Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli ktos jest zainteresowany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

a jeśli ktoś jest zainteresowany dwoma panelami Ecophon, takimi ja u mnie w pokoju, to ... hmmm ... dawajcie znać :o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Ja wysunałbym kanape min.1,5m od tylnej sciany-skos to korzystna rzecz ale nie jak sie pod nim siedzi.Baza bazą ale przeciez nie dla kazdego pomieszczenia i sprzetu-wg.mnie 3,30 to za duzo.Po za tym jednego nie rozumiem.30m z okładem,dwa skosy,gołe sciany(niezagospodarowany pokoj)sprzet pod sciana a rozsuniety w pip a kanapa wcisnieta pod druga.To jak to ma grac?

Specjalistom od sal filharmonii i "przyzwyczajeniom do klitek" ... sam nie wiem co napisac ;)

Masz naprawde super pokoj ale znacznie lepiej byłoby gdybys calosc(sciany sufit podloge)wyłozył/wykleił gruba wykładzina.

Bardzo przepraszam wszystkich za błedy-zagranica,brak laptopa,pisze z komorki :/

>ad. 2. Nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy - ja nie miałem problemu z nadmiarem basu, lecz z jego niedoboram w miejscu odsłuchowym.

otóż to Marku, płyta gipsowa potrafi drgać a jeśli jest to kawał płyty na niezbyt gęstym stelażu to będzie drgała niskimi częstotliwościami, a wełna za nią wytłumi energię - idealny wielki bass trap, stąd być może niedobory basu, moim zdaniem ustawienie jakie masz teraz nie jest korzystne z uwagi na odbicia od skosów oraz to że skos działa troszkę jak tuba, stąd agresywne brzmienie. Ale to tylko moje zdanie.

>> Yogi, 26 Lip 2009, 12:47

moim zdaniem ustawienie jakie masz teraz nie jest korzystne z uwagi na

>odbicia od skosów oraz to że skos działa troszkę jak tuba, stąd agresywne brzmienie. Ale to tylko

>moje zdanie.

Zgadza się, dźwięk był zbyt natarczywy, dlatego sprzęt powędrował na kolejna ścianę. Jutro pstryknę fotki i wstawię.

>> majonez, 24 Lip 2009, 23:21

>Ja wysunałbym kanape min.1,5m od tylnej sciany-skos to korzystna rzecz ale nie jak sie pod nim

>siedzi.

Kanapa jest "ruchoma" - ciągle zmieniam jej ustawienie. Aktualnie jest 50 cm od ściany z korka. Pewnie zaraz usłyszę, że to zbyt blisko, ale tam dźwięk jest najbardziej dynamiczny. A jak chcę sobie posłuchać fortepianu to przesuwam ją metr do przodu. Najgorzej jest z klasycznym trio jazzowym: jak jestem na środku to kontrabas nie jest pełny, a jak pod ścianą to chaos na średnicy...

>> oldbeat, 24 Lip 2009, 01:20

> ... Ja nie rozumiem w ogóle idei kolorystycznej tego pomieszczenia.

Bardzo lubię fiolet, ale jest w tym też trochę pragmatyki, bo fiolet likwiduje stres, a ja mam stresującą pracę.

"bo fiolet likwiduje stres" - błąd

jedynie wysiłek fizyczny i to tylko taki uprawiany na maxa, czyli taki, który przykuwa całą uwagę nie pozostawiając miejsca na inny myśli, likwiduje stres (czyli rowerek treningowy, siłownia, łódka+wędka odpadają)

śmiało zmieniaj kolor :o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Tak czy siak i tak się skończy na nowych kolumnach, ewentualnie dodatkowych subach,

ale za to pomysłowość niektórych kolegów wręcz poraża...

szkoda tylko, że efektów jakoś przynieść nie chce.

Jeszcze chyba tylko nie było tutaj projektu wybudowania całkiem nowego piętra do słuchania muzyki,

a przecież wystarczy rzucić okiem na fotki, żeby pojąć dlaczego to nie chce grać.

Wooferki 2 x 16,5cm na jeden kanał, to w moich 15 metrach ledwo styka, więc o czym może być rozmowa w 30 metrach i to całkiem pustych na dodatek? Ktoś tam wspominał o 22cm basowcach i to jest minimum od jakiego wypadałoby zacząć, a i tak gwarancji nie ma, że po jednym takim na kanał wystarczy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>> parantulla, 28 Lip 2009, 18:39

Miałem wczesniej JBL ES90, one miały duże membrany. Tylko, że te kolumny ryczały i bas się z nich wylewał w sposób niekontrolowany. Reszta pasma - bez porównania. W przypadku MA basu jest co prawda trochę mniej, ale jest on wyższej jakości - bardziej zwarty, konturowy, kontrolowany i niżej schodzi. Wiem, że większe kolumny lepiej wypełnią niskimi tonami ten pokój, jednak zakup takich kolumn z satysfakcjonującą mnie średnicą i górą, to pewnie wydatek powyżej 10 tys.

