Skocz do zawartości
IGNORED

Najfajniejsze ZEGARKI - rozne style

americano

Rekomendowane odpowiedzi

hi panerai,

jesli robisz fotografujesz swoje cuda, to proponuje ci prosty trick umozliwiajacy w prosty sposob osiagnac lepsza jakosc zdjec bez zaklocajacych refleksow - uzyj po prostu starego wycietego bialego kanistra jako rozpraszacza swiatla. Oswietlacz nie objekty (zegarki) wewnatrz kanistra, lecz kanister od zewnatrz. kanister rozprasza rownomiernie swiatlo i zapobiega refleksom. Zalaczone zdjecia mowia same za siebie (zrobilem na szybko przykladowe fotki). Przytoczony link pokazuje lekko skomprymowany wynik koncowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pozdro,

xajas

www.jaschiks.com

post-1239-100009287 1170281086_thumb.jpg

post-1239-100009288 1170281084_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Panerei_47

Zatem gratuluje zacnej kolekcji :-)

>>Xajas

Ale nie zmienia to faktu, iz nadal uwazam, ze lepszy tani oryginal niz najlepsza kopia. Poza tym jezeli dany czasomierz jest rzeczywiscie wiernym odwzorowaniem oryginalu to mamy wtedy do czynienia raczej z replika. Nie kosztuja juz ona jednak ulamka ceny oryginalu ;-)

pzdr.

>Ale nie zmienia to faktu, iz nadal uwazam, ze lepszy tani oryginal niz najlepsza kopia. Poza tym jezeli dany czasomierz jest rzeczywiscie wiernym odwzorowaniem oryginalu to mamy wtedy do czynienia raczej z replika..

Enzo, mnie osobiscie jest to obojetne, jesli ktos tak woli, to jest wszytko w porzadku, jesli ktos woli kopie jest OK, nie widze powodu ani koniecznosci wmawiania komus ze tylko takie a takie podejscie jest sluszne, wszelkie doktryny sa zbedne. Ja kupuje co mi sie podoba, na co mnie stac, co mi do Outfitu pasuje i na co moj domowy minister finansow pozwala. Efektem jest mieszanka poczawszy od ruskich Poljotow poprzez japonskie Sejko, poprzez wloskie Sectory az po szwajcarskie Lacroix. Na pewno na nich nie stanie a czy te dalsze, nowe to beda oryginaly czy kopie - nie odgrywa roli...

xajas

www.jaschiks.com

Mnie zawsze podobał się jeden model CASIO: DBC-610. W Polsce trudno osiągalny, a jeśli już to nieźle przechodzony. Udało mi się taki zdobyć dopiero w... Hongkongu. To mój - mimo że to stary model - faworyt jeśli chodzi o "elektroniki".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co powiecie na cos takiego? Mi się spodobał i ... :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

> Jazz :-)

te na które polujesz są chyba samochodowe, ale ten też może Cię zainteresować

Ukryta Zawartość

post-5006-100009049 1170281451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi najbardziej podoba się kolekcja Aviator. Ponoć robią furorę na zachodzie.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

opteron - niestety ten Timex pomimo porządnego wyglądu to po prostu jednorazowa zabawka ;( brak takich rzeczy jak wodoszczelność do co najmniej 100m, zakręcana koronka i co najmniej mineralne szkiełko (szafirowe rulez) wyklucza zegarek z aktywnego użytkowania.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, zaskoczyłeś mnie troszku :-(

Generalnie mam gwarancje na 50m wodoszczelności, co do szkiełka to nie wiem :-) wyjdzie po jakimś czasie. Fakt drogi nie był, ale wygląda fajnie no i czuć na ręce że się ma zegarek :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

opteron - po prostu przestały interesować mnie zegarki, które po 2 latach nadają się na śmietnik. Przykładowo mając kilka modeli Citizena z róznych półek cenowych juz więcej nie popełnię tego błedu. Nawet te wyglądające na heavy duty okazywały się zabawkami. Zaznaczam przy tym, że nie jestem żadnym fanem sportów ekstremalnych, ot zwykła jazda na rowerze ( i to okazjonalnie), basen. łażenie po górach i raz do roku jakieś ciepełko. A okazuje się, że dla co poniektórych modeli zmiana klimatu okazuje się zabójcza.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

w latach siedemdziesiątych to miałem swój pierwszy zegarek - jakiegoś sowieckiego mechanika - nie za długo (jak zwykle szkiełko poszło w drobny mak) ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Polecam odwiedziny tej strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Polecam odwiedziny tej strony

>

Ukryta Zawartość

fajne :) ile to kosztuje ? mozna to kupic w polsze ? :)

Ukryta Zawartość

Wiecie może jakie koperty i szkiełka są najtrwalsze?

