Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie kupiw M-audio DAC 2496

cubi

Rekomendowane odpowiedzi

niestety nie kupisz go w europie, ja mialem szczescie i zalapalem sie prawdopodobnie ostania sztuke (po serwisowa od producenta).

Jeszcze jakis czas nowy super dac 2496 bedzie dostepny w USA. Potem juz tylko ebay ale bardzo ciezko go znalesc bo to naprawde pozadny przetwornik za smieszna kase i raczej nikt sie go nie pozbedzie.

Alternatywa dla super dac 2496 to flying cow albo behringer src 2496.

>fling cow wyglada troche nieprofesjonalnie

wejscia i wyj na XLR, jitter killer, polrackowa oblesna obudowa - imho wyglada pro ;) gra tez.

>ten drugi to podobna klasa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no coz . . . wyglada full pro-wypas :)))

ma mozliwosci wlaczenia/wylaczenia emphasis bit, dither, wordclock, calkiem dobre kwarce jak na te cene, prawie najlepsze przetworniki AKM, pracuje jako stand alone bit converter i resampler, jitter killer na 2 ns no i warto dodac, ze behringer do perfekcji opanowal skladanie urzadzen z tanich podzespolow - dlatego stosunek jakosc/cena jest u niego wysoki.

Ukryta Zawartość

>ktos ma moze to urzadzenie, badz drugie?

tak ja mam oba tzn. super dac 2496 i src 2496 - w slepcych testach nie odroznich ich od siebie - gwarantuje

>nie wiem czemu ale nie ufam behringerowi

bo jest tani ;)

kiedys znajomemu strzeil preamp apogee (pare tys dolarow) i pozyczylem mu (a dokldnie zespol ktrego nagrywam mu pozyczyl) behringera ada 8000 (nieco ponad 1000 pln) - byl zaskoczony jakoscia, ofc dodal ze apogee to to nie jest ale za te pieniadze rewelacja.

Duzo wiekszy wplyw na calosc nagrania niz preamp ma dobry mix i mastering a jesli juz mowimy o urzadzeniach a nie umiejetnosciach to mikrofon jest wiele wazniejszy od preampu. Wielu ludzi "slyszacych" roznice w kabalch nie potrafi odroznic brzmienia mikrofonow od siebie :D Dlatego spokojnie mozesz kupic tego behringera, za te pieniadze napewno nie kupisz nic co zagra slyszalnie lepiej.

>do wzmacniacza mam niestety RCA, wiec nie wiem czy bede mogl przejsc bo scr 2496 ma tylko XLR a z

>nich chyba nie mozna ze wzgledu na sprawy napieciowe.. wiesz cos moze na ten temat?

jesli odpowiednio polutujesz wtyczki to bedzie dzialac

tutaj masz schematy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mozna pewnie tez kupic przejsciowke neutrica ale czy XLR nie ma wiekszego napiecia?

generalnie cchodzi mi tylko o odsluch, wiec nie wiem jak to jest. do przetwornika i tak musze kupic karte muzyczna do ASIO itp

jezeli tak to jaka e mu 404? mam na oku tez m-audio audiophile 2496

nie znam sie na kartach, ktora bedzie najlepsza do przetwornika o ile w ogole potrzebuje- wydaje mi sie ze tak coby miec wyjscie cyfrowe no i sterowniki itp

>mozna pewnie tez kupic przejsciowke neutrica ale czy XLR nie ma wiekszego napiecia?

ma, ale jak polutujesz wtyczke prawidlowo to przetwornik bedzie wiedzial, ze ma podac nizsze napieca -10dB a nie +4dB jak w xlr

>jezeli tak to jaka e mu 404?

najpierw kup emu0404 a jesli jakosc dzwieku okaze sie zbyt slaba to dokup przetwornik i polacz kablem optycznym - w tym przypadku bedzie lepiej uzyc optyka bo przetwoprnik (i tym samym wzmak) bedzie calkowicie odizolowany od mocno zabrudzonej smieciami masy komputera.

ok a jezeli chce to zrobic najtanszym sposobem a wiadomo ze przetwornik to i tak musze kupic taka droga karte?

nie ma mozliwosci na tansze wyjscie cyfrowe, czy tu chodzi o kompatybilnosc 404 z np nuendo itp nie rozumiem tego

pisales gdzies wczesniej ze komp to trudne srodowisko: przydzwieki, problemy ze sterownikami(jakto?) a jezeli przetwornik to znikaja.

mozesz rozszerzyc temat

dzieki za wszystko

sorry za belkot ale sie spiszylem

przetwornik i tak chce kupic bo naczytalem sie troche i podobno to najlepsze wyjscie zeby sie pozbyc problemow(mozesz opisac jakich?) a w takim wypadku nie musze wydawac takiej sumy na karte ktora tez ma dobry przetwornik bo to bez sensu. wiec co musze zrobic zeby malym kosztem i stabilnie podlaczyc komp do przetwornika. Do ASIO i innych sterownikow jest potrzebna jakas profesjonalna karta, jezeli korzystam tylko z odsluchu, a nic na wejsciu?

dzieki za fatyge

>a w takim wypadku nie musze wydawac takiej sumy na karte ktora

>tez ma dobry przetwornik bo to bez sensu.

teoretycznie tak, generalnie ja uznaje zasade ze poki dzwiek jest w postaci cyfrowej to bez zadnych strat mozna go przesylac w domenie komputerowej (tak jak kazde inne dane cyfrowe), jednak za przetwornikiem DA lepiej trzymac go z dala od komputera - chyba ze masz pozadnego kompa (kila tys pln) oraz bardzo pozadna karte wew (2-3 tys).