Na marginesie: ciekaw jestem ile bym dostał za te MA GS20? Mają 1,5 roku i niewiele się nagrały. Stan idealny. W promocji dorzucę kable Atlas Equator bi-wire 2 x 2,5 m.

Ja mam podobny pokój tylko ciut mniejszy i niższy, grają u mnie Cantony z 30cm wooferem+membrana bierna na kanał i kolumny jak na moje ucho są ciut za duże, tak więc myślę że przed ewentualnym zakupem nowych kolumn musowo musisz je wcześniej przesłuchać u siebie w pokoju.

Ja popełniłem ten błąd i nie przesłuchałem przed zakupem u siebie kolumn i teraz czuję delikatny dyskomfort, plusem tych kolumn natomiast jest to że schodzą z basem do samego piekła i nie wiem czy mniejsze konstrukcje byłyby w stanie zrobić to samo.

Nowe ustawienie. Znaczna poprawa dynamiki, ale wciąż chaos...

Ukryta Zawartość

post-17481-100009260 1248812788_thumb.jpg

post-17481-100009261 1248812788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To raczej kiepskie ustroje, ale na razie zagracam pokój tym co mam. Teraz pora na książki ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

opróżnioną książkę już widzę, teraz pewnie cidziesz do kolegi coś "poczytać" ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dlaczego tak po kątach rozstawione wszystko?

Dysponując takim niemałym pomieszczeniem wyłącznie do słuchania natychmiast bym wyjechał z kolumnami na środek pokoju. Im dalej od punktów pierwszych odbić tym lepiej.

Spróbuj przestawić te kolumny na dywan. kanapę też bliżej. Rozstaw jest chyba ok (kątowo).

Najgorzej wyglądają te zupełnie gołe skosy. Muszą strasznie odbijać i rozmywać średnie i wysokie tony.

Jaką kubaturę ma to pomieszczenie? Na oko te kolumny wyglądają na o wiele za małe. Miałem podobny problem z Proac 1.5, którym w 26m2/67m3 bas po prostu zniknął. Nawet obecne Beethoveny nie do końca dają sobie radę.

Druga sprawa to prawdopodobnie zbyt długi pogłos.

Ok. Zastosowałem ustawienie audiofilskie i można powiedzieć, że dźwięk stał się bardziej "audiofilski" - precyzja, przestrzeń, stereofonia, wszystko ok, jak bym siedział wśród muzyków... Zabrakło jednak nasycenia basu, czyli tego, co najbardziej lubię.

Za to w przedpokoju bas najwyższej próby. Kurczę, dlaczego tam, a nie tu :-((

Ukryta Zawartość

post-17481-100009198 1248906541_thumb.jpg

post-17481-100009199 1248906540_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek B., 30 Lip 2009, 00:29

>Ok. Zastosowałem ustawienie audiofilskie i można powiedzieć, że dźwięk stał się bardziej

>"audiofilski" - precyzja, przestrzeń, stereofonia, wszystko ok, jak bym siedział wśród muzyków...

>Zabrakło jednak nasycenia basu, czyli tego, co najbardziej lubię.

Pomieszczenie jest bardzo niestandardowe - regipsy z ociepleniem to basstrapy a i te skosy pewnie nieźle niwelują bas. Za to reszta pasma nie bardzo sie ma gdzie podziać. Gołe okna, gołe płaskie powierzchnie. Jak jest z pogłosem?

>Za to w przedpokoju bas najwyższej próby. Kurczę, dlaczego tam, a nie tu :-((

bo tam nie docierają wysokie tony :)

Wg. mnie najrozsądniej będzie poeksperymentować z wytłumieniem. Najpierw prowizorycznie porozwieszać co się da, kołdry, kotary welurowe, poduchy, koce - posłuchać i ocenić co dalej.

Jak to nie pomoże to można pomyśleć o zmianie kolumn np na PL 300 ;)

Jezu!!! A to co drzwiami nie wsypuje ci się do pokoju ??? :o)

Cześć, nie śledzę wątku od początku i pewnie było już parę opinii, natomiast jest niemal pewne, że stosowanie różnorakich ustrojów nie spowoduje, że basu przybędzie.

Na pierwszy rzut oka widać, że głośniczki są za małe w stosunku do kubatury, którą mają zapełnić dźwiękiem. Z pustego i salomon nie naleje.

Rozstawianie ich na 4 metry to z kolei pewny sposób na całkowity brak stereofonii.

Najlepszy na mój gust środek zaradczy: kolumny zostawić, dokupić dobrego suba np. Velodyne DD-15 (oferuje pomiar i korekcję w zakresie basu) lub coś z oferty MA żeby się forniry nie gryzły :). Całościowo wyjdzie taniej i skuteczniej.

BRAVO za pokoik !

Od dawna obserwuję ten wątek. Piękny pokój ... może i ja niebawem będę miał takowy .. :D

Szukam jednak na tę chwilę DYWANU do pokoju - bo nie kontroluję basu (lekkie buczenie). Szukałem na forach ... i jakoś nie znalazłem

Może ktoś po kolei coś zaproponuje - Jak kupić taki dywan - co jest ważne? Propozycje -firma zdjęcie cena?

• Pokaż nowe odpowiedzi