to se nevrati.

Stryjek > sporo materiału nagrałech z rozgłosni charcerskiej i zapewniam Cie że nie było aż takiej tragedii , twój Grundig poprostu miał kiepski mikrofon lub brudną głowicę :-) Sam próbowałem nagrywać na cóś podobnego i potwierdzam że straszna kaszana, jednak zapewniam Cie że z konsolety było znaaacznie lepiej.Pozdrawiam

> jaśko

Do punk rocka będzie chyba pasował każdy wzmacniacz o dobrej dynamice, im więcej kasy przeznaczysz tym lepsze brzmienie możesz osiągnąć. Wejdź w wyszukiwarę i podziałaj. Chociaż ja słucham na creeku i nie narzekam, a temu akurat wzmacniaczowi często odmawia się miana dynamicznego. Co do płytek to z lat 70-80 to nie ma co narzekać na ich realizację np. cd The Clash są zrealizowane b. dobrze. Problem tkwi chyba w tym, że słuchasz tych nagrań w mp3. Niestety zauważyłem pewną prawidłowość oryginalne płytki ze starą punkową muzą strasznie cenę trzymają. W zaproponowanym przez Ciebie zakresie cenowym postawiłbym na wzmaka Denona PMA 350 SE (400-500 zł.) U mnie grał kiedyś z kolumienkami JBL LX 2002 (nowe juz za 1000 zł. można wyhaczyć) i było właśnie dynamicznie i w ogóle fajnie. Z tym, że kolumny to nie pasują do zbyt wielkich pomieszczeń.

Grundig rzeczywiście był strasznym rzęchem, a taśma ma już 20 lat (!),a co do jakości z konsolety to większa część nagrań na płycie Dezertera wydanej w US "Underground out of Poland' pochodzi właśnie z Jarocina 84, tak więc można posłuchać w całej okazałości. Chociaż teraz to chyba tylko jakieś zremasterowane wersje można nabyć. W razie czego mam oryginalny analog.

->zoltyy

masz rację, dopiero teraz mi się przypomina...

Moje cd z punk'iem to też niestety większość .mp3, normalne (słabo nagrane cd) mam tylko z ostatnio wydanego KSU i Brygady Kryzys. Szkoda tylko że jak się tego teraz słucha to nie ma szans na oddanie choć częściowo klimatu koncertu.

czy ktos z was ma może jakieś inne cd.

nawiązując do KSU to jeszcze trzeba przypomnieć "nocne kroki" i "moje bieszczady"

Przy okazji - w najbliższym czasie wybieram się na koncert Dezertera. Po wydzarzeniu zdam relację. Ostatnio miałem okazję słyszeć zespół na koncercie jakieś 4 lata temu. Pod względem techniki grania i jakości nagłośnienia kapela poczyniła kolosalny postęp w stosunku do tego co prezentowali w latach 80, jednak to nie to, nie ten klimat. Znacznie lepiej wypadają świeże kapelki.

ooooo! ja tez wybieram sie na Dezertera , taki powrot do przeszlosci , a kiedys bylem na koncercie Alians , i jako suport gral "ZESPOL" Stul Pysk i ....niestety instalacja w "domu kultury" nie wytrzymala ....napiecia ,:)...fajne czasy...

>saint

Cd z polskim punkiem pojawilo sie sporo. Z tych najslynniejszych:

- caly Dezerter w tym pierwsze plyty: underground out of Poland + Kolaboracja I

- tzn Xenna - Ciemny pokój

- Moskwa - Nigdy

- ostatnio wznowione plyty Armii

a nawet Deadlock - Ambicja

Warto pamietac tez o starej skladance "22 Polish Punk Classics"

Płyt starych i nowych z punkową muzą, starą i nową ,ukazuje się znacznie więcej. Ceny wydawnictw niezależnych też można uznać za przystępne. Co do jakości nagrań to bywa różna. Polecam ofertę JimmyJazz Records

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNK'S NOT DEAD :-))))0

Ukryta Zawartość

deadlock, furiors(?) dogs, tilt, kryzys, to były czasy!

a jeszcze wwcześniej Walek Dzedzej Punk Band: "nie jestem mały, nie jestem mądry, nie jestem głupi, nie jestem w ZMS-ie, nie jestem w KOR-ze, nie jestem w partii, nie jestem k**wa niczym"

--> sain, oczywiście!

ja w przypływie szaleństwa pozbyłem się kiedyś winyli (w tym punk klasyka polska, gbh, uksubs, deadk.. etc) czego żałuje budząc sie po nocach

swoją drogą czy wyszła na CD "Fala"? ktoś wie?

->Teraz

a możesz mi podrzucić jakieś pomysły na tani gramofon (do 500 zł)

aktualnie stoję przed decyzją o zakupie cd, ale już zauważyłem że muszę mieć na niego jakieś 2,5 k - więc pewnie nieprędko to nastąpi

są tu lepsi spece od vinyla, ja miałem adama i fonomastera, kiedyś przymierzałem się do kupna nada (taka rega planar 2 w innej obudowie) ale nie znam się na tym w ogóle :)

a myślę że dobre cd można kupić za mnie niż 2,5, zwłaszcza w kombinacji tani transport + DAC

A pamiętacie taki zespół Brak z Łodzi bodajże ;O)Miałem nagrania wykonane na kaseciaku Kasprzaka na nieśmiertelnej kasecie(CC) stilonowskiej i chyba do tej pory nikt tego nie wydał na CD(?)Tych lat nie zwróci nikt... :O) ;O) :O)

Ja chyba nigdy nie odżałuję wszystkich kaset, które po znacznym ubytku jakości wylądowły w pudle (obecnie stoi gdzies w piwnicy u rodziców)

a dziś to nawet nie mam na czym słuchać kaset. Tylko cd. Żałosne prawda?

A najbardziej jest mi żal...;o) singla Dezertera"Spytaj milicjanta" i Lp Brygady Kryzys z upadającym Pałacem Kultury im.Wisorionowicza Stalina :O) sprzedanych po rozpoczęciu u mnie euforii płyty CD i oddaniu gramofonu Adam w dobre ręce ;O)Dobrze,że zostawiłem singiel TZN Xenny Lp Fala,Dezerter z pikami cenzury hahaha

Punks not dead ? :O)Mimo moich obecnych preferencji ;O)czasami wracam do panku ;O)Hey! ho lets go!!!

Brak pewnie!, tam był Ziemek Kosmowski, później Rendez Vous (czy jak się to pisze)

a Kontrola W, Sedes, WC? była masa kapel

mój ojciec musiał chyba zwątpić w swoje wychowanie - miłośnik Debussego, Lutosławskiego, Parkera, Ellingtona, Dolphiego Mingusa Bacha etc, który prowadzał syna do filharmonii niemalże od poczęcia - gdy syn mu ze swojego pokoju zajeźdżał SEDESEM czy tekstami w stylu "anarchia w twojej głowie to początek wyzwolenia"

ale wszystko ma swój czas jak mówi psalmista

Leszek-> Brak wyszedl na skladance CD "Porzucona generacja".

Ukryta Zawartość

Ja zaluje ze nigdy nie wyszly plyty torunskich zespolow Rejestracja i Bikini z nagraniani z ich najlepszego okresu. Uwazam, ze Rejestracja jest najbardziej zapomnianym i niedocenianym obecnie polskim zaspolem punkowym. Wyszla co prawda plyta "Live", ale juz zpozniejszego okresu. To, ze nie ma ich nagran na plycie zalaczonej do "Punk Rock Later" jeszcze bardziej podkresla raczej kiepskie historycznie ujecie tematu przez Lizuta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bikini:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.