Jesli jendak twoj komp to zwyczajny blaszak i karta wew. nie jest najwyzszej jakosci lepiej uzyc przeztwornika zewnetrznego (z duza tolerancja na jitter) i laczyc go kablem optycznym.

>wiec co musze zrobic zeby malym kosztem i stabilnie

>podlaczyc komp do przetwornika.

sek w tym ze wyjscie cyfrowe tez ma rozna jakosc (tzw. jitter wew. urzadzenia) i zazwyczaj im karta ma lepsze przetworniki AD i DA to ma tez lepsze kwarce (stabilniejszy zegar), mniejszy jitter, lepsze wyjscie word clock itd.

Karty w pelni profesionalne jak np. lynx czy crameware maja bardzo wysokiej jakosci wyjscia cyfrowe.

>Do ASIO i innych sterownikow jest potrzebna jakas profesjonalna karta

generalnie tak, typowe karty dzwiekowe do grania emuluja tryb asio przez direct sound, czesto nie ma na nich mozliwosci ominiecia mixera windowsowego itp.

>wiec co musze zrobic zeby malym kosztem i stabilnie podlaczyc komp do przetwornika

kupic dobra karte:

emu 0404, jak chcesz miec jakosc hi-fi, mniejszy jitter to karta RME a jesli chcsz miec jakosc studyjna (calkowicie niepotrzebna w warunkach domowych) to lynx albo crameware.

Przy dobrym przetworniku z dobrym jitterkillerem oraz synchronizacji urzadzen wordclockiem (osobnym kablem koncentrycznym) jakosc zegara w zrodle nie jset juz tak wazna jednak takie przetworniki np. benchmark dac sa dosyc drogie.

>mozesz rozszerzyc temat

to jest bardzo zlozony temat . . . o samym spdif albo o przewadze aes/ebu nad spdif mozna napisac ksiazke albo dwie ;)

Na poczatek kup sobie emu0404, jak dzwiek nie bedzie dostatecznie sexowny ^^ to dokup przetwornik - jesli na tym poziomie nie uslyszysz polepszenia dzwieku to nie inwestuj w lepsze zrodlo tylko w lepsze kolumny, pomieszczenie i wzmak i dopiero jak zaczniesz slyszec roznice miedzy emu0404 a przetwornikiem zew. mysl o lepszej karcie lub przetworniku.

>Karty muzyczne m-audio sie nadaja?

m-audio robi cala gamme kart, od tanich za 200-300 pln az po karty za 2'000.

Pytanie czy m-audio sie nadaje brzmi troche jak "czy nad sie nadaje" . . . albo "czy sony sie nadaje".

Generalnie filozofia jest dosyc prosta, drozsza karta zazwyczaj jest lepsza, chyba ze oferuje wiecej wejsc/wyjsc . . . np. karta z 8 i/o za 3500 pln niekoniecznie musi lepiej grac od karty za 1000 tylko z 2 i/o.

W przypadku tanich wielowejsciowych-wyjsciowych kart stosuje sie rozne triki jak np. jeden przetwornik na zmiane przetwarza kanal 1L 1P i 2L 2P i karta zamiast 4 przetworniikow (jak bog przykazal po jednym na kazde wyjscie steo) ma 2 przetworniki dzielone na 4 wyjscia stereo :/ Takie kary wymagaja tez 8 osobnych torow analogowych i duzo trudniej jest zaprojektowac optymalna plytke dla takiej karty.

Masz racje troche niefortunne pytanie z powodu nieznajomosci ofery M-audio. Mialem na mysli te tansze czyli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) itd.

Oczywiscie mozna i lepiej, ale...

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmaka(pioneer A 400 po tuningu) i glosnikow(b&w 620) nie zamierzam zamieniac. w pokoju sciane wykleje kartonami od jajek... ogolnie nie mam zlej akustyki ale nie chce sie zastanawiac czy to nie wina karty potem.

chcialem kupic teraz m-audio audiophile 2496 bo ma wyjscie analogowe chinch a mam bardzo dobry kabelek...

teraz sie zastanawiam ze wzgledu na to co napisales,w sensie ze jakies inne wyjscia cyfrowe moga byc lepsze od spdif. rozumiem ze e-mu 404 takowe posiada?

a komputer to zwykly blaszak.

rozumiem ze wyjscie aes/ebu to takie laczone kablem optycznym?

nie lubie przejsciowek bo moga psuc dzwiek, dlatego narazie (zanim nie mam przetwornika) wole m audio.

a jest w ogole mozliwosc do emu 404 dokupic kabelek z wejsciami analog chinch?

jak uda mi sie kupic przetwornik DAC 24969(czy ma duza tolerancje na jitter) to zamienie karte na e-mu 404 Rozumiem ze to dobre polaczenie i ze w okolicy ceny emu nie ma zadna karta lepszego wyjscia cyfrowego?

a co sadzisz o Sekd Prodfi Plus?

na allegro za 380 zl:

Ukryta Zawartość

ma pewnie lepsze wyjscie cyfrowe niz 404 ale nie wiem czy Z XP bedzie dobrze chodzila...

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.