Z dziesięć czy pietnaście lat temu kupiłem ukraińskiego Łucza. Miał taką dziwną kopertę z której chrom nie schodził - może to nie był zresztą chrom bo w miejscu uderzenia błyszczał się tak samo - nie odprysnął. Szkiełko jakieś takie jak zwykłe a nie ma ani jednej rysy. Spód zegarka sie wytarł i widac coś w kolorze mosiądzu.

Ciekawi mnie jak to sie dzieje, że na niektórych zegarkach po dwóch latach już nie ma tej srebrnej powłoki, a na innych jakby nic ich nie ruszało.

Znacie może techniki chromowania zegarków? Może w branży zegarkowej maja one jakieś nazwy (tak jak szkiełka) okreslające ich grubość i twardość - jakość ?

->Qubric

Jeżeli masz jeszcze ten wschodni zegarek to sprawdź czy koperte nie jest odlewem precyzyjnym. W ZSRR opanowano to do perfekcji bo kiedy koszty i masa nie grają roli to nawet odlewane pomniki można robić pełne pomimo że wymaga to specjalnej techniki chłodzenia (i tak robili :-)))

Co do obudowy to niekoniecznie musza byc wogole chromowane, moj prezent swiateczny jest np. ze stali szlachetnej co nadaje mu jeszcze bardziej masywnego wygladu...ogolnie ostatnio widuje sie coraz wiecej zegarkow wykonanych ze stali szlachetnej. Co do szkielek to prawie wszystkie zegerki powyzej 400-500 Euro zamiast szkla mineralnego maja "Saphirglas", czyli po polskiemu to bedzie chyba "szklo szafirowe" - spotkalem sie rowniez w polsce z okresleniem "szklo grafitowe" - uzywane np. w Casio G-Shock. "Saphirglas" jest siedmiokrotnie bardziej wytrzymaly na zarysowanie niz normalne szklo, tak wiec o zarysowaniu metalowym przedmiotem np. pilnikiem mozna tu zapomniec.... poddaje sie tylko diamentowi (skala twardosci 10 - najwyzsza) lub innym kamieniom szlachetnym o stopniu twardosci powyzej siedem (jest ich niewiele :-)) - tak wiec praktycznie niezniszczalne.... zalaczam pare zdjec mojego nowego sikorka z nierdzewki :-))))) ostatnie zdjecie do duszy bno statyw byl za daleko od biurka :-)

Ukryta Zawartość

post-6535-100008798 1170281829_thumb.JPG

post-6535-100008799 1170281827_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tequilla --> z tych co wymieniles w poprzednich linkach szczegolnie prestizowe sa Sinn'y, bo widzisz Tissota, Atalntica czy Omege mozna kupic wszedzie a Sinn jest dostepny tylko dla niewielkiej garstki osob i to jest tez wyznacznik prestizu i ekskluzywnosci nie tylko cena! Dla milosnikow nurkowania polecam Sinn Aquanautic (czy jakos tak... :-)) wypelnionego w srodku specjalnym olejem, dziala do 1000m - wiec o zegarek nie trzeba sie wiecej martwic jak polknie cie wal....

>renard m., 28 Gru 2005, 00:02

>Tequilla --> z tych co wymieniles w poprzednich linkach szczegolnie prestizowe sa Sinn'y, bo

>widzisz Tissota, Atalntica czy Omege mozna kupic wszedzie a Sinn jest dostepny tylko dla niewielkiej

>garstki osob

ojojoj jak slysze takie gadanie to mi sie od razu bialko scina :) , ciekawe jak to jest nalezec do tych "lepszych", "wybranych" :) , być tą niewielką garstką ... ehhh marzenia...

obecnie być "trendy" to miec panerai'a :)))))

a ja lubię mieć to co mi się podoba. najlepsze sa dyskusje na polskim forum zegarkowym gdzie panowie uskuteczniają teksty w stylu "wyższości świąt Bożego Narodzenia na Wielkiejnocy".

Eh tam. Najmniej trendy to jest wlasnie byc trendy. Nic nie jest trendy. Trendy dandy jest dla naiwnego odbiorcy. Ktos w Hollywod kupil kiedys Panerai, ktory wcale nie jest cudem technologii i mial wnetrze podstawowego Rolexa, cos tam szemrnal i cala wiara sie w histerii rzucila na wloska cebule. Stara historia, kazdy chce byc jak jego ulubiona gwiazda filmowa i nosic te same majtki. Ceny poszly do gory, do wnetrza juz tym razem wrzucono jeszcze tanszy mechanizm, ale co tam, to co bylo trendy w Hollywood 10 lat temu dzisiaj jest ewidentnie trendy w Polsce. Oh, jak ja lubie slowo "trendy".

Piotr, 27 Gru 2005, 22:55

Nabyłem tego Łucza dawno temu za jakieś śmieszne pieniądze i nigdy nie posądzałem go o jakieś super technologie :) Nie wiem jak sprawdzić czy to jest odlew. Na spodzie koperta jest przeszlifowana i tam się chrom starł. Pod spodem ukazuje się coś jak mosiądz lub brąz. Chociaz na mosiądz to troche zbyt miekkie jest i jakby porowate. Natomiast na cześci wierzchniej widać zagniecenia i nawet uderzenia ale chrom nie odprysnął tylko jakby wgniótł się razem z kopertą (może powłoka to również nie jest chrom tylko coś bardziej miękkiego?). Szkiełko jest takie jak było 10 lat temu tylko nieco jego uszczelnienie już wyszło. Niedawno nawet szukałem w necie marki "Łucz" - bez powodzenia (zegarek jest Białoruski a nie Ukraiński jak wczesniej napisałem).

Próba należenia do tych "lepszych" i "wybranych" prowadzić moze na velumowe manowce, które opisano tutaj -

Ukryta Zawartość

Lista nibymarek dla chcących być "wybranymi":

Aeromatic 1912

Adee Kaye

Apogäum

Astroavia

Bernadino

Buchner & Bovalier

Cavadini

Centia

Claude Valentini

Denacci

Dufour

Ernest Rochet

Galileo

Glashaus Hamburg

Jeane Melaine

Jacques Cantani

Jean Jacot

Joseph Gurbrü

Krug Baümen

Laurine

Leutwyler & Söhne

Louis Bolle

Louis Valentino

Maria Giesen

Montres Allison

Newton Sons

Nomex

Olivier Witteaux

Oskar Emil

Ottimo

Paul Stevens

Pierrini

Raschke Glashütte

René Barton

Robert

Roebelin & Graef

Röthlin

Rudolph Rüttli

Theorema

Tom Tuder

Torgeon

Steinhausen

Wilhelm Rühling

Vidar

Ukryta Zawartość

renard m., 27 Gru 2005, 23:31

Interesujący sikor. Możesz podać link do strony producenta? Szukam i znajduję tylko ubrania, perfumy. pióra i inne bibeloty, a zegark anie mogę. Przypuszczam że nie jest to marka ścisle zegarkowa - raczej kolejny gościu sprzedający sztucznie nabijany brand. Ale mnie jako totalnie nie trendy (w końcu mam Łucza, którego nazwy wiekszość nawet nie potrafi odczytać), wcale mi to nie przeszkadza - a wręcz przeciwnie :)))

Widze ze koledzy u gory wogole mnie nie zrozumieli... nie chodzilo mi o to ze te zegarki sa lepsze lub drozsze - chodzilo mi o dostepnosc na rynku co tez jest wyznacznikiem prestizu. Jest tylko mala grupa ludzi ktorzy na biezaco sledza osiagniecia malych manufaktur , gdzie wszystko wykonuje sie recznie ja przed stu laty, a jakosc i zainwestowane uczucie do sztuki jest wiecej warte od ilosci czy ceny koncowej produktu... taka firma jest wlasnie frankfurcki Sinn - te zegarki nie sa najladniejsze, nie sa najmodniejsze, nie sa najdrozsze, nie sa najbardziej znane... ale maja klase i sa docenione, a glupie wpisy o "scinaniu bialka" tego nie zmienia ;-) Dodam ze takich producentow jest wiecej - malo znane nie znaczy obligatoryjnie ze gowno - fachowiec odrozni ziarno od plew nawet na allegro ;-)

Jeden kupuje obrazy van Gogha bo sasiad taki ma lub po to by go wszyscy naokolo podziwiali lub by UDAWAC znawce dziel sztuki, a ktos inny po to by zachwycac sie kazdym pociagnieciem pedzla mistrza w zaciszu wlasnej galerii - tylko ten drugi jest dla mnie fachowcem i ekspertem... wszystko i na temat

Qubric ---> chyba nie wierzysz ze Valentino, Joop czy Gucci kupuja fabryke za kilkaset milionow by wyprodukowac a nastepnie sprzedac kilka tysiecy sztuk zegarkow w roku ;-). Robia to dla nich masowi producenci sikorkow... tak wiec jak kupujesz Gucciego czy Joopa to jest to tak naprawde Citizen lub Festina w "wyprasowanym" logo dyktatora mody a cena skacze zaraz do kilku patykow za sztuke bo prestiz kosztuje kochani... mimo ze jest to Citizen opakowany w ladny papierek

renard m., 2 Sty 2006, 00:27

Ale chciałem po prostu wiedziec gdzie można zobaczyć te zegarki, bo znajduję tylko bibeloty biurowe, pióra i jakies portfele. Zegarków nie widzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.